maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieOPINIE: 'Jeugdrebellie in Suriname'

OPINIE: ‘Jeugdrebellie in Suriname’

-

Does Travel - naar Suriname

[INGEZONDEN] – Zorgelijk en beschamend om te zien en te horen, hoe grote delen van de jeugd, voornamelijk behorende tot een etnische doelgroep in de binnenstad heeft gerebelleerd. Vernielingen, vandalisme en onnodig geweld hebben zij op hun spoor achtergelaten. De groep was opmerkelijk groot en zal vermoedelijk in de toekomst expanderen. Ook is verwachtbaar dat er meerdere van deze onsmakelijke calamiteiten zich zullen voordoen.

Reden genoeg om zich als fatsoenlijke en voorbeeldige burgers zorgen te maken over deze ontwikkeling. Wat is er aan de hand? Hoe kon dit gebeuren?

Gesteld wordt “de jeugd is de toekomst van morgen”. Als wij dit nu meemaken met onze jeugd, dan ziet de toekomst er somber en zorgelijk uit.

De reacties uit de gemeenschap (social media en andere reacties) zijn ook niet uitgebleven. Heel sentimenteel en emotioneel waren de boze reacties, met onterechte generalisering en racistisch getint (zie Facebook). Ook ik maak mij zorgen over dit groeiend fenomeen met daaraan gekoppeld, de geweldsspiraal, welke wij in dit vredelievend land niet gekend hebben. Echter doe ik een beroep op eenieder om de fout niet te begaan om slechts te kijken naar het moment. Het zou verstandiger zijn te focussen op het ontstaan van dit probleem. Wat heeft ertoe geleid dat zoeen grote groep jeugden in massaverband spontaan rebelleert en dusdanig in opstand is gekomen.

Mijn waarheid is dat wij met z’n allen hieraan schuld hebben. Wat de gemeenschap heeft gezaaid zal de gemeenschap oogsten. Ook wij die tot deze generatie ouderen behoren waren ooit kinderen met een natuurlijke jeugdige behoefte. Wij hadden toen dezelfde jeugdige angsten en onstuimige onverantwoordelijke gedragingen, maar onze ouders hebben zich over ons ontfermd en beschermd. De tijdgeest van toen met een strakke sociale controle alsook de prijkende waarden en normen hebben ons in het gareel weten te houden. Het respect voor de juf, de buurman, de politie en ouderen gezag, was de dominante gouden regel. Ook toen was de economische situatie in het land niet denderend, maar de toekomst van morgen werd door een verantwoordelijke gemeenschap veiliggesteld in de opvoeding en vorming van haar jeugd.

Wat is er in de loop der jaren misgegaan op dit vlak?
Op elk gebied zitten wij ouderen onfatsoenlijk met elkaar overhoop. De jeugd kijkt naar ons. Materialisme viert hoogtij, wij discrimineren op elk gebied, gooien normen en waarden overboord, broodgeld wordt gebruikt om ‘Suribet’ te kopen. De jeugd kijkt naar ons. Wij zijn het negatief voorbeeld voor hen geweest.

Laten wij de fout niet maken om af te geven op onze jeugd en hen als op hol geslagen pingo’s en apen te betitelen. Wij moeten hun ook niet met de harde hand aanpakken, want dat zal averechts werken.

Niet alle kinderen hebben het voorrecht te komen uit een gezin, waar zij op tennis en zwemles gebracht worden door de chauffeur. Niet alle ouders hebben de ruimte voldoende aandacht te besteden aan de opvoeding en vorming van hun kroost. Veel ouders zitten de eindjes aan elkaar te knopen met twee en drie onderbetaalde baantjes, waardoor het gezin verwaarloosd wordt. Veel kinderen leven letterlijk op en van de straat. De situatie wordt alleen maar erger en zo hypocriet en opportunistisch als wij zijn, kijken wij slechts naar het feit van gevolg en niet naar het feit van de oorzaak. Ook onze kinderen zouden dit wangedrag vertonen als wij ons niet over hen hadden ontfermd.

Waar zijn al de sociaal maatschappelijke organisaties die zich hiermee bezighouden?

Waar zijn al de religieuze organisaties?

Waar zijn al onze sociologen en andere ‘sabi-mang’s’?

 Wat is het beleid op dit gebied?

Regering leer uit de fouten in het verleden. “Geen brood, geen school” van de jeugd heeft geleid tot de val van het bevoegd gezag. Pak daarom dit probleem zo snel als mogelijk structureel aan. Dit probleem is echter niet alleen voor de overheid om op te lossen. De jeugd problematiek, waar jeugdrebellie onder valt vormt een gemeenschappelijke dreiging, welke integraal dient te worden aangepakt. Er is veel werk aan de winkel voor de politie op het gebied van buurtmanagement, waarbij samenwerking met alle ketenpartners noodzakelijk is.

Op het gebied van de COVID-19 bestrijding wordt deze doelgroep gezien als de ‘super-spreaders’ en misschien hebben zij niet zoveel te lijden aan de fysieke klachten, maar onderschat u de psychische impact op deze doelgroep niet. De COVID maatregelen beperken ook hen in hun recreatiebehoefte en dit wangedrag moeten wij zien als een reactie hierop. Met verwijten en schuld vragen naar mekaar slingeren heeft geen zin.

God behoede ons dat wij niet als in Brazilië onze kinderen, als ratten moeten afschieten door privélegers, vanwege de overlast. Hopelijk komen wij tijdig tot inkeer, zodat wij met de juiste aanpak van dit probleem deze kinderen niet doen uitgroeien tot volwaardige carrière criminelen. De eerste stap is om het probleem met voldoende, reële zelfreflectie te belichten.

Ook ik ben een jongen uit ‘the ghetto’

Namens Stichting ZEN (Zorgvol en Nobel)

dhr. O. Terborg

opening
Fernandes Express
Passion in concert

21 REACTIES
 1. Goed verwoordt, helaas zal dexe grorp steeds meer toe nemen. Geen enkel instantie zal hieraan wat kunnen doen, het begint thuis want je ouders moeten jou opvoeden.
  Ik benijn ouders in ieder geval meer dan dankbaar voor wat ik mu ben en dat geef ik door ook aan mijn kinderen!!!!


  gemodereerd
 2. Beste O. Terborg,
  antwoord op uw vragen, ligt bij de ouders/verzorgers en de omgeving.
  Er kunnen meerdere antwoorden zijn, misschien ook de reden van deze jeugd.


  gemodereerd
 3. Meer valt er hierover niet te zeggen. Dit is de juiste analyse en de hand op de juiste plek zetten.

  Prachtig verwoord en opbouwende kritiek waarmee zowel de gemeenschap als de regering wat mee zou moeten doen.


  gemodereerd
 4. Heer O. Terborg
  Inderdaad is de spreuk “wie de jeugd heeft heeft de toekomst” en dat is maar een deel van de waarheid.
  Wie de jeugd heeft en niet goed opvoed en normen en waarden bij brengt heeft niet de toekomst doch de komst van anarchie gelijk bijvoorbeeld een land zoals Jamaica waar politie niet in sommige delen van steden durft te gaan (in Suriname Sunny Point en texas).
  Als de ouders, vaak éénouder gezinnen, kinderen in grote aantallen ter wereld brengen en deze niet kunnen voeden laatstaan opvoeden is het treurig om de overige keurige burgers een deel van de schuld te geven voor dit gedrag.
  Heer O. Terborg
  een plant dien je te verzorgen om goede vruchten te dragen, een dier dien je goed op te voeden zodat het zich gedraagt naar de normen en waarden in het huis dat het verblijft en dus zo ook de kinderen van een gezin.
  En daar ontbreekt het aan heer O. Terborg een goede opvoeding (zorg dragen) en het bijbrengen van normen en waarden (onderhouden)


  gemodereerd
 5. Niet alle ouders hebben de ruimte en tijd om voor hun kinderen te zorgen🙄, ☝🏼maar het is wel een bepaalde etnische groep die deze kinderen blijft werpen, want iedere kerel die mooi weer komt spelen heeft “recht” op zijn eigen kind. Het kan ook weer geld opleveren, voor een korte periode, want dan zijn die kerels weer gevlogen naar de volgende in de wachtrij. Surinaamse etnische vaders hebben zelden een binding met hun kinderen, ze zijn wel trots om aan hun vrienden te vertellen hoeveel ze er hebben, en als ze ouder worden willen ze er ook nog door verzorgt worden, maar verantwoording voor ze nemen No Way…👋🏼. O ja en natuurlijk hebben de Hollanders daar schuld aan, want weet je toen in de slavernij tweehonderdjaar geleden, je weet toch🙄😏


  gemodereerd
 6. Zolang een hindoestaan president is zal er door Afrikanen massaal geprotesteerd worden ook bij de politie zie je onwenselijke situaties. Leer uit de lessen van Amsterdam. Het is helaas niet anders. De sfeer wordt met de dag grilliger. Zie ook massaal toegenomen roof verkrachting. Ik ziet het verdelen van het land door internationale interventie nog steeds als optie.


  gemodereerd
 7. Met al de drop outs komen er alleen meer onhandelbare jongeren. Weerspiegeling van de regering krijg je.
  Nu moet men er ets aan doen, maar er gebeurt niets behalve hoop vergunningen voor wapens. Dat was Chan zn idee altijd al.
  Als je geen veilig huis hebt ga je de straat op. Er wonen nu meer dan 2,3 gezinnen in een huis. Ouders moeten 2,3 banen. Zien hun kids niet. Wat wil je dan???


  gemodereerd
 8. wellicht wil de jeugd hiermee laten weten wat ze vindt van het feit dat de avondklok nog een heel vol jaar door mag gaan van het parlement. met een beetje geluk en dezelfde regering volgend jaar weer verlenging met een jaar. was het niet rusland die zei eh eh, het lijkt wel de periode van de staatsgreep met de avondklok. maar nu komt het hem wel uit, dus tjoep.
  en verder: laat je horen.


  gemodereerd
 9. De wortel van dit probleem is Bullshit Bouta !
  Deze nationale dagu is een hebi voor Suriname.

  We moeten deze vloek bezweren met ons allen want u ziet dat het escaleert !

  Set Sranan fri !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 10. Ik als sabi-mang zeg, het ligt aan hun eerste rolmodels; de ouders.
  Deze kids volgen het voorbeeld van hun ouders die elke gelegenheid aangrijpen om te staken voor meer geld. Totaal geen rekening houden met het feit dat ze zelf debet zijn aan de huidige situatie. Meer geld met een werkattitude van min zero. Alleen maar gefocust op materiële zaken.

  3e generatie revo, uitzichtloos gedoe.
  In plaats van te wachten op de overheid kunnen ze eens een keer in hun leven, zelf het initiatief nemen.
  Wanneer hebben ze voor het laatst tegen hun kids gezegd; ik hou van je, het leven is nu even zwaar, maar het komt goed, geef niet op!

  Ik vermoed nooit!


  gemodereerd
 11. Dus beste mensen.
  Ik hou ervan om te kijken naar hoe mensen zich gedragen en te vergelijken met welk diersoort zich op een bepaalde manier gedraagt . Hier hebben we te maken met groepsgedrag. Wij mensen gedragen ons niet op zo ’n manier.
  Dan ga je kijken welk diersoort zich zo in groepen voortbeweegt. Heb je die analyse dan ga je verder kijken naar de handelingen die zijn gepleegd. Dingen van links naar recht gooien, zaken vernietigen etc.
  Het heeft verder geen betoog nodig denk ik.


  gemodereerd
 12. Volgen jullie goed de strategie van de Nationale Dagu Partij !
  Recentelijk hebben ze weer een massameeting gehouden. Aboel, Boefa, Mishika hebben de paarse paniekzaaiers weer toegesproken.

  Deze reljongeren hebben een connectie met de paarse profeten !

  Nu dat gesjoemel met onroerend goed en foute stichtingen ook aan het licht komt en ABOP de Nationale Dagu’s niet meer kan beschermen kunnen de rellen en acties toenemen en agressiever worden.

  Pak de vernietigers van land en volk aan,
  wacht niet totdat het te laat is !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 13. Doodschieten dat gespuis.Als de ouders ze niet in de hand kan houden,groeien ze voor galg en rad op.Op oudere leeftijd gaat de samenleving grotere problemen hebben met wat nu kinderen zijn.Weg met deze duivels.


  gemodereerd
 14. De beste aanpak ooit is: introduceer z.s.m. max. 4 loonklassen. Daarmee heeft iedereen voldoende inkomen en is er geen excuus meer om vandalisme te plegen, te roven, moorden enz.
  Dan kan misdaad hard aangepakt worden.


  gemodereerd
 15. Morgen gaan ze in suri de straat op tegen gedwongen vaccinatie, medisch racisme en apartheid (huh).

  Hier hebben ze de strijd verloren, wie niet wil blijft maar thuis en wordt vervangen door een robot.
  Nu zijn ze hier gefocust op het klimaat, extension rebellion, das nou een goed protest, hele week, yeah.

  Verhitte gemoederen, chaos, misbruik van chaos, wereldwijde protesten, angst voor verandering, minimaal tot eind oktober zie ik in mijn glazen bol.

  Be still & observe.


  gemodereerd
 16. Mijn idee is dat sinds de Marrons in zeer grote aantallen uit het binnenland -onvoorbereid – naar de stad zijn getrokken, er veel criminaliteit en armoede is ontstaan.
  In het binnenland had men alles. In de stad heeft/had men niet eens een huis. Wat ze massaal in de stad zijn komen doen is voor mij een raadsel. Je gaat pas ergens weg als het er heel slecht is en het elders veel beter is. Zo slecht is het binnenland helemaal niet. Als je er wat van wilt maken, tenminste.


  gemodereerd
 17. @ Realist;
  Het land verdelen?? Opsplitsen bedoel je?
  Voor iedere bevolkingsgroep zijn eigen stukje bedoel je??

  Waaat een achterlijk plan zeg!
  Ik doe daar nooit aan mee.
  Doe mij maar die mooie meltingpot called Suriname.


  gemodereerd
 18. Zinloos geweld. Een groep moet altijd een paar verstandige lieden hebben die ook goede uitvoerbare plannen voor de toekomst hebben. Deze groepje heeft niks. Het wordt duidelijk aangestuurd door mensen die hun eigen belangen hebben.


  gemodereerd
 19. Schandalig. Vroeger werkten ouders ook sommigen tot laat op het land maar we kenden deze dingen niet. Sociale controle is ver te zoeken. Als ik naar de beelden kijk zie ik jongeren waarvan de ouders verantwoordelijk zijn we kunnen aan alles wel een oorzaak vast pinnen maar opvoeding begint thuis.
  Ik heb 3 kinderen door mijn opvoeding Als alleenstaande zijn ze goed terecht gekomen waarom zou het anderen niet lukken waar een wil is is ook een wet. Leer ze normen en waarden. Dat ontbreekt heel veel bij de meeste jeugdigen in Suriname.
  De manier hoe ze volwassenen aanspreken zegt al genoeg. Praten veel Praten met ze en als dat niet helpt maatregelen treffen want als ouder ben jij de baas in huis. Niet luisteren daar is de gat van de deur


  gemodereerd
 20. Als we stellen: ‘de jeugd is de toekomst van morgen’, hebben we de toekomst heel ver verborgen. Want morgen is al in de toekomst, dan heb ik medelijding met de jeugd (ze komen nooit aan bod).
  We moeten zeggen/schrijven: ‘De jeugd is de toekomst’ of ‘De jeugd van vandaag is de leider van morgen’. Maar niet die twee uitspraken mengen! In het Nederlands wordt dit ‘Contaminatie’ genoemd. Het is een taalfout.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES