Bedenk slogan voor bewustwordingscampagne over incest/seksueel misbruik

13
meisje in Suriname
Foto ter illustratie

Bedenk een sterke slogan voor een bewustwordingscampagne over incest/seksueel misbruik in de Surinaamse samenleving in Nederland en Suriname. Taal: Nederlands en Sranan. Je kunt er een exemplaar van de hernieuwde uitgave van Tapu Syen/Bedek je schande – Surinamers en incest mee winnen. Incest = seksueel misbruik van minderjarigen door ouders, verzorgers en andere familieleden. De crowdfunding voor het boek start in december 2021, de publicatie van het boek is in 2022. Lees de voorwaarden voor deelname goed.

1. Je doet vrijwillig mee en beseft dat je een bijdrage levert aan een groot en diepgaand maatschappelijk probleem. Je hebt een postadres in Nederland of Suriname.

2. De slogan zal worden gebruikt om de vernieuwde uitgave Tapu Syen/Bedek je schande-Surinamers en incest onder de aandacht van een nieuwe generatie te brengen.

3. De eerste druk verscheen in 1996. Door dit baanbrekend boek is incest/seksueel misbruik in de Surinaamse maatschappij qua publieke bespreekbaarheid geen taboe meer. Echter, de basiskennis over dit ernstige maatschappelijke probleem is over het algemeen slecht te noemen. Daarom komt er een vernieuwde uitgave van Tapu Syen uit. 

4. De slogan zal ‘publiek bezit’ worden, met als doel de ernst van incest/seksueel misbruik publiekelijk beter op de radar van mensen van Surinaamse afkomst te plaatsen.

5. Door mee te doen ga je ermee akkoord dat je alle (intellectuele en creatieve) rechten over de door jou ingediende slogan afstaat. Als erkenning ontvang je een exemplaar van de nieuwe uitgave van Tapu Syen

6. Een voorbeeld van wat met ‘slogan’ wordt bedoeld. Stichting Stop Geweld tegen Vrouwen (in Suriname) gebruikte de slogan ‘No naki ma taki’ (Niet slaan maar praten) voor de bewustwording over mishandeling van vrouwen. Sinds 2019 wordt (door een andere organisatie) dezelfde slogan ingezet om de traumatische gevolgen van kindermishandeling onder de aandacht te brengen, en om te communiceren dat ouders, verzorgers en andere volwassenen een keuze hebben (praten, niet slaan). 

7. Een team van drie mensen beslist over welke ingediende slogan het meest geschikt is. Bestaande uit Usha Marhé, de schrijfster van Tapu Syen, scenarioschrijver Guus Pengel en maatschappelijk werker José-Juan Stolting.

8. Over de uitslag is geen discussie (hari nanga trusu) mogelijk. 

9. Het kan zijn dat geen enkel ingediend voorstel wint, maar dat verschillende voorstellen wel inspireren om een nieuwe slogan te creëren. In dat geval zal het exemplaar van ‘Tapu Syen’ aan een schoolbibliotheek in Suriname worden geschonken.

10. Bij het ontvangen van jouw voorstel mogen wij er vanuit gaan dat jij kennis hebt genomen van bovenstaande voorwaarden. Alleen reacties hier verzonden via email of onder deze post op Facebook doen mee. Anonieme reacties via email of verzonden onder een valse naam ontvangen geen reply. Indienen kan t/m vrijdag 19 november 2021. Bij voorbaat dank voor jullie suggesties! 


13 REACTIES

 1. Ik zou lieverd slogans willen zien die de mentaliteit vd Surinamers te veranderen.

  Ondernemen, ondernemem, ondernemen

  Surinamers zijn oerlui en dat klopt. Ze wachten dat anderen het voor hun moeten doen.

  Surinamers moeten gezweept worden om aan te pakken, ze moeten beledigd worden over hun gefrag en hoe ze in elkaar zitten.

  De hoogste tijd dat er enkele pschologen, sociologen het gedrag van al de etniciteiten van Surinamers duidelijk aan hen gaan voorhouden en zeggen hoe ze zijn.

  Als men dat niet doet zullen we het niet redden en zal Suriname ten onder gaan.

  Gewoon ze zwaar beledigen en laten zien hoe hun mentaliteit en gedrag is.
  gemodereerd

 2. Het criminele gedrag/ corruptie moet hierin ook meegenomen worden.

  Het gaat dus niet om alleen om de tasjes dief, maar ook de bankdirecteuren, mensen die de bodemschatten van Suriname voor een appel en een ei verkopen vood multinationals, zie mensen die vele ha domeingronden bezitten waar zelf bomen op zijn en deze worden omgehakt om
  voor Chinezen te verkopen; zie de onderhandelingen met Suralco/Alcoa waar dilip sardjoe een rol in speelde en zie het resultaat ervan , boefdraad, schoolmaaltijden, Carifesta gelden toen die in Suriname werden geoorgamuseerd tijdens het bewind van ddb, enz.

  Al deze zaken moeten goed zichtbaar worden en wie er allemaal in betrokken waren en zijn.

  Suriname was een roversbende onder het bewind van ddb.
  gemodereerd

 3. Lassi watra no datra. @Passant is al jouw dodelijke gif eruit of komt er nog meer in Nederland zit je vol gif al vreet je stront en plas van Hollanders en toch alleen negatief over Suriname ik hoop he dodelijk gif eruit luilak he bent blind noh.
  gemodereerd

 4. Een slogan is mooi maar de straffen voor dit soort zaken moeten omhoog. Voor verkrachting moet straf minimaal 30 jaar zijn. Voor incest met jongeren beneden 16 jaar of mensen met een beperking ook.
  Onderzoek moet goed zijn want bij bewijs moet je ht voelen. En je moet op lijst komen. Pedofielen, verkrachters.
  gemodereerd

 5. Passant vindt verkrachting/incest geen ernstig delict, dus verder geen aandacht aanbesteden.

  Men spreekt van incest als er een bloedband is tussen de dader en het slachtoffer.
  Een verzorger hoeft niet altijd een bloedband met het slachtoffer te hebben.
  gemodereerd

 6. Tapu syen oftewel ‘bedek je schande’ vind ik absurd. Hoezo, wat valt er te bedekken.
  De slachtoffers hoeven zich nergens voor te schamen, het is niet hun schuld.

  Begrijpelijk dat er een crowdfunding nodig is met deze afgrijselijke titel!
  Verander de titel want er is een groot verschil tss 1996 en bijna 2022.

  Peperspray is je beste matie!
  gemodereerd

 7. @ Debby

  Weet je wel wat incest is? Want je schrijft een heleboel koeterwaals.
  Incest heeft niks te maken met leeftijd, en ook niet of je een beperking hebt of niet.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 8. @Esmerald

  Usha Marhé heeft het boek Tapu Syen geschreven. De titel slaat op de Surinaams hindustaanse gemeenschap die nog steeds niet over dit onderwerp wil praten en de schuld afschuift op het slachtoffer en niet op de dader.
  Usha is zelf het slachtoffer van incest en zij heeft daar wel over gepraat en ook het boek geschreven.
  Met tapu syen bedoelt ze dat de hindustanen zich niet moeten schamen om wel over incest/verkrachting binnen de familie en de gemeenschap te praten.
  gemodereerd

 9. @ Viyayarni

  Wat lul je in de ruimte…

  Misschien moet je jouw ogen laten meten, want je leest slecht.
  Er staat duidelijk dat ’t boek over ‘Surinamers en incest’ gaat.
  Dus over alle Surinamers en de hele Surinaamse maatschappij.

  Je kletst gewoon.
  gemodereerd

 10. Ooh, ik ben uitgegaan van die (letterlijke) vertaling hierboven @viyayarni.
  Verkeerd geïnterpreteerd door mij.

  Stop de schaamte, of de schaamte voorbij klinkt beter, of niet dan.

  Nee = Nee
  gemodereerd

 11. Lieve mensen, goed nieuws op deze maandag!

  In één week hebben wij n.a.v. bovenstaande oproep 68 inzendingen met 94 slogans ontvangen! Waarvoor grote dank!

  Het laat ons zien dat Surinamers zich wel degelijk betrokken voelen bij het aanpakken van het grote maatschappelijke probleem van incest/seksueel misbruik in de Surinaamse samenleving. Deze stemmen moeten meer ruimte krijgen.

  Wij gaan nu even de tijd nemen om alle inzendingen goed door te nemen.
  Sommige slogans zijn gericht op daders, sommige op slachtoffers, en sommige op de maatschappij. Wij gaan waarschijnlijk meerdere uitkiezen.

  Zodra er weer een update is, wordt dat gemeld via Waterkant en/of de Facebook pagina van schrijfster Usha Marhé.

  Tan bun,
  Namasté,
  Usha Marhé
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.