vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisExpeditie om slavenschip 'De Leusden' te vinden

Expeditie om slavenschip ‘De Leusden’ te vinden

-

Does Travel - naar Suriname

Onderzoekers zijn begonnen met een drieweekse zoektocht naar het Nederlandse schip ‘De Leusden‘ van de West Indische Compagnie (WIC), dat in 1738 vlak voor aankomst in Suriname verging. Het wrak van het schip zou in de buurt liggen van de riviermonding van de Marowijnerivier voor de kust van het huidige dorp Awala-Yalimapo in Frans Guyana

Het slavenschip liep destijds bij slecht weer vast op een zandbank ter hoogte van de Marowijnerivier, die de bemanning per abuis aanzag voor de Surinamerivier. Volgens een vlak na de ramp in Paramaribo opgemaakt politierapport besloot de bemanning nadat het schip lek raakte en begon te zinken de Afrikaanse gevangenen op te sluiten in het ruim.

De scheepsramp staat te boek als één van de grootste uit de Nederlandse maritieme geschiedenis. 664 tot slaaf gemaakte Afrikanen verdronken. De bemanningsleden overleefden de ramp wel allemaal. Zowel de Surinaamse als de Nederlandse autoriteiten deden destijds geen verder onderzoek naar de ramp.

Het drama van de Leusden schetst ingrijpend de gewelddadige context waarin de slavenhandel plaats vond. Maritiem archeologen Jerzy Gawronski (Universiteit van Amsterdam & CTO gemeente Amsterdam) en Michel L’Hours (Franse archeologische dienst DRASSM) zijn op expeditie om het slavenschip de Leusden te vinden.

Op basis van historische bronnen en kleinschalige metaalmetingen in 2013 en 2019 ligt het wrak volgens maritiem archeologen een paar kilometer uit de kust van Frans Guyana.

Een Frans-Nederlandse expeditie scant vanaf deze week een veel groter gebied dan bij de eerdere onderzoeken gedaan is met een ‘magnetometer’, een drone die metaalsporen meet. Ook gaat voor het eerst een gespecialiseerde duiker het water in om objecten boven water te halen die kunnen bewijzen dat het om De Leusden gaat.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

7 REACTIES
  1. en de slaven die in afrika achterbleven en niet verkocht werden, kwamen op diverse andere manieren om het leven.
    dus zo overdreven doen is ook weer niet nodig
    dan moet je wel alle 2 de kanten belichten


    gemodereerd
  2. Directeur zonder bedrijf, op die manier mogen we over geen enkel misdrijf tegen de menselijkheid verontwaardigd zijn. Holocaust van Europese joden? Hou je kop. Massamoord door Pol Pot? Hou je smoel. Bombardementen op Palestijnse vluchtelingenkampen? Wat klets je? In Afrika gebeurden zulke moordpartijen ook toen dit allemaal gebeurde.
    Directeur zonder bedrijf, soms moet jij weten wanneer jij je kop moet houden, als je niets zinnigs te zeggen hebt, is het soms beter niets te zeggen.


    gemodereerd
  3. “Zowel de Surinaamse als de Nederlandse autoriteiten deden destijds geen verder onderzoek naar de ramp”. ☝🏼Suriname had geen eigen autoriteit, de Nederlanders hadden het voor het zeggen. En die wilden hun handelswaar niet zomaar kwijtraken.


    gemodereerd
  4. Was dat schip de leusden al van metaal , we dachten dat toen schepen gebouwd werden van hout , ze hebben tussen 2013-2019 metaal metingen gedaan .


    gemodereerd
  5. Ai boi@ Henkes 16.29 gezellig met jou altijd op WKN en met je reactie mooi zo spijker op zijn kop geslagen.. Wel een beetje laat om het nu te gaan het schip te onderzoeken ik hoop dat ze als er zo’n schip ligt dan dat hun vinden wel lang zeer lang geleden . Hollanders doen nog steeds veel illegalen dingen vooral journalisten bijna overal im alle landen kijk maar recent in Rusland overrtredingen enz slavenhandel was ook niet Legaal maar tja de Hollanders …… meer schrijf ik niet anders wordt alles gemodeerd.


    gemodereerd
  6. Directeur zonder bedrijf…..” De slaven die in afrika achterbleven”…..FOUT….in afrika waren ze geen slaven. Het waren vrije mensen die gevangen werden genomen en tot slaaf GEMAAKT. Know your history!


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES