vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenNatuurOom Frits (85) blijft strijden voor de Surinaamse natuur

Oom Frits (85) blijft strijden voor de Surinaamse natuur

-

Does Travel - naar Suriname

In Dagblad Trouw is vandaag een reportage uit Suriname te lezen over de 85-jarige Frits van Troon. Bomenkenner ‘Oom Frits’ is onder natuurliefhebbers een levende legende.

In goudzoekend en houtkappend Suriname roept hij om aandacht voor de natuur, vanaf het Tonka-eiland in het Surinaamse Brokopondo-stuwmeer. Hij groeide op in het gebied dat nu op de bodem van het meer ligt.

Al decennialang probeert hij de wereld te vertellen wat hier leeft en heeft geleefd. Zo wil hij voorkomen dat mensen nog zo’n fout maken, schrijft de krant. Als bomenkenner begeleidde hij de afgelopen decennia ook allerlei wetenschappers door het bos.

Maar de natuur legt het af tegen houtkappers en goudzoekers die het meer vervuilen. Hierdoor komen er steeds minder bezoekers naar zijn eiland. Ook heeft de jeugd weinig interesse in de natuur.

Hij hoopt dat Surinamers hun andere natuur wel beter beschermen als ze die weer beter leren kennen. Het is de cultuur die ook verloren gaat, zegt Van Troon in het artikel ‘Strijden voor de natuur van Suriname vanaf een eilandvandaag in Trouw.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

6 REACTIES
 1. Vandaag een mooi artikel (Starnieuws) van Hein Raghoebar M.Sc. docent Adek, over de Klimaattop in Glasgow en de rol van o.a. Suriname hierbij. De ontbossing en het feit dat Suriname niet echt beleid, itt Guyana, hierop maakt. Guyana is dankzij haar ” verbod op ontbossing” in aanmerking gekomen voor US250 milj. compensatie Co2 rechten.
  (Illegale) Houtkap en (illegale) goudwinning vernietigen de Surinaamse natuur. Het is nu of nooit om dit te gaan reguleren.


  gemodereerd
 2. Gewoon doorblijven kappen totdat er niks meer over is. Dan zullen ze met al dat geld schone lucht moeten kopen…


  gemodereerd
 3. glenn was het jou mannetje niet die toen tussen2010-2020 hout en goudconcessies heeft gegeven aan derden , de staat ontving niets , maar hij en zijn vrienden vulden hun zakken, neem een petje af voor oom Frits , hij zal zeker boos zijn op jou mannetje en zijn vrienden dat zij de Surinaamse natuur naar de verdommenis hebben gebracht ,
  oom Frits U bent een echte Surinamer die blijft strijden voor behoud van het Surinaamse natuur.
  Regering nu moet U toch optreden tegen de houtkap en goud winning , zo niet dan kunt u ook beter vertrekken , natuur moet toch ook hoog op de vaandel staan.


  gemodereerd
 4. SARI TORIE mijn geboorte plaats is onder water en gedwongen emigratie om Paramaribo en omstreken te voorzien van ELEKTRICITEIT ook om de bauxiet industrie in bedrijf te houden , maar de lokale bewoners hebben geen voordeel van overgehouden , een aantal armzalige woningen neer gezet en verder geen nodige aandacht en ONWIKKELING.
  Maar wordt nogsteeds tot de dag van vandaag heel veel geld gegenereerd en mijn mensen mogen STIKKEN en ook nog VERVUILING VAN HET MILIEU door de CONCESSIES HOUDERS.
  PE A MONEY💰💰💰 E GO 🤷‍♂️🤷‍♀️ Paramaribo zien jullie dat wel ” zelfs een PUBER kan het verschil zien wat ONWIKKELING betref in het GEBIED. ( ALS JULLIE MAAR GELD VERDIENEN)
  THATS THE ONLY THINGS IN YOUR MIND GUYS IN PARAMARIBO 👎👎👎👎👀
  😈🔥👹WICKHEARTH 👺🔥👽


  gemodereerd
 5. Mijn mening is iedere land moet zijn eigen bos planten geen Co2 Compensatie etc wel zo eerlijk vooral in Europa ook Duitsland en Zweden eigen bos planten geldt ook voor Suriname met smeltende ijskapen op Antartica maar sommige landen geven andere landen de schuld vooral Europese landen van hun klimaat problemen niet eerlijk het ligt ook aan hun. Niet alles ligt aan het klimaat. De Super Chinezen zitten ook al in de Ruimte met ISS als naaste buren hun planten groene hete pepers en eten hete groene pepers in de Ruimte Station zo bijzonder, maar op water wonen moeilijk voor Europeanen wel wonen in de lucht in Ruimtestation . Zoveel mogelijkheden maar alleen problemen ellende op merken vele klimaat terroristen gekken grote hoax.


  gemodereerd
 6. Als het gaat om ontbossing, dan heeft Suriname daar wel verstand van want de ontbossing en houtkap gaan onverminderd door. Waar Suriname totaal geen kennis van heeft, is natuurbehoud en bescherming. Dat staat nog in de kinderschoenen.
  Er is nogal altijd geen beleid, zelfs niet voor nieuwe aanplant als een boom wordt omgekapt. Om maar niet te spreken over alle kwiklozingen bij goudwinning en de vergiftiging als gevolg daarvan voor flora en fauna en binnenlandse bewoners.
  Suriname doet er dus goed aan bij buren als Guyana en wat verder Columbia in de leer te gaan. Die hebben kennis en kunde in huis. Zo heeft Columbia een gebied genaamd la carena de macarena (letterlijk vertaald, de schatten van de natuur) Een gesloten natuurgebied waar eens in de 20 jaar alleen biologen naartoe mogen om nieuwe levensvormen in kaart te brengen. Dat is natuurbehoud op het allerhoogste niveau, waar Suriname nooit aan zal kunnen tippen. Als natuur liefhebber ben ik gezien het beleid in de afgelopen 20 jaar, mijn vertrouwen in Suriname en natuurbehoud volledig kwijt!


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES