Heineken gaat investeren in uitbreiding Surinaamse Brouwerij

18
Heineken gaat investeren in uitbreiding Surinaamse Brouwerij
Reinoud Ottervanger - Managing Director Surinaamse Brouwerij

Bierbrouwer Heineken gaat enkele miljoenen euro’s investeren in uitbreiding van de Surinaamse Brouwerij N.V. Daardoor kan het bedrijf in Suriname, dat sinds 1968 een dochteronderneming van Heineken is, jaarlijks 50 miljoen liter bier gaan produceren.

De afgelopen 66 jaar mochten bierproducenten in Suriname niet meer dan 20 miljoen liter bier per jaar produceren. Maar door een wetswijziging die het Surinaamse parlement vorige week goedkeurde, is er uitbreiding naar 2,5 keer zoveel als nu mogelijk.

De Surinaamse Brouwerij, die alleen ruimte had om PARBO bier te brouwen, kan door de uitbreiding nu zelf Heineken gaan produceren in Suriname en dat biedt kansen zegt directeur Reinoud Ottervanger van de Surinaamse Brouwerij tegen nu.nl

Hij ziet mogelijkheden om Heineken èn PARBO bier te exporteren naar onder meer Nederland, Curaçao, de buurlanden Frans-Guyana en Guyana en wellicht ook Amerika.

De hogere productielimiet kan de Surinaamse overheid in potentie 7 miljoen euro extra accijnsinkomsten opleveren. Het past ook in het beleid van de regering van president Santokhi om lokale productie en export te stimuleren, aldus de nieuwssite.

18 REACTIES

 1. Zoveelste bewijs dat regering Santhoki stappen maakt. Hulde 👍🏼…..nu nog een definitieve deal met de schuldeisers. Hopelijk komt Boefdraad ook boven drijven en kan het recht zege vieren.
  gemodereerd

 2. Ja hoor.
  Meer mensen aan de alcohol.
  Dronken achter de stuur, meer ongelukken.
  Meer doden.

  Wat een mooie investering.

  Alcohol maakt meer kapot dan je lief hebt.
  gemodereerd

 3. dit is TOP!! men kan op je kop gaan staan,blij met de hollanders
  drinkt geen bier maar een……….lekker koude djogo mmmmmm heerlijk!!
  1bekertje in Suriname….i sweet ogrie
  gemodereerd

 4. Investeer dan ook gelijk in het retour-proces van lege flessen en blikken d.m.v. statiegeld.

  Ave Sranan.
  gemodereerd

 5. ik keur deze investering 1000%af.
  gaat de huidige regering surinamers meer in de problemen stoppen om de samenleving met alcohol vol te pompen ??? 🍻🍺🍺🤡👺👹 . kan heineken dat bedrag niet investeren in in een andere sector zodat iedereen voordeel aan heeft , alcohol is nooit goed voor ons brengt heel veel problemen in de samenleving ( in het bijzonder het verkeer/ huiselijk geweld/ ont regeld heel veel positieve dingen ook niet nuttig voor de jeugd.
  ik kan mij voorstellen dat het geld en werkgelegenheid wil creëren( maar deze investering in niet verstandig voor suriname op dit moment ” tenzij het bedoeld is voor ***export*** maar in voor lokale consumptie🍻🍺👺👹☠💀 🎯
  gemodereerd

 6. @Henkes daarom is het resultaat ook anders dan bijvoorbeeld bij het Surinaams product SLM.

  Hou op met het gezeur, jouw ooms en neven hebben tenminste een baan bij de brouwerij. En jouw oma in Asiana kan eindelijk meer aow ontvangen uit die extra 7 miljoen die nu binnen komt.

  Voor sommige mensen is het ook nooit goed.
  gemodereerd

 7. Dit geeft aan dat de grootste bierbrouwerij van Nederland vertrouwen heeft in Suriname , dank zij de regering Santokhi. Er zijn meerdere meet momenten waaruit zal blijken dat DDB dit land onnodig heeft achter gesteld, met zijn achterlijk aanhang.
  gemodereerd

 8. Heineken wordt al in Amerika gebrouwen. Zo Brazilie zou een mooie target zijn.

  By the way de Surinaamse bier market wordt “crowded”. Parbo, Heineken, Beck’s bier and Presidente. Wanneer importeren de chinezen hun bieren? Kunnen we allemaal lekker dronken zijn.

  Buitenlandse investeringen? Heineken. Proost.
  gemodereerd

 9. Als het voor de export is dan mooi torie. Want Suriname heeft al de hoogste aantal casinos per inwoner ter wereld. Dit zijn geen echte ontwikkelingen.

  Komt bijvoorbeeld met een melk en vleesproduktie voor consumptie en export dan zou ik zeggen mooi gedaan. Boeren mogen niet meer uitbreiden in Europa vanwege stiksof en co2.
  gemodereerd

 10. Surinaamse bedrijven kunnen een voorbeeld nemen aan heineken. Meer exporteren in het Caraïbisch gebied.
  gemodereerd

 11. De productie gaat van 20 miljoen liter naar 50 miljoen liter.
  De Surinaamse markt is veels te klein om zoveel te consumeren. Voor mijn part mogen ze daarna weer investeren om 100 miljoen liter te produceren, zolang het maar voor de export is.
  gemodereerd

 12. Heineken ziet dat ze haar dochteronderneming Parbobier Brouwerij in Suriname op dit moment kan versterken, omdat er goede perspectieven zijn in Suriname, Guyana, Frans-Guyana, “Antillen”, Caraibisch gebied en ook om haar eigen merk, Heineken ook hier te versterken.

  Jammer dat het met andere Nederlandse Ondernemingen zoals Wageningen Nickerie, Bruynzeel Houtmaatschappij niet goed is gegaan, terwijl beide producten internationaal goed op de markt liggen. Het zou mooi zijn als Wageningen – Nederland, idem Bruynzeel Suriname weer in Suriname komen, omdat ze kennis, ervaring, kapitaal hebben en weten hoe ze dit ook in stand kunnen houden. Bij Wageningen – Nederland denk ik dan aan tomaten, zaden en andere landbouwproducten.

  De Surinaamse regering moet werk van maken om deze twee ondernemingen weer naar Suriname te krijgen, want waar wij van een voedselschuur praten, zal dat nooit lukken zonder Wageningen – Nederland. Daar is de kennis, ervaring, om het op een moderne manier te laten gebeuren, veel productie, transport, logistiek, veilingen opslag, verwerking, distributie om dit voor alleen voor het Caribischgebeid mogelijk te maken, maar voor de hele wereld.

  Ook moeten er in Nederland ondernemingen zijn die op een verantwoorde manier met ons houtverwerking van rondhout tot eindproducten te komen, die over hele wereld, EU, de regio en in Suriname afzet te vinden. Ook dukdalf/ paal ( bascalokus) in het water waar schepen hun trossen aan vastleggen als je aanmeren. folders, stijgers, houten vloeren, kasten, bedden, tafels, stoelen, tuinstoelen, meubels, kisten, enz mee te maken. Zie hoeveel werkgelegenheid dit met zich mee kan brengen. Vroeger had Brunzeel Suriname ook Bruynzeel woningen in Suriname, verschillende typen, Deze werden zelf geexporteerd naar de regio.

  De regering van Suriname, de ambassadeur in Nederland, Surinaamse ondernemers in zowel Nederland als in Suriname kunnen beter een plan van aanpak maken om meer uit onze bossen/ook eco-toerisme, Wageningen Landbouw, te halen. Het ministerie van LVV kan dit ook met zijn collega’s in Nederland bespreken, rijstbouw, Cassave, peper, enz.

  Er zijn mogelijkheden, alleen moeten wij Surinamers een plan hebben en hiermee met Nederland over praten. Wij hebben maar enkele goede ondernemingen in Suriname nodig voor goede inkomsten in Suriname, de landbouw, rijst, tuinbouw, peper, tomaten, soepgroenten, bieden goede mogelijkheden; Eco-toerisme, de voorzieningen van de inheemsen en marrons aan de rivieren in het oerwoud upgraden maar moderne recreatieoorden, goede airstrips maken die geasfalteerd zijn, ICT, zonnepanelen, enz, Zowel grote hotels in Suriname kunnen hier ook hun aandeel in hebben,

  Ons hout biedt ook veel goede mogelijkheden, wat ook ten goede van Suriname kan komen in de huizenbouw.

  Surinamers kunnen het niet alleen doen, Nederland is hierin heel belangrijk, omdat de kennis, ervaring, geld, transport, enz, enz is.

  Het gaat om het plan van aanpak dat wij Surinamers niet kunnen maken en hiermee bij de juiste Nederlanders/Nederlandse ondernemingen kunnen aanbieden (op de juisten plaatsen). Nederland kent Suriname en Suriname Nederland, maar we weten ons plan niet aan de Nederlanders te bieden en daarom redden wij het niet. De Surinaamse ondernemingen zijn ook te veel verdeelt en baby-achtig bezig, ook de overheid.
  gemodereerd

 13. door al die investeringen zal alle biersoorten weer duurder worden hier in Suriname , doe ons maar gemeente pils
  gemodereerd

 14. De Surinaamse markt is wel klein voor zoveel bier. maar heb je nooit van export gehoord, naar Guyana, Frans – Guyana. “Antillen”. Caribisch gebied.

  De fabriek staat in Suriname en hier worden de merken, oa Parbobier, Heineken gemaakt om
  snel in deze regio ( zie hierboven) geexporteerd.

  Heineken wil haar biermerken overal in dd wereld leidend maken.
  Ook het merk Parbo ofschoon gewoon van Heineken kan ook enigd bekendheid aan Suriname in de regio geven. Ook zorgt het voor werkgelegenheid in Suriname en kunnen hierdoor meer gezinnen van leven.
  gemodereerd

 15. Nope Ik vertrouw Heineken voor geen meter,kijk wat ze rond de wereld doen met brouwer’s als parbo,ze zijn sneaky echt.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.