zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidLijken in container abnormale situatie omdat veel mensen overlijden

Lijken in container abnormale situatie omdat veel mensen overlijden

-

Does Travel - naar Suriname

De coördinator van het Nationaal Coördinatie Team (NCT), Javier Asin, heeft donderdag tijdens de COVID-19 persconferentie gereageerd op de foto’s van COVID-lijken in een container op het terrein van het Regionaal Ziekenhuis Wanica (RZW). De beelden zijn donderdag door NDP assembleelid Melvin Bouva gedeeld.

Asin verafschuwt de beelden en heeft in niet mis te verstane woorden duidelijk gemaakt dit bijzonder smakeloos te vinden. “Ik vraag dat het niet meer gebeurt….dat met beelden van lijken men zieltjes probeert te winnen en politiek gewin probeert te halen. Het is niet…niet…niet toelaatbaar”, aldus de NCT-coördinator die hiermee waarschijnlijk doelt op de actie van Bouva.

Hij zegt dat er op het moment dat de foto’s gemaakt werden werkzaamheden plaatsvonden en spreekt van een momentopname. Volgens hem rechtvaardigt geen enkel doel dat er op deze manier wordt omgegaan met het leed van mensen.

“Het is ongelofelijk wat daar gebeurt, we zijn een kleine gemeenschap, je ziet waar die container is en waar het staat.” Het is, aldus de functionaris, voor betrokkenen niet moeilijk te achterhalen dat waarschijnlijk een van hun geliefden daar ligt. “Ik snap niet dat dat je er niet van weerhoudt om het te openbaren. Het is een abnormale situatie, daar ben ik het mee eens”, gaat hij verder.

Die abnormale situatie ontstaat volgens de coördinator doordat er dagelijks meer mensen overlijden dan er gecremeerd kunnen worden. Asin: “Het is een abnormale situatie waarmee we te maken hebben. We doen alsof het aan de politiek ligt. Het ligt eraan dat er nog steeds te veel mensen blootstaan aan het virus, terwijl ze niet gevaccineerd zijn.”

Hij stelt dat het voor het merendeel van de mensen die op deze manier overlijden vermijdbaar was. “Het merendeel van de mensen die op de intensive care liggen vertellen ook dat ze er spijt van hebben”, doelt Asin op de keuze om niet te vaccineren. Hij roept de samenleving op om dit te voorkomen. “Het is niet zo dat het iedereen die COVID-19 krijgt overkomt, maar wel een te grote groep, 1 op 7 en dat is heel veel.”

Asin toont zich bijzonder ontstemd over wat hij noemt misinformatie en misleiding via social media. Hij merkt op dat de volksgezondheid hierdoor nog steeds in gevaar wordt gebracht.“Er zijn platformen en personen die steevast misinformatie en misleiding gebruiken om de bevolking in gijzeling te houden.” De enige manier om uiteindelijk richting de nieuwe normaal te gaan is volgens de coördinator door bepaalde risico’s uit te bannen en vaccinatie is daar een belangrijk onderdeel van.

Hij zegt dat er een heel oneerlijke verhouding is tussen de mensen die volgens de officiële weg informatie moeten geven aan de gemeenschap en mensen die dat op een lage wijze, ongecontroleerd en ongestraft via social media doen. “Ik vind dat het een keertje moet stoppen. Het moedwillig in gevaar brengen van de volksgezondheid mag niet ongestraft gebeuren,” aldus Asin.

Ook het ziekenhuis heeft donderdag gereageerd en deelt in de verontwaardiging over het verspreiden van beelden van de stoffelijke overschotten van enkele overledenen en betuigt sympathie, voor het misnoegen welke de vastlegging en verspreiding van die beelden door onbevoegde derden, aan dierbaren berokkend heeft.

In een persbericht zegt het ziekenhuis: “De pijnlijke details van de onbevoegd gemaakte en sensationeel verspreide, foto’s, zijn een momentopname van een protocol voor onderhoudswerkzaamheden van de rekken voor de opslag van de overledenen. De verantwoordelijke uitvaartonderneming, is overvallen met heimelijk gefotografeerd worden, vermoedelijk, tijdens of rond een tijdstip van vervoers- en of schoonmaakwerkzaamheden. De betrokken organisaties en personen, zijn allen getroffen, door de wijze, waarop deze momentopname naar het breed publiek gepresenteerd is.”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

12 REACTIES
 1. “De pijnlijke details van de onbevoegd gemaakte en sensationeel verspreide, foto’s, is een daad van onrespect, ik zou zeggen opsporen deze man of vrouw dat dergelijke zaken onverantwoord willens en wetens verspreid en als politieke stunt gebruikt worden.


  gemodereerd
 2. Zet rekken en zet de lijken netjes. We zijn al zo veel verder. Nog steeds geen extra koelcellen?? Wachten we op gratis krijgen??? Dat je geliefde overleden is, is al erg. Maar dit kan niet.
  Wanica ziekenhuis hft genoeg terrein erom heen. Bouw een grote ruimte en maak tot vriezer.


  gemodereerd
 3. Bouva moet zich diep schamen. Hij treft hierdoor met dit soort beelden op socialmedia, de families van de overledenen. Dit betuigd van geen zelf respect. De overledenen zijn niet in de felle zon geplaatst maar tijdelijk in een container zodat men door kon gaan met de werkzaamheden. Bouva heeft geen onderzoek gedaan maar klakkeloos de aandacht op zichzelf willen richten.


  gemodereerd
 4. Wereldvreemd en ordinair ben jij bouva.
  Misschien kun je de begrafenis kosten op je nemen, zodat er geen containers meer nodig zijn. Dus ndp bied je hulp aan.


  gemodereerd
 5. Best triest want als de nabestaanden in de gelegenheid waren geweest om hun overledene te kisten en eventueel op te baren. dan was het niet nodig geweest om de lijken op te slaan. Ik heb beelden gezien op tv die in Amerika en andere Zuid Amerikaanse landen waren gemaakt waar het echt schrijnend was. Daarbij vergeleken kan ik alleen respect hebben voor het Wanica ziekenhuis die zelfs de doden in een schone omgeving wil plaatsen. Wat erg voor de nabestaanden die weten dat hun overledene op deze manier misbruikt is geworden door de politicus. De fotograaf of fotograve en de politicus zouden zich moeten schamen en hun excuses moeten aanbieden.


  gemodereerd
 6. Vergeet niet dat men geld zou krijgen om hun geliefde ten graven te dragen. Men hft geen geld. De staat beloofd maar meer niet.


  gemodereerd
 7. Het is überhaupt verwerpelijk om slachtoffers op hun meest kwetsbare moment vast te leggen, en te posten op sociaal media en de krant. Mensen moeten beseffen dat dit zo een onbeschofte actie is, en dat ze zelf ook niet zouden waarderen als het hun zou overkomen.


  gemodereerd
 8. Die Bouva gaat, zoals het zijn partij vergaat, ook letterlijk over lijken om zijn doel te bereiken!
  Het zoveelste bewijs dat de NDP nooit meer aan de macht mag komen.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES