maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomieTotalEnergies compenseert Suriname USD 50 miljoen om CO2-uitstoot

TotalEnergies compenseert Suriname USD 50 miljoen om CO2-uitstoot

-

Does Travel - naar Suriname

Het Franse olie- en gasbedrijf TotalEnergies compenseert Suriname voor een bedrag van USD 50 miljoen vanwege CO2-uitstoot. Het is voor het eerst dat Suriname op deze manier gecompenseerd wordt. De Surinaamse minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu, Silvano Tjong-Ahin, spreekt van een ‘historisch moment’.

Op 15 november j.l. tekende TotalEnergies een overeenkomst met Suriname voor een samenwerking in verband met de nationale strategie van Suriname voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen door bossen en andere bronnen van uitstoot. Deze  samenwerking illustreert de afstemming tussen de ambitie van TotalEnergies en de Republiek Suriname om bosecosystemen en biodiversiteit te beschermen die tegelijkertijd rekening houden met de omstandigheden van de lokale gemeenschappen.

Het Amazonewoud van Suriname beslaat meer dan 15 miljoen hectare en neemt grote hoeveelheden CO2 elk jaar op. Het bos herbergt een rijke biodiversiteit en speelt een cruciale historische en culturele rol in lokale gemeenschappen. De ontwikkeling van nieuwe economische activiteiten en de groeiende vraag naar natuurlijke hulpbronnen zetten de bossen onder druk, waardoor de implementatie van duurzame ontwikkelingsmodellen meer dan ooit noodzakelijk is.

De overeenkomst ondertekend door de Minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu, Silvano Tjong-Ahin, en de Senior Vice President Carbon Neutrality bij TotalEnergies, Mw Christine Healy, voorziet in een pakket van institutionele versterking aan strategische instituten waaronder het NIMOS, SBB en ROM alsook in een integraal programma om bosecosystemen te behouden. Voor de uitvoering van programma’s wordt een bedrag van USD 50 miljoen door Total Energies beschikbaar gesteld in ruil voor koolstof kredieten, de zg. Carbon credits.

De minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu van Suriname, Silvano Tjong-Ahin, onderstreepte de historische waarde van de, voor Suriname, eerste verhandeling van koolstofkredieten. Hij benadrukte dat, hoewel sommigen wellicht grote kapitaaltransacties nastreven, Suriname vastbesloten is om eerst institutionele capaciteit op te bouwen. De koolstof kredietmarkt heeft een veelbelovende toekomst voor HFLD-landen, maar de voordelen zullen niet alleen worden bepaald door louter marktkrachten. Ze zullen voornamelijk worden bepaald door het vermogen van de instituten van de landen om hun natuurlijke hulpbronnen op een hoog niveau van professionaliteit te beheren. De minister: “governance is key en deze overeenkomst biedt de mogelijkheid om dat bewaarheid te maken”

“We zijn verheugd om samen te werken met de regering van Suriname om de bossen in het land te behouden. Deze overeenkomst, die tot doel heeft de bosecosystemen en biodiversiteit te beschermen en tegelijkertijd de lokale gemeenschappen ten goede te komen, is in lijn met de REDD+-strategie van de Surinaamse regering, het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC) en de conclusies van de Overeenkomst van Parijs,” zei Christine Healy, Senior Vice President Carbon Neutrality bij TotalEnergies.

“De klimaatambitie van TotalEnergies is gebaseerd op een reeks tastbare maatregelen die eerst zijn ontworpen om onze uitstoot van broeikasgassen te vermijden, vervolgens te verminderen en tenslotte om de resterende uitstoot te compenseren. Deze overeenkomst illustreert onze aanpak.

De emissiereducties die uit deze acties voortvloeien, moeten worden gecertificeerd in overeenstemming met de hoogste internationale norm.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

9 REACTIES
 1. TotalEnergies compenseert Suriname USD 50 miljoen om CO2-uitstoot!
  ==============
  Dit moet je als een soort steekpenning (tjoekoe) zien, voor het rotzooi welke ze gaan achterlaten. Neem hier $ 50 miljoen en hou verder jullie mond over milieuvervuiling.


  gemodereerd
 2. dus frankrijk mag nu voor 50miljoen meer co2 uitstoten dat op kosten komt van de surinaamse co2 uitstoot.

  slim business plan
  de vraag is alleen? is dit een 1malige betaling? of een jaarlijkse?
  en wat gaat er met dat geld gebeuren? waar gaat dat heen verdwijnen?
  zoals alle gelden in suriname?
  de rovers van staatsgelden staan al te trappelen om hij klauwen in de geldpot te steken.
  of is dit geld bedoeld om die achterlijke cornatijnbrug te bouwen van die trut?


  gemodereerd
 3. 50 miljoen voor het reduceren van de Co2 uitstoot. Hopelijk word het geld ook daadwerkelijk, daarvoor gebruikt en niet zoals gewoonlijk een graaipot, waaruit bevoegde personen kunnen snoepen.

  Wat mij persoonlijk betreft is het beter om alle gevonden olie, rustig daar te laten zitten en te focussen op groene energie. Dat is wat deze aardbol nu nodig heeft. Het land industrialiseren is niet gewenst. Verantwoorde landbouw en het eco toerisme zullen Suriname veel meer goeds brengen, dan in zee gaan met deze multi-nationals!


  gemodereerd
 4. Mooi nieuws ! geld komt binnen eindelijk !voor bossen . Ik ken veel moppen ook hollandse. Ook over tropische regenwouden. Geen drugs in bossen binnenland zoals sommige media in nederland beweren anders worden de bossen omgehakt jaloezie speelt grote rol. Ik ken su wel verdedigen als diplomate. Ik kan jaloezie aanpakken.


  gemodereerd
 5. Haha, Ik zie de glinsterende us-dollartekens in de ogen Silvano Tjong-Ahin🤑🤑🤑. Ik heb hem nog nooit zo blij gezien.


  gemodereerd
 6. Ik weet niet of ik blij moet worden van dit bericht. Suriname krijgt dus USD 50 miljoen vanwege CO2-uitstoot door een Frans bedrijf.
  Hoeveel is er uitgestoten dan? Daarover staat er niks in het artikel. Frankrijk heeft toch ook haar handtekening onder het akkoord in Glasgow geplaatst om de uitstoot te verminderen, en toch niet alleen in Frankrijk??
  Zijn we in Suriname nou zo dom dat we niet begrijpen dat we een oor worden aangenaaid waar we bijstaan?? Een kinderhand is gauw gevuld….


  gemodereerd
 7. Een gedeelte, $ 10,- mijoen, van dit kapitaal in een fonds stoppen, voor de toekomstige generaties.

  Het andere 40 miljoen besteden voor: hoger technisch onderwijs, wetenschappelijk onderwijs/beurzen, productieondernemingen die export gericht zijn, grote landbouw, rijssector.

  Laat een gedeelte van deze 40 miljoen gebruikt worden dat de medische Faculteit wordt uitgebreid, zodat meer leerlingen die de juiste vakkenpakket hebben en goede cijfers voor arts kunnen gaan studeren. Het aantal leerlingen dat jaarlijks tot Medische Faculteit wordt toegelaten is ver onder de maat. Schandalig, Triest!


  gemodereerd
 8. Laat IAMGOLD en Newmont Corporation, die ook in de mijnen waar ze alle bomen eerst omhakken met haar miljoenen US $ bijdrage voor Suriname komen.

  De minister:
  – van Natuurlijke bronnen, David Abiamofo,
  – Financiën en Planning, Armand Achaibersing ,
  – Ruimtelijke Ordening en Milieu, Silvano Tjong-Ahin,

  Suriname wordt nu meer dan lang genoeg uitgebuit door de multinationale ondernemingen en laat zien dat het niet alleen om het spel gaan, maar ook om de knikkers. Do or Die. Laat zien hoe slim jullie zijn. Tin Kon Draai, (h)Anu No De Njan In Karbasi Moro, we het Surinaamse Volk willen ook met bestek eten aan een gedekte tafel, 3 gangen menu. Proosten en smakelijk eten.

  De hongerigen spijzen, de dorstigen Laven, de naakten kleden, vreemden herbergen, gevangenen verlossen/bezoeken, zieken bezoeken, doden begraven.

  Werk aan de winkel om het kapitaal bij deze ea multinationals op te halen voor het land Suriname en de Surinamers


  gemodereerd
 9. Elk land krijgt van de VN een bepaalde hoeveelheid CO2-uitstoot toegekend. Landen die erboven zitten, kunnen dit compenseren door het – geldelijk – om te ruilen met landen die er beneden zitten. Een land zonder industrie kan dus wat ‘verdienen’ aan de niet-uitstoot van CO2.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES