Landaanwinstproject en mangrove aanplant vormen levende dijk

11

De relatief goedkope en eenvoudige bamboeconstructies in combinatie met de mangrove aanplant, blijken zeer effectief voor de bescherming van onze kust als een levende dijk. Dit deelde hydroloog, prof. dr. Sieuwnath Naipal met de Communicatie Dienst Suriname, op 29 november voor de kust te Weg naar Zee. De constructies maken deel uit van twee projecten die worden uitgevoerd onder coördinatie van het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) in samenwerking met de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) en worden gefinancierd door Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO).  

Ten opzichte van een dode betonnen dijk dat te zijner tijd toch in de kleibodem wegzinkt, vormen mangrovebossen een levende dijk. Door middel van constructies met bamboe en walabahout worden de kust-verslindende golven verzwakt, die daardoor sediment achterlaten. Dit veroorzaakt landaanwinst waarop later mangrove kan worden geplant. “Ik heb ervaring dat er binnen 3 jaar er genoeg sediment is om mangrove te planten”, stelt Naipal.

In 2015 was de Surinaamse Universiteit reeds gestart met de aanpak van de kust. De twee projecten, genaamd “Enhancing resilience of the coastal ecosystem using natural infrastructure” en “Advancing a ’Blue Forests for Blue Economy’ approach in Suriname” zijn een vervolg hiervan. Blue verwijst naar de zee en de Blue Forest naar de mangrovebossen met economische voordelen die deze brengt. De projecten vullen elkaar aan waarvan de officiële launch op 30 november 2021 zal plaatsvinden. Het project “Enhancing resilience of the coastal ecosystem using natural infrastructure”, zorgt voor landaanwinst en mangrove aanplant, en het project “Blue Forest for a Blue Economy” dient ter bescherming van de mangrovebossen. 

“Wij hebben hier te maken met een levende dijk met heel veel diensten en goederen. Het mangrove ecosysteem is een van de rijkste ecosystemen in de wereld met als voordeel; landaanwinst, schoon water, vis, en het vastleggen van CO2,” stelt professor Naipal. Bij mangrovebossen geschiedt het vastleggen van CO2 zowel boven als onder de grond. Suriname kan hiermee heel veel bijdragen aan het verbeteren van het wereldklimaat.


11 REACTIES

 1. Complimenten aan de heer Naipal.
  Fantastisch werk. Zo zijn er nog heel veel Surinamers die goed bezig zijn.
  Die positieve bijdrage leveren .
  Waarom wordt er weinig hier op gereageerd?
  Maar als het iets met wat negatiefst te maken had, dan waren die Debby’s ,de Rbrown’s en de pony’s niet te houden met hun negatieve reacties.
  De houding van ons Surinamers moet echt veranderen van negatief naar positief gedrag.
  Ik hoop dat deze droom van mijn eens zal uitkomen.
  gemodereerd

 2. Suriname heeft mensen als prof. dr. Sieuwnath Naipal nodig om verder te ontwikkelen. Juist deze figuranten vormen de Human Capital die Suriname nodig heeft om verder te komen. Dank aan deze heer.
  gemodereerd

 3. Dit laat weer zien dat er nog genoeg goed opgeleide Surinamers bereid zijn om met hun kennis en ervaring hun bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van mooi Suriname.
  Proficiat meneer Sieuwnath Naipal, met uw bijdrage moet het lukken om Suriname verder te helpen. Het is immers een feit dat Mangrove wereldwijd gebuikt als kustbescherming en een broedplaats vormt voor talloze vogels, vissen, schaal- en schelpdieren en ander zeeleven.
  gemodereerd

 4. Eindelijk wat geweldig nieuws. Behalve dat deze mangrove levende dijken goedkoper en beter zijn in alle opzichten, kunnen ze een economische boost worden voor de honingbouw, parwa honing is top.
  gemodereerd

 5. Al een tijdje niets meer gehoord van problemen met de zeewering naar Weg aan Zee en het crematorium.

  Is het denkbaar dat het aanhoudende experimenteren van prof Naipal hier debet aan is.

  Zo ja pet je af.
  gemodereerd

 6. Ik begrijp niet hoe bomen CO2 opslaan wanneer ze het gebruiken om het om te zetten in O2.
  Noemt men soms het omzetten opslag?
  Anderzijds, als het hout verbrand, dan brandt de O2 en niet CO2. Dus hout slaat toch O2 op en niet CO2?
  Wat zie ik niet juist?
  gemodereerd

 7. $300.000 vr zg 2 projekten. Beide zijn mangrove planten. Wie gaat na of het geld goed en juist besteed wordt.
  gemodereerd

 8. debby , zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten , moet jij toch weten hoe jou lover al het geld van de burgers stal en ermee ging pronken, debbyeus
  gemodereerd

 9. Op zich een terechte vraag MAAR Jij moet na gaan of dat genoemd geld juist besteed wordt. N.B. deze professor die samen met de ADEKUS studenten in het modder ploetert, wordt nooit serieuuus genomen nog minder, goed gewaardeerd. Vanuit een deftige buro-stoel comments leveren bouwt men géén dijk
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.