maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidNederlandse artsen naar Suriname voor hartoperaties bij kinderen

Nederlandse artsen naar Suriname voor hartoperaties bij kinderen

-

Does Travel - naar Suriname

Een team van vijftien Nederlandse artsen en verpleegkundigen zal de komende weken in Suriname, bij vijftien Surinaamse kinderen een hartoperatie uitvoeren.

Het team blijft twee weken in het land en wil zoveel mogelijk operaties uitvoeren, zegt hartchirurg en leider van het team Dave Koolbergen tegen het ANP. Volgens hem is het de dertiende keer dat de Nederlandse hartchirurgen in Suriname actief zijn.

Het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL) is de overkoepelende organisatie die het mogelijk maakt dat het speciale team de operaties in Suriname kan doen, terwijl het werk in Nederland ook gewoon doorgaat.

Koolbergen leidde de missie al elf keer. “We werken in Paramaribo heel efficiënt met een team van vijftien personen en vier extra gecreëerde intensive care bedden. De samenwerking met het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en het lokale personeel is heel goed”, zegt hij.

Hartchirurg Dave Koolbergen

opening
Fernandes Express
Passion in concert

8 REACTIES
 1. Triest dat sinds de jaren 70 van de vorige eeuw de afgelopen regeringen in Suriname, het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen er voor gezorgd heeft dat er na de middelbare schoolopleiding er een overschot aan zeer geschikte leerlingen zijn, die door de beperkte aantal plaatsen op de medische faculteit niet kunnen worden toegelaten op de studie van basisarts en om er zorg voor te dragen dat die zich verder konden gaan specialiseren in Suriname en het buitenland.

  Triest dat er jaarlijks heel veel leerlingen die arts/specialist willen worden hun inspanningen en droom in rook zien opgaan.

  De hoogste tijd dat deze regering een plan van aanpak maakt om er zorg voor gaat dragen dat het aantal studenten toeneemt en wij geen artsen en specialisten meer uit Cuba, Nederland nodig hebben en dat er jaarlijks meer dan artsen en specialisten in Suriname afstuderen.

  Schandalig dat sinds in mijn periode in de jaren 70 tot heden het zo slecht gesteld, de toelating zo beperkt is met deze studierichting tot arts, specialisten in Suriname.

  Waarom kan men niet 30 – 50 studenten jaarlijks toe laten op de medische faculteit van Suriname? Wat moet hiervoor allemaal geregeld worden op de faculteit, docenten/specialisten in het Academisch Ziekenhuis of andere ziekenhuizen in Suriname.

  Tijd om een goede plan van aanpak te maken. Alles kost geld en hiervoor moet ook geld, gebouwen, klaslokalen, apparatuur, personeel, specialisten en docenten enz. voor beschikbaar worden gesteld.

  Ook de technische faculteit moet veel meer aandacht krijgen, waardoor deze afgestudeerden ook de mogelijkheid om te worden ingezet om meer uit onze natuurlijke rijkdommen te halen en geld voor het land te verdienen.


  gemodereerd
 2. Tijdens de NDP-dictatuur van 2010-2020 hadden deze kinderen geen enkele kans van overleven gehad.


  gemodereerd
 3. Wat hebben deze mensen toch een enorm vertrouwen in zE Santokhi cs en visa versa. Kijk , deze president is niet haatdragend en denkt in het belang van het volk.
  Kunnen de fascisten van de vorige regering hetzelfde zeggen?


  gemodereerd
 4. En maar lullen over de Nederlanders, ze moeten eens hun Smond dicht houden.

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 5. CAHAL doet dit al dertien jaar , prachtig medisch werk wat er verricht wordt door die artsen en verpleegkundigen en dat er een goede samenwerking is met het AZP.
  Iemand zei hier al dit heeft niets met politiek te maken , goed gezegd.


  gemodereerd
 6. Fantastisch voor deze 15 kinderen.
  Ik wens ze een voorspoedig herstel toe. Kinderen hebben een goede start nodig .sterkte Soso lobi.


  gemodereerd
 7. hier over hoor je robg , konsensi en al hun vrienden niet , alles wat uit Nederland komt is rommel he robg , maar deze artsen doen het voor de Surinaamse kinderen


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES