maandag, juni 17, 2024
HomeNieuws uit SurinameBinnenstad Paramaribo heeft flinke upgrade nodig; minister brengt bezoek

Binnenstad Paramaribo heeft flinke upgrade nodig; minister brengt bezoek

-

Does Travel - naar Suriname

De binnenstad van Paramaribo is bij uitstek een plek waar zowel Surinamers als toeristen graag winkelen en wandelen. Echter is in de loop der jaren nagenoeg niets gedaan aan onderhoud. In dit kader heeft minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) afgelopen vrijdag ter oriëntatie een wandeling gemaakt in de binnenstad. De OW-topman werd vergezeld door zijn 4 directoraten en ondernemers uit de binnenstad onder leiding van Conrad Issa.

Tijdens de wandeling heeft het OW-ministerie gekeken naar de danige issues die zich voordoen in de binnenstad en waar meteen aan gewerkt kan worden. Echter heeft het bedrijfsleven eerder voorstellen gedaan, dit initiatief rakende. Bedrijven in de binnenstad hebben behoefte aan een flinke upgrade. In dit kader wil het OW-ministerie een meerjarenplan opzetten, zodat elk jaar een deel van de stad kan worden gemoderniseerd en iedereen weer met een tevreden gevoel kan winkelen en wandelen.

Veiligheid en hygiëne zijn onder andere enkele zaken die het ministerie van eminent belang vindt, daarom zal samen met het bedrijfsleven worden nagegaan welke optie momenteel de meest voor de hand liggende is. Winkeleigenaren komen in met materiaal en OW met manschappen wordt eveneens gezien als een van de beste alternatieven. Het voornaamste doel is om de binnenstad aantrekkelijk en zo veilig mogelijk te maken voor de bezoekers.

Vervolgens wordt geconstateerd dat de binnenstad wordt ontsiert door illegale venters, derhalve wordt samen met de districtscommissaris gekeken naar keuzemogelijkheden. De straatventers moeten binnen afzienbare tijd worden voorzien van een veilige, maar ook vaste plekken waar ze op een efficiënte manier hun producten aan de man kunnen brengen.

Enkele veel voorkomende vraagstukken in de binnenstad zijn onder meer het zwerversprobleem, ontwateringsystemen die slecht functioneren en het welbekende parkeerprobleem dat zich reeds decennialang voordoet. Conrad Issa, directeur van Lucky Store N.V., gaf te kennen dat een aantal straten in het centrum van Paramaribo aan rehabilitatie toe is en bovenal betere faciliteiten genieten, met name voor mensen met een beperking. De belichting in de stad voldoet ook niet geheel aan de hedendaagse eisen.

De werkgroep met velerlei stakeholders werken dus gezamenlijk aan de stadsverfraaiing. 

opening
Fernandes Express
Passion in concert

38 REACTIES
 1. Straatventers uit de binnenstad weren. Het is geen gezicht voor toeristen. Toerisme worden lastig gevallen door het dwangmatig gedrag van juist deze straatventers. Toeristen voelen juist hierdoor zeer onveilig. Het brengt ook verloedering met zich mee. Straatventers horen, op de Centrale markt thuis. Het is een grote puinzooi met de Straatventers. Onze binnenstad moet veilig, schoon en overzichtelijk zijn. De stadsbussen ook uit de binnenstad weren.Al die uitlaatgassen brengt milieu vervuiling met zich mee. Fiets en voetpaden aanleggen. Duidelijk markeringen voor voetgangersoversteekplaatsen. Camera’s plaatsen in en rondom de binnenstad. Hoop dat het goed komt met al deze plannen. Onze stad ziet er niet aantrekkelijk uit, net een brokopernassie .


  gemodereerd
 2. Als je kykt naar de zwartenhovenbrug str en de dr Sophie redmond str dan kan men niet beweren dat er jaren niets aan de binenstadt werdt gedaan, of zyn wy weer politiek aan het bedryven?


  gemodereerd
 3. Jagernath maakte ons blij met een ‘luchtbrug’, Desy maakte ons blij met zijn spooktrein, laten we hopen dat Riad ons niet blij komt maken met een dode mus.


  gemodereerd
 4. BEZOEK,
  BEZOEK??????
  Wat voor bezoek????????

  Heeft hij niet in de afgelopen 50 jaar geleefd, gelopen, gereden door Downtown Paramaribo om te zien hoe het is?

  Het punt is dat dit niet iets is dat kan worden opgelost door iemand die altijd heeft geweten dat dit zo is en nooit heeft gezien dat er iets mis mee is.

  Sranangman srefi di nooit no sabi wan krin mooi foto NO KANG, NO MANG los dis probleem op. Men denkt na een paar keer op reis naar het buitenland te zijn geweest en gezien te hebben hoe mooi en schoon alles eruitziet, te weten hoe het te doen back home.
  Dit is gewoon dezelfde dingen doen die anderen al hebben geprobeerd en waar ze niet in slaagden.

  Deng soort sma disi NEVER, EVER eh wakka door de binnenstad van Paramaribo.
  Te rijk en bang om rond de arme hosselaars te zijn.
  Je ziet VELE van de hypocrites alleen in de stad op 31 DEc om Pagara af te schieten.
  Werkbezoek?

  Luku deng………, frede son, teh……….,
  af deng rij psa in deng airco Prado.

  Geef de baan aan iemand die gekwalificeerd is, blijf in uw kantoor en doe wat echt werk.


  gemodereerd
 5. Maak de binnenstad autovrij, bouw ruime parkeergarages en maak van de hele binnenstad een sjieke wandelpromenade. Interesseer grote internationale merken om hun winkels in het centrum neer te zetten. Werk met veel groen, grote bomen voor schaduwrijke plekken. Zo maar ff een paar ideetjes. Het allerbelangrijkste op dit moment is wel de waterhuishouding, daar moet men eerst mee starten. Hopelijk is het geen illusie, maar gaan we nu echt aan de slag


  gemodereerd
 6. Een dooie die in zijn graaf ligt weet ook dat de binnenstad er niet uit ziet. Sinds de onafhankelijkheid is de binnenstad in rap tempo achteruit gegaan. Met name sinds 1980 toe een paar Krabita’s een coup hadden gepleegd onderleiding van de grootste Didibbri van Suriname.


  gemodereerd
 7. @boeboe bit sjorie……helemaal met je eens. Zelf ik die in suriname woon, wil niet in d binnenstad precies om de redenen die u aanhaalt. Straatventers zorgen ook voor hang publiek
  .@Rbrown….je hebt ook gelijk…..deels dan….Zwarenhovenbrug straat is gemaakt maar ….niet zoals t moet….riolering is slecht aangepakt…..t loopt nog steeds onder ennt heeft onnodig veel $$ gekost……oja….komt doordat er ook een deel van die $$ in de welbekende zakken moest verdwijnen….


  gemodereerd
 8. Ja hoor daar gaan we weer.!!! Riad heeft wandeling gemaakt!!! Net of hij en zijn familie nooit hebben gezien hoe situatie eruit ziet !! Schei toch uit man met je MEERJARENPLAN!!!! Want de stad is ooo zo groot OMG.!!! Weer een giller dit.


  gemodereerd
 9. Stuur al die Haitianen die op de bermen vd Saramaccastraat producten verkopen terug naar Haiti. De Marrons die bij het gedeelte vd Saramaccastraat ( vanaf de oude veersteiger /Heiligeweg tot de Steenbakkerijstraat hangen moeten daar niet meer hangen)

  De hosselaar die aan de Jodenbreestaat producten verkopen moet dat verboden worden.

  Voor de kredietbank aan de Steenbabberijstraat moeten alle hangmensen daar ook verboden worden.

  Hierdoor kunnen voetgangers, toeristen rustig op het trottoir lopen en zal het daar niet meer een armoedige en vieze Afrikaanse/ Haitiaanse of Marronuitstraling hebben.

  De hosselaar moeten maar bij de kamer van koophandel worden gerigstreerd en op het achterterrein vd Centrale Markt of Noodmarkt hun goederen verkopen.

  De Marrontaxi van Albina naar Paramaribo dat nu aan de Saramaccastraat is in Paranaribo moet naar het terrein vd de oude veersteiger van Meerzorg op een daarvoor ingerichte plaats worden verwezen.

  Er mogen zich niet te veel Saramaccanners daar bij bosjes ophouden aan de Saramaccastraat in Paramaribo. Het zijn er nu veels te veel die zich daar gedurende de dag ophouden. Een plaatsinrichten zuidelijker vd Surinamerivier aan de rechter oever op oude plantages als ze naar Paramaribo komen.


  gemodereerd
 10. Ik zou zeggen haal dat geld op bij::::

  HUISINRICHTING HOEFDRAAD BETAALD DOOR CENTRALE BANK?

  Zie waarom Suriname vandaag in een financieel gat terecht is gekomen.


  gemodereerd
 11. Beste mensen, op deze forum lees je vaak dat mensen geen huizen hebben en betaald hebben om in aanmerking te komen voor een stukje grond.

  NDP’ers, dit is voor jullie:::::

  Hoe kan het, dat burgers al maanden en in sommige gevallen zelfs jaren in het bezit zijn van een bereidverklaring. Velen zouden aan de overheid zelfs kosten hebben betaald. Echter is het verkrijgen van een beschikking uitgebleven.
  Door de overheid worden zij veelal van het kastje naar de muur gestuurd. Men beweert dat mensen gelieerd aan de vorige regering leningen op gronden te hebben genomen zonder over beschikkingen te beschikken.
  Wat misschien wel zou kunnen, maar per slot van rekening doet de burger geen zaken met een partij, maar met de staat. De staat heeft in dezen gefaald en zou dan moeten komen met oplossingen, gezien men bewust is van de woningnood in het land.


  gemodereerd
 12. Halen jullie aub de straatventers uit beeld. Is een zooitje in de binnenstad met deze mensen. Wegwezen, hou de stad netjes, zodat men plezier heeft om te winkelen. Onaantrekkelijk en smerig momenteel, de junkies, daklozen ook verwijderen.


  gemodereerd
 13. De straten van Paramaribo stonden vanouds bekend om hun prachtige statige palmen. Breng de Koningspalm terug in de stad! De oude Mahoniebomen (aan de nassylaan m.n.) zijn aan vervanging toe, het zou niet alleen de stad sieren maar ook weer aantrekkelijk en stukken koeler maken. Veel van de oude koloniale gebouwen worden momenteel eindelijk gerestaureerd, dus meer dan logisch dat de groen voorziening wordt meegenomen in dit plan.


  gemodereerd
 14. Dat de binnenstad van Paramaribo smerig is, (kapotte stoeptegels, helemaal geen stoptegels, open riolering, veel zwerfvuil en plastic flessen) behoeft geen verder betoog.
  Fijn dat er nu een regering is, die daar oog voor heeft en er wat aan wilt doen.
  @Rbown; de Surinaamse binnenstad bestaat niet alleen uit de Zwartenhovenbrug en de Dr. Sofie Redmondstraat!


  gemodereerd
 15. Goed plan op een meerjarenplan op te zetten . De binnenstad is erg verwaarloosd door 10 jaar wanbeleid van de vorige regering. Niet alleen de straten voetpaden en verlichting maar ook de hygiëne, wateroverlast en de verwaarloosde gebouwen dienen gerenoveerd te worden . Make Paramaribo gray again !


  gemodereerd
 16. Tijdens de wandeling heeft het OW-ministerie gekeken naar de danige issues die zich voordoen in de binnenstad en waar meteen aan gewerkt kan worden. Kan moet zijn MOET.


  gemodereerd
 17. @Boeboe bit Sjori die zebra’s van die paden waren gevlucht voor Bouta en durfen niet meer terug te komen. Bang dat ze doodgeschoten zullen worden.


  gemodereerd
 18. Ik zou zeggen, begin alvast met dagelijkse onderhoud van de binnenstad. Bij OW heb je voldoende personeel. Niet alles hoeft gelijk heel veel geld te kosten. Daarnaast kan je met de grote plannen komen over modernisering en bla bla! Anders wordt het niets.


  gemodereerd
 19. Vanaf het moment dat de regering Santokhi het bestuur in handen kreeg nam de verloedering van de binnenstad van Paramaribo toe. Er was geen onderhoud meer van de wegen, huisvuil werd niet meer opgehaald, toename van zwerfvuil. Ontzettend veel petflessen kwamen in de riolering terecht waardoor bij een kleine regenbui delen van Paramaribo onder water kwamen. Ook door het afbraak beleid van Djote-persad kwamen ontzettend veel mensen in een armoedeval terecht. De gevolgen zijn duidelijk. Meer zwervers op straat, een toename van straatventers,meer jongemannen op hoeken van straten, toename van prostituees ( kinderen, mannen en vrouwen). De vloek die over Suriname thans waait moet verdreven worden. Er moet een einde komen aan de chaos van Santokhi. De situatie gaat alleen maar erger worden. Deze regering meent het niet met het volk. Alleen vrienden en familie krijgen de voorkeur. Weg met de VHP, weg met Abop, weg met NPS, weg met PL, weg met Pakkitow, weg met Maisha Neus. Zij hebben het volk van Suriname in deze ellende laten terechtkomen.

  LEVE DE NDP. HOERA VOOR DE NDP.


  gemodereerd
 20. @@@RobG, je schrijft::: De vloek die over Suriname thans waait moet verdreven worden.

  Het zal zeker verdreven worden, maar heb geduld. Alles komt nu naar buiten en niet alleen van de Surinamers, maar wereldbreed.
  Boefdraad had ook niets gedaan en zie maar met welk geld hij zo lux leefde.

  Trouwens vanaf de jaren 80 heeft bouterse alle instituten kapot gemaakt. De feiten liegen er niet om.
  Ik weet dat je Santhoki niet mag, maar hij is daadkrachtig en heeft een sterke positieve persoonlijkheid.


  gemodereerd
 21. De Nationale Destruction Party heeft 4 miljard US$ geleend en nooit wat aan de binnenstad gedaan. Ze hebben alleen de Zwartenhovenbrugstraat van een asfaltlaag voorzien en in ruil voor heel veel hardhout een gedeelte van de Highway opnieuw laten aanleggen door China. Die is na 3 jaar weer kapot. Chinees prutswerk! We hebben het aan die mpp niksnutters als didibrie te danken dat de binnenstad er zo armoedig, bouwvallig en vies uitziet. Dus die idioot hierboven leidt aan geheugenverlies. Ook in die tijd zag je overal petflessen, zeker ook aan de oever van de Surinamerivier. Bij het monument van Kodjo, Mentor en Present was het muurtje die daar staat de openbare pisplek. Armoede werd in stand gehouden door mensen voedselpakketten te geven i.p.v ze werk of een stukje grond te geven zodat ze konden leren hoe ze zichzelf kunnen onderhouden.


  gemodereerd
 22. RobG 18 oktober 2021 At 12:42
  ==============================

  RobGay, dat roep je al vanaf dag 1 dat er een nieuwe regering onder deze Hindoestaanse President is. Je komt inmiddels heel erg ongeloofwaardig over. Elke Surinamer weet dat deze regering onder deze Hindoestaanse President met een Marron VP niet het land in één (1) dag kapot heeft kunnen maken, maar dat het je eigen kornuiten van de vorige regering zijn geweest die het land in chaos en ellende hebben achtergelaten.
  Jullie zijn master in het misleiden van het volk, vandaar dat je keer op keer die kapotte plaat van je weer op zet. Zoals nu, doe je weer alle anderen tekort en ga je ervan uit dat alleen de NDP de uitweg zou moeten zijn. Niets is minder waar, het is namelijk niemand anders dan de NDP die het land in chaos en ellende heeft achtergelaten, maar het “a no mi syndroom” is bij jou heel erg diep geworteld.
  Ik weet dat terugkijken in de tijd niet aan jou en je soort besteed is, maar je zou het eens een keer moeten proberen.
  Zelfreflectie kan geen kwaad en houdt jullie een figuurlijke spiegel voor met als doel om bewustwording van alle mistanden die jullie bewust en onbewust het volk hebben aangedaan.

  LEVE HET VOLK VAN SURINAME, LEVE SURINAME, NOOIT MEER DE NDP!


  gemodereerd
 23. De binnenstad moet niet alleen elke dag na zessen schoongemaakt worden, maar ook herstel werkzaamheden dient er regelmatig plaats te vinden van wat er is afgebroken of vernield. Dat weten de vier diensthoofden toch ook of zitten zij gewoon op hun luie reet. Als dit zo is gaat het meerjarenplan niet werken, “eens lui altijd lui”’ vervangen die hap. Wanneer leert men proactief te reageren/werken.
  Elke dag is er grote reuring in de stad, (vooral zaterdag) prachtig toch, saai is het niet, alleen moet er opgetreden worden tegen wanordelijk gedrag, moedwillige vervuilers, lastpakken die het winkelend publiek lastig vallen enz, en natuurlijk de ruziezoekers. Hiervoor heeft de politie toch een peloton bikers.
  Niemand moet of hoeft weggepest te worden, iedereen is welkom. Na unu fòtò.

  Passant, wat heb jij tegen de Marrons, Creolen uit het binnenland, dat zij niet gewoon welkom zijn in Paramaribo, hun hoofdstad, zoals elke andere Sranan sma, moeten zij uit het zicht verdwijnen zodat jij met je “blonde stoot” op vakantie, gearmd en wel, door de binnenstad kan flaneren.ha
  Je lijkt de minister (de man die graag straft) en zijn vier medewerkers wel, die doet alsof hij de binnenstad voor het eerst van binnen ziet, grotere huichelaars (misbaksel) zijn er niet.
  Het is toch te gek voor woorden dat een ‘doorgedraaide’ oelewapper uit het buitenland de Sranan sma komt vertellen dat zij op voorwaarden welkom zijn in hun eigen hoofdstad, laat het oplossen van dit ”probleem” over aan Sranan sma. Jip en Janneke.

  Ira, het klopt, mensen moeten heel lang- velen wachten nog steeds. Niet alleen de NDP moet zich schamen ook de voorgaande regeringen, het is altijd een potje geweest, vraag maar ex minister Castelen.

  Btw, beste IRA, nu zit er volgens velen toch een prudent regerende groep, al 16 maanden, waarom wordt dit probleem niet met de meeste spoed opgepakt, zijn we in een (één) keer verlos van deze ellende.


  gemodereerd
 24. @RobG

  Dat je een aanbidder bent van de NDP lees Bouterse is allang bekend.
  Ook is bekend dat je alleen maar leugens vertelt over de huidige regering leed Santokhi.
  Schei uit met de onzin die je schrijft!


  gemodereerd
 25. Begin alvast de binnenstad schoon te maken. Vreselijk vies. De goot vr ned ambassade is half gespoten en ht gras een beetje verwoest van boven. Hoop niet dat er betaald is voor dat werk.
  Grote tonnen nodig in de stad en dagelijks opruimen. Betaal vr elke foto waar iemand troep gooit en verhaal ht dubbele bij dat varken.


  gemodereerd
 26. Gelijk ook het probleem van de “parkeerwachters” aanpakken (oplossen). Niet alleen in de binnenstad, maar ook b.v. bij het AZP.


  gemodereerd
 27. als jullie willen hebben dat de toeristen terugkomen , moeten jullie eerder de criminelen , de zwervers en alle ndp boeven oppakken , de toeristen vinden losliggende tegels en hier en daar waar geen likje verf op zit niet zo erg , als die klojo,s verwijderd zijn zullen de toeristen terug komen en dan OW kunt U U werk doen voor het opknappen van de binnenstad van Paramaribo


  gemodereerd
 28. Hee sopi sjorrie, vervang de naamsbekendheid van de regering santhoki/Brunswijk voor opa D/aloemang . En geef antwoord op de vraag, die sedert vorig jaar gesteld wordt:PE A MONI DE EN PE BOEFDRAAD DE, jo paarse djamoe ede?
  Sodemieter op met die fascistische destructiepartij. Die komt nooit meer aan de macht in Suriname. Misschien in jouw land ptata. Maar never nooit meer hier.


  gemodereerd
 29. Ook ik wandel al 50 jaar in de stad.
  Ik heb veel gezien, gehoord en gemopperd.
  De leiding, had geen interesse voor de verloedering, die ging voor zijn eigenbelangen.

  In de aanloopfase van de geforseerdeonafhankelijkheid, zijn veel fouten gemaakt.
  Suriname was blij met een paar miljarden guldens.

  Welke verdampt zijn aan ( vul in ).
  Deze regering, doet haar best met de weinige middelen die het heeft orde op zaken te stellen.
  En u steekt uw hoofd in de grond.


  gemodereerd
 30. Een nieuwe moderne stad laten bouwen door onze Chineze broeders. Met moderne betaalbare appartementen, recreatie, groen, goede infrastructuur etc. Zo gaat de oude binnenstad niet meer in trek zijn en de drukte verdwijnt vanzelf…


  gemodereerd
 31. verloedering van Paramaribo is na 1975!!!
  het was een mooie en fijne centrum.
  tijdens de BOUTA kliek is het een getto😭😭😭.
  rommelig vies niet om aan te zien,klein Afrika bah…..


  gemodereerd
 32. Als men twee jaar terug kyk en de sophie redtmondt straat voor ogen krygt dan zie je een verademing met de busstations erby is het gebiedt een heel stuk fatsoenlyker geworden.
  men moet de druk in de binenstadt verspreiden, daar waren ze al mee begonen door de bus stations daar op tezetten, sommige lyn bussen horen helemaal niet tot de binenstadt tekomen, men moet by de nood markt een busstation opzetten voor bepaalde lynbussen.
  men moet de binenstadt ontlasten om het weer leefbaar temaken, dus net als vroeger de eindhaltes van de bussen zoveel mogelyk aan de randt van de stadt plaatsen.
  dan zet je een lyn op die in en rondt paramaribo dienst doet.
  en mensen die zich onnodig in de binenstadt ophouden een verbodt opleggen.


  gemodereerd
 33. Men moet ook gaan denken aan het plaatsen van parkeer meters in de binenstadt,vroeger hebben wy die ooit gehadt maar door coruptieve handelingen is dat afgevoerd ,en die moet terug.


  gemodereerd
 34. Dit soort situaties krijg je als je als een kip zonder kop 40 jaar lang achter een zogenaamde “Revo” bende aanloopt. Chaos, verloedering en ellende!

  Laten wij hopen dat het volk van Suriname nu wakker en bij bewustzijn is.


  gemodereerd
 35. hkf , ha ha een stad laten bouwen door chinezen , china heeft vele woontorens gebouwd in verschillende steden en die steden is nooit iemand komen wonen , het zijn spooksteden, en er staan zoveel gebouwen leeg , wel voor 56 miljoen mensen , genoeg voor alle inwoners van Frankrijk , je moet eens lezen wat china allemaal verpruts , en ook covid is daar gemaakt he


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES