woensdag, mei 29, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieNederlandse politie zoekt getuige voor oorlogsmisdrijven in Suriname

Nederlandse politie zoekt getuige voor oorlogsmisdrijven in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Het Team Internationale Misdrijven is op zoek naar een getuige die mogelijk meer weet over een man die verdacht wordt van oorlogsmisdrijven in Suriname. Deze verdachte werd op 26 oktober 2021 in Amsterdam aangehouden op verdenking van het plegen van oorlogsmisdrijven tijdens de Binnenlandse Oorlog. Deze burgeroorlog woedde eind vorige eeuw in Suriname. De mogelijke getuige zou de verdachte hierover in 2016 hebben aangesproken in Amsterdam.

Zuiveringsacties
Na de arrestatie van de verdachte liet de politie al weten dat er getuigen worden gezocht. Het gaat om verklaringen over de zogeheten ‘zuiveringsacties’ in het Brokopondogebied, in de omgeving van Brownsweg in juni 1987. Het Surinaamse Nationaal Leger voerde hier acties uit waarbij burgers om het leven zijn gebracht. Onderzoek van het Team Internationale Misdrijven van de Dienst Landelijke Recherche wijst erop dat de verdachte, een 55-jarige Nederlander geboren in Suriname, daarbij betrokken was. 

Amnestie 
De Surinaamse amnestiewet uit 1992 staat niet in de weg aan de vervolging in Nederland van oorlogsmisdrijven (en commune delicten zoals moord) die zijn gepleegd tijdens de Surinaamse Binnenlandse Oorlog. Ook hebben verschillende hoge Surinaamse rechtscolleges bepaald dat toepassing van de Surinaamse Amnestiewetgeving in strijd is met de Surinaamse grondwet en mensenrechtenverdragen.

Getuigenoproep Bureau 020 
De mogelijke getuige zou de verdachte in de Surinaamse taal hebben aangesproken, omdat hij de verdachte herkende als degene die familieleden van hem heeft doodgeschoten bij Brownsweg. Dit gesprek zou hebben plaatsgevonden in april 2016 op de Kinkerstraat, tussen de Jan Pieter Heijenstraat en de Ten Katemarkt. Deze mogelijk getuige is een Surinaamse man die toen ongeveer 45-50 jaar oud was. Het regionale opsporingsprogramma Bureau 020 besteedt vandaag op AT5 aandacht aan deze zaak. 

Team Internationale Misdrijven
Heeft u informatie die op deze zaak van toepassing is en die relevant kan zijn voor het onderzoek? Deze kunt u delen met het Team Internationale Misdrijven via [email protected].

De rechter-commissaris heeft de voorlopige hechtenis van de verdachte vorige week met 90 dagen verlengd.

Bureau 020: tv-uitzending woensdag 17 november 2021 om 18.05 uur op AT5.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

20 REACTIES
 1. Ik vindt het frapant dat een buitenlandse mogendheidt na byna veertig jaren hiermee op de proppen komt, dit onderwerp gaat weer voor zorgen dat onze prille eenheidt wederom verscheurt wordt, dit kan verder geen enkel doel dienen.
  als ik kyk hoe Nederland in verschilende situatie,s gehandeld heefd ten opzichte van Surinaams belang dan kunt u er weer oprekenen dat de banden die onlangs hersteld zyn snel verbroken dienen teworden, want men is bezig met neo konialisme om met hulp van de huidige President suriname weer aan banden teleggen, iets wat je als Surinamer niet moet willen.


  gemodereerd
 2. Erg raar dat Nederland zich met een kwestie bezighoudt daar waar Suriname het hoofdstuk voor wat betreft de Binnenlandse Oorlog, afgesloten heeft. Slechts Moiwana is officieel erkend als een mensenrechtenschending. Brownsweg ligt in Brokopondo. Voor de rest was er sprake van het wettige gezag, destijds in de vorm van het leger , dat een oorlog voerde tegen terroristen . De terroristen onder leiding van de gewezen terroristenleider Brunswijk ,waren dus bij voorbaat onwettig bezig. Wat deze voormalige terroristen allemaal op hun kerfstok hebben, is met het menselijk brein haast niet te bevatten.

  Ook deze voormalige terroristen onder leiding van Brunswijk, hebben mensenrechten op grove schaal geschonden. Vreemd genoeg hebben ze allemaal amnestie gekregen door El Vene. Kijk hier de willekeur destijds. Sinds wanneer heeft enig Surinaamse regering aan Nederland verzocht deze verdachte op te sporen , aan te houden en te berechten? Het is echt een vreemde actie, kennelijk geheel op eigen initiatief genomen door Nederland. Op die manier kunnen we wel even bezig zijn. Dan kunnen we ook de voormalige binnenlandse terroristen die mensenrechten geschonden hebben, aanhouden en berechten. Daarmee komt dan ook de amnestiewet van Venetiaan te vervallen. Want, als de additionele amnestiewet van 2012 niet erkend wordt,(zoals dat nu het geval is),dan deugt de eerste ook niet. Dit lijkt sterk op cherry -picking. Hoe kan Nederland bepalen dat in dit specifieke geval er sprake was van schending van mensenrechten terwijl deze zaak helemaal niet is behandeld door Suriname. Er is niets vastgesteld.


  gemodereerd
 3. Waarom vraagt de Nederlandse politie de Nederlandse Ambassade in Suriname niet om ddb uit te leveren aan de Noordzee.

  Een betere getuige kan de Nederlandse politie niet hebben.

  Er zijn al afspraken gemaakt tussen het leger van Nederland en Suriname voor gezamenlijke oefeningen. Nederland kent het Surinaamse leger, het Surinaamse grondgebied, de diepgang van de Atlantische Oceaan voor de Wilde Kust, het Surinaamse Amazone Oerwoud, de Surinamers, enz.

  Nederland is heel goed in bedenkt een list en ddb is binnen 24 uur in Nederland.

  Nederland moet geen poppenkast spelen en doen wat ze kunnen doen, want wat er de afgelopen 41 jaar in Suriname is gebeurd, weet Nederland alles van de hoed en de rand.


  gemodereerd
 4. De aanhouding betreft een Nederlander die in Suriname deze misdaden zou hebben gepleegd.
  Dus Nederland moet actie ondernemen.


  gemodereerd
 5. Velen zien de Nederlandse politie als zeer onbetrouwbaar. Ik denk dat daarom niemand zich gaat aanmelden.


  gemodereerd
 6. De grootste oorlogsmisdaden zijn begaan door ditzelfde land. Laten zij zich met hun eigen zaken bemoeien. Genoeg ellende in Nederland. Of was chan hiervoor naar geweest?


  gemodereerd
 7. @Rbrown, pakiratigrik en Passant, Nederland heeft altijd het recht om mensen met een Nederlandse nationaliteit, die in het buitenland een oorlogsmisdaad hebben begaan te berechten. Als jullie goed lezen zie je dat het gaat om een Surinaamse man met een Nederlandse nationaliteit dus wat jullie doen is weer proberen mensen op te hitsen tegen Nederland. Bouterse heeft de Surinaamse Nationaliteit en jullie weten drommels goed dat hij niet uitgeleverd kan worden dus houden jullie jezelf maar dom.


  gemodereerd
 8. Misschien komt er nu ook gerechtigheid voor meerdere zinloze slachtoffers wo Radj T.


  gemodereerd
 9. Het scenario om DDB naar de Noordzee te “verhuizen” ligt reeds lang klaar. Het is geen kwestie van wel of niet maar van wanneer. DDB weet dat, daarom heeft hij een legertje bewapend met gereedschappen uit zijn wapenkamer. De oude vos had een leuze:”mek deng kong we wakti deng”.


  gemodereerd
 10. browny en pakiratigr , jullie zijn toch geen Surinamer , maar Nederlanders en weten jullie wel echt wat er gebeurde in de binnenlandse oorlog , jullie vriend die militair heeft in Brokopondo met zijn leger mannen vrouwen en kinderen vermoord omdat jullie vriend vond dat ze het verzet in het binnenland steunden , dus het is goed wat de Nederlandse politie doet , ja het zal jullie wel pijn doen aan je zere been


  gemodereerd
 11. Opmerkelijk dat er gespuis hier is die zich in bochten wringt als mijn 12 vingerige darm om de rechtsgang te veroordelen. dit zegt toch wat over hun


  gemodereerd
 12. lawmangdatra , kom met bewijzen dat kolonel valk met alle ellende in Suriname is begonnen , het is allang bewezen dat jou vriend die militair alleen maar ellende vanaf 1980 tot nu heeft gebracht in Suriname , bewijzen zien we hier en voelen het elke dag


  gemodereerd
 13. @wat
  het waren toch twee partyen die misdaden beginen, en jy komt toch uit india enbehoudt toch je cultuur, ik heb een surinaams paspoort en ik ben inheems, jy bent toch een racist .
  ik zeg het is niet verstandig om een buitenlandse mogendheidt hier onderzoek telaten doen
  omdat dit weer oude wonden gaat openen met alle gevolgen vandien, wordt dit toch gedaan zullen wy als bevolking de gevolgen merken, niemandt heefd daar baat by dus ,way
  om de blanken en mensen zoals jy hun zin tegeven want dat zyn de genen die op aandringen.


  gemodereerd
 14. #wat. Hoe denk je dat Desi aan de kennis is gekomen om een coup te plegen? Ga graven en je zal versteld staan. Slaap lekker. De officieren, voor zover die nog in leven zijn, op het paleis destijds periode Ferrier kunnen je meer vertellen. Allemaal 1 vies spel van de nederlanders geweest.


  gemodereerd
 15. #wat. Je vindt het zeker ook ok dat 18 miljoen usd “zwart geld” van surinamers door de hollanders in beslag wordt genomen, terwijl in Nederland miljarden euro’s legaal wordt witgewassen via coffeeshops? Onder de noemer van “gedoogd beleid”. Vind je dat ok? Ben je een blinde surinamer of ben je een kontlikker van de hollanders?


  gemodereerd
 16. meneer y de regels hier zijn dat jij niet mag schelden , racist zegt jij tegen iemand die uit Indië komt , meneer y dat is schelden

  lawmangdatra je kunt wel zien dat je niet over kennis bezit en je kan die stukken niet goed lezen , jij vertelt alleen maar onwaarheden , jou vriend met zijn vrienden wilden het zelfde doen als die persoon die in cuba een coup pleegde en jaren lang het volk van cuba onderdrukte tot nu nog , maar jou vriend had geen hersenen en alles liep spaak , door zijn fout toen besloot je vriend in de periode2010-2020 alsnog het grote deel van het volk te straffen om toch een eigen clubje te vormen , maar ook dat mislukte

  en het waren geen 18 miljoen US Dollar, maar 19,2 miljoen echte Euro’s die jou vriend wilde witwassen


  gemodereerd
 17. @wat ik hoop dat de redactie niet zo kort van geheugen is als dat jy bent, Je hebt je zelf als zodanig kenbaar uitgesproken dat jy weldegelyk onder de noemer valt, je bent een huiden sorteerder mischien is dit duidelyker voor jouw en een aantal hier op dit rubriek.
  het is niet beledigend bedoeld hoor medemensen maar je moet sommige mensen wyzen op hun uitspraken.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES