zondag, juni 23, 2024
HomeNieuws uit SurinameOPINIE: 'Brunswijk op raciale toer voor machtsbehoud'

OPINIE: ‘Brunswijk op raciale toer voor machtsbehoud’

-

Does Travel - naar Suriname

[INGEZONDEN] – Terwijl president Chan Santokhi, oproept tot eenheid en de Bromki Dyari samenleving dichter bij elkaar te brengen, is vicepresident Ronnie Brunswijk bezig een gevaarlijke raciale snaar te bespelen. Het is ten zeerste te betreuren dat de vicepresident in een filmpje (boven) oproept tot bundeling van alle Afro-Surinamers. Met zijn raciale en polariserende uitspraken sluit hij andere bevolkingsgroepen uit tot bundeling.

President Santokhi tijdens zijn Jaarrede en Marronboodschap: “Ik heb met vaste overtuiging, laten doorschemeren, dat: “Eenheid in onze verscheidenheid, iets is, wat wij moeten koesteren. Dit, heeft ons tot voorbeeld gemaakt, van velen in de wereld. Als president, moet ik niet alleen het land dienen, maar ook de Bromki dyari samenleving, dichter bij elkaar brengen. Surinamer zijn, betekent, dat wij allen die hier wonen, ongeacht etniciteit, het multiculturele product zijn, van dit mooi land”. Dat is het verschil!

Waarschijnlijk beseft vicepresident Ronnie Brunswijk niet dat hij met zijn oproep voor grote ellende gaat zorgen. Hij riep de nakomelingen van de slaven op tot bundeling. Hij merkte op dat hij als vicepresident altijd opkomt voor de belangen van de Afro-Surinamers. “Na mi de leki vice-president fu hori den baka gi den. Daarom mi e kari unu fu un bondru. Deze kans krijgen we nooit meer”, aldus Brunswijk.

Het is meer dan duidelijk dat deze vicepresident niet gaat opkomen voor de belangen van andere bevolkingsgroepen. Wat zal dan met de andere bevolkingsgroepen gebeuren? Moeten de Javanen, Chinezen, Indianen, Hindostanen en anderen ook gaan bundelen om op te komen voor hun belangen?

De oproep van de vicepresident tot bundeling van Marrons en stadscreolen gaat zorgen voor raciale spanningen tussen de bevolkingsgroepen. Dit had ik niet verwacht van vicepresident Ronnie Brunswijk.

Ronnie Brunswijk is vergeten dat hij 1x 24 uur vicepresident is van het land en niet slechts van één of twee bevolkingsgroepen. Hij moet juist zorgen voor vrede, rust en liefde en de eenheid bewaren onder de verschillende bevolkingsgroepen. Hij dient zich juist op een opbouwende wijze zijn gevoelens tot uiting te brengen en niet polariserend en raciaal bezig zijn. Zulk gedrag leidt tot grote ellende in dit land.

Het is evident dat de vicepresident, een verborgen agenda heeft namelijk een gooi doen naar het presidentschap van het land en dat heeft te maken met machtsbehoud. Ik ben ervan overtuigd dat de vicepresident bij de komende verkiezingen van 2025, het raciale sentiment gaat gebruiken ten eigen bate en daarvoor moeten we oppassen.

Idris Naipal

opening
Fernandes Express
Passion in concert

59 REACTIES
 1. Ha ha haaaaa Idris is GEK

  Idris, ga aub naar de uitzending van Collegetour te Nederland terugkijken en check de vragen door Farayad Hok, de reactie van het publiek en van de presentator en je weet meteen wie de rasist is in de Surinaamse politiek!

  Als je het nog niet weet, omdat je struisvogel speelt, kijk dan naar de samenstelling van de top van SZF, naar de initiatiefnemers van New Surfin etc etc


  gemodereerd
 2. Nou hij is eindelijk wakker trouwens rassen discriminatie zal altijd blijven wanneer het goed uitkomt daar wordt door iedere politieke partij gebruik van gemaakt alleen sranang tongo verstaat iedereen maar niet iedereen verstaat hindoe of Javaans


  gemodereerd
 3. Ge-achte landgenoten,de kogel is door de kerk, als burgers van dit land moeten wy ons afgaan vragen of dit nog wel kan wat zowel mnr santoki als ook mnr brunswyk tentoon spreidt.
  Moeten wy als volk ons laten opdelen door wie dan ook, woon je in Suriname dan hoor je de grondtwet te eerbiedigen, zo staat het in onze wetgeving. uit welke bevolkingsgroep je ook voort kom je hoor je als landgenoot tegedragen ,dus zonder onderscheidt.
  het apaartheidts gedrag moet weg gewerkt worden, de politiek is daar mede schuldig aan.
  En als men beweerd dat brunswyk daar mee begonen is dan zyn er genoeg bewyzen voor ,
  dat de pot de ketel verwyt zwaart tezyn.


  gemodereerd
 4. Als een hindoe oproept tot bundling van alle hindoes ongeacht kaste, lijkt mij dat een goed iets.
  Als een Javaan oproept tot bundeling van oostbidders en westbidders, lijkt mij dat een goed iets.
  Als Brunswijk oproept tot bundeling van stadsnegers en bosnegers, lijkt mij dat een goed iets. Wij moeten bij dit soort oproepen tot bundeling van een verdeelde etnische groep niet meteen uitgaan van het ergste en er meteen racisme ten opzichte van anderen in zien.
  Want eerlijk gezegd is het stom dat we in Suriname ervan uitgaan dat bosnegers en stadsnegers aparte groepen zijn, terwijl ze uit dezelfde bron komen.


  gemodereerd
 5. Brunswijk bedoeld, dat Blaka mang no abi eenheid. Meer niet, Beste meneer Naipal…u moet zaken niet uit zijn verband gaan trekken. Dit wat u doet is haat zaaien. De overige bevolkingsgroepen zijn verenigd, die werken samen. De afro Surinamers hebben dat onderling niet en dat breekt ze op. Er is een bewustwordings proces gaande bij de zwarte mens, men laat zich niet meer piepelen. Weest u kritisch naar het etnisch beleid van de Vhp, waar het gros van de benoemingen op hoge posten, mensen zijn die op de President lijken. Brunswijk is misschien een eigenzinnige vent met al zijn fouten, maar hij is onmiskenbaar de man, van het Volk!


  gemodereerd
 6. Idris zoekt spijkers op laagwater. De woorden van Bravo worden ten bate v d dubbele agenda v Idris misbruikt.
  Ook de VHP bundelt. Is historisch ontwikkeld. Dat ga je niet in 1 jaar teniet doen. Splinter en balk torie Idris. Ga dokken.


  gemodereerd
 7. Volgens mij zijn jullie nog dommer dan het achterwerk van een ezel. Luister gied wst brunswijk zegt. Als jullie zijn taal niet begrijpen dan moeten jullie dat eerst goed onder knie krijgen voordat jullie commentaar geven. Brunswijk helemasl gelijk!!!! Zijn volk, de marrons, die gunnen elkaar niks en dat is ook zo, er is geen eenheid onderling en dat is wat hij bedoelt. Het heeft totaal niks te maken met raciale uitspraken!


  gemodereerd
 8. But we now have no friends
  In-a high society, yeah
  We no have no friends
  Oh, mark my identity


  gemodereerd
 9. Volgens mij heeft de heer Brunswijk met de oproep aan zijn achterban geen misdaad gepleegd.
  Het is zijn fundamenteel recht om zijn totale achterban op te roepen om wakker te worden en zicht te bundelen. Dit had hij veel eerder moeten doen, maar nu niets komt voor zijn tijd.

  Anderen doen dit al jaren, maar daarover kraait geen haan en nu dat de heer Brunswijk ons nader tot elkaar wilt brengen, zien velen dit als een bedreiging.


  gemodereerd
 10. Zo is het altijd gegaan in Suriname een raciale strijd er is
  nooit een eenheid geweest tussen Hindoestanen en Creolen.
  Jammer dat het zo gaat want als er eenheid is heb is heb je
  geen gedonder. Dat is mijn mening.


  gemodereerd
 11. Het hek is van de dam! De oproep van deze dong kaw plaatst een bom onder het bewind van de regering. Als ik Chan was, zou ik er de brui aangeven en een motie van wantrouwen indienen. Laat het maar aankomen op nieuwe verkiezingen. De kans is groot dat de VHP de grootste partij word. Het zou veel beter zijn als de VHP en NPS samen een regering vormen. Met domme Lonny komt Suriname geen stap verder, want hij voegt niks toe aan ontwikkeling aan en welvaart. Zelfs behoorlijk Nederlands spreken is al te moeilijk voor hem. Hij is een over het paard getilde boerikie. Hij is zonder twijfel de allergrootste OEN van de ABOP en schande dat iemand met zo weinig capaciteiten de functie van vice president van Suriname vervuld.


  gemodereerd
 12. De directe aanleiding voor deze uitspraken vav de VP zijn mij niet duidelijk. Polarisatie en etnische spannigen zijn gezien de status quo van dit land buitengewoon gevaarlijk !


  gemodereerd
 13. Enige politieke partij, die niet op basis van ras en kleur misbruikt maakt van zogenaamde eigen ras of bevolkingsgroepen als stemvee : is de NDP. Hoewel ik ben geen lid van geen enkele politieke partij.
  Brunswijck leeft in grote waanzin, hij weet niet eens wat de functie van een vice president betekent. Enige wat hij weet Mijn familie moeten eten.


  gemodereerd
 14. @Guno de taal die de hindustanen onder elkaar spreken heet Sarnami. Sinds wanneer is hindu een taal? Voordat je commentaar geeft eerst het verschil kennen tussen het een en het ander.
  De taal van de javanen is Bahasa Indonesia.


  gemodereerd
 15. @ Guno & R.Brown

  Waar een wil is, is er een weg. Iederéén kan Javaans of Hindi leren, als je maar wil! R.B. je hebt volkomen gelijk, deze bos bewoner probeert zijn stommiteit, op allerlei manier tentoon te spreiden (etaleren.) Het is een vorm van Racisme, in combinatie van macht! Dat hij een vieze }plee – si -dent {is zegt al genoeg, daar hoort hij niet thuis.

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 16. Laten we hopen dat de gemiddelde Surinamer inziet dat deze man totaal ongeschikt is op deze positie, hij is dom en neigt heel erg naar een dictatuur. Een Amin pur sang. Als de zwarte bevolking erin trapt om hierin mee te gaan staat ze echt een ellendig leven van moorden en verkrachtingen te wachten. Want dat is de mentaliteit dat deze man in zich heeft en daar promoot hij ook voor. De status van VP is hem al naar zijn grote hoofd gestegen, hij zit er alleen voor zichzelf en voelt zich gesterkt door de zwarte aanhang waar hij geld aan uitdeelt.. Hij gaat zeker in zijn achterhoofd voor een totale macht gaan, en ons land helemaal in de vernieling storten. Je mag nu klagen dat je Hindoestaanse geschoolde staatshoofd hebt, maar een ongeschoolde inboorling zonder enige kennis van zaken, dat is pas iets om je zorgen over te gaan maken.
  En een ieder die hier zijn twijfels over heeft, mag bij zichzelf te rade gaan of ze niet beter hun energie in een goede scholing kunnen gaan steken.


  gemodereerd
 17. @Rbrown

  Je suggereert dat de hindustanen zijn begonnen met het volk te verdelen!
  De NPS is opgericht in 1946 en was een politieke partij voor de creolen ook al is de betekenis Nationale Partij Suriname. Zo nationaal was en is die partij nog steeds niet.
  De VHP is 3 jaar later in 1949 opgericht, omdat de NPS alleen opkwam voor de belangen van de creolen. Zelfs voor de marrons deed de NPS niets, vandaar dat ook partijen als ABOP en BEP zijn ontstaan. De javanen kwamen met hun eigen partij.
  Weet wat je schrijft.


  gemodereerd
 18. Als je een idioot bala bent moet je luisteren naar deze mongool. Hij stuurt aan op een burgeroorlog.


