President Santokhi spreekt klimaattop Glasgow dinsdag toe

21
Surinaamse president ontmoet ambtgenoten op klimaattop Glasgow
De Guyanese president Irfaan Ali maakt deze selfie met o.a. de Amerikaanse president Joe Biden.

De Surinaamse president Santokhi is momenteel in Schotland, waar hij de klimaattop van Glasgow bijwoont. Maandag was de eerste dag van de klimaattop, die officieel COP26 heet. Santokhi heeft daar diverse wereldleiders gesproken en spreekt dinsdag rond 09.30u ‘Scottish time’ (06.30 SME tijd) de klimaattop toe.

De president van buurland Guyana, Dr Irfaan Ali, maakte bovenstaande selfie waarin hij te zien is met de Amerikaanse president Joe Biden, de premier van Antigua & Barbuda Gaston Brown en die van de Bahama’s Philip Davis alsook de president van Suriname.

De eerste dag stond vooral in het teken van toespraken van diverse wereldleiders. Ook hebben meer dan honderd wereldleiders toegezegd om voor 2030 een einde te maken aan ontbossing. Ook willen ze bossen beschermen en weer herstellen. Daarmee is de eerste grote belofte van deze top een feit. (tekst loopt door onder foto)

Voor het tegengaan van ontbossing wordt omgerekend zo’n 16,5 miljard euro vrijgemaakt uit publieke en private fondsen. Een deel daarvan wordt gebruikt om beschadigde stukken bos te herstellen, natuurbranden te bestrijden en inheemse bevolkingen ondersteuning te bieden.

In de ruim honderd landen bevindt zich zo’n 85 procent van alle bossen in de wereld. Onder de ondertekenaars is ook Brazilië, waar grote delen van het Amazonegebied de afgelopen jaren zijn gekapt. Verder hebben landen als Indonesië, Rusland, de Democratische Republiek Congo en ook Nederland hun krabbel gezet onder het akkoord.

President Santokhi ontmoette ook de Nederlandse premier Mark Rutte:


21 REACTIES

 1. en al die zogenaamde wereldlijders maar rondlopen zonder mondkap, terwijl ze van de bevolking verwachten er wel 1 te dragen
  precies de waarde van dat hele klimaat gezeik in schotland…..0,0
  opvreters van de wereld die de gewone burgers willen vertellen hoe ze moeten leven, terwijl ze zelf schijt hebben aan alles.
  gemodereerd

 2. Allemaal gebakken lucht en tijdverspilling. Belachelijk om ze zien hoe de presidenten van de ontwikkelingslanden zo graag op de foto willen met de wereldleiders.
  gemodereerd

 3. Hopen dat Suriname een mooi vergoeding krijgt om het illegaal kaal kappen en hout smokkel tegen te gaan van voornamelijk de Chinezen en corrupte ambtenaren.

  Ook wil het westen af van fossiele brandstoffen en wil men meer gaan overstappen op groene energie. Ik heb zelf het idee dat Suriname zich hier geen zorgen om hoeft te maken mits goed beleid gevoerd kan worden. De rijke landen hebben het misschien niet nodig. Maar de arme landen zeker nog wel die denken nog lang niet aan groene energie, hebben ook niet de financiële middelen hiervoor.
  gemodereerd

 4. Deze Internationale relatie/ bijeenkomst en bilaterale banden en samenwerking moet niet alleen bij woorden en foto’s blijven, maar kan vooral aan het westen laten zien dat de aarde en de belangen/ doelen van ons allemaal zijn en gerealiseerd moeten worden, voor het behoudt van de aarde, flora, fauna, de mens lucht, water, enz nu en voor de toekomst.

  De rijke landen kunnen de opwarming vd aarde door uitstoot van CO2, vervuiling van de lucht en het water, uitsterven van de vissen, smelten van de ijskappen, stijging van de zeespiegel, houtkap/ ontbossing, erosie vd aarde, enz niet alleen tegen gaan door hun eigen belangen, maar ook aan doelen van mensen, flora en fauna, enz (in de derde ) wereld te denken en verbeteren op de juiste manier mee om te gaan voor het algemeen belang en samen leven op deze aarde, ook voor de toekomst.

  De wereld is van ons allemaal en wij zullen het gezamenlijk goed voor het nageslacht moeten achter laten, tenzij net als China, Brazilie, Rusland, USA, het Westen, enz door te gaan en allen ten onder te gaan.

  Laat dit ook betrekking hebben om samen te werken met onderontwikkelde landen op alle terreinen voor een schonere en betere wereld, waar welvaart en welzijn is.

  Rijke Landen betaal de bosrijke landen voor het in stand houden van de bossen voor hun zuurstof aan de wereld en laten we op een duurzame manier de fossiele brandstoffen vervangen. We moetwn het anders doen dan de huidige manier van omgaan met de aarde, enz.

  De doelen moet men duidelijk stellen voor het algemeen belang nu en in de toekomst en op de juiste manier aan gaan werken.

  Samen Werken Samen Sterker.
  gemodereerd

 5. Ik mis een persoon. Trouwens nog nooit gezien bij een wereldtop. Wat zou hij zeggen op zo’n top. Misschien:tra la la, onze bossen moeten gered worden!
  gemodereerd

 6. Het zou beter zijn als Bruswijk Suriname zou vertegenwoordigen bij deze ontmoeting. Brunswijk weet als geen ander wat er scheelt met de ontbossing hij is immers een marron en kent het bos als geen andere, zijn inzet zal voor de wereld een grote bijdrage leveren aan terug naar normaal.
  gemodereerd

 7. Er is allicht duidelijk dat de huidige president in 15 maanden meer staatshoofden heeft kunnen ontmoeten dan DDB in 10 jaar zonder zichzelf belachelijk te maken.
  Zie de foto van Bouterse die, tijdens zij eerste en enige bezoek aan de VN jaar vergadering, niet in de gaten had dat Obama voor zijn neus stond
  gemodereerd

 8. JoJo 2 november 2021 At 11:31
  Helemaal met je eens….je kunt van een ezel ook niet verwachten dat hij de stelling van Pythagoras kent en deze weet toe te passen.
  gemodereerd

 9. By the way,.. Didibrie staat liever op de foto met Roger Khan en
  alle ezels zullen beweren dat het een toevallige ontmoeting was.
  Nietwaar… RobG???
  gemodereerd

 10. De eerste foto waar Zijne Excellentie Santokhi helemaal achter in beeld staat, was een boro van hem. Zijne zeer gewaardeerde en overgewaardeerde Excellentie Santokhi, zag dat collega Irfaan Ali een selfie aan het nemen was en kon de verleiding niet weerstaan om ook deel uit te maken van dit gezelschap. In Suriname aangekomen kan hij even tussen neus en lippen door vermelden dat hij op de foto was met o.a. Joe Biden. Nomonomo ,na wan boro a man teki.
  En nu maar monitoren of inderdaad deze belofte ,deze doelstelling nageleefd wordt. Binnen een wip en een zucht kun je duizenden hectares bos omhakken. Herstellen duurt echter jaren. De biodiversiteit raakt hierdoor ontregeld. Liever te laat dan nooit.
  gemodereerd

 11. Eindelijk heeft onze Suriname een president die ons land representatief vertegenwoordigt !
  Onze Surinaamse president weet zijn toespraken te houden in het Sranan tongo, in het Nederlands en in het Engels !
  Onze Surinaamse president spreekt op het niveau van alle andere wereldleiders en wordt door hen waardig ontvangen !

  Respect voor Z. E. Santokhi, president van de Republiek Suriname !

  De regering Santokhi zou projecten kunnen starten om leeggekapte gebieden te herplanten en de door goudwinning vernietigde gebieden te herstellen.
  Dit kan i.s.m. de lokale bevolking en i.s.m. internationale milieu organisaties !
  Het leefgebied van de inheemsen en andere binnenland bewoners is ernstig bedreigt !
  Herplanten is geen utopie:
  ” …
  De Indiër Jadav “Molai” Payeng begon als tiener bomen te planten op een verlaten stuk zand. 30 jaar later was zijn werk gegroeid tot 550 hectare bos. Een documentaire over zijn leven en werk won dit jaar een prijs op het filmfestival van Cannes.
  …”

  Tja go. Set kong !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 12. Is selfies maken klimaatneutraal vraag ik mij af?. Op deze manier zijn wij nog lang niet af van Corona virus laat deze heren in de bos ook op zoek gaan naar Corona virus. Mister Santoki ook om en wordt felle aanjager van Klimaat gekte. Ik hoop her niet. Groet van mij.
  gemodereerd

 13. Uiteindelijke doel van de klimaattop in Glasgow, Schotland, wordt hieraan voorbijgegaan, terwijl het terugdringen van onder andere de co2-uitstoot topprioriteit heeft. Ook het behalen van andere klimaatdoelen heeft urgente aandacht.
  gemodereerd

 14. Onze President heeft een zeer goede spreekbeurt gegeven in Glasgow , en heeft Suriname weer echt op de wereldkaart gezet , en over ontbossing was hij duidelijk , dat de rijke westerse wereld over de brug moeten komen zodat de bossen die CO 2 omzetten in zuurstof ook zo belangrijk zijn voor die rijke landen die het meest vervuilen , en er zo weer nieuw bos geplant kan worden.
  gemodereerd

 15. Grappig om te zien hoe onze bewindslieden zich verdringen om met Biden op een foto te staan. Zelfs de president stond bijna niet op de plaat, was niet snel genoeg! Ik schaam me diep!!
  gemodereerd

 16. ParaExpres, hou aub op met dat verafgoden van deze pathologische leugenaar. Haal je tong nou eens een keer uit zijn aars, dat kan verhelderend werken!!
  gemodereerd

 17. Was wel belangrijk dat hij Suriname heeft vertegenwoordigd , misschien komt er oplossingen en mogelijkheden zodat het binnenland en districten en bewoners meer gewaardeerd worden en zorgvuldig omgaat met het MILLEU ( vooral het gebruik van KWIK tijdens het goudwinnig ook het hout industrie.
  gemodereerd

 18. Luciën Karwofodi
  Op jouw kinderachtige reactie kan ik alleen maar zeggen dat wat je zegt ben en doe jezelf !

  Btw, jouw afgod is afgeschreven. Sterkte bij het verwerken !

  Krakti !
  gemodereerd

 19. De klimaattop is bedoeld om de mensen hoge klimaatbelastingen op te leggen voor een fenomeen dat door de zon wordt bepaald.
  Opwarming en afkoeling van de aarde vindt plaats door de activiteiten van de zon.
  Het is betwist of CO2 uitstoot daar iets mee te maken heeft. Immers, toen er geen industrialisering was, warmde de aarde ook op en koelde ook weer af. Vanwege de zon die meer of minder actief was.
  De klimaatbelastingen gaan fors zijn, de mens afpakken wat hij bezit en alles in de portemonnee van de elites stoppen.
  Wie dit niet serieus neemt, zal het vanzelf merken straks. Wanneer echt op alles een prijsverhoging volgt: de klimaattax. Nu is het vaak nog beperkt tot het vliegverkeer, maar alle transport volgt en nog veel meer sectoren.
  De supporters van de zinloze klimaatmaatregelen zullen straks ook zelf de dupe worden. Van hoge klimaatbelastingen.
  Overigens maak ik wel een verschil tussen milieuvervuiling en CO2 uitstoot. Milieuvervuiling moet wel degelijk aangepakt worden. Maar klimaatopwarming door CO2 is echt geldklopperij. De waarheid is eerder dat we richting mini-ijstijd gaan. De NASA had dit voorspeld. Maar omdat het de klimaatlobby niet uitkomt, wordt dit verzwegen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.