zaterdag, mei 25, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijNa 4 jaar organiseert Vahonschool weer een geslaagde Divalioptocht

Na 4 jaar organiseert Vahonschool weer een geslaagde Divalioptocht

-

Does Travel - naar Suriname

Het is de Algemene Hindoe Basisschool (VAHON) gelukt om na 4 jaar, in deze moeilijke tijden, een geslaagde Divalioptocht en een divers divaliprogramma neer te zetten op zaterdag 30 oktober j.l.

Opmerkelijk is dat het regenen net voor de aanvang van de Divalioptocht is gestopt, terwijl het de hele zaterdag grauw en grijs weer was met veel regen en wind. De honderden deelnemers werden vergezeld van muziek en de mooi versierde bolderkar met Mata Lakshmi. Deze rol is vervuld door een leerlinge van de school zelf.

De Gemeente Den Haag had toestemming verleend om maximaal 175 mensen op de been te brengen en te laten lopen op de trottoirs net buiten het centrum van Den Haag. Hierbij is de bolderkar een oplossing geweest om zo Mata Lakshmi te vervoeren, wat voor veel bekijks heeft gezorgd.

Door de diversiteit van de deelnemers heeft deze Divalioptocht ook een multicultureel karakter gekregen. Dit aspect is heel belangrijk in verband met de erkenning van het Divali feest als immaterieel erfgoed van Nederland.

De Divalioptocht ging langs het standbeeld van Mahatma Gandhi en het monument van de Hindostaanse Immigratie op het Hobbemaplein. Op deze bijzondere plekken hebben de directeur van de school Soelin Biharie en de heer Mairan Sewtahal van de Raad van Toezicht een aangestoken dia geplaatst.

Tenslotte is in de gymzaal van de Vahonschool een uitgebreid divaliprogramma door alle groepen van de school opgevoerd. Uiteraard hebben de jonge artiesten van de Vahonschool zelf genoten van hun optredens, welke zij met veel enthousiasme hebben neergezet.

De Algemene Hindoe Basisschool wenst iedereen alvast een Shubh Divali toe.

In het kader van Divali er er vandaag ook een lezing georganiseerd door de Stichting Hindoe Onderwijs. Deze is live te volgen via deze stream:

opening
Fernandes Express
Passion in concert

2 REACTIES
  1. Wat suggereert de schrijver? Dat een hogere macht de regen heeft doen stoppen? Regen kan een zegen zijn, kijk maar hoe de mensen in de film Legaan , die zich afspeelt in India, reageerden toen de moesson regens uitbleven. Als na de droge moesson (winter) in India de natte moesson (zomer) aanbreekt, is dat in India reden tot feest (phagwa).


    gemodereerd
  2. De reden om Holi Phagwa te vieren is niet de regen. De moesson in India begint in juni en duurt tot en met augustus. In bepaalde gebieden in India, zoals in Kerala duurt de moesson 5 maanden.
    Aangezien het Holi Phagwa feest meestal in maart valt en het nog niet het moesson seizoen is, kan dus ook nooit de regen reden zijn om het Holi Phagwa feest te vieren.

    Heb tijdens mijn vakantie in februari/maart in India geen druppel regen gezien.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES