Ministerie roept leveranciers op niet mee te werken aan corruptie

15
Surinaams geld srd Suriname

De minister en de directie van Financiën en Planning in Suriname, hebben leveranciers afgelopen week in een brief gevraagd om niet mee te werken aan corruptie en geen smeergeld te betalen aan personen waaronder ambtenaren.

In de afgelopen jaren hebben veel leveranciers van goederen en diensten aan de overheid, vorderingen op de overheid die soms te lang openstaan en betaling uitblijft. “Wij vernemen dat er personen dan wel ambtenaren zijn die aan de leveranciers beloven om de betaling te doen verrichten en/of te bespoedigen, en in ruil daarvoor een percentage van het te vorderen bedrag vragen dan wel opeisen. Dit is corruptie”, schrijft het ministerie.

De Surinaamse overheid garandeert een ieder die een vordering heeft op de overheid en conform de regels (getoetst op rechtmatigheid met een verstrekte reçu) recht heeft op betaling, daadwerkelijk betaald zal worden. “Wij vragen u allen derhalve om op geen enkele wijze mee te werken aan corruptie en dus geen gelden/smeergelden te betalen.”

In de brief staat verder: “Het is begrijpelijk dat schuldeisers die al langer wachten, soms zelfs met een vonnis in handen, aandacht en spoedige afhandeling vragen. Dat is geoorloofd, maar als uw zaak dan in orde komt, bent u niemand iets schuldig. Wat u rechtmatig toekomt zult u ook ontvangen. Werk met ons mee ons land corruptievrij te maken, ook van deze vorm van corruptie.”

Tegen personen en/of ambtenaren die zich hieraan schuldig maken, zullen geëigende maatregelen getroffen worden aldus de overheid.


15 REACTIES

 1. Is wel een nobele hoop……

  corruptie is heel diep diep diep ingeburgerd…..net als het ontvreemden van andermans spullen…is normaalste zaak geworden net als het liegen en bedriegen…..moreel verval op en top….
  maar ik heb hoop…….ik heb hoop dat de ouders hun kinderen fatsoen bijbrengen en zelf het goede voorbeeld geven en dat ze oa geen ongeletterden enof veroordeelde criminelen aan de macht helpen…….

  Zie WEDEROM het resultaat hetgeen crimineel bouta heeft achtergelaten
  gemodereerd

 2. Nepotisme is ook een vorm.van corruptie en zolang de hoogst geplaatste personen in.het land verkondigen dat ze nepotistische benoemingen normaal vinden, moeten we niet verbaasd zijn als lager geplaatste ambtenaren ook corrupte handelingen plegen als ze daartoe in staat zijn. En ik moet het nog zien gebeuren dat de overheid haar schulden aan leveranciers vlot betaalt, voordat ik het zal.geloven. Als het de minister lukt leveranciers vlot te betalen en corruptie enigzins terug te dringen, heeft hij bij 50 jaar srefidensi een onderscheiding door de president dubbel en dwars verdiend.
  gemodereerd

 3. Laat, uw hart en geweten spreken.
  Die hebt u wel!
  Alleen is het in duistere tijden, zoek geraakt.
  gemodereerd

 4. Ben het hier volledig mee eens. Wat de overheid zou moeten doen. Is het sneller en efficienter afhandelen van deze betalingen. Ik begrijp niet waarom men weken, soms maandenlang moet wachten op de betaling van geleverde diensten!

  It’s time to change!
  gemodereerd

 5. De minister moest oproepen tot het doen van aangifte, desnoods anoniem, van ambtenaren die tjoekoe vragen.
  En niet alleen bij dit ministerie, maar alle ministeries, alsook de boete-schrijvers.

  Werkt sneller.
  gemodereerd

 6. Wie is nog eerlijk in Suriname. De mensen die wel eerlijk zijn, zijn op 1 hand te tellen.
  Ik vrees dat de corruptie in Suriname niet makkelijk is te bestrijden. Het is van generatie op generatie overgegaan.
  De corruptie in Suriname zit in elke vezel van de corrupte Surinamers zelf.
  gemodereerd

 7. Zachte heelmeesters……..
  Gewoon streng optreden en de schuldigen aanpakken. Straks gaat men de rovers, inbrekers, verkrachters en ander gespuis verzoeken om zich netjes te gedragen.
  gemodereerd

 8. Tegen personen en/of ambtenaren die zich hieraan schuldig maken, zullen geëigende maatregelen getroffen worden aldus de overheid.

  Helemaal mee eens met de bovenstaande verklaring.
  Alleen vrees ik dat dit een ijdele hoop is die zo ware deze belofte niet zal worden ingelost.
  Zolang Suriname bestaat, tenminste zolang ik die al ken dus al 74 jaar, zal deze hebie ons achtervolgen. het is met alle goede wil niet uit te bannen.
  Geen land ter wereld heeft dit kunnen uitbannen. Wat wel is gelukt dit binnen de perken te houden en fikse straffen uit te delen waardoor dit enigszins in de hand kan worden gehouden, dit wordt dus angstvallig onder de tafel gehouden / gedaan.
  Maar in Suriname is en zal er nooit sprake zijn van “in de hand houden en onder tafel” want er zijn geen sancties tegen de top en bovenste laag die de corruptie in de hand werken en in stand houden. Vanaf president van Suriname tot de tuinman, indien bijvoorbeeld de tuinman tot de laatste tree van het volk kan worden gerekend, doet eraan mee.
  Degenen die effectief moeten optreden en dus straffen moeten uitdelen om te proberen corruptie beheersbaar te maken zijn diegenen die het onbeheersbaar maken.
  Voorbeelden te over:
  – De president en vice president ontberen controle op hun functie door nepotisme en zelfbeschikking
  – Het volk leeft in armoede en is afhankelijk van derden hun vrijgevigheid
  – De rijken worden rijker en de armen armer en sterven vele jaren eerder door gebrek aan werk en vele bestaansmiddelen om op een behoorlijke wijze te zorgen voor bestaanszekerheid.
  De koek wordt verdeeld door de rijken en hun volgelingen en de kruimels die zijn voor de verdedigers van de rijken.
  gemodereerd

 9. Nou ja alsof nederland veel beter is nederland is bijna bankroet straks wordt spaargeld zuur gespaarde geld ook afgepakt in nederland hoor nl jankt om geld goud en olie , en surinamers verzinnen nieuwe zieke woorden als nepotisme of whatever ik kan ook honderden woorden verzinnen hoor en schrijven hoor. In nederland zit corruptie haat en nijd ook zeer Diep geworteld niet alleen in Suriname en ook de Zogenaamde Nepotisme ook. Ik zal er maar niet over schrijven. Ik krijg dan zieke discussies van zieke personen.
  gemodereerd

 10. En de jongens en meisjes dan, met hun grote tjoekoes, worden die ook aangepakt of blijft het bij de “kleintjes”. En de politiek met zijn njang patoes ??????
  Is het een schijnbeweging van de minister richting het buitenland???

  Hier bij ons geldt het begrip nepotisme niet als corruptie, integendeel het werkt in ons voordeel zegt de president, zal voor het begrip ‘corruptie’ hetzelfde gelden.We hebben het over Suriname hôr, tôg, waar alles anders toegaat.

  Oké, misschien is het de minister dit keer ernst, wie weet!!!! Effe afwachten.
  gemodereerd

 11. Bigi sma, je slaat de spijker op zijn kop. Vaste hand voor iemand van 74 jaar.👍👍
  We moeten afwachten, niet schieten is niet missen, als je niet schiet kun je ook niet missen tôg.
  gemodereerd

 12. pony je wordt dement : niet schieten is niet missen ?? als je niet schiet kun je ook niet missen
  okee , ja jou vriendjes zullen in hun broek doen met jou tekst zonder dat er een schot gelost is
  gemodereerd

 13. WAT, dit is eenvoudiger, minder ironisch; niet schieten is altijd mis, als men iets (het) niet probeert, kan men ook niet weten of iets (het) gaat werken of niet.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.