dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenEconomieCentrale Bank zal volgens nieuwe Bankwet onafhankelijk van politiek opereren

Centrale Bank zal volgens nieuwe Bankwet onafhankelijk van politiek opereren

-

Does Travel - naar Suriname

Dit is de heer Cees Ullersma, secretaris van De Nederlandsche Bank (DNB). Hij is vrijgesteld van zijn werk bij ‘de centrale bank van Nederland’, om de samenwerking met de Centrale Bank van Suriname (CBvS) te versterken.

Ullersma richt zich op het ondersteunen van de inspanningen van CBvS Governor Maurice Roemer om het bestuur van de Centrale Bank van Suriname krachtiger te maken. Daarnaast coördineert hij de technische samenwerking tussen DNB en de CBvS op andere terreinen. Daar zijn medewerkers van DNB bij betrokken, maar ook externen die gefinancierd worden uit het Makandrafonds van de Nederlandse overheid.

Afgelopen woensdag heeft hij overleg gehad met president Santokhi, minister Ramdin, Governor Roemer en de Nederlandse ambassadeur Henk van der Zwan. 

Voor het versterken van het bestuur van de CBvS is cruciaal dat er een nieuwe Bankwet komt. De Bankwet is het fundament voor het functioneren van de Centrale Bank. Inmiddels is er een concept opgesteld, dat voorziet in bestuur door een Raad van Bestuur met de Governor als voorzitter in plaats van bestuur door uitsluitend de Governor, een sterker gepositioneerde Raad van Commissarissen (RvC) en betere waarborgen voor financiële soliditeit en risicobeheersing.

Het is van groot belang dat de Centrale Bank volgens de nieuwe Bankwet onafhankelijk van de politiek zal opereren.

Naast beter bestuur is het aanpassen van het monetaire beleid al onderwerp van samenwerking. Er staan projecten op stapel op het terrein van toezicht, zowel wat betreft prudentieel toezicht dat gericht is op de soliditeit van financiële instellingen als ook integriteitstoezicht dat zich onder andere richt op het tegengaan van witwassen van gelden.

Door de samenwerking met DNB kan de Centrale Bank beter bijdragen aan een Surinaamse samenleving met lage inflatie, duurzame groei een stabiele financiële sector. Wegens het belang van een krachtige Centrale Bank heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ook voorwaarden gesteld aan de CBvS in het kader van het IMF-programma voor Suriname. Inmiddels is voldaan aan deze zogenoemde prior actions.

Tijdens de duur van het programma zullen andere versterkingen van de Centrale Bank moeten worden doorgevoerd, zoals de introductie van de nieuwe Bankwet.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

20 REACTIES
 1. “…
  Het is van groot belang dat de Centrale Bank volgens de nieuwe Bankwet onafhankelijk van de politiek zal opereren.
  …”

  Team Santokhi legt de basis, de fundamenten, voor een beter Suriname !

  Suriname heeft nu een president met visie, kennis, kunde, leiderschap en daadkracht !

  Tja go. Set kong !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 2. En dit zal goed gaan totdat het hersenloze deel van het volk de NDP weer regeermacht geeft. Die gasten lappen binnen de kortste keren alle regels van de nieuwe bankwet weer aan hun laars net zoals ze gedaan hebben met regels opgesteld onder leiding van Hildenberg en Telting, het moet ons niets verbazen als zij dan Boefdraad weer directeur van de Centrale Bank maken.


  gemodereerd
 3. Dit geeft wel vertrouwen, al ben ik heel erg benieuwd naar de uitwerking want ‘we’ komen van heel ver met de as veroordeling van van Trikt en het dokken van Boefdraad.


  gemodereerd
 4. @Henkes
  U schynt ook niet zoveel vertrouwen tehebben in het huidige bewindt want U voelt de bui al hangen, als u het nu al over de tegen hanger hebt.
  de centrale bank hoort ten allertyden onafhangkelyk te opereren met uiyzondering by nood situaties ,jammer dat wy in de winkels geen prys verlagingen meer moeten verwachten want ons valuta zal voorlopig blyven ontwaarden .


  gemodereerd
 5. Ik weet niet of dit wel een goed plan is van de Suri regering want nu kan Den Haag rechtstreeks in de financiële keuken van SME kijken, dus weg soevereiniteit van het land en de burgers. Via de CBvS krijgt Ned verder ook toegang tot inzage van de admin van alle lokale banken in Su. Dit had men (ik dacht) in de jaren ’90 ook al geprobeerd maar was toen door Su afgeketst.


  gemodereerd
 6. Vanaf het aantreden van deze regering, is ze bezig geweest allerlei wetten en regels te introduceren, tevens bestaande wetten en regels in te trekken dan wel te herzien. Een en ander heeft te maken met de voorwaarden van het IMF en het voldoen aan het NRA. Doch ,ook politieke maatregelen werden uit de kast gehaald met als primair doel , het uitschakelen van de NDP. Dit regiem is van plan in dit tijdsbestek 2020 – 2025, zoveel mogelijk wijzigingen door te voeren. Ten behoeve van wie? Waar in de huidige bankwet staat expliciet geschreven dat het politiek gebonden is? De nieuwe wet moet wel nauwer omschreven worden zodat er geen ruimte is voor misinterpretatie.

  Merkwaardig dat anno 2021 , Suriname nog steeds leunt en steunt op de Nederlandse expertise en hulp. Het is alles behalve zogenaamde samenwerking op gelijkwaardige basis. Waarom is Suriname eigenlijk in 1975 onafhankelijk geworden? Je maakt me toch niet wijs dat je 46 jaar na dato , niet eens het minimale kan doen zonder voortdurend een beroep te doen op Nederland en andere landen . Suriname is gelijk een zesenveertig jarige zoon die nog bij zijn moeder woont. Vraag je hem waarom hij niet zelfstandig woont, geeft hij als antwoord dat hij tevreden is. Zijn moeder kookt voor hem ,doet de was, strijkt en vouwt zijn kleren. Mama zorgt er ook voor dat er voldoende Parbo in de koelkast is. Kortom; wat wenst hij nog meer?


  gemodereerd
 7. Alleen in Suriname kan de regering zich bemoeien met de Centrale bank
  nergens ter wereld is dat alleen de regering van Bouterse heeft het zo geregeld
  zodat ze konden jatten van het volk.


  gemodereerd
 8. @ pakiratigri

  HRM= human resource management(Competentiemanagement )

  Als Suriname vanaf het begin van de onafhankelijkheid er voor had gezorgd dat er goed kader opgeleid kon worden voor de diverse beroepen en instanties dan had zij nu een veelheid aan deskundigheid. Velen op die kantoren hebben ampertjes een ULO diploma voor een functie waar minimaal HBO vereist is.
  Geen wonder dat men dan deskundigheid van buiten de grenzen moet aantrekken. En die zijn er ook van Surinaamse afkomst, maar men heeft ze liever niet. De uitspraak: “We doen het al jaren zo, dus wat kom je mij zeggen”
  Nou dan nu niet klagen dat het een zooitje is geworden. Eigen mensen worden regelmatig gesabotteerd. Dus de balk in je oog zie je niet maar de splinter wel.
  Mentaliteitsverandering is een pre in Suriname. Anders denken en anders doen. Weg met die luie gedachten Gado sa jepi mi en no doe moeilijk. Na sranang oeng de.


  gemodereerd
 9. Dit is een uitstekend plan. Suri beschikt niet over de middelen en kennis om dubieuze financiële zaken te controleren.
  De gevolgen zijn nu merkbaar; instabiele koers, inflatie, gestolen spaargelden, verkoop staatspanden, 200 plus leningen, corruptie bij alle overheidsinstanties en banken, louche bedrijven en stichtingen.

  Een onderdeel van deze samenwerking is het nauwkeurig volgen van de doekoe-sporen. Ook suri kent geldezels!

  Cuba gooit sinds gisteren, de grenzen open voor toeristen. Alarma para el hombre gordo!


  gemodereerd
 10. Neemt de heer Cees Ullersma, secretaris van De Nederlandsche Bank (DNB)n ook wat euro’s mee ter versterking van de kaspositie van de Centrale Bank van Suriname. Tenminste de miljoenen welke door Nederland in beslag zijn genomen. Succes Cees, de huidige regering kan alle deskundige hulp goed gebruiken. Dan kan de huidige regering zich verder bezighouden met vriendjespolitiek en graaien uit de pot.


  gemodereerd
 11. Zet gewoon de deur open voor Nederland, dat is wat deze stropop Santhoki doet! Blijkbaar is dat de enige capabele partij die ons kan helpen in de malaise!

  Ik vraag mij af, of deze President, de geschiedenis kent! Nederland behandeld Suriname stiefmoederlijk, en heeft in de ruim 400 jaar, historisch nooit wat betekend voor het land en haar inwoners! Behalve roof, moord, uitbuiting, en de baas spelen over mensenlevens. Ook in Nederland zelf is er een scheef beleid ten aanzien van gelijke rechten voor haar inwoners. En de demissionair minister President Rutte, vind dat prima zo.

  Vanwaar dan deze akties om Nederland op cruciale posities de leiding te geven? Ik kan u vertellen dat het weinig zal opleveren. Belangrijkste is nu dat Nederland inzage krijgt in de privacy (financiën) van de vele Surinamers die in Nederland wonen. Die kunnen straks de belasting aanslagen op hun deurmat verwachten.

  Waarom zit de minister van bibis daar ipv van de minister van financiën?? Vreemde gang van zaken hoor. Het lijkt mij dat we bezig zijn, onszelf weer te verkopen, aan de hoogmoed van Nederland


  gemodereerd
 12. RBrown, ik heb geen vertrouwen in een eventuele toekomstige regering onder leiding van de NDP. Die corrupte grappenmakers hebben bewezen lak te hebben aan alle mooie bankwetten, opgesteld door hun voorgangers, die ons wilden beschermen tegen de onkunde en hebzucht van de NDP.


  gemodereerd
 13. Volgende stap wordt het bankgeheim bij de Surinaamse banken openbreken. Nederland wil weten welke Surineds allemaal euro en usd rekeningen hebben in Suriname.

  Mensen kunnen mooie belastingaanslagen verwachten voor (verzwegen) vermogen in het buitenland. Wo Set’ eng!


  gemodereerd
 14. And what about de 19.5 miljoen Euro’s die de Nederlandse staat in April 2018 heeft geconfisqueerd ?

  Komt deze nu wel weer terug in de Surinaamse (overseas) account ???


  gemodereerd
 15. Centrale Bank zal volgens nieuwe Bankwet onafhankelijk van politiek opereren
  =======
  Mooie koptekst, maar onafhankelijk van de politiek gaat het nooit in Suriname worden.
  Zelfs de rechterlijke macht is niet niet geheel onafhankelijk. En dan wil ik het niet hebben over de onze gepensioneerde PG van het OM, de heer Baidjnath Panday. Die was een een VHP’er in hart en nieren.


  gemodereerd
 16. Konsensi 17 november 2021 At 13:08

  “Belangrijkste is nu dat Nederland inzage krijgt in de privacy (financiën) van de vele Surinamers die in Nederland wonen. Die kunnen straks de belasting aanslagen op hun deurmat verwachten.”
  Waarom dan? Zijn die vele Surineds belasting ontduikers dan? En dat vindt u het belangrijkste dat dit vooral zo moet blijven?
  Geen wonder dat Surinamers pinaren met deze mentaliteit.


  gemodereerd
 17. eigen+mening van welke partij waren jou vriendjes tussen 2010-2020 en welke functie bekleden zij , oh oh ben jij dat vergeten dan lees eens wat er zich in die periode afspeelde in Suriname , daarom moet er een andere bankwet komen , en een andere romer wat die is daar neer gezet door jou vriendjes


  gemodereerd
 18. Ullersma (uilenjong) moet Suriname voorbereiden op de één-wereld-regering. Daarin past het dat de Centrale Banken van alle landen als één bank opereren. Opdat een ieder ter wereld gecontroleerd en in- en uitgeschakeld kan worden. Want ….. ook in Suriname gaat binnen 5 jaar contant geld worden afgeschaft. Alles digitaal. Vandaar dat deze regering bezig is iedere burger aan een bankrekening te koppelen.


  gemodereerd
 19. Het is triest gesteld met onze politieke leiders, als men in staat is onze integeriteit als onafhankelyk landt opgeeft dan heeft men geen eingenwaarde en onwaardig om myn president tezyn. dit benadering moest by referandum genomen worden, en mocht nooit alleen door de president genomen worden


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES