Documentaire Bar’Puru over gevolgen Moiwana op TV

4

Het wekelijkse documentaire programma van The Back Lot op de televisie zenders Apintie en ABC wordt vervolgd met de documentaire ‘Bar’puru’ van regisseur Frank Zichem. Op donderdag 2 december 2021 is de vertoning om 20:55u op ABC (kanaal 4.2).

In Bar’puru (schreeuw het uit) registreert Frank Zichem de geestelijke nood van burgers en vluchtelingen, maar ook van Brunswijks Jungle Commando’s en de militairen. De Binnenlandse Oorlog, de strijd tussen Ronnie Brunswijk en zijn vroegere baas, legerleider Desi Bouterse, duurde van 1986 tot 1992. Honderden burgers en strijders kwamen om; duizenden binnenlandbewoners sloegen op de vlucht. In de afgelopen jaren lukte het de meesten om hun leven weer enigszins op te bouwen. De wonden zijn echter nog steeds niet volledig geheeld.

Bijzonder aangrijpend is het verhaal van Tine Kastiels, één van de overlevenden. Zij vertelt hoe haar zoontje in haar armen werd doodgeschoten. Hij was het eerste burgerslachtoffertje dat viel in Moiwana, een dorpje in Oost-Suriname, dat onverhoeds werd overvallen door het militair commando van het Nationale Leger. In Moiwana werden ongeveer 40 dorpelingen, meest vrouwen en kinderen, neergeschoten en hun huizen in brand gestoken.

Frank Zichem legt met deze documentaire emoties bloot van slachtoffers en daders van een van de meest aangrijpende periodes uit de Surinaamse geschiedenis. Waarschuwing: Deze documentaire bevat op sommige momenten beelden die als schokkend ervaren kunnen worden.

Crew
Regie: Frank Zichem
Camera: Willem van der Linde
Geluid: Ben Ong A Swie
Montage: Frank van Eijk
Research: Ellen de Vries
Producent: Frank Zichem / Co-producent: René Mendel – Interakt

Op donderdag 2 december 2021 is de vertoning om 20:55u op ABC (kanaal 4.2) en op zaterdag 4 december wordt de film nogmaals vertoond op Apintie (kanaal 10.1) om 20:30u. (Wijzigingen voorbehouden).

‘De Documentaire op TV’ is een programma van Stichting The Back Lot dat sedert mei 2021 wekelijks bij ABC TV en Apintie TV wordt uitgezonden, met aantrekkelijke en interessante titels van zowel Surinaamse als internationale documentaires. Van producenten en/of distributeurs is toestemming verkregen voor de vertoning.


4 REACTIES

 1. Het is triest dat deze zwarte bladzijde in de Surinaamse geschiedenis geen gerechtelijke gevolg heeft gehad en dat alle schuldigen, 45 jaar na dato nog altijd vrij rondlopen. Het gaat hier om misstanden tegen de menselijkheid, waar niet alleen Suriname maar ook Nederland hun handtekening hebben geplaatst. Nederland had op z’n minst moeten aandringen op een onderzoek door desnoods Suriname onder druk te zetten, de tegoeden die overeen waren gekomen bij de onafhankelijkheid tijdelijk te bevriezen. Idem voor de 8 dec. moorden. Laatstgenoemde zaak loopt als een oneindige toneelvoorstelling. In mijn optiek, de verkeerde plaats aangezien zaken m.b.t. misstanden tegen de menselijkheid door het Internationaal gerechtshof moeten worden behandeld.
  Ook heeft Lonny die bulkt van het geld, zijn mensen die zoveel leed hebben meegemaakt in de kou laten staan.
  gemodereerd

 2. Hartverscheurend en zo intens verdrietig dat mensen elkaar zoiets barbaars kunnen aandoen.
  sari sari.Mensen laat dit niet rusten.
  De gene die dit op hun geweten hebben moeten echt gestraft worden.
  gemodereerd

 3. Hopelijk werkt deze documentaire aan de verwerking van de trauma die deze tragedie heeft teweeg gebracht in de sameleving.
  gemodereerd

 4. Zal die bouterse kijken naar die documentaire wat hij heeft aangericht in Moiwana , we denken niet , maar mensen het is toch duidelijk dat deze bouterse toch terecht als massamoordenaar betiteld wordt , en deze man loopt nog steeds vrij rond , wij als Surinamers moeten ons schamen dat we deze bouterse niet eerder hadden aangepakt , zeker hadden wij dat voor 2010 moeten doen dan hadden wij deze klotezooi nu niet gehad.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.