Nieuwe tarievenmethodologie biedt transparantie in energiesector

7
EBS Suriname

De nieuwe methodologie, die ontwikkeld is voor energietarieven in Suriname, is een instrument dat mogelijkheid biedt om de sector transparant en inzichtelijk te maken voor eenieder. Bij deze methodologie zijn de kosten op een transparante manier gedeeld. Volgens minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) was dit voorheen niet het geval.

De bewindsman ging op donderdag 21 oktober 2021 in het parlement in op vragen van het college betreffende de nieuwe energietarieven. Hij zegt dat voorheen “alles onder een subjectsubsidie viel, waardoor het niet meer overzichtelijk was wat wel subsidie en efficiënte kosten waren of niet.”

De nieuwe methodologie is, aldus de bewindsman, deel van de reorganisatie van de sector en ook deel van de reorganisatie van de Energiebedrijven Suriname (EBS). Tevens biedt het transparantie in het beleid ten aanzien van de energievoorzieningssector. Volgens minister Abiamofo kan er over de nieuwe tarievenmethodologie gediscussieerd worden. Hij merkt op dat er zoveel modellen gangbaar zijn, maar er is doelbewust voor het huidige model gekozen. Echter, uit gesprekken met relevante stakeholders blijken sommigen voorstander te zijn van een ander model.

“Wij hebben geprobeerd alle inzichten van relevante organisaties mee te nemen”, zegt de bewindsman. Hij herhaalt dat het een illusie blijft om alles en iedereen achter een tarievenstructuur te krijgen. Er is zoveel als mogelijk rekening gehouden met wat leefde binnen de verschillende groepen waarmee er is gesproken en de bewindsman is tevreden met wat er tot nu toe is bereikt. “We kunnen niet stoppen, we blijven kijken naar hoe de hydro-prijs verder omlaag kan.” 

Minister Abiamofo geeft aan dat er tot 12 juli bepaalde overeenkomsten waren met de overheid. Echter, in de nieuwe methodologie zal EBS zelfstandig betalen voor de stroomopkoop en olielevering. Het bedrijf is momenteel daarom in onderhandeling met Staatsolie. Staatsolie heeft gevraagd dat de ministeries van NH en Financiën en Planning ook bij deze gesprekken aanzitten. “Dat is de way forward. EBS moet zelfstandig gaan opereren en zelfstandig betalen voor stroomopkoop en brandstof,” aldus de bewindsman.

Hij voegt eraan toe dat in het nieuwe model geen sprake kan zijn van stilzitten, omdat hierin is opgenomen dat het bedrijf elk kwartaal terug moet gaan naar de cijfers, parameters opnieuw moet bekijken en dan tot nieuwe voorstellen moet komen. Minister Abiamofo: “Gelukkig hebben we geen krappe begroting gehad, anders zaten we op dit moment muurvast met die verhoogde prijzen voor brandstof op de wereldmarkt.” Hij stond ook stil bij het terugbrengen van de subsidie. Deze is niet voor 100% teruggebracht. De regering heeft op basis van het draagvermogen van de staat het besluit genomen om 500 miljoen beschikbaar te stellen voor subsidie. 

Volgens minister Abiamofo is de energiesector een hoogtechnologische sector die continu onderhevig is aan onderhoud, aanpassing aan nieuwe ontwikkelingen en sterk afhankelijk van de wereldmarktprijs voor olie en andere componenten. Ook de koersontwikkelingen hebben een grote impact op de kostprijs van energie. De introductie van een nieuwe methodologie moet gezien worden in de context van het beloofde herstel van de overheidsfinanciën. Het is een van de maatregelen die op termijn vruchten zal afwerpen. “Duurzaam behoud van de energiesector biedt garanties voor toekomstige ontwikkelingen en dat is voor mij als NH-minister van belang”.

De bewindsman zegt dat duurzaam toegang tot energie ook veiliggesteld moet worden.


7 REACTIES

 1. Let u er ook op, dat bij een bedrijfsvoering je nooit van die geweldige privéleges toezegd aan stafleden of andere figuren in het bedrijf.
  Je kunt hooguit een 5 of 10 korting geven.
  Het kan en mag nooit ten koste zijn van achteruitgang van het bedrijf.

  Zie maar wat met Telesur gebeurd en wie moet het gelag betalen. Alweer de consument.
  Als de verbinding nog geweldig was, dan kan ik nog zeggen.
  Er zijn alleen maar profiteurs binnen deze bedrijven.
  gemodereerd

 2. Deze regering heeft een verborgen agenda inzake de energierekening van de huishoudens. Zij laten de gemeenschap een dik tarief voor stroonleveringen betalen conform wereldmarktprijs. Dit doen zij terwijl Suriname een waterkrachtcentrale heeft die goedkoop energie levert. Er wordt op dit moment meer energie geleverd dan er nodig is. De EBS centrale levert energie naast de waterkrachtcentrale en de centrale van Staatsolie. Er is dus een overschot aan energie. Alleen de levering van de waterkrachtcentrale zou het tarief naar beneden moeten brengen. Maar deze regeringsmensen willen dikke winst maken met de stroom leveringen.
  gemodereerd

 3. Voor het kleinste klusje komen ze nu met 3 man in een pick up aanrijden. 1 doet het werk de 2e geeft wat aan en de 3 zit met zijn smartphone achterin de wagen. Dat is 3 x salaris, gratis stroom en gas voor 10 minuutjes werk.
  gemodereerd

 4. De presentatie van cijfers in SME kan zeer zeker veel beter. Ook bij de begroting. Basis van elke weergave moet altijd zijn dat de operationele gegevens apart weergegeven worden. Dat zijn gewoon sec de gegevens van het bedrijfsproces. Dus zonder investeringen, zonder leningen, zonder aflossingen, zonder gifte en subsidies. Die basis verschaft dan inzicht in hoe gezond het bedrijf is en of het op eigen benen kan staan.
  Dat operationele resultaat moet over een lange period, jaren dus, altijd groter dan NU zijn. Groter zodat er ook geld gespaard kan worden om in de toekomst te investeren en groeien. Dat operationele resultaat is ook de basis om de kostprijs te berekenen.
  Nu weten we allemaal dat bij EBS de consumentenprijs ver onder de kostprijs ligt. Het operationeel resultaat is dan negatief en dat verschil moet ergens vandaan komen. Lanti dus of te wel subsidie. Geld uit de schatkist, van het volk dus, dat ook anders en beter besteed kan worden.
  Misschien zou het goed zijn als aan het einde van de presentatie ook een lijstje stond van hoeveel subsidie per huishouden en naar de verschillende gebruikersgroepen gaat. Kleine gebruikers betalen weliswaar het laagste tarief, maar hun lage gebruik maakt ook dat het totaalbedrag aan subsidie gering is.
  En natuurlijk de gegevens van al die mensen en organisaties die gratis stroom krijgen. Hoeveel zijn dat er en wat kost het ??
  gemodereerd

 5. Waarom ontbreekt de feitelijke informatie??
  Nu is het maar de vraag of het echt transparant is!!
  Een voorbeeld van hoe de cijfers nu opgesteld worden mag en mocht niet ontbreken bij dit artikel. De Minister is duidelijk niet transparant!!
  gemodereerd

 6. Ikke , wij zijn volkomen met je eens , personeel mag best een voordeeltje hebben , dat doen vele bedrijven , maar 5% moet goed zijn .
  Het moet niet zo gaan wat ze bij telesur doen en zeker niet doen zoals wat bij de slm gebeurt dat een werknemer met zijn hele familie gratis kan vliegen naar Nederland bijvoorbeeld.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.