Regering, vakbeweging en bedrijfsleven bereiken akkoord

2
Regering, vakbeweging en bedrijfsleven bereiken akkoord

Ruim twee maanden na de installatie van het Tripartiet Overleg, hebben regering, vakbeweging en bedrijfsleven een Tripartiet Akkoord bereikt. Deze overeenkomst is op donderdag 24 november bekrachtigd tijdens een bijeenkomst op het presidentieel paleis. Na dit bijzonder moment werd het document aangeboden aan president Santokhi.

Met de ondertekening is de streefdatum ook gehaald. De uitvoering van het akkoord start in 2022. Het staatshoofd nam de overeenkomst in ontvangt uit handen van professor Marten Schalkwijk, voorzitter van het Speciaal Tripartiet Overleg. Het Tripartiet Akkoord is na gezamenlijke inspanning tot stand gekomen en behelst het samenwerken van de sociale partners aan het stabiliseren van Surinames sociaaleconomische situatie.

Het is voor het eerst in de Surinaamse geschiedenis dat er een Tripartiet Akkoord bereikt is. Deze overeenkomst is belangrijk voor de sociaaleconomische ontwikkeling. President Santokhi liet blijken verheugd te zijn hiermee. Hij erkent dat er nog veel werk te doen is zoals goedkeuren en uitvoeren van de gemaakte afspraken. Daarnaast moeten er ook wetten ter goedkeuring naar De Nationale Assemblee. Het staatshoofd noemde het akkoord een “mooi Srefidensi-cadeau aan Suriname”.

In het document zijn 40 afspraken vervat die betrekking hebben op belastingen, koopkrachtversterking, sociaal vangnet, prijsbeleid, ondernemerschap en werkgelegenheid. Enkele van deze afspraken betreffen aanpassing van de belastingschijven per 1 januari 2022, een loonronde, bijstellen c.q. uitbreiden van sociale maatregelen, het stimuleren en ondersteunen van ondernemerschap alsook het effectief en efficiënt doen functioneren van overheidsdiensten.

Het Tripartiet Akkoord werd bekrachtigd door vertegenwoordigers van de regering, vakbeweging en bedrijfsleven. Professor Schalkwijk geeft aan dat er verder overleg gevoerd zal worden om afspraken verder uit te werken. Armand Zunder, voorzitter van de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) die het akkoord medeondertekende, zegt dat de rest van de vakbeweging verder hierover geïnformeerd zal worden. Zunder kijkt daarnaast uit naar de uitvoering van de gemaakte afspraken.

Brian Rente toonde zich als voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) verheugd met deze vorm van sociaal dialoog. Minister Armand Achaibersing blikte tevreden terug op de afgelopen periode van overleg voeren. Hij uitte zich ook ingenomen met de bereidwilligheid en het besef van gezamenlijk optrekken om de economie op spoor te krijgen. In dit proces zijn er volgens hem rechten en plichten voor alle sociale partners.


2 REACTIES

 1. Accoord voor wij?? Voor zichzelf of voor de mensen aangesloten bij hun bond???
  Vakbond van nu is rommel. Ze zijn leugenaars en bedriegers. Derby was ook zo 1.
  gemodereerd

 2. Dit is een verdienste waar je U tegen zegt.
  Mooi srefidensie cadeau voor het Volk.

  Een overzicht van alle verhogingen v (ndp) ambtenaren is gewenst. Elke week was er één of andere groep in een kroetoe. Elk ministerie en overheidsinstantie heeft gestaakt en allemaal hebben geld ontvangen.
  De kinderbijslag en aov zijn verhoogd en bedrijven hebben de afgelopen periode covidgeld ontvangen. De vaccins en testen zijn gratis ook de ziekenhuisopnames en bijdrage begrafeniskst.

  De mensen die het minder hebben worden uitgebuit door hun eigen volk, de informele sector, die ontiegelijk veel geld verdiend, geen belasting afdraagt en geen extra salaris over heeft voor hun personeel.

  En toch!
  Na jaren met versleten kleding en op blote voeten te hebben gewerkt heeft de overheid jullie ‘gekleed en gevoed’ en opgeleid.

  Is er nog iets wat jullie nodig hebben….
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.