maandag, mei 20, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisOPINIE: 'Idealen Lachmon worden voortgezet'

OPINIE: ‘Idealen Lachmon worden voortgezet’

-

Does Travel - naar Suriname

[INGEZONDEN] – Vandaag is het 20 jaar geleden dat we afscheid hebben genomen van de legendarische leider en VHP voorzitter Jagernath Lachmon. Hij overleed op 19 oktober 2001 op 85 jarige leeftijd tijdens een officieel bezoek aan de Nederlandse regering als voorzitter van een parlementsdelegatie. Jagernath Lachmon was de oprichter en voorzitter van de VHP en heeft die functie langer dan 50 jaar bekleed. 

Hij was een staatsman, een begrip in Suriname, het boegbeeld van de multi-etnische samenleving, democratie en rechtsstaat. Hij streefde ook naar de Bromki Dyari gedachte. We zullen zijn idealen blijven voortzetten, vooral als het gaat om de verbroedering tussen de Surinaamse bevolkingsgroepen, eenheid in verscheidenheid en vrede. Zijn gedachtegoed gaan we voor altijd in ere blijven houden. 

Jagernath Lachmon, heeft een zeer prominente rol gespeeld in de Surinaamse politiek. Hij was tot aan zijn overlijden voor de vijfde keer voorzitter van het parlement en heeft meer dan 60 jaar zijn beroep als advocaat uitgeoefend. Hij wenste altijd een goede verhouding met Nederland, zijn pro-Nederlandse gezindheid bezorgde hem de bijnaam ”prins van Oranje”. 

Toen in 1974 aangekondigd werd dat Suriname ultimo 1975 onafhankelijk zou worden, zei Lachmon dat hij wel voorstander was van de onafhankelijkheid, maar dan op de lange termijn. Hij vond dat de tijd nog niet gunstig en rijp was om afscheid te nemen van Nederland. Achteraf bekeken had hij groot gelijk!

Na de aankondiging van de onafhankelijkheid ontstond er onrust binnen de gelederen van de VHP en de samenleving. Om de rust enigszins te bewaren stemde Lachmon toe dat Suriname onafhankelijk werd van Nederland. Hij heeft Suriname echt behoed voor grote spanningen tussen verschillende de bevolkingsgroepen. We zijn hem heel dankbaar dat hij de rust heeft kunnen bewaren. 

Toen de militairen op 25 februari in 1980, een staatsgreep pleegden, nam VHP voorzitter Lachmon, direct afstand van die staatsgreep. Hij verwierp ook de gewelddadige afzetting van de regering door de verfoeide coupplegers. 

Tijdens de jaren van militaire dictatuur wist Lachmon een brug te slaan tussen de door hem zo verafschuwde legerleiding en de leiders van de verschillende partijen. Hij gebruikte daarbij zijn vermaarde riethalm-filosofie en mede te refereren aan het principe van geweldloosheid naar het voorbeeld van Mahatma Gandhi.

Idris Naipal

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

29 REACTIES
 1. Mensen wij zijn allemaal surinamers?
  En inderdaad het verbroedering moet voortgezet worden? En zo komt Suriname vooruit,


  gemodereerd
 2. Lachmon is een echte Surinamer in hart en nieren , deze man met zijn idealen had het beste voor Suriname , tot dat in 1980 die bouterse met een paar handlangers een coup pleegden , hij bleef rustig en zorgde voor een brug tussen alle partijen , VHP blijf zijn idealen voortzetten en zo zal de ndp dan van zelf ophouden te bestaan , en dan met de idealen van Lachmon zal Suriname een prachtig land zijn en zal door de wereld gemeenschap als een echt land aanvaard worden , wat nu niet is , dankzij die bouterse met zijn partij de ndp.


  gemodereerd
 3. Verbroedering tussen de Surinaamse bevolkingsgroepen wordt toegeschreven aan J. Lachmon en J.A. Pengel.

  Men moet zich gaan afvragen of deze verbroedering een nog verdere achter grond heeft dan aan deze twee politieke leiders.

  De vraag die gesteld moet worden is wie heeft de kolonie Suriname gesticht en hoe wij, diverse etniciteiten hier ook samen kwamen aan zijn grind zijn wij verpand. Zie dan sat deze twee keiders nog niet eens geboren waren.

  Zie ook Nederland, de stad Amsterdam. Zie ook dat veel mensen die in Europa vervolgd werden. om
  hun geloof, anders zijn. Hugenoten, waar die naar toe trokken. Precies, Nederland was voor hen een veilig heen komen.

  Nederland was een land van verdraagzaamheid, diversiteit, tolerantie, de koopman en de de dat dominee/ katholieken waren niet zo geliefd.

  Al deze diverse mensen did uit verschillende delen van Europa naar Nederland kwamen, hadden ook kennis en geld.

  Ook de pelgrim vaders was een groep die naar Nederland kwam en later naar Amerika/ Nieuw -Amsterdam trok.Zie de stad NY en zie ook de stempel van diverse erniciteiten due daar samen kwamen en zie dat deze stad toen Nieuw Amsterdam heette.

  Zie dan dat er ook veel verbroedering was tussen deze mensen en zie ook dat Amsterdam ook dat al had. Ze gingen uit van de dominee en de koopman, handel is belangrijk, deze diverse nieuwelingen hebben een andere cultuur, zeden en gewointen, kennis en kapitaal, geloof. Geef ze de ruimte en het komt de Stad Amsterdam ten goede in zijn bloei, wekvaart en welzijn. Tolerancie, verdraagzaamheid, enz. Ook wat in NY terug te vinden is en m.i. ook in Suriname wortel heeft gevonden.

  Zie of de eer van deze twee Surinaamse politici of een van hen moet toe moet worden geschreven zonder hun te kort te willen doen. Natuurlijk zullen ze ook hun bijdrage aan verbroedering hebben geleverd maar men moet nagaan of het niet een Nederlandse, Amsterdamse wortel heeft.

  Mijn ziens wijze is dat het komt uit de Stad Amaterdam, dat niet alleen in Suriname, maar ook in NY wortel heeft geschoten. In al dezs drie gebieden zien we dat mensen van diverse etniciteiten samen wonen en het beste van proberen te maken.

  Stof tot nadenken


  gemodereerd
 4. Bullshit Bouta is de hebi van Suriname, hij en zijn bende hebben voor haat en verderf gezorgd !

  De ideologie van Lachmon is zeker de basis voor een Bromki Djari, voor onze Switi Sranan !

  Kon mek Sranan switi baka !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 5. Lachmon/Nickerie mang, was bang om nee te zeggen tegen onafhankelijkheid ( daarom zijn Hindoestanen als eerste met groot groep na 1975-1980 weg gegaan uit Suriname ). Deze man heeft ook meegedaan met coupe plegen op achtergrond ( heeft leger een tank en wapens gegeven, daarom heeft militaire hem niet opgepakt, deze man is niet zoals jullie denken, hij is ook medeplichtig aan december moorden 1982 ).


  gemodereerd
 6. Voordat de NPS en de VHP waren opgericht leefden de diverse Surinaamse etniciteiten al naast en met elkaar of waren al met elkaar vermengt, zeker in mijn familie.

  Dus verbroedering was daar al heel lang gebeurd,

  Zie ook de slaven of Marrons die naar het ierwoud waren gevlucht tijdens de koloniale tijd, voor de slavernij, Ook die hadden al banden met de Inheemsen, dus verbroedering had ook al bij hen plaats gevonden voordat de VHP of NPS bestond.

  Ook de Chinezen zijn vermengd met de Afrikanen voordat er politieke partijen in Suriname waren, dus was er al spraken van samen met elkaar leven.

  Idem Inheemsen met blanken, blanken met Afrikanen, dus er was al die tijd tijdejs het kolonialisme sprake van verbroedering.

  De bevolkingsgroepen of etniciteiten zijn gewoon al die tijd tot elkaar veroordeeld geweest op het Surinaams grondgebied.

  Ik geloof niet dat verbroedering dood de VHP en NPS tot stand is gekomen.

  Zie al die gemengde families in Suriname


  gemodereerd
 7. Dat er meerdere culturen in Suriname wonen is een Hollands experiment en niet van welke surinamer dan ook.Wy wonen naast elkaar en niet met elkaar.
  Surinamers zyn wel met kop en schouder boven aan de lyst verwantste kleurlingen
  arogantie driupt van ons af, terwyl wy als natie (landt) niet veel van bakken
  sorry , ik ben ook surinamer


  gemodereerd
 8. wy wonen op een Planeet en een planeet heefd geen grenzen, die worden ons opgelegd
  wy mensen zyn geen kudde dieren en hebben elk een eigen denk vermogen.
  er wonen zeven miljard mensen op onze planeet, daarvan verdient zes miljard mensen nog geen 1 US dollar per dag. worden jullie wakker want zo komen wy nooit uit deze krabbe hol
  want de politiek laat ons geloven in een illusie ,en dat is Fake.


  gemodereerd
 9. Mooi verhaal vertel het maar aan hen die de geschiedenis van ons land niet kennen.
  vertel ook hoe de coruptie toe floreerde ,ik weet niet waar jullie uit concluderen dat deze politici zo goedt was, dan waren de andere politici niet goedt dus. jullie zyn constant bezig met bevooroordelen van een bepaalde bevolkings groep. Ik ben benieuwd welke bromtji bloeien in zo een djari, fauwekul.


  gemodereerd
 10. In welke advocaten kantoor waren brandtbommen gevonden (1975),als vrye media moeten jullie de waarheidt durven vertellen en mensen geen fabbeltjes ophangen.


  gemodereerd
 11. De enige echte Staatsman die Suriname gekend heeft! Deze man die in de jaren 60 tot ieders verbazing de verkiezingen van Pengel won. Toch liet hij Pengel, die niet vies van racisme was ,de politieke leider worden. Lachmon heeft meer voor Suriname gedaan dan wie ook.


  gemodereerd
 12. De handeling in februari 1980 waarbij de voormalige Surinaamse regering genoodzaakt werd af te treden ,werd door Nederland en de rest van de wereld omarmd. Dat moeten we even duidelijk stellen. Pas gaandeweg het voor Nederland steeds duidelijker werd dat de toenmalige machthebbers een ander pad bewandelen dan Nederland in gedachte had, sloeg de stemming om. Als Lachmon zo een grote Oranjefan was ,had hij deze handeling van de militairen moeten omarmen. Overigens was hij inderdaad een Oranjefan. Een Oranjefan die bovendien aan het Stockholmsyndroom leed. Je wordt ontvoerd en gaandeweg raak je verliefd op je ontvoerder. Het misdrijf zie je door je verliefdheid niet meer. Een misdrijf is een misdrijf. De ontvoerder heeft tot heden niet officieel zijn excuses aangeboden. Jij vindt dat niet erg. Lachman was van Hindoestaanse afkomst. De contractarbeiders werden niet veel beter behandeld dan de slaven. Een pot nat aldus. In dat kader bekeken, is het vereist een eenduidig nationaal standpunt te hebben. Het is immers het verleden dat het heden vormt. En alles wat scheef is ,moet rechtgetrokken worden.


  gemodereerd
 13. De verbroederingspolitiek van Lachmon en Pengel had alles met het verbinden van de verschillende bevolkingsgroepen in Suriname te maken. Amsterdam heeft er niets mee te maken.
  Het is dankzij Amsterdam dat mensen uit de westkust van Afrika werden gedeporteerd naar Suriname. Later werden Hindoestanen uit India en Javanen uit Java gehaald die in eigen land onder erbarmelijke omstandigheden leefden. Ze hoopten op een beter bestaan in Suriname. De Hollanders deden dat om een reden, GELD verdienen. Elk van deze bevolkingsgroepen heeft haar eigen cultuur, taal en gebruiken behouden. In de tijd dat Suriname een kolonie was, heeft Nederland nooit wat gedaan aan verbroedering omdat de etnische verschillen te groot waren. Dus joe boi Passaant, ga dat boek ‘van wingewest tot winnatie’ van Jan Pronk lezen. Als je dat hebt gelezen, vertel je minder onzin.


  gemodereerd
 14. “Verbroedering wordt toegeschreven aan J. Lachmon en J.A. Pengel”
  Wat een grap.
  Ik heb die politieke periode in alle hevigheid meegemaakt.
  Het was zoals altijd haat en nijd tussen ‘koelies’ en ‘blakamangs’. Het is nooit anders geweest.


  gemodereerd
 15. @ Yorka

  Als iederéén zoals jij denkt, dan waren wij: misschien verder dan we nu zijn! Dat etnische gedoe moet de wereld uit.
  Geen enkele ras is superieur dan de andere.

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 16. Dat boek van Jan Pronk, Suriname van wingewest tot natiestaat, uitgever LM Publisher. 560 blz heb ik gelezen,

  Ook die van Andre Haakmat, Late Oogst.politieke economische beschouwingen
  Los dat het iets met dit bericht of mijn reacties te maken heeft

  Suriname is door Nederland gemaakt, de mehsen zijn uit diverse werelddelen daar naar toe gebracht, rechtssyteem, democratie, rechtsstaat. onderwijssysteem, de Nederlandse Taal, het koloniale parlement, inrichting/ infrastructuur vd stad Paramaribo, zie de grachten van Paramaribo. Drambrandrersgracht. Limesgeacht, Steenbakkerijgracht, zie je dat dan niet dat dat een kopie is van Ansterdam\ Nederland.

  Hoe komen al die slaven aan de Westerse voor- en familienamen of uit de Bijbel.

  De stad Amsterdam was de plaats waar mensen die in Europa vervolgd werden, oa Hugonoten uit Frankrijk naar toe vluchten voor een veilig heen komen. Ook de Pelgrim vaders hebben in Leiden/ Amsterdam gewoond voir zij naar toen Nieuw _ Amsterdam/ nu NY gingen.

  Nederland is de dominee en de koopman, toen al die mensen naar Amsterdam kwamen zagen ze dat deze vluchtelingen kwamen met kennis en kapitaal. en de zeden en gewoonten namen ze voor lief als zij maar meer welvaart en wekzijn kregen.

  Het zelfde deden ze ook in Nieuw Amaterdam/ NY, toen de Engelsen vonden dat Nieuw Amsterdam van hun moet worden voor de vrede van Breda, gaven ze hun ook toestemming en deden om daar ook hun handel te drijven en zaken te doen, zuch te vestigen. Het ging hun om
  het kapitaal, handel. Vergeet niet dat de eerste beurs in Amsterdam was en dat de Oostindische Company de eerste beursgenoteerde bedrijf was. Aandelen zijn door Amsterdammers in het leven geroepen.

  Suriname was voor een groit gedeelte van de stad Amsterdam, een andere gedeelte van de familie van Cornelis van Aersen van Sommelsdijk en een gedeelte van de West Ibndische Compagnie

  Veel zeden en gewoonten, infrastructuur van grachten uit Paramaribo, namen van Afrikaanse Suri, bestuur, parlement, onderwijs, politie, geloof, kerk, gedrag, zeden en gewoonten, klededracht zelf vd districtcommissarissen. marron opperhoofden kleding, petten komt uit het kolonialisme van Nederland, kleding van de gouverneur van Suriname enz.

  De zaken van mensen vervolgd werden in Europra en konden vluchten naar Amsterdam in het verleden, handel, zeden en gewoonten, diverse mensen met diverse achtergronden naast elkaar samen wonen, komt wel zeker uit Amsterdam. Zie ook dat handel vd beurs in Amsterdam is ontstaan.
  Zie dat NY ook een band met Amsterdam heeft en de diverse etniciteiten die daar samen wonen, handel ook daar in NY en zie dat in Su ook diverse etniciteiten gedwongen naar toe zijn gebracht. doir wie? De Nederlanders, grachten in su, polders in Nickerie, enz

  Als je dat niet wil in zien, is dat asn jouw.

  De koopman en de dominee en daarvoir wordt doir hen alles aan de kant gezet.

  Ook moet gezegd worden dat diverse groepen in Su ook inzagen dat ze samen tot elkaar veroordeeld waren en het samen moesten doen. Zie mijn voor laatste posting. Op grond daarvan geloof ik ook dat de NPS en VHP. enz, hun rol in hebben gespeeld, maar men moet niet overdrijven. Er zijn vele oorzaken die er toe geleid hebben dat zaken zo gslopen zijn. In Suriname is er nig heel veel haat naar elkaar toe, maar ook we zullen het samen met elkaar moeten doen. Het piept en het kraakt om
  een natie te worden. Het is eenheid in verscheidenheid, ieder met zijn eigen cultuur, zeden, gewoonten, geloof, voedsel met daar boven de westerse Nederlandse grondslagen.

  Als je zaken die ik aangeef niet tot je wil laten doordringen of in ziet of weet, zegt dat iets over je denkvermogen, om deze zaken niet te willen inzien. Het is jouw goed recht, zegt wel
  iets over jouw denkvermogen.


  gemodereerd
 17. Al zou Suriname met haar natuurlijke rijkdommenen goed beleid en eerlijk verdelen dat al de Surinamers meer dan genoeg hebben en een klein Zwisterland worden aan de Wilde Kust, toch zou Suriname het zonder Nederland niet redden

  Waarom?

  Omdat de invloed van Nederland td groot is op Surinamers, de Nederlandse taal, zeden, gewoonten, Surinsmers in Nederland, Nederland is het land waar Surinsmers naar toe trekken, enz.

  Surinamers ziin tot Nederland veroordeeld of wij dat nu willen of niet.

  Gelukkig dat dat niet alleen voor Suruname zo is. maar vele landen
  in de wereld.

  Zie USA en UK en Israel, NAVO, EU.

  Suriname is een klein land en zal Nederland altijd nodig hebben, desnoods alleen maar om
  de Nederlandse Taal.


  gemodereerd
 18. Wat voor verbroedering??? Verbroedering hebben wij nooit gehad in Suriname. Jullie bedoelen zeker schijn verbroedering voor de buitenwereld. Bontjiedief@@ heeft helemaal gelijk.


  gemodereerd
 19. De heer Idris Naipal schrijft het onderstaande in zijn ingezonden stuk.
  “Om de rust enigszins te bewaren stemde Lachmon toe dat Suriname onafhankelijk werd van Nederland”
  =========
  De NPK regering had helemaal geen toestemming van de VHP nodig voor de onafhankelijkheid. Pas toen de heer Hindori besloot om de NPK regering te ondersteunen voor een meerderheid in het parlement, is de heer Lachman bijgedraaid.
  Hoewel Hindori door deze stap binnen zijn partij verguisd werd, besloot de VHP in deze nieuwe situatie om toch maar met de NPK samen te werken aan een nieuwe grondwet en zich neer te leggen bij de snelle onafhankelijkheid die op 25 november 1975 een feit werd.

  Concreet heeft de heer Lachman heel veel betekent voor de VHP, maar weinig voor Suriname en de onafhankelijkheid. Lachman was zeer Oranjegezind en had een hele grote foto van hare majesteit de koningin op zijn kantoor. Als het van Lachman zou afhangen was Suriname nooit onafhankelijk geweest.

  Over de verbroederingspolitiek van Lachman klopt helemaal niets. Er was in die tijd helemaal geen sprake van verbroedering. Integendeel zijn de meeste Hindoestanen gevlucht naar Nederland omdat ze bang waren voor overheersing door de creolen.

  In Suriname zou je pas verbroedering kunnen krijgen als de politieke partijen multi-etnisch samengesteld zouden zijn. Op dit moment is dat in zeer beperkte mate het geval. Een nieuwe generatie politieke partijen zou hierin verandering kunnen brengen.


  gemodereerd
 20. Amazone boesboesi skowtoe ga dat pingovlees tussen je tanden wel halen en je mond goed spoelen met Amazone rivier water


  gemodereerd
 21. Zoals altijd vertelt Idris zijn eigen verhaal, ik heb een andere herinnering. De meeste politici gaan voor eigen gewin, mijnheer Lachmon was hierop geen uitzondering.
  Zijn bromtjie jari (verbroedering) politiek was meer een overlevings- politiek (tactiek) hij had meer oog voor de positie van zijn eigen achterban, dan voor de “anderen”. Hij ging als een ouderwetse koloniale politicus te werk. Hij wilde voor zijn eigen machtspositie geen verdeeldheid onder de Hindostanen, daarom speculeerde hij steeds op het zogenaamde racisme van de Creolen tegenover zijn achterband. Zijn achterban werd stelselmatig voorgehouden, dat zij overheerst zullen worden door de Creolen bij elke politieke verandering. Zo kon Lachmon de VHP groot houden onder de Hindostanen.
  Bij zijn eerste samenwerking met Pengel (jaren vijftig) steunde hij Pengel (NPS) tegen Findlay (SDP) omdat hij bevreesd was voor de machtspositie van de Creolen.
  Dat heeft hij altijd gedaan, ook in 1969, toen de VHP grandioos de verkiezingen won en de premier moest leveren. Maar zoals altijd, durfde hij niet die belangrijke stap te maken, Lachmon vreesde voor zijn onaantastbare positie onder de Hindostanen, bang dat de progressieve kikkers uit zijn kruiwagen zouden springen. Door steeds iemand anders uit een andere partij, nu Sedney van de PNP, met slechts 6 zetels, premier te maken, hield hij de touwtjes in handen zonder vieze vingers te maken. Lachmon kwam niet zo op voor de arme Hindostaan. Dat is één grote misvatting, vraag maar aan de Hindostaanse Moslims en Christenen. (Zie de bedreigingen aan hun adres).
  Ook bij de onafhankelijkheid heeft hij een “bedenkelijke” rol vervuld. De heer Lachmon speculeert op een al of niet bestaande vrees binnen de gelederen van de Hindostaanse bevolkingsgroep voor eventueel Creoolse machtsoverwicht binnen een onafhankelijk Suriname. Daarom hanteert hij keer op keer het argument dat er waarborgen voor het voortbestaan van de democratie geschapen moeten worden. Hij was zogenaamd niet tegen, maar wilde eerst democratische voorwaarden, weer was hij onterecht bang voor de Creolen, maar ging later toch overstag dankzij Hindori of is het andersom, door het verraad van George. In feite was de campagne van de heer Lachmon raciaal van aard en heeft met de onafhankelijkheid an sich niet veel uit te staan.

  Dus Idris, Lachmon is absoluut een grootheid geweest, maar meer op het niveau van een partij-politicus dan een nationale politicus. Hij durfde nooit voor het algemeen belang te gaan, spijtig, had hij het, maar geprobeerd (desnoods als alternatief).


  gemodereerd
 22. browny paarsly , is vhp-er geworden en noemt zich nu Surinamer , goh jij zal opgelucht zijn , eindelijk kun jij weer gaan houden van Suriname , nu moet alleen nog jou ex baasje en jou ex partij de ndp van het toneel verdwijnen en jij zult in vrede kunnen leven met alle Surinamers


  gemodereerd
 23. bontjiedief , als jij dat zo ziet dan was je al een racist in die tijd , jij bent nu dan al een demente blakamang , wie niet het verschil ziet tussen paars – oranje -rood -groen of zwart , zet je paarse bril af en ga rusten , let op voor covid en laat je vaccineren


  gemodereerd
 24. Lachmon was vooruitstrevend en zijn tijd ver vooruit !
  Het ging bij hem niet om de machtspositie van een bepaalde cultuur, zoals de kortzichtigen constant beweren,

  het ging en het gaat hier nog steeds om,

  om de machtspositie van mensen die kiezen voor ontwikkeling versus de mensen die kiezen voor een kortzichtige visie met de mentaliteit van “ach tamara un sa luku yere” en zelf geen moeite willen doen maar constant vragen bij anderen en van anderen afhankelijk willen zijn.

  M.a.w. het ging en het gaat om de positie van dom-Suriname versus slim-Suriname !

  Lachmon vond dat het voor Suriname nog veel te vroeg was om onafhankelijk te worden. Suriname had de kennis en de kunde niet om zelfstandig te worden. En dat blijkt nu anno 2021 maar weer heel duidelijk !
  De Nederlandse Antillen hadden beter en slimmer gekozen ! Maar dom-Suriname wilde nomo nomo direk direk (en dit is de mentaliteit waar Hoefdraad het over had) onafhankelijkheid terwijl ze niet eens wisten hoe dat geschreven werd !

  Ook het onderzoek van CoreStats laat zien dat dat er een groot grijs vlak is in het volk van Suriname.

  Beste landgenoten,
  Laat dom-Suriname nooit meer het lot van ons Suriname bepalen !

  Suriname voorwaarts !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 25. De mentaliteit van “zelf geen moeite willen doen” is ook terug te zien in dat leengedrag en “stuur een pakket noh-gewoonte”. Zelf geen verantwoording nemen, a-no-mi-gedrag, maar de verantwoording afschuiven naar een ander.

  Dat grijze vlak dat het onderzoek van CoreStats laat zien is een grote hiaat dat er voor zorgt dat Suriname nog steeds tussen wal en schip dobbert.

  Hoe wij hier ook samen kwamen,
  wi mus set kondre bun.

  Suriname voorwaarts !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 26. Waar was slim Suriname (???????) al de jaren ???.
  Al de zeikerds die steeds klagen dat de onafhankelijkheid te vroeg kwam, waar waren die mensen. Deze zeikerds wilden, willen en zullen ook nooit onafhankelijkheid willen hebben.
  Dat idee beheerste Lachmon van Oranje, bang voor de spoken achter de horizon.
  Wanneer is een land klaar voor zijn/ haar onafhankelijkheid? Wie het weet mag het zeggen.


  gemodereerd
 27. Als er werkelijk sprake was van verbroedering dan waren veel (oude) partijen allang opgeheven…


  gemodereerd
 28. Verbroedering wil niet zeggen dat je je roots en je cultuur opgeeft.
  Verbroedering betekent dat je elkaars cultuur en roots respecteert !

  Verbroedering is eenheid in verscheidenheid !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES