zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenGezondheid'Helft van aantal coronadoden in Suriname is van Afro-Surinaamse afkomst'

‘Helft van aantal coronadoden in Suriname is van Afro-Surinaamse afkomst’

-

Does Travel - naar Suriname

Bijkans de helft van het aantal coronadoden in Suriname in de maand september, is van Afro-Surinaamse afkomst. Dat blijkt uit cijfers van het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid. Binnen deze groep is afgerond 41% van creoolse afkomst en afgerond 9% Marron.

De tweede grootste groep betreft Hindoestanen/Hindoes met ruim 24%, gevolgd door Javanen met ruim 17%. In september zijn in totaal 163 personen overleden aan de gevolgen van besmetting met het coronavirus.

De meeste doden zijn gevallen in de leeftijdsklasse 60 – 80 jaar (47%) gevolgd door 40 – 60 jaar (31%). De overledenen kwamen voornamelijk uit Paramaribo (58%) en Wanica (30%).

Deze cijfers kwamen naar voren tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblée (DNA) op dinsdag 12 oktober. De uiteenzetting is in het filmpje hieronder te zien:

opening
Fernandes Express
BODO Party

45 REACTIES
 1. En de maanden ervoor kan men ook de verhouding door geven. Pffff steeds nieuws bezijden de waarheid


  gemodereerd
 2. Wat is in deze context het verschil tussen een Hindoe en een Hindoestaan? Degene die de grafiek heeft samengesteld, heeft zijn vinger eerst flink gedoopt in een of ander vloeistof, daarom leverde hij nattevingerwerk


  gemodereerd
 3. De vinger van de onderzoeker was nog natter dan ik eerst dacht; de cirkel diagram heeft 7 segmenten en 8 categorieen. De grafiek is daardoor al waardeloos. Waterkant doet er goed aan dit artikel te verwijderen en het pas weer te plaatsen wanneer alle fouten gecorrigeerd zijn.


  gemodereerd
 4. Henkes, volgens mij ben je gewoon kleurenblind want er zijn 8 segmenten en 8 categorieën. Verder zijn niet alle hindoestanen ook hindoes. Dat moet je toch weten als je een beetje Surinamer bent? zucht…


  gemodereerd
 5. De statistieken maken een ding overduidelijk. Freddy Seisburg heeft het druk in samenwerking met Darwin. Als je niet in die statistiek wilt komen laat je zo snel mogelijk volledig vaccineren.


  gemodereerd
 6. Ik vraag me af op welk onderzoek of feiten Henkes zijn comment baseert. By the way, bij groeps overtredingen van de corona regels welke bevolkingsgroep komt het meest voor? Op fb heb ik comments gezien van afro sranangmangs en -vrouwen gezien op dit stuk.


  gemodereerd
 7. Inafsabi, met zo’n naam moet je echt geen sabiman spelen. Kan je eigenlijk wel tellen? In deze context moesten ze geen onderscheid maken tussen Hindoes en Hindoestanen, want dan moesten ze de Hindoestanen ook verder opsplitsen in Moslims en Christenen. Waarom delen ze de overige groepen ook niet op naar geloof? Net zoals niet alle Hindoestanen Hindoe zijn, zijn niet alle Creolen Christen en dat geldt ook voor de andere groepen. De grafiek en het hele verhaal eromheen zijn niet goed doordacht en daardoor WAARDELOOS omdat er te veel fouten in zitten. Het is goed dat we mensen op het hart drukken om zich te laten vaccineren, maar in dit geval was het niet nodig de bevolking aan de hand van etniciteit onder te verdelen, het was beter geweest de bevolking te verdelen in slechts twee categorieen namelijk Gevaccineerd en Niet Gevaccineerd. Wat kan het me schelen of iemand Hindoe, Hindoestaan, Creool, Marron, Gemengd of weet ik wat is?


  gemodereerd
 8. Mensen laat je vaccineren?
  Voor dat het te laat is?
  Niet wachten? Een dodelijke virus,elke dode is 1 teveel? Maak Niet uit creool of Hindoestaan Javanen?
  Deze virus ziet geen verschil in kleur?
  Welke bevolking groep je ook bent?
  Je bent een mens en als je besmet bent?
  Kan je niet gevaccineerd worden?
  Je kan dood gaan?
  Dus laat je vaccineren mensen,voor dat het te laat is?


  gemodereerd
 9. Deze cijfers zeggen niks als je er niet ook de samenstelling van de bevolking naast legt. Als er in Su meer Afro-Amerikanen rondlopen dan, bijvoorbeeld, Javanen en die verhouding zou hetzelfde zijn, dan worden beide groepen evenredig getroffen…,,


  gemodereerd
 10. Ik denk dat een grafiek wordt gemaakt aan de hand van feiten. Het tegen spreken van een grafiek moet ook gebeuren aan de hand van feiten. Waar zijn de feiten Henkes. By the way, welke bevokingsgroep is het meest aanwezig bij groepsovertredingen van de corona regels tijdens lockdown uren? Kijk naar de beelden weer. Misschien is er een verband.


  gemodereerd
 11. Hoeveel procent vd totale bevolking van Suriname is nu totaal gevaccineerd? Hebben de eerste en tweede prik gehad.

  Wanneer denkt het ministerie van Volksgezondheid dat 90 – 100 % vd bevolking gevaccineerd is?

  De economie, de mij gaat zwaar gebukt en lijdt heel grote schade van de lage graad vh totale aantal gevaccineerden.

  Wat is men van plan om aan de juiste voorlichting te doen het aantal gevaccineerden te verhogen en de aanpak ervan in dorpen in het oerwoud?

  Het aantal totale COVID-19 doden nadert de 1000 al heel snel en gaat waarschijnlijk voor het einde vh jaar al overheen.


  gemodereerd
 12. En tot welke groep Overige hoort, mag Joost weten want er is ook een groep Gemengd.
  De Afro-Surinamers staan er duidelijk (met onderscheid) op!
  Blijkbaar werken die kowroe dresie’s toch niet zo goed….
  Trouwens, ik mis wel de groep van Indianen, of tellen die niet mee?


  gemodereerd
 13. Henkes heeft gelijk, genetisch gezien is een hindoe en Hindoestaan hetzelfde. Genetisch gezien is een marron en creool ook hetzelfde. Ongeacht welk geloof je ook uitdraagt, de virus kijk hier niet naar. Dus waarom deze grafiek hier onderscheidingen in maakt is mij ook een raadsel.


  gemodereerd
 14. Men persisiteert in het verdelen van de Afro-Surinamers in Creolen en Marrons…… daar hebben ze een duidelijke politieke reden toe. Het zijn allen afstammelingen van dezelfde Afrikanen die toen uit Afrika geroofd zijn, dus broeders en zusters, familie van elkaar. Dit besef komt gelukkig steeds duidelijker naar voren. Het feit dat men deze verkeerde indeling hanteert maskeert de werkelijke grootte van de bevolkingsgroepen ten opzichte van elkaar. Ik heb hier wel vaker de vaste trollen zien schrijven dat de Hindoestaanse groep in Suriname de grootste is, dit te verdediging van het etnische beleid van Chan en zijn VHP. De waarheid is echter anders dan zij ons door middel van publicaties e.a. willen wijsmaken. De waarheid laat des te duidelijker zien dat de VHP en racistische etnische partij is….met enkele windowdressers ter maskering van de waarheid!


  gemodereerd
 15. De hindoes hebben corona gehad en de moslims en christenen niet .

  Wat een lachertje zeg .

  Lol


  gemodereerd
 16. Hindoe heeft te maken met het geloof. Hindoestanen zijn nazaten van India.
  Een Creool/Javaan kan ook een hindoe zijn als je het hindoeïsme overneemt.
  Ik denk dat met Hindoestanen bedoeld wordt zowel hindoes als moslims. Waarom ze dit zo uitgelegd hebben vind ik vreemd. Er wordt echter geen melding gemaakt van katholieken en protestanten.


  gemodereerd
 17. Verschil, tussen Hindoe en Hindoestanen is door u, vragen naar de bekende weg.
  Hoe het ook zij, corona, heeft slachtoffers geëist.
  Statistieken, betekent voor mij een “indicatie “.
  De rest, wat dit betreft, ligt in mijn handen en mij lukt het pas als we samenwerken.

  Ik doe mijn best, maar heb hulp van de samenleving nodig.


  gemodereerd
 18. Logisch! De helft van Suriname bestaat uit afro Surinamers!

  Maar de bedoeling van dit bericht is duidelijk bedoeld om een bepaalde groep te te stigmatiseren. Nutteloze informatie helaas.


  gemodereerd
 19. Een van de belangrijke oorzaken van de hoge sterftecijfer onder nazaten van Afrikanen heeft met de gezondheidsbeleving van deze groep te maken. Uit onderzoeken is gebleken dat bij mensen met een niet Afrikaanse afkomst de eerste symptomen van een besmetting zich al na twee dagen openbaren. De belangrijkste symptomen zijn: hoest, kortademigheid, koorts, spierpijn, vermoeidheid, verlies van geur- en smaakzin, verstopte neus, keelpijn, diarree. Bij mensen van Afrikaanse afkomst worden de eerste symptomen van de ziekte zichtbaar na een of twee weken. In deze periode heeft het virus de immuniteit van de mensen reeds aangetast zonder dat de mensen het doorhebben. Daar moet nog worden bijgeteld de onderliggende kwalen als overgewicht, diabetes, en andere lichamelijke aandoeningen waar de slachtoffers aan lijden.


  gemodereerd
 20. Ik blijf erbij dat het onderzoek (als er tenminste een onderzoek was) niet goed doordacht is uitgevoerd. Als een student, maakt niet uit van welk niveau, met zo’n onderzoeksresultaat en grafiek was komen aanzetten, had hij of zij niet een 1 maar een 0 (nul) moeten krijgen.


  gemodereerd
 21. Hans Oh. Volgens de volkstelling van 2012 is het aandeel Creolen in Suriname 15,7% en het aandeel Creoolse coronadoden volgens deze cijfers 40%. Dus check eerst die cijfers vriend.


  gemodereerd
 22. Nu moet je als andere bevolking uut de buurt blijven van afro surinamers. Wat een racistische uitspraak. Waren we niet allemaal Surinamers????????
  Nu zie je hoe met rassen gaat delen. Brunsie karie yu boeba sma op fu eenheid.
  Dit is vreselijk wat die racisten doen. Rassenhaat oproepen


  gemodereerd
 23. Je word er gewoon moe van op Wtk. Het steeds maar blijven stigmatiseren van de groep afro Surinamers. Continu maar blijven wijzen met het vingertje. Brunswijk die bij zijn oproep word veroordeeld tot degene die verdeeldheid zaait. Terwijl zijn intentie goed bedoeld is.


  gemodereerd
 24. De afbeelding (diagram) klopt niet, want er zit een stukje geloof bij.

  Deze gegevens zijn vanaf het begin van de pandemie wereldwijd verzameld. Het doel is om de mensen uit die doelgroep gericht benaderen en tbv genetisch onderzoek.
  In Holland is het een simpel linkje met je digid data, klaar.

  Het analyseren van deze data (ras) wordt gebruikt voor meerdere doeleinden en is niet nieuw. Waar zit de grootste werkloosheid, dieftigheid, of chronische aandoening, sterfte, geboorte, etc etc.


  gemodereerd
 25. Dus Konsensi: als een medium een bericht schrijft op basis van feitelijke info die in DNA is gepresenteerd, dan is dat volgens jou stigmatiseren van de groep waarover de cijfers gaan? Je hoofd werkt niet denk ik. Er moet een artikel komen “Afro-Surinamers worden boos als je een artikel over ze schrijft op basis van feiten”


  gemodereerd
 26. Maar beste Konsensi, je noemt het stigmatiseren als wij het opschrijven. Maar hoe noem je dit dan als iemand vanuit de eigen gemeenschap dezelfde info gebruikt om een post te maken. We zijn gewoon oprecht benieuwd hoor, aangezien jij en anderen ons verwijten komen maken:


  Maak melding
 27. Welke cijfers? Wat voor creolen?? AFRO Surinamers staat daar. Waar heb jij leren lezen vriendje? Volkstelling van 10 jaar geleden erbij gehaald? Wat voor mensen reageren hier eigenlijk??


  gemodereerd
 28. @ Patrick,

  Dat is wat me opvalt ja… het medium volgens zeggen, heeft niks beter te doen dan Surinamers aan te duiden in groepen. Op Wtk is die bromtjie djari ver te zoeken. Iemand moet de schuld krijgen wanneer zaken niet goed lopen, ook wat betreft de pandemie. Sari tori


  gemodereerd
 29. Die indiaan hier op wtk reageert als door een Braziliaanse bijgestoken, blijkbaar voelt hij zich gediscrimineerd omdat hij niet in de diagram voorkomt. En omdat hij niet precies de verhoudingen en aantallen weet, speciaal voor hem, onderstaande link. Dus, ingie-boi, ga lezen hor…bikasi ie las a pasie..
  http://suridays.com/volkstellingen-suriname/


  gemodereerd
 30. =Die virus kent geen kleur, maar ik weet dat bij vele afro Surinamers die ziek worden zij eerst naar hun huismiddeltjes grijpen en daarna gaan zij naar een arts voor verdere behandeling. Vaak is dit te laat.
  De overige groep heeft vaak onderliggende klachten met als gevolg een zwakke gesteldheid. Met als gevolg de dood.


  gemodereerd
 31. Uit Wikipedia:
  Stigma (schandvlek)
  Een stigma is een brandmerk dat aan een bepaald persoon, groep personen of zaak wordt gekoppeld. Een stigma kan ook een negatief vooroordeel zijn dat leeft onder een bevolkingsgroep. In het Nederlands kent men het afgeleide werkwoord “stigmatiseren”. Synoniem hieraan is het “brandmerken”. Deze woorden worden gebruikt in overdrachtelijke zin.


  gemodereerd
 32. en niemand die door heeft dat 27% van de gevaccineerden overlijdt? wat neerkomt op 270 gevaccineerden?
  dat vind ik dan wel een aardig hoog aantal voor een vaccin dat je zou moeten beschermen
  dus zo goed is dat vaccin dus duidelijk niet
  of is dat vaccin juist de oorzaak dat je er aan doodgaat?

  en dat zijn dus dingen die je elke keer niet te horen krijgt en weg gewuift wordt met domme opmerkingen


  gemodereerd
 33. Wat een flauwekul allemaal (aannames) aan reacties.
  Eerder stond er in een NL dagblad dat Corona dodelijker was voor mensen uit Azië en niet uit Afrika. Dus er klop geen reet van deze registratie en conclusie.
  Wat voor nut heeft zo’n registratie op basis van etniciteit.
  Vertel eerst maar wat onder Creool (Afro Surinamer) wordt verstaan. Wordt voor elke Covid-slachtoffer de etniciteit bijgehouden??? Vreemd dat men nu ineens met zo’n grafiekje (een vlug vlug werkje) op de proppen komt, zeker om DNA te manipuleren.

  Ik vind dat de overheid een neutrale houding moet aannemen en een beleid moet voeren waarin elke Surinamer/se zich senang voelt.


  gemodereerd
 34. Sedert wanneer worden hindoes gezien als een etniciteit?
  Waarom zijn alleen de hindoes verdeeld in een segment?
  Waarom zijn de andere gelovigen ook niet in segmenten verdeeld?
  Wat is het doel om hindoes en hindoestanen in aparte segmenten te verdelen?

  Onder de hindoestanen heb je hindoes, moslims, christenen, andersgelovigen, agnosten en atheïsten.
  Dus had in de grafiek alleen een segment voor hindoestanen moeten staan en niet een segment voor hindoes en nog een aparte voor hindoestanen.


  gemodereerd
 35. Er is een segment INHEEMS en daarmee worden de Indianen bedoeld.
  De indianen willen wereldwijd Inheemsen genoemd worden en niet meer indianen.
  Geldt dat niet voor de Surinaamse indianen?


  gemodereerd
 36. wat een gelul van dikkedeur , konsenci , pony , hans oh , jullie zullen wel niet gevaccineerd zijn , maar hier in Suriname is de waarheid dat degenen die niet gevaccineerd wil worden van welke afkomst ook door covid getroffen wordt en velen overlijden


  gemodereerd
 37. robg , nep deskundige , nep econoom en nep arts , de incubatie tijd als je besmet raakt met het covidvirus is voor iedereen tussen de 2 en 10 dagen dan zullen zich de symptonen zichbaar worden , dus niet zoals jij zegt dat het voor de ene bevolking groep 2 dagen is en voor een andere bevolking groep tien dagen is , jij lult , en als er nu hier in Suriname een bepaalde bevolking groep meer overlijd aan covid ligt gewoon aan dat ze zich niet laten vaccineren, dus bewijs jou argument

  je had dit verhaaltje al eens eerder geplaatst een tijd terug , maanden terug ,of een jaar geleden en toen kon je het ook niet met bewijzen , de wetenschap lult niet maar jij wel


  gemodereerd
 38. Het allerbelangrijkste ontbreekt in de grafiek: hoeveel van de coronadoden had een ernstige tekort aan vitamines, mineralen en andere essentiële voedingsstoffen?
  Blijkbaar is de regering niet geïnteresseerd in deze gegevens om de mensen efficiënt te kunnen helpen. Platspuiten, lijkt hun motto te zijn. Zelfs als ze lijden aan ernstige onderliggende kwalen – met een zekere dood tot gevolg bij vaccinatie – toch maar platspuiten. Ik heb hier geen goede woorden voor over.
  Geleerden die zulke ‘fouten’ maken en zich arts/medisch deskundige durven noemen! Ik vind dat het dichter bij kwakzalverij komt.


  gemodereerd
 39. @Ronald

  Alle regeringen van alle landen willen dat al hun burgers zich laten vaccineren met het doel het covid-19 virus te bestrijden.
  Frankrijk is zelfs zover gegaan om iedereen die een baan heeft waarbij de werknemers veel contact heeft met burgers, verplicht zich te laten vaccineren, anders zijn ze hun baan kwijt.
  Ook bedrijven dreigen daarmee. Recent nog heeft een rechter werknemers in het ongelijk gesteld omdat het bedrijf waar ze werken hen verplicht zich te laten vaccineren.

  Veel mensen nemen medicijnen in om ziekten te bestrijden. Alle medicijnen hebben bijwerkingen. Maak je daar ook bezwaar tegen.
  De kuren die gebruikt worden om kanker te bestrijden zijn ook niet schadevrij voor het lichaam. Toch kiezen mensen met kanker ervoor.

  Ik begrijp mensen die zo tegen de covid-19 vaccinatie zijn niet.


  gemodereerd
 40. Dat argument van; “ik ben gezond, ik hoef geen vaccin”, mag linea recta in de prullenbak.
  Een vaccin is ter voorkoming van….

  Als babietje was je ook kerngezond en toch ben je gevaccineerd ter VOORKOMING van
  Difterie Tetanus en Polio (DTP). Tjek je gele boekje. Dit is ook gebruikelijk in suri.


  gemodereerd
 41. Angst cultuur doet met mensen mag niet onderschat worden , neemt niet weg dat de mensen die covid krijgen de hulp krijgen aangeboden die ze nodig hebben.
  Mensen op de gang laten liggen terwijl ze zuurstof nodig hebben vroeger 1 of 2 nu 10 stuks die gaan sterven want niemand kan zonder zuurstof.
  sinds wanneer gaat het virus tellen HHMMm
  Als morgen chan covid krijgt dan weet ik 100 % dat hij de hulp krijgt die nodig is en geneest
  Ik vertrouw het niet.
  Mensen ga Pfizer nemen heeft minder bijwerkingen.


  gemodereerd
 42. @Esmerald..waarom moeten de gevaccineerde beschermd worden tegen de niet gevaccineerde? Waarom word de niet gevaccineerde gedwongen om te vaccineren met een vaccin die de gevaccineerde niet beschermt? Of zijn er géén doden te betreuren onder de gevaccineerde? Ga niet zomaar bullshit verkopen,verkoop die shit aan je familie.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES