Divali donderdag 4 november nationale vrije dag in Suriname

7
Divali nationale vrije dag in Suriname
Archieffoto: Divali winkel in Suriname

Op donderdag 4 november vieren Hindoes over de hele wereld Divali. In Suriname is Divali een nationale vrije dag die met de zondag is gelijkgesteld. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken maandag laten weten.

De minister van Binnenlandse Zaken brengt hierbij ter algemene kennis dat voor dit jaar het Divali-feest zal worden gevierd op donderdag 4 november 2021. Aan te tekenen dat deze dag met de zondag is gelijkgesteld…” aldus een schrijven van het ministerie.

Divali, ook genoemd Deepavali, Diwali of Deevali is een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme en vindt zijn oorsprong in India. Het woord is afgeleid van het Sanskriet dipavali, dat een rij lichtjes betekent. De olielampjes, Dipa, traditioneel een kleigebakken lamp, Diya of Dia, met katoen wattenlontje en geklaarde boter (ghee) worden tijdens het feest door het huis en op de erven aangestoken.

Divali, ook bekend als Lichtjesfeest, wordt symbolisch bedoeld als “de overwinning van het goede over het kwade, overwinning van het licht over de duisternis, overwinning van de gelukzaligheid over de onwetendheid”.

In Suriname is het sinds 2010 een Nationale Dag. Ook wordt er voor een weekje de Suriname Dia aangestoken op het onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. Of dat dit jaar doorgaat is niet bekend.


7 REACTIES

 1. Laat maar gewone dag zijn want dat geklets mt total lockdown komt dan weer. Dit is een dag voor familie net als kerst.
  Hier hebben ze alleen een optocht de avond ervoor. Laat het produktie dag zijn.
  gemodereerd

 2. @debby,

  Wat voor een geloof heb je?
  Heb je een opgelegde geloofd of een Afrikaans geloof???
  Ben je trots op je opgelegde geloof????
  gemodereerd

 3. @Debby

  Met kerst wil je wel vrije dagen? Neen. De kerstdagen moeten van jou altijd vrije dagen zijn. Dan mag er niet gewerkt worden, zodat alle christenen zich volvreten om daarna alleen winden te laten.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.