Surinaamse ministeries doen mee aan forum over ontwikkelingen watersectoren

5

De ministeries van Openbare Werken (OW) en Natuurlijke Hulpbronnen (NH) in Suriname hebben afgelopen week deelgenomen aan een High-Level Forum for Water/Wastewater – HLF17. De 30ste jaarlijkse conferentie en presentatie van de Caribbean Water and Wastewater Association (CWWA) werd op 13 en 14 oktober virtueel gehouden. OW-minister Riad Nurmohamed spreekt van een buitengewone regionale conferentie die alle deelnemende landen ten goede komt.

De conferentie biedt ons land verschillende voordelen aan die van eminent belang zijn. In de eerste plaats wordt het deelnemende land in de gelegenheid gesteld om andere regionale ministers te ontmoeten en te spreken over zaken van nationaal belang en hoe anderen in de regio met succes soortgelijke uitdagingen zijn aangegaan.

In de tweede plaats bestaat de mogelijkheid om kennis te maken met de nieuwe regionale en internationale technische ontwikkelingen in de watersectoren en hoe het nationaal kan worden toegepast.

Daarnaast wordt de gelegenheid geboden tot dialoog met grote financieringsbanken die regionaal zaken doen, onder andere IDB, CDB, EIB en de agentschappen die projecten in de regio uitvoeren, zoals UNEP, EU, UN, Habitat, UNICEF en WASHLAC. Bovendien zijn er twee onderwerpen aan de orde gekomen die van essentieel belang zijn voor het OW-ministerie, zoals de Caribbean Water Utility Insurance Company, die nutsbedrijven een rampenverzekering biedt en de presentatie van het nieuwe Uitvoeringsplan 2021 van het Regionaal Strategisch Actieplan voor klimaatbestendigheid van de watersector.

Vervolgens is er nu een nieuw Project Drinkwatervoorziening dat wordt ondersteund door de IDB en staatsleningen. Verder worden er nieuwe investeringen gedaan in meetinstrumenten vanwege het feit dat overstromingen nog steeds een probleem kunnen vormen in de relatie tot sanitaire voorzieningen.

Ter illustratie wordt gedacht aan de hevige en vooral langdurige regenperiode, waarbij het inzetten van mobiele toiletten als een optie wordt aangemerkt. Zo is een Expression of Interest (EOI) georganiseerd om te kijken hoe de peiling van het vervuild water door een verwerking kan worden opgelost voordat het ter plaatse wordt gedumpt.

Verder is ook aan de orde gekomen het project dat gestart is over waterbeheer in een van de grootste grensrivieren, namelijk de Marowijnerivier. Waterwetten zijn na 10 jaar opnieuw ingediend in het parlement. Wat betreft de Covid-19-acties is men erin geslaagd om mensen een goede service te bieden door middel van schoon water en medische accessoires. De impact van getroffenen door waterdiensten is vrijwel minder geweest.


5 REACTIES

 1. Intussen krijg ik de indruk dat Surinaamse ministers als bedelaars de wereld en diverse conferenties rondtrekken om wat geld bijeen te scharrelen.
  In de VN zegt men al, oh look, those beggars from Surinam again.
  gemodereerd

 2. Josip , was jij er bij daar toen de VN dat zei , lees de tekst eens goed , dit forum ging samen met de CWWA problemen bespreken over waterproblemen en ieder land gaf zijn problemen aan en sommige landen gaven hun oplossing aan de andere landen , dus dit heeft niets met de VN te maken.
  gemodereerd

 3. Josip, Suriname is falliet, Surinamers hebben het door, is verkocht aan het buitenland door de vorige regering. De ministers proberen Suriname weer financieel zelfstandig te maken en gaat effe duren.
  gemodereerd

 4. By de VN kryg je niks integendeel moet elk land contributie betalen, en een soort ambasadeur uitvaardigen, dus het kost ons meer dan ons lief is.
  gemodereerd

 5. Watermanagement moet een studie worden op de Technische Faculteit van Suriname. Een hele mooie opleiding. Het heeft speciale specialistische richtingen.

  Suriname zou met zoveel water meer moeten doen, behalve droge voeten in Suriname in de regentijd voor te zorgen.

  De hoogste tijd dat ADEKUS een curriculum voor maakt en studenten voor warm maakt om voor te gaan studeren. Hiermee zou Suriname over 4 tot 7 jaar, inclusief in het buitenland nog aan een aanvulling te doen, mensen hebben die het watermanagement in heel Suriname goed in kaart hebben en plannen voor maken om het op te lossen. Zonder de specialisten ( Paramaribo, onder water lopen ervan, de kustvlakte met de landbouwgebieden in Nickerie, de hogere vlakten in het zuiden, waar er dorpen liggen aan de rivieren zal men niet opschieten.

  Jammer dat alles zo langzaam in Suriname verloopt. Terwijl het gras groeit, sterft het paard.

  ddb (-kliek), ndp hebben Suriname en de Surinamers behoorlijk vernietigd een heel grote schade, schande, heel grote armoede, heel grote ellende, heel grote (grensoverschreidende) criminaliteit, onveiligheid en on vrede, dood ene verderf, onderwijs en wetenschappen vernietigd/zie de miljoenen euro inkoop van de schoolboeken van jozefzoon, verdeel en heers, gebracht enz. Verder goudroof en valutaroof van de Centrale Bank van Suriname, geld op buitenlandse bankrekeningen, grote schulden met hoge renten bij buitenlandse banken en landen, oa China, India, enz.

  Alles staat stil in Suriname, door ddb (-kliek) ndp-kakkerlakken, boefdraad, die spoorloos verdwenen is, aloebaba die computers en informatie erop vernietigd heeft, voormalige directeur vd CBvS tijdens het dictatoriaal bewind van ddb, voormalige directeur SPSB, diamantenroof, rondhout voor een appel en een ei verkocht aan China door mensen uit de inner cirkel van ddb, SLM heeft vernietigd en heel grote schulden in heeft terecht gebracht, rijssector in Nickerie heeft vernietigd, het West-Suriname project had stop gezet, goud en diamant verkoop/ weg gesmokkeld aan/naar Dubai voor een appel en een ei. valuta op buitenlandse rekeningen van banken en postbusfirma’s, belastingparadijzen, enz.

  ddb (-kliek) ndp, eens, maar nooit weer.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.