Surinaams en Frans leger zetten samenwerking ook in 2022 voort

5
Surinaams en Frans leger zetten samenwerking ook in 2022 voort
Kolonel Van Axeldongen en generaal-majoor Xavier Buisson.

De waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger (NL), kolonel Henri van Axeldongen, en generaal-majoor Xavier Buisson, de hoogste militaire leider van de Franse strijdkrachten in Frans-Guyana, hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend over de voortzetting van de bestaande militaire coöperatie tussen de twee legers voor het jaar 2022. 

Generaal-majoor Buisson was het afgelopen week met zijn delegatie te gast in Suriname in verband met de tiende Regionale Vergadering inzake Militaire Uitwisseling Suriname – Frankrijk/Frans- Guyana (X RREM). Er zijn afspraken gemaakt met betrekking tot opleidingen en trainingen voor het NL, gezamenlijke rivierpatrouilles, informatie uitwisselen, werkbezoeken en deelname aan activiteiten in verband met feestdagen in Frans-Guyana. Van Franse zijde zal een delegatie volgend jaar wederom deelnemen aan de parade in verband met 47 jaar staatkundige onafhankelijkheid.

Vrijdagochtend maakte de Franse delegatie haar opwachting bij defensieminister Krishna Mathoera. Daarbij was ook aanwezig chargé d’affaires José Gomez. Diverse veiligheidsvraagstukken zijn hierbij aan de orde gekomen. De bewindsvrouw benadrukte dat de samenwerking van bijzonder belang is voor Suriname, omdat we niet alleen een grens delen, maar ook cultuur, een samenleving, flora en fauna. De militaire coöperatie tussen de twee landen dateert terug naar 1992 en is gebaseerd op professionaliteit, vertrouwen, vriendschap, wederzijds respect en wederzijds voordeel. Deze coöperatie is in de loop der jaren verder gaan versterken.


5 REACTIES

 1. De nationale legers zetten hun samenwerking voort en nu de beurt aan minister Amoksie van Justitie om een goede voortzetting en een goed afgesproken uitleverings verdrag te ondertekenen. Dat zal echter niet gebeuren omdat er dan meerdere mensen van zijn partij uitgeleverd moeten worden.
  gemodereerd

 2. Deze samenwerking is prima. Ik hoop dat deze samenwerking mag resulteren in een permanente basis in Suriname voor het Franse Vreemdelingen Legioen. Dit als afschrikmiddel voor didibrie en zijn cokemaatjes.
  Zolang we niet van dit onkruid afkomen, blijft de smet op het land als doorvoerhaven van Coke. Leger en politie in Suriname kunnen daar geen biet aan veranderen.
  gemodereerd

 3. Heden is het grootste probleem in Suriname de criminelen van Abop. De leiders en toppers zijn van een behoorlijk laag allooi en de ZE president Santokhi doet er goed aan om de macht van deze beweging snel in te perken. Beter is het om verder met de NPS te gaan want het racisme binnen de Abop wordt voor de rest van Suriname een groot probleem.
  gemodereerd

 4. Hoe kan Suriname nu werkelijk prediken dat zij samen werken met het nationale leger van de Fransen?
  Terwijl een veroordeelde die altijd vol goud op zijn lichaam bungelt e in de ABOP zit alsook Directeur is van een overheidsinstelling?
  Klinkt raar he. uitleveren zal wel niet op de agenda staan
  gemodereerd

 5. Vrede En Veiligheid is op dit moment, maar ook voor de toekomst heel belangrijk voor Suriname, de regio en daarom is het goed dat er een samenwerking is tussen de republiek Suriname en Frans-Guyana/Frankrijk, (NAVO).

  Er zijn westerse ondernemingen die in Suriname en Guyana bezig zijn met hun aardolie- en gasbelangen en hun investeringen willen ze ook terug verdienen. Ook Guyana, Suriname en Frans-Guyana kunnen door het spinoff -effect beter van worden.

  A Ka San Sa De Na Kafowroe (H)e(a)de, Wan Boeng koeKoe Watra A Sa Poer In Djin.

  Mik Din Kon Nanga Din Gestolen Militaire Wapens We Wakti Din, is gewaarschuwd.

  Samen Werken van Legers, Samen Sterker, Rust En Veiligheid In De Regio. De Algemene Belangen Zijn Vele Malrn Belangrijker Dan Het Persoonlijk Eigen Belang.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.