DA’91 dient petitie in bij DNA met verzoek Kiesregeling te wijzigen

13
DA'91 dient petitie in bij DNA met verzoek Kiesregeling te wijzigen
DNA-voorzitter Marinus Bee, neemt de petitie van DA’91-voorzitter Angelic del Castilho in ontvangst.

De Surinaamse politieke partij DA’91 heeft deze week een brief overhandigd aan parlementsvoorzitter Marinus Bee met als onderwerp ‘Wijziging van de Kiesregeling’.

Volgens DA’91-voorzitter Angelic Del Castilho is de huidige Kiesregeling niet eerlijk en niet transparant en dat is noodzakelijk voor de democratie. De partij wil gaan naar evenredigheidstelsel, waarbij geldt: ‘one wo(man) – one vote’.

“Het huidige systeem is uit balans en zorgt ervoor dat een minderheid bepaalt voor de meerderheid. In de nieuwe situatie moet elke stem even zwaar wegen. Verder moet de financiering van politieke partijen in de wet geregeld worden”, aldus Del Castilho.

Deze wijziging is volgens DA’91 noodzakelijk voor behoud van de democratie in Suirname. De partij wijst erop dat deze verkiezingsbelofte van de coalitiepartijen zo snel mogelijk moet staan op de agenda van de DNA.

Ook de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) heeft aan voorzitter Bee de aanbeveling gedaan, om in de aanloop naar de eerstvolgende verkiezingen het kiesstelsel te wijzigen. In een brief schrijft voorzitter Gerold Sewcharan dat recht gedaan moet worden aan de stem van elke Surinamer. 

Bekijk een verslag van ABC Online Nieuws:


13 REACTIES

 1. Geen wijziging van de kieswet. Een wijziging gaat nog meer discriminatie en achterstelling in de hand werken. Verdeel en heers. Er zijn een paar vuile politieke dieren die streven naar absolute macht.
  gemodereerd

 2. Problema no musu fu de efu i wan kinki a sistema. Nomonomo, het huiswerk van deze politieke partij moet uitmuntend zijn. DA’91 zal aan de hand van visualisatie moeten aantonen wat verkeerd is met het huidige kiesstelsel en hoe het anders kan. Hierbij denk ik dat deze partij in ieder geval steun heeft van de NPS. Alle kleinere politieke partijen zijn mogelijk gebaat bij een wijziging. Van oudsher zijn de grote politieke partijen het best vertegenwoordigd in de diverse districten die Suriname kent. Het gaat zweetvoetjes kosten om hierin verandering te brengen. Bovendien zijn diverse districten onevenredig verdeeld qua bevolkingsaantal ,ras en geloof. Dit bepaalt namelijk ook het stemgedrag. Hoe dan ook , de jonge politieke partijen zullen nog betere campagne moeten voeren ,solide netwerken opbouwen zowel nationaal als internationaal . De schaal waarop het nu geschiedt , is te klein om binnen korte tijd als serieus te worden beschouwd. Het meest logische lijkt wanneer opkomende partijen zich samenbundelen en onder één noemer verdergaan. Echter, Is het ideologisch te verkopen?
  gemodereerd

 3. Mevrouwtje roze wolk,
  Het kiesrecht verander je niet door een petitie in te dienen. Krankjorum.

  De partij die hier het meest onder heeft geleden, de NPS, heeft al het initiatief genomen om stappen te ondernemen. Daarnaast is dit een keiharde belofte van president Santokhi.

  Aanpassing is dringend nodig, anders gaat suri ten onder aan, deels ouwe politieke denkwijzen en deels zware (internationale) criminaliteit.

  En die lui die denken dat ze het beter kunnen met een technisch kabinet, hebben de klok horen luiden.
  Een technisch kabinet betekent in suri, het faciliteren van dezelfde kliek uit de informele sector die goed is voor 80% van de (niet ontvangen) suri inkomsten.

  Angelic, voor het eerst in je politieke leven kun je vrijuit klagen. Ik volg je, je leeft buiten de werkelijkheid. Land weer op aarde.
  gemodereerd

 4. Ik heb eerlijk gezegd geen zin om nog te gaan stemmen in Suriname. Als het kiesreglement niet gewijzigd wordt in one (wo)man one vote, laat deze Adonboy het stemmen over aan Akoniboy. Elke keer dat ik ABOP, met even veel of minder stemmen als NPS of DOE, een grote mond zie opentrekken en zich op de borst ziet slaan als de tweede of derde grootste politieke partij in Suriname, erger ik me groen, geel, oranje en zelfs paars.
  gemodereerd

 5. De ABOP zal nooit meewerken om de huidige kiesregeling te wijzigen. Deze partij aast nog steeds op de 10 zetels van het binnenland. Ook de NDP en BEP zullen nooit hun medewerking verlenen. De drie partijen hebben samen een meerderheid (16+8+2) in het parlement. Dus de NPS en DA91 kunnen voorlopig alleen maar dromen over wijziging van het kiestelsel. Dromen zijn immers bedrog😴.
  gemodereerd

 6. robg en al zijn vriendjes zijn bang dat als het kiesstelsel wordt veranderd hun partij geen zetels meer zal halen , ach robg ook zonder het kiesstelsels te veranderen krijgt jou partij bijna geen zetels meer , de echte Surinamers laten zich niet meer bedonderen
  gemodereerd

 7. Het heeft even geduurd maar DA’91 en PRO zien eindelijk een lichtje.
  Heeft dat Hindoe lichtjes feest toch effect gehad !

  In plaats van klagen en vingerwijzen is het verstandiger om constructief mee te werken.

  DA’91, PRO en DOE moeten veel meer richting Oost Suriname, Brokopondo en binnenlanden informatie bijeenkomsten houden. Mensen in deze regio’s hebben te weinig informatie en te weinig kennis om de juiste keuze te maken !
  Angst, onwetendheid, geen moreel besef en opgedrongen Fata Morgana’s bepalen hun politieke keuze !

  Hopelijk geeft Het Licht PL en NPS ook inzichten en de kracht om hun grenzen te verleggen.

  Niet klagen maar verbeteren !

  Wij werken aan een beter Suriname.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 8. Weer eentje ,die ook wil eten uit het suikerpot Suriname.
  Wanneer ze uit de boot zijn gevallen,hebben ze je als kiezers lief.
  Zet je ze daar ,zijn ze jouw vergeten.
  Ze denken allemaal aan hun eigen zak.
  Probeer als Surinamer jouw eigen geld te verdienen op een eerlijke manier.Wacht niet op deze mensen.
  Sinds 1975,worden we voor de gek gehouden in dit land door onze eigen mensen.
  Ons heel kiesstelsel is een en al corruptie.
  Neem als voorbeeld,Shanti Venetiaan en Plein.
  Mevrouw Venetiaan had de meeste stemmen maar meneer Plein zit mooi rustig in de DNA.
  Moet er ook niet hierin verandering komen?
  gemodereerd

 9. Ja, de kieswet dient nu eindelijk aangepakt dan wel besproken te worden. Iedere stem dient evenveel gewicht te ervaren, anders moet je het aantal kiezers verkleinen, mensen vanaf 18 jaar, die binnen bepaalde straal wonen van bepaalde delen van het land en die bepaalde eigenschappen hebben, niet toestaan
  gemodereerd

 10. VHP-ers, NPS-ers, PL-ers, etc. kunnen natuurlijk ook massaal (eventueel alleen theoretisch) verhuizen zodat hun stemmen meer waard worden !

  Dat deden Ashwin Adhin e.a. paarse profeten ook om zo de verkiezingen te beinvloeden !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.