vrijdag, juni 21, 2024
HomeOnderwerpenEconomie'Nationale Risico Analyse moet internationale reputatie Suriname herstellen'

‘Nationale Risico Analyse moet internationale reputatie Suriname herstellen’

-

Does Travel - naar Suriname

In de periode 2019 – mei 2020, is de eerste Nationale Risico Analyse (NRA) van Suriname, op het gebied van money laundering en terrorismefinanciering, uitgevoerd. De NRA identificeert verschillende hoog risico dreigingen voor Suriname, waaronder corruptie, drugshandel, belastingontduiking en smokkel. Het NRA-rapport is via deze link te downloaden.

Deze NRA, betrof zowel de publieke als de private sector, en is uitgevoerd door een speciaal daartoe ingesteld Project Management Team (PMT). De Centrale Bank van Suriname (CBVS) is, in overleg met de Anti-Money Laundering Steering Council, belast geweest met de supervisie van de uitvoering van deze NRA. Op maandag 15 november 2021 heeft president Chandrikapersad Santokhi de media breedvoerig ingelicht over de actuele stand van zaken.

Het staatshoofd benadrukt dat het wettelijk kader geanalyseerd is. “Het PMT is tot de conclusie gekomen dat verschillende wetten ontbreken of moeten worden bijgesteld. De regering zal zich buigen over de nodige nieuwe wetten en aanpassing van bestaande wetten, om een effectieve aanpak van de dreigingen, door de bevoegde autoriteiten mogelijk te maken,” aldus de regeringsleider. Deze autoriteiten zullen worden voorzien van voldoende menskracht, trainingen en equipment, om de wettelijke bevoegdheden adequaat uit te oefenen. President Santokhi merkt op dat de private sector in samenspraak met de toezichthouders, haar interne procedures onder de loep moet nemen.

Internationale samenwerking en ondersteuning
Het staatshoofd accentueert dat de internationale partners zich reeds bereid hebben verklaard om Suriname te ondersteunen. “Wij hebben ondertussen via diplomatieke kanalen verdere ondersteuning gevraagd aan Nederland, de Verenigde Staten van Amerika, het IMF, Wereldbank, Inter-American Development Bank en de Verenigde Naties, om ons land in delen van de tekortkomingen, dan wel gebieden waar verbetering noodzakelijk is bij te staan,” aldus de regeringsleider. De NRA is uitgevoerd met financiële bijstand van de Verenigde Staten van Amerika en technische ondersteuning van de Organisatie van Amerikaanse Staten en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank.

Belangrijkste stap
De ontwikkeling en publicatie van een Nationale AML/CFT/CPF-strategie is thans de belangrijkste stap die door Suriname gezet dient te worden in de strijd tegen money laundering, terrorismefinanciering en financiering van massavernietigingswapens (proliferatie). Deze strategie, waarmee reeds een aanvang is gemaakt, zal mede gebaseerd zijn op de bevindingen van de National Risk Assessment (NRA) en gericht zijn op het met voorrang aanpakken van de grootste risico’s en institutionele zwakheden van Suriname. Volgens het staatshoofd zullen diverse stakeholders in de publieke sector in samenspraak met de private sector een bijdrage moeten leveren.

Bij de NRA is er op basis van verzamelde data een Technische Compliance Analyse gemaakt van het normatief en institutioneel raamwerk van Suriname. Het omvatte een effectiviteits- alsook een risicoanalyse, waarin de landelijke risicograad van ons land met betrekking tot het witwassen, terrorismefinanciering, proliferatie financiering en corruptie is vastgesteld. Dit op basis van het vastgesteld niveau van dreigingen en kwetsbaarheden.

Transparantie
Het uiteindelijke NRA-rapport is een zeer uitgebreid verslag geworden van meer dan 500 pagina’s aan waardevolle informatie. Dit rapport is op 1 maart 2021 door de voorzitter van het PMT aan de AML Steering Council aangeboden, waarna er in een persconferentie enkele resultaten met de pers zijn gedeeld. Het NRA-rapport is op 27 oktober 2021, na grondige bestudering door de regering goedgekeurd. President Santokhi merkt op dat de regering de kritische kanttekeningen die in het document zijn opgenomen ter harte neemt.

“De uitkomsten van de analyse zijn op geen enkele wijze beïnvloed. Het PMT heeft geheel onafhankelijk haar werkzaamheden verricht en daarover gerapporteerd,” benadrukt de regeringsleider. De regering heeft het ferme voornemen de internationale verdragen en normen ter zake niet alleen te onderschrijven, maar ook na te leven. Met het oog op transparantie zal de media een digitale versie van het NRA-rapport ontvangen. 

President Santokhi is ervan overtuigd dat het vervolg wordt ingezet om de internationale reputatie en het gezag van Suriname te herstellen. Ook het vertrouwen van de internationale politieke en financiële wereld in ons land zal daarmee worden hersteld.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

11 REACTIES
 1. Niet de President moet dit soort zaken komen uitleggen. Je moet juristen die weet hebben van zaken, het laten aanpakken.
  Maar een Pres die lintjes van automaat, opening van supermarkt, opening van school gaat doen die weet niet wat zn taken zijn of hij zit er als spek en bonen.


  gemodereerd
 2. ‘President Santokhi is ervan overtuigd dat het vervolg wordt ingezet om de internationale reputatie en het gezag van Suriname te herstellen. Ook het vertrouwen van de internationale politieke en financiële wereld in ons land zal daarmee worden hersteld.’@@

  President, welke overtuiging heeft u, als u zelf onderwerp bent van dit corruptie gedrag. Welke overtuiging president, als u zelf content bent met de eerste Marron als VP van ons land, terwijl iedereen weet dat de door u bewierookte VP niks anders is dan een veroordeelde drugscrimineel, dit zijn uw eigen woorden uitgesproken op AK meeting in Nederland.
  President waarom begint u niet eerst uw eigen tuin te wieden, stop met het nepotisme, corrigeer deze misstappen, ook die van uw mede kabinetsleden, ban de “aanleiding” tot corruptie met wortel en al uit.
  Als u dit niet doet, dan ju é orie sma nanga spottoe. Lee mang ô kiesie paimang..


  gemodereerd
 3. Mij bekruipt het gevoel dat deze president de materie met een brok in zijn keel aan het behandelen is. De belangen van de president en zijn rijke vrienen zijn groot en deze mogen niet verkwanseld worden. Santokhi wil een dikke vinger in de pap houden. De personen die hem ondersteuning geven m.b.t. dit vraagstuk zijn figuren die de belangen van het grote kapitaal moeten behartigen. Ik ben het daarom ook volkomen eens met Debbie dat de president zich met deze materie niet moet bezighouden. Hij moet het werk laten uitvoeren door deskundigen, wetgevings juristen, economen, fiscalisten,monetaristen. Vervolgens moeten onafhankelijke deskundigen het geleverde product naar internationale maatstaven gaan beoordelen. Maar Santokhi is bang dat hij een product krijgt opgeleverd die hij niet kan veranderen in zijn voordeel van hem en de zijnen.


  gemodereerd
 4. Eindelijk aandacht!

  Aan de ene kant zou je dit van de daken willen ‘schreeuwen’, maar.. je wilt ook geen hang-mat-te-ren-de honden wakker maken.

  Wat betekent die blauw-gele vlag nou eigenlijk. Is het de DNA-vlag, beetje apart zo met die “haken”.


  gemodereerd
 5. Chan gaat als Staatshoofd, nooit goed kunnen functioneren men VP die zichzelf en zijn familie verrijkt, en die hem in zijn macht heeft. Het bewijs ligt al heel duidelijk bij Mw. Pokie die niet aan de wensen van VP gehoor gaf, om grond aan zijn broer af te staan. Chan gaf groenlicht waardoor hij zichzelf verlaagde naar het niveau van deze parasiet.


  gemodereerd
 6. President Santokhi is ervan overtuigd dat het vervolg wordt ingezet om de internationale reputatie en het gezag van Suriname te herstellen.
  ======
  Beste Chan, hoe wil je dat doen. Je werkt samen met veroordeelden en criminelen. Je hebt je eigen familie en vrienden geregeld in je kabinet. Nu nog heb je de mogelijkheid om schoonschip te maken. Gooi de ABOP en PL eruit. De ABOP is bezig te graaien en de PL ministers zijn de hele dag met verkiezingscampagne bezig. Er wordt niet gewerkt in dat land, beste Chan. Als jij als president geen gezag in eigen land hebt, hoe wil je dan internationale reputatie afdingen, beste Chan. Wie hou je eigenlijk voor de gek.


  gemodereerd
 7. @Debby…. een veroordeelde president die rokend en zuipend langs de kant van de weg in Flora, gedurende Corona-tijd, omringd door een handvol paars klap en stemvee, die weet wel wat zijn taken zijn??. Dan zit je er niet voor spek en bonen bij….maar gewoon, nationaal en internationaal, voor lul. REMEMBER ????


  gemodereerd
 8. pony en debby , maken jullie je niet druk over iets wat jullie niet begrijpen , jullie weten toch dat jullie vrienden de internationale reputatie hebben vergalt en dat nu deze regering dat probeert te herstellen , en wat is daar mis mee , jullie zien liever weer dat door jullie vrienden Suriname nog verder in de afgrond belandt en zeker weten dat jullie dat wel begrijpen


  gemodereerd
 9. @ Debby

  Deels heb je gelijk, maar laat maar aan ploeteren! Een Pres die een een supermarkt
  gaat openen ????

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 10. Zolang Brunswijk aanblijft als VP van Suriname zal er nooit sprake zijn van totale herstel van de schade die Suriname heeft opgelopen in het buitenland. Er zal altijd met een scheef oog gekeken worden naar de huidige VP en dus ook naar de regering.

  Ik heb gisteravond naar een videofilm gekeken op YT waarin Santokhi gevraagd werd of er nog benoemingen teruggedraaid zullen worden. Santokhi beantwoordde de vraag dat er deels al is geëvolueerd naar de geleverde prestaties van personen op bepaalde functies maar dat hij wacht op de totale evaluatie en dat dan pas zal worden bekeken wie zal worden vervangen of wie niet.
  Wat zal de uitkomst zijn? Ben heel erg benieuwd.


  gemodereerd
 11. Debby laat je niet gek maken door de pajong-waaiers. Poespoesie é luku mertji.

  Flyer, de hele wereld verafschuwd het nepotisme in de politiek, alleen jouw president speelt het klaar om te zeggen dat nepotisme niet tot corruptie leidt.
  De vorige president was ook al lachwekkend bezig, toen hij met veel bombarie bekendmaakte dat hij de ‘CORRUPTIE’ in dit land gaat uitroeien. Iedereen weet de uitkomst. Nu doet Santokhi hetzelfde, hij predikt te Pas en onpas over goed bestuur, dit land heeft goed bestuur nodig en nog meer blablablabla, een leider die het meent met het volk. Flyer, jij met je grote waffel kun jij aan Debby aangeven waar in het beleid goed bestuur plaats vindt.

  Wie zei weer dat het te gek voor woorden is dat een veroordeelde drugscrimineel president van land kan zijn, wie zei dat in de oppositie, en kijk nu, dezelfde opposant, nu president maakt ook een drugsveroordeelde crimineel tot VP van dit land, en als de president op een snoepreisje is, speelt dezelfde crimineel tijdelijk voor president.

  Flyer, je moet wel van een andere planeet afkomstig zijn om een verschil te kunnen zien tussen de vorige en huidige regering (president). De ‘Raven’ zijn nog onder ons, in alle gelederen van de maatschappij, vooral in oppositie en regering.

  Iemand hier op WKT beweerde dat de president nooit heeft beweert dat hij voldoende kundige adviseurs heeft. Dat personage heeft een zeer korte geheugen, met opzet of die weet niet beter. Iedereen weet nog dat Santokhi het heeft gehad over een batterij kundige adviseurs, 180 specialisten, in binnen en buitenland, die zich kosteloos zullen inzetten voor dit mooie land, dat er plannen en projecten klaar zijn om direct te starten. Wat een 🤡

  WAT, blijf maar lekker je kop ergens in steken, het zal toch niks uithalen, hoogstens dat je op een ochtend wakker wordt en dan merkt dat je in een heel ander land zit.hahaha.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES