dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieKorpschef: Overall daling criminaliteit in Suriname

Korpschef: Overall daling criminaliteit in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

De constatering van korpschef Roberto Prade is dat de criminaliteit in Suriname, wat bepaalde strafbare feiten betreft, een dalende trend vertoond. Bij een persconferentie die woensdag is gehouden zijn de statistieken getoond en beschikbaar gesteld voor de media met het doel de samenleving te informeren omtrent de stand van zaken.

Prade zegt dat vrijwel dagelijks gezegd wordt dat de criminaliteit stijgt. “Als we een reeks van gevallen hebben, als het nou gaat om inbraken of berovingen, dan is men geneigd om te denken dat de criminaliteit stijgt. Vandaar dat wij de cijfers presenteren”, aldus Prade.

De korpschef geeft toe dat bepaalde vormen van criminaliteit een lichte stijging vertonen maar over het algemeen ziet hij een dalende trend. Volgens hem komt de daling door onder ander de verhoogde politiesurveillance en de bijdrage van de inlichtingendiensten. Hij zegt dat COVID-19 mede heeft geholpen want dan mogen mensen na een bepaald tijdstip wegens de lockdown niet over straat gaan.

De statistieken zijn vanaf 2018 tot en met de eerste helft van 2021 gepresenteerd. De gekwalificeerde diefstallen waren in 2018, 2019, 2020 en eerste helft 2021 respectievelijk 3736, 2951, 2712 en 1257.

De inbraken waren in 2018, 2019, 2020 en eerste helft 2021 respectievelijk 3965, 3522, 2911 en 1747. De berovingen waren in 2018, 2019, 2020 en eerste helft 2021 respectievelijk 1157, 976, 586 en 200. De overvallen waren in 2018, 2019, 2020 en eerste helft 2021 respectievelijk 365, 325, 241 en 94.

De levensberovingen waren in 2018, 2019, 2020 en eerste helft 2021 respectievelijk 38, 30, 53 en 19. Suïcide gevallen waren in 2018, 2019, 2020 en eerste helft 2021 respectievelijk 31, 64, 54 en 55.

De verkeersdoden waren in 2018, 2019, 2020 en eerste helft 2021 respectievelijk 76, 82, 76 en 46. 

opening
Fernandes Express
Passion in concert

20 REACTIES
 1. Mooie cijfers. De diaspora kan nu eindelijk remigreren naar Su met een gerust hart en veilig gevoel, en zijn euro’s daar investeren. diefijzers kunnen ook weg.

  Voor mij heeft dit avontuur helaas verkeerd uitgepakt. ben trouwens blij dat mijn lege woning niet geoccupeerd was, was er wel een beetje bang voor, eerlijk gezegd. De rest wens ik heel veel succes.


  gemodereerd
 2. Heel goed korpschef Roberto Prade en zo door gaan totdat su.echt veilig wordt voor ons en onze kinderen. Hopelijk dat u ook het verkeer aanpakt.


  gemodereerd
 3. Onze president heeft woord gehouden en de criminaliteit goed aangepakt, een dalende lijn dus dan mag onze president en minister wel een pluimpje krijgen.


  gemodereerd
 4. Prima toch! Maar het kan en moet nog beter kunnen. Dat veiligheidsgevoel bij de burger moet terug. Succes meneer Prade.


  gemodereerd
 5. Als wij de korpschef mogen geloven, is dit een goede ontwikkeling en mag dan gezegd worden dat de regering het goed doet. Ik hoop dat deze trend zich doorzet, zodat iedereen in Sur zich veilig mag voelen ( ook de stroompalen) en dat Sur meer toeristen aantrekt.


  gemodereerd
 6. Goede ontwikkeling, maar elk voordeel heeft zijn nadeel of andersom.
  Ik moet nu echt gaan denken om een baan te zoeken, want diefstal loont uiteindelijk toch niet. I had a dream, maar mijn dromen zijn nu in duigen gevallen.


  gemodereerd
 7. Eerder Bang voor de controle cq concurrentie van JIT.

  Hoe komt het dat er eeuwig een ex of huidige politie inspecteur betrokken is bij drugshandel?
  Wat voor onderneming hebben je bondsmensen dat ze met geld strooien? Inkomsten, uitgaven en belasting check?
  Hoe komt het dat er mensen met een strafblad aangenomen zijn door belly.
  Wapens waar zijn ze?
  Begin intern het politie apparaat schoon te vegen. Dan pas zijn jullie in staat om respect af te dwingen bij het volk.
  Teveel negatief in het nieuws! Imagoschade.


  gemodereerd
 8. Zoals Surinamers niet serieus te nemen zijn moet ik wel zeggen dat cijfers mij niets zeggen.
  De naakte waarheid gebied mij te geloven dat dit een leugentje voor eigen bestwil is van Prade. kijk maar naar de dagbladen en krijg kippenvel


  gemodereerd
 9. Wat zullen de slachtoffers van de criminelen blij zijn met deze informatie; je bent beroofd, mishandeld en misschien ook verkracht door het misdadig tuig, maar gelukkig neemt de criminaliteit af in Suriname en nu ze dat weten zullen ze weer lekker kunnen slapen.


  gemodereerd
 10. Met een halfslachtige onderzoek krijg je geen reëel beeld !
  Prade heeft het vermogen en balen niet om een totaal onderzoek te doen en de cijfers relatief weer te geven !

  De feiten zijn o.a. nog steeds dat drugscriminaliteit en witwassen hoog zijn met daaraan gekoppelde neven criminele activiteiten, toegenomen criminaliteit als gevolg van toegenomen armoede en maatschapelijke stress, toegenomen prostitutie, etc.
  En internationaal staat Suriname nog steeds bekend als een niet veilig land !

  Prade kan met zijn cijfers alleen de paarse pastoor zoet houden !

  Er moet een onafhankelijk onderzoek komen waarin meer gegevens verwerkt zijn zoals de demografische ontwikkeling.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 11. Deze korpschef weet niet veel van getallen , en weet ook niet wat bijtellen en aftellen is , en iedereen in de gemeenschap weet en voelt dat de criminaliteit juist is toegenomen.


  gemodereerd
 12. GIsteren zijn weer twee dieven gedood. Ik geloof Pradesh en zijn cijfers niet. Criminaliteit is nog steeds overal aanwezig.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES