zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenNatuurProf. Huisden aanvaardt ambt van hoogleraar AdeKUS

Prof. Huisden aanvaardt ambt van hoogleraar AdeKUS

-

Does Travel - naar Suriname

Op woensdag 20 oktober is door prof. Christiaan Max Huisden het ambt van hoogleraar aanvaard door het houden  van een oratie getiteld: ‘Bioactieve moleculen vanuit milieu ten bate van duurzame ontwikkeling en welzijn in Suriname’.

Prof. Huisden gaf tijdens zijn oratie aan dat Milieugezondheid wordt genavigeerd door het effect van bioactieve stoffen uit lucht, water en bodem op het leven. Er zijn legio voorbeelden van schadelijke effecten van Milieutoxicologie  en lijnrecht daartegenover de gezondheid bevorderende effecten van Naturopatische Medicijnen en Nutraceuticals.

Het resultaat uit zich in de gezondheidstoestand van flora en fauna, ecosystemen, mensen, leefomstandigheden en de totale biodiversiteit. Praktische voorbeelden met  onherroepelijke invloed op Milieugezondheid: Grondclassificatie en Landordening, Waterbeleid, Persistant Pollutants, Goud, Olie en Bos-industrie, Non Timber Forest Products, Traditionele Medische Systemen, Eco- en Agro-toerisme en Wellness. Sectoren die onder andere betrokken moeten zijn bij duurzame ontwikkeling en welzijn van land en volk.  

De Leerstoel ‘Milieuwetenschappen’ zal zich inzetten voor onderzoek, gebaseerd op bewijs (evidence based), waarmee beleid, educatie en voorlichting worden onderbouwd. Het wetenschappelijk kader vanuit ‘Milieuwetenschappen’ en de ontwikkelingspijlers met betrekking tot onderzoek, onderwijs en dienstverlening zijn hierbij cruciaal, aangezien het gaat om het behoud van gezonde ecosystemen, natuur- en milieuwaarden, biodiversiteit, gezondheid, armoedebestrijding, hernieuwbare grondstoffen, recycling, groene energie, welzijnen meer. De studierichting Milieuwetenschappen doet hiertoe onderzoek naar milieu relevante aspecten waaronder, baseline studies, monitoring, forensische reconstructie, preventie en herstel.  

Prof. Huisden deed tijdens zijn betoog een oproep aan Suriname om met vereende krachten duurzame ontwikkeling te verwezenlijken. “Het is tijd om samen in de bres te springen voor ons land teneinde het te beschermen tegen vernietiging en verval. Effectieve industriële en economische ontwikkeling moet voortgaan, maar alle antropogene activiteiten moeten worden voorafgegaan door een Milieueffecten Studie waarbij ons natuurschoon, onze ecosystemen en onze milieugezondheid prioriteit zullen moeten genieten; ontwikkeling maar op duurzame manier.” 

opening
Fernandes Express
Passion in concert

2 REACTIES
  1. Deze prof. moet een broer van Glenn Huisden van 1 en 1 is drie zijn. Law Glenn heeft dus veel meer in zijn mars dan we dachten.


    gemodereerd
  2. Onbegrijpelijk. Maar ook tekenend voor het niveau in Suriname en helaas dus ook op de Adek. Onze professor is een ijdeltuit en is anti-vaxxer. Zijn persoonlijke website bevat ontelbare credentials die echt bizar veel zijn en getuigen van een flinke dosis narcisme. Hij noemt zich professor maar hij heeft vrijwel geen tot niet enig peer reviewed onderzoek gedaan. Hij is een handige prater en heeft zich zo bij de Adek naar binnen gewerkt. Als dit soort mensen in het bestuur zitten zou ik mijn kind naar het buitenland sturen. Zonde van de Adek.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES