Overheid Suriname gaat COVID-19 steun geleidelijk afbouwen

4
SRD geld uit Suriname

De Surinaamse overheid gaat de COVID-19 steun geleidelijk afbouwen. Er is van februari tot juni een selectieprocedure geweest en tot oktober zijn er 9.844 personen geselecteerd van wie de gegevens naar de bankinstellingen zijn gestuurd voor uitbetaling. Dat zei minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugd (AWJ) afgelopen donderdag in De Nationale Assemblee (DNA), waar ze inging op vragen van het parlement over de stand van zaken rond Covid-19 in Suriname.

In dit aantal zijn er 844 werklozen en personen in loondienst met een verminderd inkomen. Deze personen moeten nog data aanleveren en een bankrekening openen. Volgens de bewindsvrouw moeten verder 719 KMO’s en kleine zelfstandigen ook nog data aanleveren ter opening van een bankrekening.

“Ik weet dat er veel klachten zijn en dat de mensen zeggen dat ze niet zijn uitbetaald, maar we moeten wel eerlijk zijn dat als het ministerie vraagt om data en documenten aan te leveren, dat dan ook op tijd moet gebeuren”, aldus de minister. Ze voegt eraan toe dat wanneer deze te laat ingeleverd worden, de mensen dan niet voor dezelfde maand uitbetaald kunnen worden. De uitbetaling geschiedt dan de daaropvolgende maand. 

Het ministerie heeft thans met een bedrag van SRD 34.935.000 al bijna SRD 35 miljoen aan Covid-steun uitbetaald. Volgens minister Kuldipsingh kan het uitbetalen niet zo doorgaan. Ze wijst erop dat er een vaccinatiecampagne loopt, er zijn genoeg vaccins en daarnaast zijn bedrijven en alle organisaties opengegooid.

“Dus de mensen kunnen terug aan het werk. Daarom dat we hebben gezegd dat we langzamerhand de Covid-steun gaan afbouwen.” De bewindsvrouw merkt op dat mensen terug aan het werk zijn, maar dat niemand aangeeft de Covid-steun niet meer nodig te hebben. “Dus je hebt je salaris nu, plus je krijgt een 1500 SRD Covid-steun van de overheid.”

Het ministerie gaat nu die steun aan degenen die al aan het werk zijn, afbouwen. De minister noemt onder meer restaurants, kapsalons en nagelsalons. Ze zegt dat mensen binnen deze ondernemingen al weer aan het werk zijn, maar nog steeds Covid-steun van de overheid ontvangen.

Van degenen die nog geen baan hebben, zijn de stukken doorgestuurd naar de vacaturebank. Deze mensen worden zoveel als mogelijk doorgestroomd naar de particuliere sector. Indien het ministerie hun geen baan kan garanderen zullen ze volgens minister Kuldipsingh nog steeds in aanmerking komen voor Covid-steun.


4 REACTIES

 1. Steun ontvangen van iemand is mooi.
  Maak er geen gewoonte van. Het kan zijn dat u uw “zelfrespect” kwijt raakt.
  gemodereerd

 2. Aangezien de economische crisis ergere vormen aanneemt in het land, zullen de mensen die terug aan het werk zijn dat NIET/NOOIT aangeven!!!
  De situatie voor velen is moordend vandaar dat velen het pad van suicide kiezen.
  gemodereerd

 3. Wel …mensen die al a h werk zijn en nog steeds steun ontvangen moeten het dan terug betalen lijkt mij. Steun is goed maar waarom gaat het niet via de belastingdienst?? Die hebben toch inkomensgegevens van alle burgers? Of niet? Zo is jet makkelijker te controleren toch.
  gemodereerd

 4. Je kunt direct zien wie klagen dat ze geen geld krijgen , als je geen papieren kunt overleggen dat je steun nodig hebt jammer dan no money , minister goed uitgelegd , en als personen weer aan het werk zijn hebben ze die covid 19 steun ook niet meer nodig.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.