zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenEconomieIDBG keurt US$ 450 miljoen voor Landenstrategie met Suriname goed

IDBG keurt US$ 450 miljoen voor Landenstrategie met Suriname goed

-

Does Travel - naar Suriname

De nieuwe landenstrategie tussen Suriname en de Inter-American Development Bank Group (IDBG) is op woensdag 3 november goedgekeurd door de Raad van Bestuur van de IDBG. Dit document vormt de grondslag voor de samenwerking tussen de IDBG en Suriname voor de periode 2021-2025.

In het document wordt aangegeven dat de strategische samenwerking gericht is op onder andere het herstel van de macro-economische duurzaamheid, het bevorderen van het concurrentievermogen van de particuliere sector en de verbeteringen van basisdiensten en sociale vangnetten. De prioriteiten voor de langere termijn zijn gericht op de ontwikkeling van de particuliere sector, digitalisering, financiële inclusie en versterkte sociale bescherming.

Bij het implementeren van de doelstellingen wordt er simultaan gewerkt aan gender en diversiteit, klimaatverandering en ecologische duurzaamheid, institutionele capaciteit en de rechtsstaat. De strategie 2021-2025 telt 3 prioriteitsgebieden, 8 strategische doelstellingen, 12 verwachte resultaten en 15 indicatoren om de voortgang te meten.

Om de hervormingsprocessen te ondersteunen zal de IDBG nadruk leggen op een goede coördinatie bij het gebruik van beleids-en investeringsinstrumenten. De technische en financiële middelen zullen ook bijdragen aan het genereren van kennis en kunde voor duurzame ontwikkeling. De IDBG stelt voor de gehele strategieperiode US$450 miljoen ter beschikking, hetgeen neerkomt op gemiddeld U$ 90 miljoen aan gegarandeerde leningen per jaar. Het gaat hierbij om middelen die los staan van een eventuele samenwerking met het IMF. 

De IDBG werkt als volgt aan een landenstrategie: Een jaar voordat een nieuwe strategie moet worden geformuleerd wordt samen met Suriname gewerkt aan de verzameling van data en andere informatie. De IDBG analyseert daarnaast continue de financiële en sociale situatie van haar lidlanden. Op basis van de interne analyse ontwikkelt de IDBG een voorstel ter ondersteuning. Daarover wordt vervolgens dialoog gevoerd tussen de IDBG met de overheid van Suriname.

Hieruit rolt dan de gezamenlijke strategie die wordt verwerkt in het document dat ter goedkeuring wordt voorgelegd. De strategie geeft de focusgebieden aan, waarna de uitwerking moet komen in projecten en programma’s. De strategie legt de basis van de focus en prioriteitsgebieden van de komende vijf jaren aan ten behoeve van duurzame ontwikkeling en groei. 

De strategie is unaniem goedgekeurd door de Raad van Bestuur die bestaat uit vertegenwoordigers van de 48 IDBG lidlanden. De Raad van Bestuur en het IDBG Management hebben vertrouwen in de geformuleerde prioriteitsgebieden en hebben alle ondersteuning aangeboden om de strategie 2021-2025 samen met Suriname te realiseren.

De regering van Suriname is blij met de goedkeuring van de nieuwe strategie en gelooft dat uitvoering hiervan duurzame impact zal hebben op de verdere ontwikkeling van ons land. De samenwerking met de IDBG wordt hiermee ook positief gecontinueerd.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

14 REACTIES
 1. Dit moet heel goed geinvesteerd worden !
  En geen 100 – 20 = 80 / tralala-constructie !

  Beste landgenoten,
  Het echte werk gaat beginnen.
  Stop met klagen en stroop de mouwen op !
  We have a job to do !

  Suriname voorwaarts !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 2. Mensen geweldig nieuws , deze goed keuring geeft de regering lucht om toch nog goede projecten te realiseren , en ook om schulden af te lossen.
  Ja de volgers van de vorige regering zullen jaloers zijn dat deze regering dit alles zonder smet kan doen en geholpen wordt , en wij als gewone burgers komen uit de zware tijd na een bittere pil.


  gemodereerd
 3. Dus weer een lening. Een groep gaat lachen en dan gaat deze regering weg.
  Allemaal rijk met hoop $


  gemodereerd
 4. Oproep aan RobG

  Zou je jouw licht hierop willen werpen? Wellicht is het licht aan het doven… stap bij stap.
  Mensen geweldig nieuws yere!
  Dit krijg je als iemand die geschoold en ervaring heeft het land leidt.


  gemodereerd
 5. Een half miljard aan leningen erbij. Wanneer, waarmee en hoe gaat Suriname al die leningen aflossen. Een zware schuld voor de komende generatie.


  gemodereerd
 6. @ Debby

  ja een lening maar wel een goedkope lening en het bewijs dat het vertrouwen terug is en deze regering alleen dingen doet die het na kan komen.
  Een lening waarvoor, na leergeld Boefdraad, duidelijke voorwaarden zullen zijn die gehandhaafd zullen worden. Voorwaarden zoals:
  1>> Door het IMF gevalideerd schulden akkoord. dus een sanering van de huidige schulden door een afboeking, uitstel, lagere rente, verlengde aflossing periode. ofwel een heel forse afname van de post schulden in de komende jaren.
  2>> Transparantie ofwel geen geld als niet voldaan wordt aan de voorwaarden.

  Zet dit af tegen de daden van Boefdraad.


  gemodereerd
 7. De spelregels voor het verkrijgen van een dergelijke lening staan duidelijk in het artikel. In het verleden heeft het geboefte van de ndp op slinkse wijze het geleende geld weten weg te sluizen voor eigen gewin. Er waait nu gelukkig een andere wind, die van herstel en voorspoed die gebaseerd is op een visie. De tijd van luchtkastelen bouwen (Fly-overs, 2e Dubai, Tramverbinding Par’bo – ?) is voorbij. Het oude is voorbijgegaan, het nieuwe is gekomen.


  gemodereerd
 8. Debby
  Bedoel je met de groep jijzelf of de mensen die jij steunt. Ze lachen al jaren als een boer die kiespijn heeft. Heb jij wel eens gezien hoe mensen lachen als ze jaloers zijn en als ze als een idioot op hun plaats gezet worden? Die lening moet natuurlijk terugbetaald worden, maar met die lening kan je voorlopig je koffie blijven drinken en als de koopkracht omhoog gaat, als gevolg van die lening, kan je nog meer awara’s verkopen. Laat iemand je uitleg geven over koopkracht.


  gemodereerd
 9. Dat is een groot bedrag. Santokhi moet nu even gaan tellen hoeveel familieleden en vrienden hij precies heeft en zijn calculator tevoorschijn toveren. Vergeet de aangetrouwde familie van Melissa niet. De vorige regering kreeg over 2016-2020, ongeveer 325 miljoen US. Dat werd besteed aan min of meer dezelfde doelstellingen die deze regering ook voornemens is. Transparantie is absoluut noodzakelijk voor de Surinamer. Deze regering heeft moeite om zaken behapbaar te presenteren aan de doorsnee Surinamer. Op deze manier kweek je achterdocht en zal men denken dat het weer een nyan patu wordt. Gelukkig houdt de IDB ook de boel in de gaten. Met andere woorden; het geld zal worden besteed conform de strategieën waarbij controlemechanismen toegepast zullen worden. Nagenoeg op alle fronten moet er ontwikkeling gebracht worden. Micro- en macro-economie, het onderwijs, infrastructuur, gezondheid, sociale factoren, klimaatbeheersing, milieuaspecten en ga zo door .

  Het digitaliseren van de overheid is ook een must. Suriname doet het belabberd op dit gebied. Dit geldt ook voor het onderwijs en andere sectoren. Ontwikkeling komt mondjesmaat op gang omdat men zich onvoldoende inzet, verkeerde prioriteiten kiest en liever zaken uitstelt tot een andere keer. Dit houdt op een gegeven moment op en dan moet men wel aan de slag. Nou , dan heb je dus een berg werk te verzetten. Na de onafhankelijkheid in 1975, had je geen corona etc. Hooguit hier en daar wat gele koorts- en malariapatiënten en misschien enkele verdwaalde lepralijders. Kortom ,de omstandigheden waren ideaal. En toch ging en gaat het zo moeizaam met de ontwikkeling. Haast alles is geleend geld of ontwikkelingshulp en multinationals draaien driekwart van het stokje van de cheerleader.


  gemodereerd
 10. Huh!
  Welke zelfde doelstellingen bedoel je paki.
  Ik lees nergens iets over dubai, flyovers of een tram.

  Schijnen hele troepen te zijn die nog steeds beschikken over een revo-mindset. Men gaat er doodleuk vanuit dat alle leningen bestemd zijn voor “vreetpartijen”, zoals bij bouta/adhin/waaldring. Wat zegt dit over zo iemand.

  Hoe ga je met dit soort negatieve specie om. Dit is zóó vermoeiend. Geen enkele regering is zo transparant geweest als deze regering, want niemand wist hoe groot de achtergelaten schade was. Niemand! Dus stop alsjeblieft met dat gezeik over transparantie!

  Dat suri überhaupt een lening kan los peuteren is een prestatie van jewelste.
  De status van het land is nu; een zeer slechte rating, meer dan 200 leningen, 4 miljard us dollar schuld, lijnen met een internationale onderwereld, nationale corruptie en drugsland.

  Het NRA-rapport moet zo snel mogelijk worden gepubliceerd, want een groot deel leeft nog met waanideeën van grote vreetpotten en hangmatten.


  gemodereerd
 11. Let op……de corrupte, criminele paarse politieke kuikentjes en misdadige aasgieren ontwaken nu, bij het horen van zulke bedragen. De messen worden weer geslepen en de grotendeels veroordeelde NDP onderkruipers staan gereed in de loopgraven om op het vertrouwde dievenpad te gaan met hun misdadige roversbende. De gevluchte weggestemde paarse maffiabende komt straks massaal uit alle hoeken en gaten tevoorschijn om, waar mogelijk, schaamteloos de kas leeg te roven. De geschiedenis herhaalt zich.


  gemodereerd
 12. Leve:
  – VHP,
  – CS

  Hoera, Hoera, Hoera!

  CS O Set In

  Hoe Wij Hier Ook Samen Kwamen, Aan Zijn Grond Zijn Wij Verpand

  Samen Werken, Samen Sterker


  gemodereerd
 13. pakiratigri , iedereen ziet nu hoe dom jij bent , WTK ziet dit ook , een vergelijking maken met dodelijke ziektes(covid , lepra , malaria ) en een toezegging van de IDBG , lees eens goed de berichten hoe het nu gesteld is , jij leeft nog in de tijd van de grote leningen door jou bekenden die miljarden lenen met hoge rentes , en die bekenden van jou betaalden de rentes en aflossingen niet , dus – dus – dus – daarom wordt het herstel van ons Suriname vertraagd


  gemodereerd
 14. Suriname bestaat uit ongeveer 150.000 gezinnen. Met goed beleid en doelstellingen, geen corruptie moet het mogelijk zijn dat Suriname een top land wordt.

  Wel moeten hiervoor enkele zaken op de juiste manier gebeuren, zoals:
  – de grote schulden met hoge renten bij buitenlandse banken, grote landen als China en India, enz,
  – de criminaliteit en corruptie moet keihard worden aangepakt en hier moeten alle Surinamers aan werken,
  – mentalitietsombuiging,
  – het overheidsapparaat moet met 3/4 worden afgeslankt,
  – het kiesstelsel moet worden gewijzigd, alle stemmen moeten gelijk zijn in het hele land.
  – goede scholing afgestemd op de natuurlijke rijkdommen, waar liggen de kansen ( korte termiijn, middelllange termijn, lange termijn,
  – ondernemen (ondernemen, ondernemen, ondernemen moet het motto worden vd Surinamers) in de productie en export voor valuta,
  – alle hosselmannen/hosselvrouwen moeten bij de kamer van koophandel worden ingeschreven en gewoon werken en belasting betalen. Weg van al die trottoir hosselmannen en hosselvrouwen,

  Waar liggen de kansen: Zeevisserij, toerisme, Goudondernemingen, landvouw, houtondernemingen die produkten maakt om de exporteren,

  Alle buitenlanders die niet over kapitaal en goede scholing beschikken moeten niet worden toegelaten tot Suriname en degenen die daar aan niet voldoen moeten Suriname worden uitgezet. Er is momenteel geen plaats voor gelukzoekers en armoedzaaiers in Suriname. Zie de Brazilianen, Haitianen, enz.

  Suriname moet een goed sociaal beleid maken voor haar eigen bevolking,

  Ondernemen en export moet het motto zijn.

  ddb (-gezin, kliek) , ndp hebben het land de afgelopen jaren vernietigd en de gevolgen ervan zijn duidelijk zichbaar in alles van het land, onderwijs en wetenschappen, criminaliteit, normen en waarden, eigen belang, uitverkoop van onze goud, rondhout, grote leningen met hoge renten bij buitenlandse banken en landen, dood en verderf, vertrappen van mensenrechten, enz)

  Moet je zien wat dictatuur van af 25 februari 1982 tot 25 mei 2020 (met uitzondering van de regering El Vene – Sardjoe) Suriname onder leiding van de dicatator ddb en palu mensen, ens, paarse kakkerlakken Suriname heeft gebracht.

  ddb, (-gezin), ndp-kliek, eens maar nooit weer. Laat dat een duidelijke goede les voor alle Surinamers ( de jeugd vooral) duidelijk zijn, tenzij…

  Suriname heeft een zeer lange weg tegaan om weer een goede rechtsstaat te worden, waar het leven goed is, maar het zal van ons Surinamers afhangen om er een mooi land van te maken. We kunnen niet op anderen gaan wachten om onze (onder)broek op te houden. We zullen het zelf en samen moeten doen. De doelen en het beleid moeten duidelijk zijn.

  Opbouw, Samen Werken, Samen Sterker. Het Motto moet wijn productie en export ook het beleid moet hier aandacht aan besteden, waardoor de Surinamers ook zien dat wij zelf onze valuta moeten gaan verdienen en naar grotere hoogten te gaan.

  ddb en kliek moeten zo snel mogelijk worden veroordeeld en worden opgesloten. De rechtbank/krijgsraad moet een daad stellen om het Surinaamse Volk te laten zien, wat er met zware criminelen gebeurt. Ook de gewapende groepen moeten zien wat hen te wachten staat als ze het voorbeeld van ddb willen opvolgen. Het was eens maar nooit weer.

  Leve:
  – de rechtsstaat,
  – de doelen en het beleid,
  – waar liggen de kansen van Suriname en welke landen kunnen ons hierin helpen ( samen werken in de regio en internationaal)
  – samen werken en samen sterker,

  Suriname is maar ongeveer 150.000 gezinnen. Het moet mogelijk zijn dat wij een beter leven hebben. Er is genoeg land dat niet een ieder een stukje grond kan krijgen. Wie teveel domeingrond heeft, moet naar worden gekeken of dit niet terug genomen wordt en aan de gewone kleine man en vrouw, jeugd gegeven kan worden. Het is gewoon domeingrond. Met domeingrond mag geen politiek worden gedreven. Alles eerlijk verdelen onder deze 150.000 gezinnen in Suriname.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES