VIDEO: President Santokhi terug van Klimaattop

20
President Santokhi terug van Klimaattop

President Chandrikapersad Santokhi is in Suriname teruggekeerd, na ons land vertegenwoordigd te hebben tijdens de 26ste Klimaattop (COP26) in Glasgow, Schotland. Tijdens deze bijeenkomst van wereldleiders heeft het staatshoofd het standpunt van Suriname kenbaar gemaakt met betrekking tot klimaatverandering en aanpak van de effecten die daarmee gepaard gaan.

Het staatshoofd werd op donderdag 4 november 2021 op de Johan Adolf Pengel International Airport opgewacht door vicepresident Ronnie Brunswijk en leden van de Raad van Ministers (RvM). Hij werd in Glasgow vergezeld door first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry en de ministers Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Armand Achaibersing van Financiën en Planning.

Op de airport vond het protocol van overdracht plaats, waarbij de vicepresident die bij afwezigheid van het staatshoofd had waargenomen, de leiding van de natie wederom overdroeg aan de regeringsleider. President Santokhi is bij aankomst ingegaan op het belang van Surinames deelname aan de Klimaattop, de afspraken die gemaakt zijn alsook de geboekte resultaten. Een van de resultaten is dat tijdens de bijeenkomst in Glasgow ook succesvolle gesprekken zijn gevoerd met de managing director van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), die het steunverzoek van Suriname spoedig zal doorgeleiden naar de Board Level.

Tijdens de Klimaattop heeft Suriname ook het goede nieuws ontvangen dat de nieuwe landenstrategie tussen Suriname en de Inter-American Development Bank Group (IDBG) is goedgekeurd door de Raad van Bestuur van de IDBG. Dit document vormt de grondslag voor de samenwerking tussen de IDBG en Suriname voor de periode 2021-2025. De IDBG stelt voor de gehele strategieperiode US$ 450 miljoen ter beschikking, hetgeen neerkomt op gemiddeld U$ 90 miljoen aan gegarandeerde leningen per jaar. Het gaat hierbij om middelen die los staan van een akkoord met het IMF.

In Glasgow heeft het Surinaamse staatshoofd de ontwikkelde landen herinnerd aan hun beloftes samengevat in het 2015 Akkoord van Parijs en wereldleiders opgeroepen de gemaakte afspraken na te komen. Suriname, Butan en Panama zijn de weinige carbon negatieve landen in de wereld en het land kan een voorname rol innemen wanneer het gaat om het behoud van het klimaat. Volgens president Santokhi gaat het om wat wij achterlaten voor onze kinderen en kindskinderen.

Het staatshoofd blikt terug op een Klimaatbijeenkomst waarbij wereldleiders hebben toegegeven zich niet aan de gemaakte afspraken te hebben gehouden, beloofd hebben hun verantwoordelijkheid te nemen en onder meer besloten hebben dat er tegen 2030 een einde komt aan de wereldwijde ontbossing om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Suriname is als een van de kleine landen in de wereld deel hiervan geweest en heeft tegelijkertijd ook zijn stem laten horen.


20 REACTIES

 1. De President moet zich afvragen wat er met al de oude auto banden gebeurd, hy moet de gemeenschap vertellen dat hier een millieu ramp voltrekt door al de lege limonade flessen dat men hier en daar gooit, waar al die plastic zakken blyven, en de vloeibare gift soorten dat in de riool wordt geloodst en in de goudt sector wordt verziekt . daar moet hy verordening voor maken en handhaven.
  gemodereerd

 2. en suriname is 1 grote vuilnisbelt
  kijk maar in de stad hoe goor het overal is, met overal vafval
  gemodereerd

 3. Wat een geldverspilling.
  Dit is akelig om te zien. Had dit geld maar aan 1 voor 12 gegeven. Dan was het tenminste goed besteed.
  Waarom gaat Mel S elke keer mee? Ze moet toch gewoon werken.
  Chan blijf thuis! Je bent geen haar beter dan de anderen.
  Rode loper, drumband.
  Ben benieuwd hoe lang de overige passagiers aan boord moesten blijven.
  gemodereerd

 4. Ik snap niet waarom al de ministers naar zanderij moesten. Heeft Su geen werk??
  Er waren meer mensen daar dan voor die hij gesproken heeft. Weer zo een zinloze reis.
  Beelden gezien toen hij aan het woord was. Zaal 95% leeg.
  gemodereerd

 5. Ik zal er niet vreemd van opkijken als Djotepersad Santokhi de mensen in Glasgow goed in de maling heeft genomen met zijn bijdrage om het milieu te beschermen. Naar buiten toe kan je deze man niet op zijn woorden geloven. Alleen binnen zijn eigen kring zal hij zich eerlijk en steriel gedragen. De reis naar Glasgow is een farce. Het milieu wordt verder verpest in Suriname. Onder de NDP regering kwamen dit soort verwerpelijke activiteiten niet voor. Ook de illegale gouddelvers die het de vorige regering lastig maakten kunnen nu rustig hun gang gaan. Dankzij de samenwerking met ABOP zijn er ook meer gouddreggers (skalians ) in de Surinaamse wateren in het binnenland verschenen. Deze skalians zijn allen het eigendom van VHP-ers.

  Er schijnt thans ook een gigantische toename te bespeuren met het kaalkappen van het Surinaamse oerwoud. Meer dan voorheen wordt er massaal rondhout geëxporteerd naar vooral China en India. De schoonfamilie van de familie Santokhi heeft in deze een dikke vinger in de pap. De mafia is thans definitief heer-en-meester van de Surinaamse politiek. Er is zogenaamd geen geld voor het volk terwijl er met gigantisch veel geld wordt gesmeten. Ik zag recent een filmpje op de sociale media waarin Bordo loopt op te scheppen over de macht die zij in het land nu in handen hebben. Dit opschepperig gedoe werd onderbouwd met dikke stapels geld. Het ging om heel veel geld, Euro’s en US dollars.
  gemodereerd

 6. Welkom terug in het land president.
  Veilig en blakend van gezondheid.
  Suriname, heeft u nodig.
  gemodereerd

 7. Kan hij vertellen wat hij daar bereikt hft??? Behalve praten tegen stoelen. Guyana was flop, ned was flop, deze reis flop, gaan we door met geld verspillen terwijl mensen honger hebben??
  gemodereerd

 8. Hoe vaak moet de rode loper nog uitgelegd worden??
  of is het een vorm van werk-verschaffing?
  in deze tijd??
  gewoon alle poespas achterwege laten.

  Heeft iemand nog tijd om Mw. Santhoki de etiquette-en gedragsregels uit te leggen wbt
  je functie als presidentsvrouw(e)?
  gemodereerd

 9. Mijnheer de president wanneer gaat u optreden (verbieden)tegen het gebruik van het dodelijke kwik door de gouddelvers, wanneer treedt u op tegen de onverantwoordelijke houtkap (gevolg elk jaar forse overstromingen), groot Paramaribo zakt steeds dieper weg enz.
  Waar blijft de wetgeving, wat wordt er gedaan met de uitkomst van al uw commissies. U belooft de wereld dat het kleine Suriname zich gaat houden aan de afspraken, waar blijft uw antwoord op de door u gedane belofte aan het eigen volk. U houdt zichzelf niet aan uw eigen afspraken en dan doet u een belofte wereld wijd.

  Ook over het IMF komt onze minister van financiën met een blablablabla verhaal aanzetten. Alleen China lag toch dwars, alles was in kannen en kruiken. Veel geblaat weinig wol.

  Alles is tegenwoordig marktconform zelfs de leugens (het volk wordt voorgelogen)) van deze regeringscoalitie.

  Wat een povere resultaat voor zo’n dure reis met een (top)bezetting. 🙏🏼
  Waarom lees ik niet dat de president hulp heeft gevraagd om het gebruik van kwik te verbieden.
  Wat heeft deze reis de Surinaamse belastingbetaler gekost???????
  gemodereerd

 10. Ik kan me best voorstellen dat Suriname helemaal niets heeft bereikt op deze klimaatconferentie. Vandaar dat er andere zaken, zoals IMF etc nu aangehaald worden als successen. Ik vond het echt een zielige vertoon dat de president voor een lege zaal zijn toespraak heeft gehouden. Dat is ook wel begrijpelijk, want de ogen zijn meer gericht op de grote spelers en wereldleiders. Daarom was het ook niet nodig om met zo’n grote delegatie ernaar af te reizen.
  gemodereerd

 11. Belachelijk en zonde van de tijd van al die mensen. Dergelijke poppenkast is gezien de moeilijke fase waarin Suriname zich bevind niet nodig. Op dit punt kan Suriname wel het voorbeeld van al die Europese leiders overnemen, die zonder toeters en bellen na aankomst uit het buitenland gewoon naar hun huis of werk gaan.
  gemodereerd

 12. Wie heeft er voor gezorgd dat al dat kaalkappen van bomen in Suriname aan aan de Chinezen werd gegeven?

  Wel kletsen over kaalkap, overige natuurlijke rijkdommen van het land voor een appel en een ei verkocht heeft.
  Wie is er allemaal rijk van geworden, eigen belang, eigen gezin, familie en friends, waar is boefdraad, wat is er met al het goud van de centrale bank gebeurd, valuta van de banken, grote schulden/leningen met hoge renten bij buitenlandse banken, schulden bij China, India, enz., armoede bij het Surinaamse volk, ontwaarding srd,

  Wie heeft dat gedaan en waarom zien die paarse kakkerlakken dat niet in en lopen te roep toeren/kritiek op de huidige regering wil hebben. Toen ze met landkasgeld op grote voet leefden als een God in Parijs zagen ze al de armoede en ellende in Suriname niet. Nu het volk ze heeft weggestemd, zien ze de ellende en armoede en verval.

  Wie houdt Wie Voor De Gek.

  ddb, ndp, boefdraad, bouva, misikaba, jenny simons, enz was eens, maar nooit meer. Allemaal grote criminelen, die Suriname niet 1, niet twee keer, maar telkens als ze aan het bewind waren hebben vernietigd.
  gemodereerd

 13. Trouwens, leuke video-opname. Grappig om te zien dat de rode loper te kort was. Met nog een groepje cheerleaders zou de show compleet zijn.
  gemodereerd

 14. Al die paarsen zijn weer blij dat onze president weer terug is in Suriname , en aan hun reacties te zien heeft onze president alles goed verwoord op de klimaattop in Glasgow , ja hun president kon niet goed met woorden en daden , maar deze president heeft Suriname weer op de wereldkaart gezet.
  robg wat een mooie blauw-witte vogel he waar de president mee heeft gevlogen he , jou vogel is failliet he.
  gemodereerd

 15. robg en zijn vrienden hebben genoten van het optreden van de enige echte president van Suriname , maar waren niet blij dat hij met die blauwe vloog , robg die andere is er niet meer
  gemodereerd

 16. WAT, op welke wereld kaart?????
  Als Suriname niet snel handelt kunnen wij straks onze olie en zo niet meer exploiteren. Er zijn afspraken tussen de “grote” jongens gemaakt om het direct financieren van fossielen energieprojecten te stoppen of af te bouwen. Heeft onze president dit niet meegekregen tijdens de de top. Wat zal dit betekenen voor ons land.
  Moeten wij straks een “boro” (internationale regels omzeilen) zoeken.
  Heb ergens gelezen dat de uiteenzetting van de president op de toekomst gericht is.uh.

  Passant, wanneer ga je stoppen met klagen over het “vervuilde” verleden, zo bouw je geen schone, veilige toekomst.🙈
  gemodereerd

 17. pony , zet je paarse bril af dan zie je de nieuwe wereldkaart , waar onze president Suriname weer heeft op gezet , en passant heeft gelijk de jaren van jou baasje waren echt vervuilt en onze president heeft het schoon gemaakt , en jou vriend robg ziet het ook nu zo dat alles beter gaat dan de vorige 10 jaren
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.