Klok in Nederland uur terug, 4 uren tijdsverschil met Suriname

0
Klok: tijdsverschil Suriname - Nederland

In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober is de zomertijd in Nederland officieel afgelopen. De klok gaat om 03.00u Nederlandse tijd (22.00u Surinaamse tijd) weer terug naar 02.00u. Hierdoor bedraagt het tijdsverschil tussen Suriname en Nederland geen 5 uren meer, maar vanaf dan 4 uren.

In Nederland gaat de klok elk voorjaar op de laatste zondag van maart een uur vooruit (‘zomertijd’) en elk najaar op de laatste zondag van oktober een uur achteruit (‘wintertijd’).

In feite zou er alleen gesproken moeten worden over ‘zomertijd’. ‘Wintertijd’ is namelijk de normale tijd en in de zomer wordt er een uur toegevoegd. De dag duurt in Nederland dan een uur langer.

Deze zogenoemde zomertijd is ingesteld om de uren dat het licht is in de zomermaanden beter overeen te laten komen met de uren dat mensen wakker zijn. Zo zou het elektriciteit besparen, omdat het ‘s avonds een uur langer licht blijft. Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat hier nauwelijks sprake van is.

Er is veel bezwaar tegen het steeds weer instellen van de zomertijd en teruggaan naar normale tijd. Veel mensen zeggen namelijk fysiek last te hebben van het verschuiven van de tijd: het zou de biologische klok verstoren.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.