dinsdag, juni 18, 2024
HomeNieuws uit SurinameOok PRO pleit voor wijziging kiesstelsel in Suriname

Ook PRO pleit voor wijziging kiesstelsel in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

In navolging van DA’91 heeft ook de Surinaamse Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) zich uitgesproken over het kiesstelsel in Suriname. De partij doet de aanbeveling om in de aanloop naar de eerstvolgende verkiezingen het kiesstelsel te wijzigen.

Gepleit wordt voor een kiesstelsel waarbij voor wat betreft de zetelverdeling in DNA de stem van een Surinamer die bijvoorbeeld in Paramaribo woont evenveel waarde heeft als die van een Surinamer die uitgebracht wordt in bijvoorbeeld Brokopondo.

Betoogd wordt dat het niet zo mag zijn dat voor een zetel in DNA de Surinamer die in Brokopondo woont met 1.775 stemmen als gekozen wordt verklaard, terwijl de Surinamer die in Wanica woont 10.135 stemmen moet behalen, wil hij gekozen zijn.

Om de ongelijkheid nog meer tot uitdrukking te laten komen; de Surinamer in Coronie is al met 810 stemmen verzekerd van een zetel in DNA.

De PRO is voorstander van een stelsel van landelijke evenredigheid, in ieder geval van een stelsel waarbij aan de stem van elke Surinamer evenveel politiek gewicht wordt toegekend en de regels om gekozen te worden ook voor iedere Surinamer in politiek-democratische zin gelijk zijn. 

Dat schrijft de partij in een brief aan Assembleevoorzitter Marinus Bee. PRO voorzitter Gerold Sewcharan vraagt Bee om binnen drie maanden de PRO schriftelijk te berichten of DNA deze aanbeveling in acht zal nemen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

7 REACTIES
 1. Beste heer Gerold, een brief schrijven aan assembleevoorzitter Marinus Bee over wijziging van het kiesstelsel is water naar zee dragen. De kleinere partijen welke bij de vorige verkiezingen geen zetels hebben gehaald moeten zich gaan bundelen. Zo maak je tenminste kans op een zetel. In Nederland is het op dit moment ook een rommeltje met al die kleine politieke partijen. Het formeren van een nieuwe stabiele Kabinet wordt dan veel lastiger.

  Mijn advies aan jullie is, bundelen, opheffen of aansluiten bij de NPS. Maar dan zonder die sufferd en meeloper Rusland.


  gemodereerd
 2. goede dag mr/mevrouw.
  wat is mist aan deze wet?
  het is een goed ding.
  rekenvaardig goed in mekaar.

  vergelijken kan niet.

  het is al duidelijk.
  aantal bewoners in een district bepaald aantal zetels en delen door:
  5000 mensen in marowijne.
  3 zetels.
  1600+- mensen om 1 zetel.

  zie coronie.

  ik ga niet veel schrijven om mensen te scholen:
  die deskundigen die deze wet mekaar heeft gezet,zijn heel deskundig geweest.
  rekenvaardig.
  top.
  ik ruik jaloezie.
  vroeger was dat geen probleem maar ze kunnen niet meer snoepen van kiezers in het binnenland.

  nederlands praten.
  mooi, maar rekenen is iets anders.
  denken om problemen op te lossen.
  dat is mooi van rekenen.
  denken.

  fijne dag verder.


  gemodereerd
 3. Gewoon met jullie vieters van het kies stelsel afblyven, want een beter deling bestaat niet, hier is over nagedacht,gebruik jullie verstandt nou ook eens een keer.


  gemodereerd
 4. glenn h , jou verhaal lijkt op 1+1= 3 , welke school hebt jij gevolgd , jou verhaal lijkt ook op die van glenn , en glenn r , iedereen heeft het nu gezien


  gemodereerd
 5. Je hoeft geen Nederlands te verstaan of wiskundige te zijn om te begrijpen dat 1 = 1 goed is. De stem van de ene Surinamer moet gelijk zijn aan de stem van de andere Surinamer. Het mag niet zo zijn dat de stem van een Surinamer wonende in Brokopondo bijna 6 x meer waard is en in Coronie zelf bijna 13 x meer waard is dan van een Surinamer wonende in Wanica. En waarom mag ik als Surinamer wonende in Brokopondo niet stemmen op een kandidaat van mijn keuze die in Paramaribo of Nickerie woont, waarom word ik gedwongen om te stemmen op iemand die in mijn woon/kiesdistrict woont, al zou ik vinden dat al mijn districtgenoten corrupte ellendelingen zijn, dan nog mag ik niet stemmen op een, in mijn ogen, geschikte kandidaat, die toevallig niet in mijn district woont.


  gemodereerd
 6. mr wat/mevrouw wat.
  ik zal het anders formuleren.
  dat kiesstelsel van suriname is rekenkundig ingesteld.
  marowijne: dun bevolkt

  coronie:meer dun bevolkt dan marowijne.

  paramaribo: bevolkt
  wanica: minder bevolkt dan paramaribo. praat u abn nederlands
  maar u bent te zwak in rekenen zal u het nooit begrepen.

  marowijne:5000 mensen =
  3 zetels.

  rekenvaardig zijn om het te begrijpen.

  fijne avond verder


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES