zaterdag, mei 25, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisDocumentaire '3 Vrouwen, over Slavernij en Vrijheid' vanavond op TV in Suriname

Documentaire ‘3 Vrouwen, over Slavernij en Vrijheid’ vanavond op TV in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Het wekelijkse documentaire programma van The Back Lot op de televisie zenders Apintie en ABC wordt vervolgd met de documentaire ‘3 Vrouwen, over Slavernij en Vrijheid’ van regisseur Ida Does.

Wat gebeurt er als je jouw familiegeschiedenis onderzoekt en je een foto vindt van de slaveneigenaar van jouw voorouders? Wat zie en hoor je als je dwaalt langs eeuwenoude Europese schilderijen met Afrikaanse kindslaven? Welke verhalen liggen verborgen achter eeuwenoude Haagse gevels? En wat is de betekenis van dit alles voor de Nederlandse identiteit?

In de documentaire portretteert Ida Does drie vrouwen: onderzoeker Ellen-Rose Kambel (nazaat van een tot slaafgemaakte), erfgoeddeskundige Valika Smeulders (nazaat van een plantage-eigenaar) en wintipriesteres Marjan Markelo. Deze drie vrouwen verdiepen zich elk op hun eigen wijze in het koloniale verleden van Nederland.

Regisseur-Producent: Ida Does
DOP: Jurgen Lisse
Additionele camera: Ricky Cramer, Gaston Wallé Editor: Cam Does
Sound Design: Bob Kommer Studios
Jaar: 2018

Op donderdag 14 oktober 2021 is de vertoning om 19:05u met Engelse ondertitels op ABC (kanaal 4.2) en op zaterdag 16 oktober wordt de film nogmaals vertoond op Apintie (kanaal 10.1) om 20:30u. (Wijzigingen voorbehouden).

‘De Documentaire op TV’ is een programma van Stichting The Back Lot dat sedert mei 2021 wekelijks bij ABC TV en Apintie TV wordt uitgezonden, met aantrekkelijke en interessante titels van zowel Surinaamse als internationale documentaires.

Van producenten en/of distributeurs is toestemming verkregen voor de vertoning.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

6 REACTIES
 1. Jammer dat de Javaans en Hindoestaans voorouders niet gezien wordt als slaven, ze werden beschreven als gastarbeiders. Volgens mij is een gastarbeider, die uitzicht zelf komt om geld te verdienen en ook terug te gaan naar hun geboorte land. Ze moesten net zo hard werken als een Afrikanen, de vrouwen en meisjes werden verkracht, geslagen, vermoord, ophangen, alleen hebben ze geen brandmerk gekregen. Ze zijn misleidt door West-Europeanen dat ze naar een mooi land gingen om geld te verdienen en naar paar maanden zouden terug gaan naar hun geboorte land. Maar het reis duurde maanden voordat ze het beloofde zagen en daar moesten ze net zo hard werken als een Afrikaanse slaaf. Omdat slaventijd was afgeschaft daarom werd onze voorouders niet gezien als slaven maar het werkt blijft hetzelfde en ze werden ook als slaven gebruikt en misbruik. De leed doet ook zoveel pijn als bij Afro Surinamers.

  Waarom maken wij niet samen een vuist en vragen voor de excuses? Alle Surinaamse voorouders heeft een harde pijnlijke geschiedenis. Samen zijn wij sterker.


  gemodereerd
 2. je eigen eens druk maken om je toekomst ipv van het verleden waar je zelf niets van meegemaakt hebt.
  kijk hoe regeringen je land naar de klote helpen en dat boeit je blijkbaar veel minder
  je eigen lot ondergeschikt maken aan wat er vroeger gebeurd is?
  hoe dom moet je dan zijn?
  misschien eens meer energie steken in je taalvaardigheid ipv altijd maar terug kijken naar het verleden
  het zoveelste slavernij gezeik terwijl je hele land naar de afgrond rent vanwege wanstallig bestuur heden ten dage?
  je prioriteiten zijn goed fucked up
  en zodra je excuses hebt? wat dan?
  geld gaan eisen? iets waar huidge regeringen niet eens mee om kunnen gaan om hun economy draaiende te houden?
  of is het excuus genoeg? en dan wat? worden de mensen en het land ook niet beter van.
  ga eens wat nuttigs doen voor jezelf of het land ipv van leven in het verleden waar niemand wat aan heeft


  gemodereerd
 3. De Afrikaanse slaven hebben meer dan 300 jaar onbezoldigd en keihard moeten werken. Ze kregen geen salaris. Hun voornaam en achternaam moest onder dwang veranderd worden. Hun gezinsleden werden doorverkocht aan andere slavenhouders. Afrikaanse slaven werden geslagen, geschopt, mishandeld en ze moesten onder slechte omstandigheden onder grote dwang werken, dat noemt men dwangarbeid. Contractarbeiders hebben maximaal 5 jaar onder contract gewerkt met betaling van hun arbeid. Verhouding 300 something jaar onbetaalde dwangarbeid tegenover 5 jaar betaalde arbeid is lastig te maken.


  gemodereerd
 4. Directeur zonder bedrijf: ik sluit me aan bij schrijven!!!!! Het moet afgelopen zijn met dit excuus. De hindoestanen en javanen die zijn verder gegaan en hebben heel veel succes gehad en doen het goed. Ra ra hoe kan het dan dat de Afrikaanse afstammelingen niet verder zijn gekomen? Geef ze een ton en ze zijn dan alles vergeten. Het slavernij verleden is big businesses en alleen de blanken die worden er beter op want in suriname kun je alleen maar naar rommel kijken. Er is niet eens een behoorlijk museum.


  gemodereerd
 5. De africaan heeft zijn eigen mensen opgepakt en verkocht aan de european.
  Er komt tot de dag van vandaag extreme vormen van slavernij voor in afrika.
  Ik hoor niemand hierover praten.
  Will je wat bestrijden begin bij het wortel
  Schaamteloos ben jij die slavenij als jouw politieke doeleinden will gebruiken
  Regeringen die het volk zeer lage lonen uitbetaald verwachten dat het volk moet uitkomen met een kruimel terwijl zij duizenden elk maand ontvangen met privileges.


  gemodereerd
 6. Dankzij slavenij zitten WIJ nu in een gezegent land Dan ergens in Africa op blote voeten in het woestijn uitgehongerd weekend als slaaf in een koolmijn of op een cocao plantage voor een bordje eten zonder geld.
  Wij zijn er goed vanaf vind je niet….?
  Will jij over slavernij praten GA terug naar Africa en praat met de mensen daar om ermee optehouden ja. En zie maar wat met jouw zal gebeuren.
  NO KONG PLEY NO WANG SLACHTOFFER DJA….WANTBDAT BEN JE NIET!


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES