Suriname roept op tot ondersteuning duurzaam bosbeheer

8
Natuur Suriname


Op 8 oktober 2021 heeft de 3e Presidentiële Summit van het Leticia Pact van de Amazone virtueel plaatsgevonden. De summit werd bijgewoond door de presidenten van Colombia, Ecuador, Guyana, Suriname, de vicepresident van Brazilië alsook de Peruaanse minister van Milieu.

Het ‘Leticia Pact of the Amazon’ is een overeenkomst die op 7 september 2019 in Colombia door zeven Amazonelanden is getekend, te weten: Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru en Suriname, met het doel de regionale samenwerking voor de bescherming, instandhouding en duurzaam gebruik van het Amazonegebied, te versterken.

Deze 3e vergadering was is in het kader van het verder verdiepen van de duurzame ontwikkeling, en het behoud, van het Amazonegebied, alsook financiële ondersteuning vragen bij publieke en private instituten die kunnen bijdragen aan de implementatie van het actieplan van het Leticia Pact.

De delegatie van Suriname aan deze virtuele summit bestond uit president Chandrikapersad Santokhi, minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), onderdirecteur Multilaterale Aangelegenheden (BIBIS), mw. Vanessa Karwofodi-Rijkland en Desk Officer ACTO (BIBIS), mw. Marlena Wellis.
In deze summit participeerden ook diverse hooggeplaatste vertegenwoordigers van de Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO), Inter-American Development Bank (IaDB), Global Environmental Facility (GEF), Development Bank of Latin America (CAF) en andere milieudeskundigen.

President Santohki haalde in zijn speech aan dat landen, gekenmerkt door een hoge bosbedekking, een lage ontbossing en een CO2-negatieve omstandigheid, gecompenseerd moeten worden voor het behoud van de zuurstofproductie welke opereert als een koolstofbalans voor de hele wereld.

Ook deed hij een oproep aan de financiële instellingen om de landen te helpen bij het verkrijgen van de nodige ondersteuning voor het kunnen uitvoeren van projecten. In reactie hierop gaf de CEO van de GEF, Carlos Manuel Rodriguez, aan dat er financiële middelen zijn vrijgemaakt voor de bescherming van het Amazonegebied.

Verder benadrukte de president dat Suriname alle initiatieven die gericht zijn op de bescherming en het duurzaam gebruik en beheer van de rijke hulpbronnen van het Amazonebekken zal ondersteunen.

Het Leticia Pact is gericht op het stimuleren van duurzaam bosgebruik en herbebossing, het herstellen van aangetast land, het verbeteren van het delen van informatie en het gebruik van satellietgegevens om ontbossing en bosbranden te monitoren, en het versterken van vrouwen en inheemse groepen.


8 REACTIES

 1. Ach jee, weer zo’n wassen neus…
  Heeft minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer al beleid opgesteld m.b.t. duurzaam bosbeheer?? Misschien moet ze in de leer in Columbia. Daar zijn weten ze als geen ander over deze materie.
  En nog steeds zijn skalians actief in het binnenland. Er wordt elke dag tientallen liters kwik geloodst a.g.v. de goudwinning. Ook de houtkap gaat elke dag door.
  gemodereerd

 2. Onzin!

  President S hoeft niet opnieuw het wiel uit te vinden, de buurtjes zijn veel verder.
  Een nauwere samenwerking met Frans Guyana is zeer aan te bevelen. Dit land werkt samen met biologen, inheemsen, eco en andere natuurwetenschappers.
  De inheemsen in Frans Guyana hebben een totaal andere mindset. Het gaat om behoud van hun tradities, leefcultuur en acties tegen scalians. Guyana is brokobana.

  Frans Guyana is nog een kolonie, maar desondanks veel beter ontwikkeld, omdat ze niet geconfronteerd zijn met een revo en 40jr onderdrukking.

  Bolso krijgt hoogstwaarschijnlijk een (internationaal) proces aangespannen, vanwege de vernietiging van de leefomgeving van de indianen. Complete kaalslag en in suri idem dito.

  Huiswerk!
  gemodereerd

 3. De VN probeert de onafhankelijkheid van landen te ondermijnen door hen te lokken met allerlei fondsen.
  De bedoeling is dat al deze landen dan de nodeloze klimaatplannen van de VN – die door het arme deel van de bevolking moet worden opgehoest middels diverse hoge klimaatbelastingen – gaan ondersteunen en hun eigen ondergang gaan bewerkstelligen.
  Intussen weten we dat Al Gore verzwolgen is door een dikke laag gesmolten Noordpool ijs of dat New York onder het zeewater is gelopen.
  Ongelooflijk dat landen aan deze onzin nog meewerken.
  Wat is er toch aan de hand met de leiders? Waarom kunnen ze niet normaal meer denken?
  gemodereerd

 4. Ze praten mooi , maar doen niets , ook deze regering is fout bezig , als U mee wilt doen met duurzaam bosbeheer en waterbeheer , nou stop dan eerst die illegale houtkap en die skalians , samen met de Fransen verwijderen , en die vorige regering opsluiten , die hebben groen licht gegeven voor illegaal houtkap aan de chinezen , regering grijp in , als we niet dood gaan aan covid , dan gaan we dood aan te weinig zuurstof omdat ons amazonebos weg is en veranderd is in een woestijn en de temperaturen stijgen naar 50 graden celsius.
  gemodereerd

 5. We moeten niet te luid praten onze mooie bossen gaan allemaal weg in de vorm van boomstammen. Waarom heeft Su geen verwerkungsbedrijf voor hout?? We kopen waardeloze meubels uit buitenland of goedkope afzichtelijke van Su. Een houten woning opzetten in Su kost je al $100.000.
  Iedereen wilt rijk worden in Su maar geen enkele wilt bedrijf opzetten.voor mijn part gaat er geen enkel houtsoort meer uit Su.
  Laten ze bedrijf in su opzetten
  gemodereerd

 6. Laat chan zn collega vragen om niet meer in suriname te graven naar goud en het kwik achter te laten voor onze jeugd.
  Hij speelt robin hood met zn bloed en of coke money…so so vloek!!!!!
  Ik merk ook dat zn achterban ookal met geld begint te smijten om zodoende op te vallen , eerlijk met deze gekken kan je geen land opbouwen.
  Deze idioten vernietigen onze trots onze gevoelswaarde en het hele land lijd onder deze gangsters dealers grappemakers en toneelspelers.

  Ik hou mn hart vast wanneer er voor de kust de eerste lekkages zich gaan voordoen….in america heeft men deze zaakjes niet onder controle !!!
  Olie zal ons geen voorspoed brengen…vooral niet met een corrupte regering …het is wachten op problemen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.