woensdag, mei 22, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politiePodcast over onopgeloste moordaanslag op jonge bandleden in Rijswijk

Podcast over onopgeloste moordaanslag op jonge bandleden in Rijswijk

-

Does Travel - naar Suriname

In 1985 wordt in Nederland een aanslag gepleegd op vijf jonge mannen, die in Rijswijk repeteren met hun amateurbandje. Drie van hen worden op gewelddadige wijze vermoord. Vermoedelijk waren zij nooit het doelwit. Maar wie dan wel? En waarom is deze zaak nooit opgelost?

Het gebeurde op 7 maart 1985 toen de mannen tot laat in de avond aan het repeteren waren in een kantoorpand in Rijswijk. Er komen twee gewapende mannen binnen. ‘Lay down with your face on the ground!’, roepen de mannen. De bandleden, allemaal jongens van in de 20, worden van dichtbij neergeschoten. Drie van hen sterven. Twee mannen raken zwaargewond, maar overleven. 

Het bandje huurt de ruimte, maar het kantoorpand wordt ook verhuurd aan Weekkrant Suriname en de Bevrijdingsraad voor Suriname, een organisatie die zich verzette tegen het regime van Desi Bouterse. Al snel wordt vermoed dat het om een vergissing gaat en dat de aanslag bedoeld zou zijn voor die laatste organisatie.

Een nabestaande van een van de vermoorde bandleden vroeg aan NRC-journalist Anna Korterink om informatie over de zaak in Rijswijk. Waarom is er zo weinig informatie over? En waarom is het onderzoek naar deze drievoudige moord ooit stilgelegd?

Korterink, dochter van de overleden misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink, is in de zaak gedoken, nadat ze in het archief van haar vader een stapel politiedocumenten met het stempel ‘geheim’ vindt.

Reden voor haar en Mirjam van Zuidam om aandacht te besteden aan deze onopgeloste moord en dat middels een podcast. In deze podcast ‘Het geheim van Rijswijk‘ welke vanaf 3 november 10 weken iedere woensdag te beluisteren is, gaan ze er dieper op in.

Ze onderzoeken onder meer waarom het onderzoek naar de moorden destijds werd stilgelegd, en waarom de informatie die er wél was geheim moest blijven.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

14 REACTIES
 1. Goed dat deze cold case onder de aandacht wordt gebracht. Hopelijk leidt het tot een oplossing en krijgen de koelbloedige huurmoordenaars alsnog hun terechte straf.


  gemodereerd
 2. 1985 , heeft desi bouterse er iets mee te maken , want in dat gebouw was ook een Surinaamse groep die zich verzette tegen het regiem van desi bouterse , het is wel raar dat de moordaanslag op de bandleden is bestempeld als geheim , nou podcast zoekt dit uit tot de bodem wat er precies is gebeurt en waarom dit onder de motto geheim behoort.


  gemodereerd
 3. @ WAT

  Het zou kunnen, in die tijd was een broertje van Somo ook slachtoffer geworden.
  Ze hadden hem als Somo sr aangezien, en inderdaad er is nooit iemand hiervoor opgepakt. Ik hoop dat ze dader(s) nog kunnen pakken en berechten.

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 4. Simpel hoor de Nederlandse staat heeft gewoon een vieze rol in alles is staat geheim zie dat dossier van suriname dat 60 jaar in de koelkast mag blijven


  gemodereerd
 5. @ Guno
  7 november 2021 At 23:33
  Simpel hoor de Nederlandse staat heeft gewoon een vieze rol in alles is staat geheim zie dat dossier van suriname dat 60 jaar in de koelkast mag blijven

  Waarom onderneemt de trotse Surinaamse Sylvana Simons hiertegen geen actie dan? Durft ze niet of is het alleen maar dikdoenerij van haar kant?


  gemodereerd
 6. Dit allemaal zal terug tevinden zyn in het geheimhoudings pakket over Suriname, het staat niet los van elkaar dus. vraag is, heefd het nog wel zin om deze oude wondt weer te openen.


  gemodereerd
 7. Ten tijde van de moorden, was een witte merdeces met CD kenteken uit Brussel van de
  Surinaamse militaire attache gesignaleerd in de directe omgeving van het gebouw. De militaire attache toen was voormalig bevelhebber van NL, Glenn Sedney.
  Ook in die roerige jaren 80, werden door doodseskaders van opa D, verschillende tegenstanders van hem moorddadig regiem, geliquideerd in Nederland. Evenals veel intimidaties; vooral door de toenmalige ambassadeur, Henk Herrenberg, en de zg Surinaamse patriotten olv van ludwig van mulier, die nu anti opa D is. Ook het gevecht bij Karel vd graaf op de tv tussen pae Somo en wijlen evert Tjon, is berucht.
  Dus idd zaak, dat deze zinloze moorden worden opgelost.


  gemodereerd
 8. Popo jantje .
  Heb je een brief gestuurd naar sylvana voordat je een nodeloze kreet uit.
  Nederland stopt alles in de doofpot wanneer ze er iets mee te maken hebben.
  De reden hiervoor is dat Surinamers nooit wat van zich laten horen bij de officiële instanties ze zijn alleen bla bla


  gemodereerd
 9. Popo jantje .
  Heb je een brief gestuurd naar sylvana voordat je een nodeloze kreet uit.
  Nederland stopt alles in de doofpot wanneer ze er iets mee te maken hebben.
  De reden hiervoor is dat Surinamers nooit wat van zich laten horen bij de officiële instanties ze zijn alleen bla bla


  gemodereerd
 10. De Nederlandse justitie is hier zeer zeker verantwoording schuldig !

  Wellicht ook een interessante case voor Mr. Spong !

  Jammer genoeg kan hieruit geconcludeerd worden dat in de schaduw van het Nederlands wet en recht nog steeds staat: “dogs and blacks not allowed”
  In Nederland blijkt er nog steeds sprake te zijn van eerste rangs en tweeds rangs burgers.

  Wij willen gerechtigheid.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 11. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Podcast over onopgeloste moordaanslag op jonge bandleden in Rijswijk.

  Wordt er nu eindelijk aandacht aan deze COLD CASE zaak besteed?
  Enkele jaren geleden had ik reeds vaker hierover deze onopgeloste zaak gereageerd.

  Als ik mij niet heb vergist, heeft VPRO (tegenlicht) ook hierover een uitzending aan besteed op de Nederlandse TV.
  Maar die (gasten) in Den Haag en het O.M. komen nimmer met een reactie naar buiten.

  @Hen, @Para Express en ook de voorgaande (reageerders): Ik hoop dat er nu eindelijk klaarheid in deze COLD CASE wordt gebracht.

  En n.a.v. bovengenoemd artikel, kwam ik vervolgens op (google) een heel interessant artikel tegen. Is éénoog koning(2003)–Willem Oltmans
  57 Nahar vermoord? Bron: (dbnl.org)

  Veel lees plezier. En natuurlijk STOF tot NADENKEN.


  gemodereerd
 12. Hen
  8 november 2021 At 09:19
  Popo jantje .
  Heb je een brief gestuurd naar sylvana voordat je een nodeloze kreet uit.
  Nederland stopt alles in de doofpot wanneer ze er iets mee te maken hebben.
  De reden hiervoor is dat Surinamers nooit wat van zich laten horen bij de officiële instanties ze zijn alleen bla bla

  Zeg ik wat anders dan wat jij schrijft dan? Surinamers hebben altijd een grote kwebbel maar zijn ook de grootste schijtkuizen. Sylvana idem.bang om haar dikbetaalde baan kwijt te raken.


  gemodereerd
 13. De daders lopen in Paramaribo rond. Justitie in Nederland kent de namen maar het dossier is geheim. Suriname levert geen onderdanen uit.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES