woensdag, mei 29, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijAmoksi roept jongeren Latour op crimineel gedrag na te laten

Amoksi roept jongeren Latour op crimineel gedrag na te laten

-

Does Travel - naar Suriname

‘No feti nanga a libi. Heb geduld en werk. Als je de lijn recht kunt houden, dan komt het wel
goed,’ aldus minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie tijdens een motivatiesessie voor jongeren op zaterdag 14 oktober in het centrum van de Stichting Buurtwerk Latour (Stibula). Hij heeft de jongeren gewezen op het belang van onderwijs en ze opgeroepen om crimineel gedrag na te laten en ver te blijven van immoraliteit en stoerdoenerij.

De sessie op Latour is de eerste in een reeks geplande veldbezoeken aan verschillende ressorten. Het ministerie hecht veel waarde aan de interactie en communicatie met de samenleving, in het bijzonder de jongeren. De bewindsman heeft een uiteenzetting gegeven van zijn beleid en gewezen op de verantwoordelijkheid van het ministerie om een veilige omgeving te garanderen voor iedereen. Hij was in gezelschap van een deel van zijn staf, vertegenwoordigers van de politie, de brandweer, het district commissariaat Zuid -West en de voorzitter van de vaste parlementaire commissie voor Justitie en Politie, Edgar Sampi.

Hoewel veel gezinnen het moeilijk hebben vanwege de economische situatie in het land, blijft de minister geloven dat Suriname er weer bovenop zal komen. Daarom riep hij de jongeren op het hoofd niet te laten hangen, maar gemotiveerd te blijven. Hij liet zijn levensloop de revue passeren, zodat iedereen weet dat hij niet vanuit een ideale situatie is vertrokken om minister te worden.

Amoksi opende een boekje over zijn leven en hield daarmee veel aanwezige jongeren een spiegel voor. De bewindsman vertelde over zichzelf als de kleine jongen uit een dorp in Marowijne, en de uitdagingen die hij kreeg als tiener en als student.

Hij waarschuwde vooral niet te gokken, snel geld uit de criminaliteit of prostitutie te willen halen, maar de moed in te houden en erop te vertrouwen dat de lange weg van studeren op termijn wel degelijk loont. De bewindsman riep ze verder op om zich niet te laten meeslepen tot baldadigheden. Hij wees in dat kader naar recente uitspattingen tijdens de lockdown. Extreme gevallen waren onder meer de grote groepen jongeren bij de Hermitage Mall, waarbij de Covid-19 maatregels ruimschoots zijn genegeerd en de rellen nadat de politie een menigte van jongeren bij Waka Pasi uiteen had gedreven.

De minister haalde verder aan dat het niet gemakkelijk is voor de regering om de
bewegingsvrijheid van mensen te beperken, maar dat het belang van de veiligheid en de
volksgezondheid wel zwaar weegt. Ook beleidmakers willen gauw terug naar normaal. Hoewel de regels niet altijd leuk zijn, moeten die helpen om de orde te bewaken.

Volksvertegenwoordiger Edgar Sampie prijst het initiatief van minister Amoksi om niet alleen vanuit zijn kantoor beleid te maken, maar dat hij heeft besloten om erop uit te trekken en jongeren persoonlijk in het veld te ontmoeten. Hij presenteerde de minister als een beleidmaker die niet alleen over jongeren wenst te horen wanneer het misgaat, maar ook wanneer zij staan voor moeilijke keuzes en behoefte hebben aan een luisterend oor.

‘Als jongere kom je vaker op kruispunten waar je moet kiezen tussen de goede en de slechte weg. Kies de weg die leidt naar zekerheid voor jezelf en jouw kinderen. Ook ik heb die uitdagingen gehad en voor keuzes gestaan. Wanneer je straks met het nieuw schooljaar start, kies om van jouw toekomst een diamant te maken,’ aldus Sampie.

Aan het eind van de motivatiesessie hadden jongeren, die daarom hadden gevraagd, de
gelegenheid om de minister persoonlijk te spreken. De bewindsman heeft ter plekke
verschillende jongeren ontvangen voor een persoonlijk gesprek. De Justitieminister heeft tot slot een partij mondkapjes en schooltassen, bestemd voor behoeftige studenten van Latour en omgeving, overhandigd aan Stibula – coördinator Wilgo Koster.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

9 REACTIES
 1. Ach jee….moks-aleisi is wakker geworden, liever ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.


  gemodereerd
 2. Beste mensen…. Ik praat niet alleen over de jongeren op de groepsfoto…. Ik denk dat er een punt van zorg is bijvoorbeeld in het Surinaamse onderwijs…. En dat is geen nieuw probleem, kijk maar naar de criminaliteit onder de jongeren…. Nu hou ik het graag op Suriname…. Er zijn in het onderwijs verbeter-punten mogelijk…Ik heb geen idee wat de verbetering moet gaan inhouden… De jongeren kunnen dat het beste zelf aangeven… Beleidsmedewerker kunnen dat ten uitvoer brengen… . . Er moet een lijn gaan lopen van de jongeren naar onderandere de onderwijsminister… Sterkte mensen…


  gemodereerd
 3. Werken moet inderdaad lonend zijn. Sommige regeringen hebben hun land in zo grote puinhoop gebracht met torenhoge schulden en corruptie dat zelfs keihard werken bijna niet meer lonend is, vanwege de enorm gestegen kosten in levensonderhoud.

  Desondanks is het zeer gewenst dat de samenleving, met elkaar, deze puinhopen moeten weder opbouwen. Zowel in goede als in slechte tijden. Het moet niet zo zijn dat een gedeelte keihard werk en de andere gedeelte makkelijk geld wil verdienen. Zo kan je nooit iets samen opbouwen.


  gemodereerd
 4. Amoksi,

  Jou taak is ook om de gemeenschap up yo date te houden over projecten die met justitie te maken hebben. Zo als het anti-corrupie project. Wat is de stand van zaken is met het onderzoek naar boefdraad, wat is de stand van zaken met het terug vorderen van het gestolen geld.

  Ga je het beleid aanpassen met betrekking tot het screenen beleid naar nieuwe agenten. Bijna elke week is er weer wat negatiefs te lezen over een politie agent.

  Heb je geen grote ballen voor dit werk. Laat iemand anders dat het werk doen met grote ballen.Enz.

  De bevolking wil het weten.

  Ik rust
  Djamoe


  gemodereerd
 5. Mijn bescheiden mening:
  De minister stelt verkeerde prioriteiten en opereert buiten zijn scope.
  Het aanpakken van de verontrustende criminaliteit heeft de hoogste prioriteit.
  De inhoud van dit veldbezoek valt onder de scope van het Ministerie van Arbeid, werkgelegenheid en jeugdzaken.


  gemodereerd
 6. ik vind het prima wat deze Moksi Alesie doet, maar of het effect zal hebben betwijfel ik. Ik wil niet stigmatiseren, maar bij sommige jongeren, is het gewoon water naar zee dragen.
  Buitendien moeten deze jongeren van huis uit ook gestimuleerd worden, niet alléén door Moksie Alesie. Als deze kinderen criminele inborst hebben, kunnen ze praten als brugman maar het zal niet lukken! ”Laat ik maar niet vooruit lopen”.

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 7. Minister praatjes vullen geen gaatjes , U moet stevige woorden zeggen tegen deze jongeren en niet alleen in latour maar tegen de gehele jeugd van Suriname , maar het blijkt dat U na 15 maanden niet daadkrachtig hebt opgetreden op wat van gebied ook , de criminaliteit groeit elke dag en alleen kruimels worden opgepakt , maar bent U misschien bang voor bouterse en brunswijk en alle ndp boeven de grote criminelen , ja als je die niet oppakt kunt U beter U ministerschap inleveren.


  gemodereerd
 8. Bij deze groep is civilisatie niet met de paplepel ingegoten, zie de gevangenissen !!!


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES