Telesur in zwaar weer; moet prijsaanpassingen doorvoeren

17
Telefoon toestel Suriname

De financieel economische crisis waar wij ons als natie in bevinden en de effecten van de COVID-19 pandemie hebben een negatieve impact gehad op het Telecommunicatiebedrijf Suriname, Telesur.

Doordat Telesur de samenleving eerder tegemoet is gekomen met lagere commerciële prijzen terwijl de valutakoersen flink waren gestegen, heeft Telesur grote verliezen geleden in 2020. Het koersverlies heeft o.a. het bedrijfsresultaat in 2020 te niet gedaan waarbij het bedrijf nettoresultaat boekte van negatief USD 43 miljoen vanwege het feit dat de commerciële koers van het bedrijf niet tijdig is aangepast.

Half 2021 werd de unificatiekoers losgelaten en er kwam een vrije marktkoers van 21, deze stap heeft zeer ernstige risico’s met zich meegebracht voor Telesur.

Het jaar 2021 is een uitdagend jaar voor Telesur daar het met een commercieel koers van 12.50 moet opereren waarbij de vrije marktkoers 21 is. Elke USD die Telesur uitgeeft moet voor 68% gesubsidieerd worden vanuit de eigen reserve, daar de gehanteerde commercieel koers niet realistisch is.

Dit resulteert in gigantische inkomstenderving en grote koersverliezen. Dat in haast twee (2) jaren tijd opgelopen is tot circa USD 73.5 miljoen. Dit is het gevolg van het feit dat Telesur niet marktconform haar prijzen heeft mogen aanpassen als gevolg van de financiële crisis en de COVID-19 pandemie.

Om de telecommunicatie dienstverlening in Suriname te garanderen is het noodzakelijk dat Telesur haar bedrijfsvoering weer op economische merits mag doen. Bij komt kijken dat alle tarieven van toeleveranciers ook gestegen zijn. Voor continuering van de bedrijfsvoering is het onvermijdelijk om in de directe toekomst prijsaanpassingen door te voeren.

Het is van belang om te beseffen dat het uitvallen van Telesur geen optie is voor de samenleving, in deze tijd is internet het zijde draad waar onze economie aan hangt. Continuering van de dienstverlening van Telesur is belangrijk om de digitale economie en daarmee de toekomst van Suriname veilig te stellen.


17 REACTIES

 1. Ik weet niet wat de vorige regering allemaal voor kosten heeft gemaakt bij Telesur.

  Maar dit is ook te gek:
  “Onder andere blijkt minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, over de maand april voor SRD 725.536 aan roamingkosten te hebben gemaakt. Hij vertoefde toen met zijn gezin in Miami, naar eigen zeggen voor privédoeleinden.”

  Bron: dwt online “Hoge telefoon- en internetkosten bewindslieden baren grote zorgen”

  Ruim 700 DUIZEND srd aan kosten mobiel gebruik binnen nauwelijks een maand!?!?
  Zo gaat Telesur ook sneller richting faillissement….
  gemodereerd

 2. tjd voor een concurrent want zo goed is telesur niet
  slecht bereik, slechte dekking, het aan en uitvallen van internet

  als er een andere provider komt stap ik gelijk over
  dit hele verhaaltje is gewoon een grote onzin om de prijzen te verhogen
  gemodereerd

 3. Telesur moet gewoon weer gaan werken .ze doen al jaren niets .internet is een van de slechste in de wereld.
  gemodereerd

 4. Tijdens de regering van DB zijn de tarieven met opzet laag gehouden om de bevolking te paaien.

  Waar het nu essentieel om gaat is, dat er sprake is van een zeer sterke onkundigheid en mismanagement aan de top van de organisatie. Dus gewoon sprake van niet de juiste personen op de juiste plaatsen. Daarnaast is er een overschot aan personeel. En dit kost natuurlijk ten onrechte een boel geld aan salarissen.

  Belachelijk hoeveel us dollar aan verliezen zijn geleden, terwijl de minister van Financiën zonder enige ander hulp srd 411 miljoen staatsschuld aflost aan de surinaamse bank. Dit verklaart dat de top niet de kwalificatie heeft om een bedrijf als Telesur te leiden.
  President Santokhi grijp toch in……….
  gemodereerd

 5. De schrijver bedoelt dat Telesur in zwaar weer terecht is gekomen of in diep vaatwater, maar van de uitdrukking zwaar vaarwater heb ik nooit gehoord. Kan ook zijn of haar dichterlijke vrijheid zijn. Gezien de hoge telefoonrekening van bewindslieden kan ik niet anders concluderen dat zij op een onverantwoordelijke wijze omgaan met belastingmiddelen. Waarschijnlijk laten ze ook anderen op hun telefoon bellen. Winti wai, lant pai. Schandalig
  gemodereerd

 6. Ze hebben 2 jaar zitten slapen en worden ineens wakker. De ware oorzaak is slecht management/bestuur. Iedereen doet maar wat!
  En als Amar Ramadhin, over de maand april voor SRD 725.536 aan roamingkosten heeft gemaakt in Miami, moet hij dat toch zelf betalen??
  gemodereerd

 7. De kosten van de reizende ministers moeten ze zelf betalen. Telesur hft hun abonnementskosten sedert vorig jaar verhoogd met $1 en een koers van 14,23.
  Telesur hft zo een slechte internet op mobiel. Dus opzouten was telesur niet aan de chinezen verkocht volgens liegende VHPers??? Laat China ht oplossen
  gemodereerd

 8. Helemaal eens met @kletternaat.
  Behalve het stukje ingrijpen door de overheid. Ik ben voor afstoten en privatiseren, dan gaan ze automatisch harder lopen.

  Vuilspuiterij; als de minister gebeld heeft met overheidsnummers, dan is er weinig aan de hand, behalve dat hij slimmer kon bellen, bijvoorbeeld via whatsapp.
  Je blijft 7×24 uur verantwoordelijk vakantie of niet, zeker tijdens een pandemie.
  Is trouwens een stuk minder dan die miljoenen rekening van aloe de autist.

  Die suri-hollanders weten dit heel goed. Uitschakelen “roaming”, van de baas op vakantie. Maar het staat interessant als je op het strand ligt en je wordt gebeld, tok.
  gemodereerd

 9. Ach ja.. en zo gaat het maar door. De President blijft maar beweren hoe geweldig goed de financiën op orde zijn gebracht. De minister van financiën maakt zonder enige hulp miljoenen over aan de CBvS. De ellende is dat niets en niemand meer uitkomt. Zometeen kost een maandje internet op je mobiel, duizend Srd of meer. Sari tori
  gemodereerd

 10. Hongkongfree,

  700.000 delen door 30 dgn en dan delen door 24 uur. Vindt j niet dat j overdrijft. Of heb je de klokken horen luiden maar j weet niet waar de klepel hangt
  gemodereerd

 11. @ Mi gado

  Bron staat vermeld, daar wordt er dieper ingegaan op de gemaakte kosten mbt mobile roaming van de ministers.

  Overigens verbleef Ramadhin niet voor een volle maand in de USA.
  “Het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid heeft zojuist bekend gemaakt dat minister Amar Ramadhin van 10 tot 20 april vanwege privé verplichtingen afwezig zal zijn.”

  Artikel Waterkant: Minister Ramadhin voor privé plichtplegingen naar buitenland met gezin 10 april 2021
  gemodereerd

 12. Er moet concurrentie komen hier in Suriname, de paarse telesur klaagt over kosten , maar ze verdienen minder zeggen ze , weg met telesur en laat andere telecom bedrijven het overnemen hier in Suriname met eerlijke concurrentie , nou met een paar jaar is iedereen tevreden en heeft keuze bij wie je gaat.
  president Santokhi ga nou deze telesur niet financieel steunen , het is water dragen naar de oceaan , het zelfde doet U met de slm , het blijkt dat we toch niet slim hebben gestemd , U wedt met gemeenschapsgeld op de verkeerde paarden , heeft U een paarse bril op , het lijkt erop.
  gemodereerd

 13. De kosten in deze sector zijn vooral de afschrijvingen op de investeringen. De investeringen zijn zeer hoog maar de operationele kosten zeer laag.
  TeleZuur moet dan ook meer en duidelijker informatie verstrekken. Hoe groot zijn de inkomsten, hoe hoog de operationele kosten (laag) en hoe hoog de afschrijvingen (boekhoudkundige berekening zonder geldstroom) en hoe hoog zijn de betalingen ivm leningen voor de investeringen. ( vermoedelijk heel groot en deels twijfelachtig)
  Veel van de werkelijk te betalen kosten zullen samenhangen met leningen van voor 2020!! Misschien moeten de CLAD en Rekenkamer het bedrijf eens goed doorlichten.
  gemodereerd

 14. Een land dat niks kan produceren, zal veel moeten betalen voor dit soort technologieën. Alle apparatuur is 100% import in harde valuta betaald. Er zijn te weinig inwoners om de abonnementskosten laag te houden.
  In Nederland zou 300.000 abonnementen tot failliet leiden. Daar werken ze met miljoenen abonnementen, tenzij kleine aanbieders gebruik maken van bestaande netwerken. In welk geval ze gewoon deel uitmaken van het bestaande netwerk, onder een andere naam.
  Wanneer gaan Surinamers beseffen dat ze niet moeten willen leven als bewoners van een 1e wereld land?
  Je kunt al je bossen, olie, goud, zand verkopen en toch ga je zulke diensten niet rendabel kunnen maken. Tenzij je produceert en exporteert. Daar is momenteel haast geen spraken van.
  Dus beste Surinamers, leef in de realiteit.
  Ok, je familie uit Nederland/VS/Curacou heeft je tot nu toe gesteund, maar ook daar groeien de bomen niet meer tot aan de hemel, dus die bron gaat uitvallen. Anticipeer alvast daarop en pas je behoeften aan.
  gemodereerd

 15. Wat een nonsens verkondigen mensen hier allemaal. Wat heeft de rekening van de Overheid, met name van een minister te maken met de financiële problemen waarin Telesur terecht is gekomen.
  In het artikel staat duidelijk aangegeven dat de problemen zijn ontstaan omdat Telesur de tarieven niet op tijd marktconform heeft kunnen/mogen aanpassen.
  De rekening van de Overheid waaronder de overdaad aan kosten die de minister heeft gemaakt zal gewoon betaald worden aan Telesur.
  Het zou prettig zijn als mensen niet onnodig een hoop BS hier komen verkondigen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.