  gemodereerd
 19. Beste Idris, het is juist de heer Santhokie die een verborgen agenda heeft. Op tenminste 3 momenten heeft hij de coalitie niet geïnformeerd. Althans dat lieten ze blijken.
  Het eerste moment was de oprichting van New Surfin. Het tweede betrof zijn uitspraak, op bezoek in Nederland, over eventuele vervroegde verkiezingen. Het derde was de benoeming van de heer Ramlall. (Mijn mening).
  Binnen de coalitie wordt hij niet meer vertrouwd. (Blijkens dit filmpje) De ABOP sorteert nu alvast op vervroegde verkiezingen, en roept alle afro’s op zich te bundelen. Uiteraard in de ABOP. De reden? op 00.51 wijst hij de afro’s op hun deel/koek van Suriname. Kennelijk is de huidige verdeling krom. (Nepotisme, benoemingenbeleid, economische voordelen_)


  gemodereerd
 20. Ik snap die gast niet. Ik ben opgegroeid met alle culturen. Rood paars groen. We hebben met mekaar gehuild en gelachen en wat doet deze lul? Verdeeldheid zaaien. Met zijn allen hebben we iets te maken met de slavernij. Wie denkt hij wel dat hij is?


  gemodereerd
 21. Goed zo Brunswijk. Roep de afro sur op om te bundelen. Zo alleen zijn ze sterk. Die verhaaltjes van Chan zijn voor de show, want hij hft er alleen voordeel van als de creolen niet bundelen. Hij hft een paar verraders in Vhp, Dijksteel, van samson en nog een paar. Maar geloof me die horen niet in hun kliekje. Domme pionnen zijn dat.


  gemodereerd
 22. Ik ben de Almachtige God dankbaar dat hij mij heeft gered uit de greep van Suriname, de Duivel en ellende. Sterkte daar mensen.


  gemodereerd
 23. Mijn mars brunswijk zien jullie niet dat brunswijk voor zijn eigenbelang gaat familie en vriend accommoderen en nog meer gronden in zijn bezit ik bundel niet met dieven hij en chan hebben het zelfde gedaan vriend familie accommoderen over eenheid gesproken mijn mars brunswijk is onbeschoft hij weet niet te praten geen brunswijk ook geen chan nooit meer mijn kinderen hebben toch ook gestudeerd en nu is brunswijk vice-idooit wat doet hij voor de creolen hij en chan alleen het volk bellasten met hoge prijzen hij is er toch nu wat doet hij voor ons helemaal niets alleen zich zelf verrijken de hindustanen Javanen zijn ook mijn broeders hij wil dat alle creolen voor hem gaan stemmen zodat hij meer macht krijgt geen enkele land gaat met hem werken hij is een crimineel.hij weet niet te praten. Ik zeg het nogmaals brunswijk nooit meer.nu kijk hij helemaal niet naar de creolen maar zodra 2025 nadert gaat hij komen slijmen wie wil mag er in trappen dan gaan wij zeker met brunswijk meer achteruit in het land want alleen zijn kinderen en zijn broer hebben gestudeerd .weet je hoe slecht mijn kinderen het nu hebben.


  gemodereerd
 24. Heeft Santokhi ooit de hindustanen opgeroepen om zich te bundelen? Neen, dus waarom wordt hem verweten dat hij racist is?
  Het nepotisme beleid van Santokhi maakt hem niet tot racist. Als men dat van hem vindt, dan zijn alle voorgaande presidenten ook racisten, want ook zij waren nepotistisch bezig.


  gemodereerd
 25. Wat een zielige figuren hier met hun commentaren. Santokhi heeft nergens opgeroepen dat zijn Hindoestaanse broeders in de stad en op de plantages van Suriname zich moeten bundelen. De huidige VHP bestaat inmiddels uit meer dan alleen uit Hindoestanen. En als partijen zich gaan bundelen dan komen de VHP, NPS en PL als grootste uit de bus en geen enkele versnipperde Marron partij. Deze laatsten lusten Brunswijk niet als President.


  gemodereerd
 26. Net als Bullshit Bouta is Brunswijk ook een leider die leiding geeft door intimidatie en populisme.

  Beste landgenoten,
  Wij werken aan een Beter Suriname dit soort oproepen en dit soort leiders horen niet meer thuis in onze nieuwe Suriname !

  ABOP stemmers moeten goed bij zichzelf te rade gaan of dit wel de juiste leider is die hen vertegenwoordigt. Brunswijk heeft duidelijk geen visie en gaat alleen voor regeermacht om zijn eigen goud imperium, dat nogwel aan het volk toebehoort, te vergroten. Hij strooit letterlijk met geld om populair te doen bij het onderontwikkelde volk !

  Een goede leider inspireert, motiveert en harmoniseert !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 27. mij krijgt hij niet bij zijn raciale toer hoor, en ja, Idris is gek en blijft gek.
  santhokie en brunswijk: zelfs al zagen wij brunswijk aankomen, santhokie zagen wij niet als de figuur die hij nu is, wat santhokie betreft is het bouterse III: uitgevonden en verbeterd.


  gemodereerd
 28. In mijn optiek ziet u het verkeerd.

  Het gaat om een eeuwenoude vete tussen de stadsafro’s die zich heel wat voelen en de marrons, die de ontwikkeling niet kunnen bijhouden.
  Laat ze dit lekker zelf uitzoeken.

  Jullie geven deze vp teveel aandacht. Hij zal door zijn eigen partij weggevaagd worden. Ook nu weer gedoe met abop noord. Ik hoop dat ze nu eindelijk inzien op wie ze hebben gestemd.


  gemodereerd
 29. Hoe reageren de coalitiepartners en DNA leden op zijn uitspraak ?

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 30. Brunswijk is een veroordeelde MISDADIGER (Bankrover / Drugsdealer)hij is een schande voor de Afro-Surinamers…Alleen in Suriname kunnen zulke figuren president / vice-president worden…Bundeling ? Het moet niet gekker worden !


  gemodereerd
 31. Zie hier beste famiri , wo bundel achter druga bravo for plesident.

  Suriname op weg naar een nog grotere afgrond, brunie gaat met keld strooien.

  Gado de wi fesi mang.

  Beste famiri, sommige nakomelingen van de hard werkende ex slaven zijn best intelligent.
  Maar bruinsi,.. kom op man. Ga weer naar school en leer basis vaardigheden.

  Want met brunsi als pres, gaat Nederland vast zijn schatkist over Suriname Strooien.


  gemodereerd
 32. Hij liegt alle grond die hij heeft gestolen van de gemeenschap van de afro amerikanen probeert hij nu goed te praten maar het is te laat. Hij moet gewoon oprotten hij is gewoon een crimineel. Hij kan niet eens het land uit zonder opgepakt te worden. Hoe kan je een land besturen met een veroordeelde drugsdealer en bankovervaller wat niemand is vergeten.


  gemodereerd
 33. De inzender van dit stuk en zijn volgelingen doen nu hun best om de zaak om te keren en de aandacht af te wenden van Santhoki‘s nepotistische en raciale benoemingen.
  Deze inzender maakt zich nu pas zorgen om raciale spanningen terwijl die reeds lang naar de samenleving lonken (ik houd mijn hart vast)!.-
  Waar was hij na al de vernederingen beledigingen en wat dies meer zij aan het adres van de vicepresident, de minister van justitie en de rest van de Afro en etnisch gemengde groep?
  Lees ze maar op de sociale media.
  Ik geef Brunswijk in deze 1000% gelijk om zijn mensen bijeen te roepen!-
  Alle teleurgestelde creolen en Marrons (ook vele Hindoestanen inheemsen Javanen) die ondanks waarschuwingen toch voor de VHP gestemd hebben moeten zich nu terugtrekken en de Verenigde Hindoestaanse Partij in zijn sop gaar te laten koken. –
  De Verenigde “Hindoestaanse” Partij is niet de Verenigde “Hervormingspartij” gebleken die ze hadden gehoopt te verwachten. De naam is slechts een vlag op een modderschuit. De mensen uit de achterbuurten waar Santhoki zijn “hervormingsverhalen” hield voelen zich in de val gelokt.
  Ik geef deze regering werkelijk nog maximaal een jaar of verdwijnt vast en zeker na 25.05.2025!!!


  gemodereerd
 34. Bundle fu du sang ?
  Boi de regerings “leiders” eten elke dag goed dan mi y struggle
  Om deng mang beleid


  gemodereerd
 35. Idris zijn hoofd werkt niet goed. Hij ziet spoken opdoemen die door Brunswijk helemaal niet zijn genoemd. Hij gaat een sfeer oproepen waardoor mensen direct intermen van racisme gaan denken. De toespraak van Brunswijk moeten wij plaatsen in het kader van de Dag der Marrons in Suriname. Brunswijk spreekt tot zijn broeders en zusters, de Afrikaanse diaspora in Suriname. Hij heeft deze groep in zijn toespraak niet opgezet tegen de andere groepen in Suriname. Hij roept op tot eenheid onder de Afrikaanse diaspora die zwaar te lijden heeft gehad van de Hollandse overheersing.

  Idris Naipal is een die-hard aanhanger van de VHP.Deze partij doet van alles om de Hindoestanen onder haar leiding te bieden. De mascotte van de VHP is het nationale symbool van India. De kleur Oranje, The Orange Movement, heeft betrekking op oranje de nationale kleur van India. Ik ben geen aanhanger of sympathisant van Brunswijk zijn politieke partij. Maar zijn oproep tot eenheid spreekt me wel aan. Brunswijk zit thans in een machtscentrum en hij is niet dom. Hij ziet dat zijn politieke partners alles in gereedheid brengen voor hun doelgroep om maximaal te genieten van o.a. de olie-opbrengsten. Het zit eenmaal in alle haarvaten van de VHP om alleen de groep die tot de hogere kasten behoren voor te trekken. Brunswijk wilt mijn inziens ook dat de Afrikaanse diaspora over de gehele linie ook profiteert van de rijkdom. Hij heeft immers ook een ‘ sociale kant ‘ die door velen wordt gewaardeerd. Mijn politieke partij is de NDP. Deze politieke partij is voor alle Surinamers.


  gemodereerd
 36. R brunswijk gedrag je een voorbeeld man?
  Je bent vp van alle surinamers ongeacht afkomst?
  Leer iets nuttigs?


  gemodereerd
 37. RB heeft niets verkeerds gezegd. Politiek is smerig en je moet kijken waar je kansen zijn.
  Alle politieke partijen e/o hun leiders mogen en moeten het streven hebben om de grootste te willen zijn e/o in de coalitieregering te komen. Als men voor de tweede plaats gaat is dat geen strijd.

  Een mens moet hoge doelen stellen en er keihard voor werken om het te realiseren. Dat telt.
  Chan doel was om president te worden, heeft hij gerealiseerd. RB wilde DNA-voorzitter worden, dat was zijn doel, het is het gelukt. Daarna wilde hij VP worden, is hem ook gelukt.

  Louis van Gaal doel was om met AJAX in zijn periode de beste ploeg van Nederland, EU en de Wereld te zijn, het is hem gelukt. Wat was zijn uitspraak, Wij zijn de besten!

  Je moet altijd de beste willen zijn. Altijd voor een 10 werken.

  Dat moet het doel van alle Surinamers worden de beste te zijn in wat ze doen en er dan keihard voor werken om het te realiseren.

  Laat dit een wijze les voor alle Surinamers zijn. Hoge doelen stellen en keihard voor te werken om het te realiseren. Maar dan als dat gebeurd is, ben je er nog niet. Het gaat dan om je te handhaven en de beste te willen blijven.


  gemodereerd
 38. Whahahaha, je meent het@robg.

  Welke broeders en zusters. Jullie lusten die marrons niet, en hij beseft dit heel goed.

  Jullie stadsafro’s vinden die marrons minderwaardig tok. Paaien heeft geen zin. Hij heeft de kans van zijn leven gekregen van president Santokhi om hem aan te nemen als vp. Dat hoefde heus niet hoor. Was dit niet gebeurt dan was suri verzopen van ellende.
  Dit is de keuze vh volk geweest, alles behalve die veroordeelde moordenaar.

  Het besef dat die vp niet voldoet, begint langzaam door te dringen bij de marrons.
  Dus…. maak jezelf geen illusies hoor. Niemand wil de ndp.

  Btw hij zei bundelen afro’s, niet bundelen met iengi’s.


  gemodereerd
 39. Als mensen, ongeacht hun roots, samenwerken, bereiken ze altijd meer dan wanneer ze elkaar tegenwerken , bestrijden en niets gunnen. Je moet wel kritisch zijn naar degene die oproept tot samenwerking; gaat het om een integer iemand die het algemeen belang nastreeft, of gaat het om iemand die alleen het eigen belang voor ogen heeft? Figuren als Brunswijk, Bouterse en Somohardjo lijken mij niet integer, zij denken vooral aan hun eigen hachje, ik vertrouw ze daarom voor geen cent.


  gemodereerd
 40. Henkes, is mr. Santhoki dan integer, degene die deze reactie heeft geschreven over samenwerking en brontjie Djarie, is hij vergeten wie de toon heeft gezet, en over dat racisme en uiteindelijk toen wij in die tuin keken voor die bromtjie djari zagen wij alleen maar één soort bloem. Waar hebben jullie het over. Iedereen mag bundelen behalve de zwarte man, hij had allang moeten oproepen voor die bundeling, maar is nooit te laat. en dat gaan wij doen en Belly doet het goed.


  gemodereerd
 41. Citaat van de week!
  Mijn politieke partij is de NDP. Deze politieke partij is voor alle Surinaamse boeven.


  gemodereerd
 42. Dre, precies jij zegt de waarheid over dhr. Santhoki, want veel zwarten slapen nog en spelen mooi weer. terwijl die man is begonnen met die racistische toer, en speelt mooi weer met zijn brontjie djarie. maar we zien een soort bloem.


  gemodereerd
 43. Wat Brunswijk NU preekt is de oude politiek: gebaseerd op etniciteit.
  Eerlijk gezegd vind ik dat voor een land als Suriname ook de beste politiek. Laat elke bevolkingsgroep op z’n eigen politieke leiders stemmen. Laat die partijen dan samen een regering formeren. Zo zijn dan vele etnische groepen vertegenwoordigd in de politiek.
  Dus, terugkeer naar de oude politiek.
  Bovendien wordt er dan ook korte metten gemaakt met een andere fenomeen, nl wie is de leider van de Creoolse/Marronese gemeenschap? Brunswijk, Bouterse of Rusland?
  Het is al lang duidelijk dat de moksi-meti politiek geen zoden aan de dijk zet.
  Met sterke etnisch gebaseerde partijen kan elke groep vertegenwoordigd worden in de politiek. Met de benodigde goede wil kan er op deze manier zelfs sprake zijn van een nationaal kabinet.


  gemodereerd
 44. RobG: De mascotte van de VHP is het nationale symbool van India. De kleur Oranje, The Orange Movement, heeft betrekking op oranje de nationale kleur van India.
  ———————————
  Als je ooit een Indiase sport team in het oranje hebt gezien, mag je mij erop attenderen!
  Geen enkele regeringsorgaan in India heeft Oranje als symbool. Als je er een kent, post het dan hier.
  Oranje is de kleur van de Zon en de Zon wordt geassocieerd met Energie, Verlossing, Warmte en Verstand.
  Ik zou denken dat dat juist goede eigenschappen zijn voor welke partij dan ook.


  gemodereerd
 45. Brunswijk heeft zelf de stadscreolen verraden door hun toebedeelde ministerspost (Energie) van de NPS af te pakken door hoogspel te spelen.
  Brunswijk heeft zelf die andere stam in het binnenland van de andere boslandcreolen bedrogen door Diana Pokie eruit te zetten.
  Brunswijk is onbetrouwbaar en blijft onbetrouwbaar.
  Maar geen probleem, ik geloof niet dat Greg Rusland zich voor een tweede keer laat pakken.
  En de R??e stadscreolen gaan sowiso niet naar Brunsweijk luisteren.
  Daarnaast liggen ABOP en ABOP gelieerden niet goed in de stad en buitenland.
  En trouwens de VHP is allang bezig om met een schone NDP te gaan teamen voor de volgende verkiezingen.


  gemodereerd
 46. Als het om overleven, het voortbestaan, gaat kiest een ieder zijn eigen soort. Andere soorten worden dan gedood, gediscrimineerd en uitgesloten. De eigen soort wil handhaven en zal zorgen dat die te eten, drinken, werkgelegenheid, huis, domeingrond, enz krijgen.

  Zie El Somo gaf domeingrond aan mensen die op hem leken, Donald Trump kwam uit voor zich zelf en een bepaalde klasse rijke kapitalisten, extreem rechtse groepen in het westen pruimen andere etniciteiten die niet op hen lijken niet.

  Dat is wat er altijd gebeurd is, sinds de wereld bestaat. Stammen vochten met elkaar en wie verloor moest ten onder gaat. Alle mannen werden vermoord en de vrouwen en kinderen waren voor de overwinnaars.

  De sterksten zullen het overleven. zieken zwakken, ouderen, enz zullen het niet redden in deze strijd. Men moet goed kijken en opletten waar de kansen liggen en deze pakken.

  Al zouden al de Afri-Surinamers, Stadscreolen en de Marrons, zich bundelen en door het kiesstelsel de grootste worden, toch zal er weer een groep naar boven komen drijven en de andere zal de verliezer zijn.

  Op grond hier van zullen we daarom samen moeten werken en samen moeten werken, Suriname is van alle Surinamers en we moeten het samen doen ongeacht de etniciteit.

  Suriname is van alle Surinamers en de algemene doelen voor alle Surinamers zijn belangrijk en daar moeten alle Surinamers voor werken.

  Suriname is van de Surinamers. Hoe Wij Hier Ook Samen Kwamen, Aan Zijn Grond Zijn Wij Verpand.


  gemodereerd
 47. Brunswijk kan slechts vloeiend 2 zinnen uitspreken:

  1) Creolen moeten bundelen: MIk ga eenaar hij had toch een soort SWERI gemaakt met Gregory Rusland van de NPS?
  Wat is er geworden van deze SWERI? Na de verkiezingen was deze SWERI verdwenen.
  2) Ik ga voor een oplossing zorgen: Als mensen bij hem op de stoep staan met hun problemen.

  VP Brunswijk werkt op m’n lachspieren!!


  gemodereerd
 48. Brunswijk roept op tot bundeling op de dag van de Marrons, meer samenwerking, geen versnippering. Onder de Marrons is hij de Bigi mang.
  Zijn hoofddoel is, president worden. Hij krijgt veel kritiek en alle soorten van verdachtmakingen aan zijn broek. Ik vraag mij af of hij zijn oproep met andere woorden had kunnen brengen.
  Wanner Santokhi als racist werd weggezet, was het juist Brunswijk die zijn aanhang opriep het geloof in president Santokhi te behouden.
  Idris loopt de boel weer op te naaien, toen Leden van de VHP verklaarden dat alleen onderleiding van de VHP (Hindoestanen, zie hr Ori) SU voor uit kan, heb ik hem niet gehoord. Idris, deze oproep hoort in dezelfde categorie thuis. Idris, het benoemingsbeleid van de president komt ook niet vertrouwenwekkend over, heb je daarop niks te zeggen.
  Persoonlijk moet ik niks van beide uitspraken hebben.
  Al de negatieve reacties laten juist zien hoe wantrouwig men is ten opzichte van elkaar. Sari tori.

  Als men begaan is met het lot van Su, dan moet men streven naar de-politisering van de samenleving, van de ambtelijke top, de belangrijke instituten enz. Dan pas zal er sprake zijn van veranderingen, men moet elkaar kunnen vertrouwen door alle gelederen van de politieke partijen heen. Het heeft geen zijn om steeds na elke verkiezing, weer nieuwe mensen op belangrijke posten te zetten, het brengt alleen maar stilstand. Dit moet men veranderen, doe men dit niet dan is het steeds dweilen met de kraan open ook met een geldkraan. Jip en Janneke.


  gemodereerd
 49. Debby 11 oktober 2021 At 11:01
  Goed zo Brunswijk. Roep de afro sur op om te bundelen. Zo alleen zijn ze sterk.
  —————————————————————
  De reden dat jij nu in Nederland zit en niet in Suriname is dat in 1973 de Afro Surinamers zich hadden gebundeld. Het leidde tot de – onvoorbereide en te vroege – onafhankelijkheid van Suriname.
  De Afro Surinamers regelen zaken meer op basis van emotie dan op basis van verstand. De gevolgen hebben we van 1975 tot de eerste Front regering kunnen zien.
  Bundeling van de Afro Surinamers zal wederom leiden tot een ramp. Daar ben ik van overtuigd. Tien jaar NDP (een bundeling van veel Surinaamse criminelen uit alle lagen van de bevolking) heeft jou de ogen nog niet geopend blijkbaar.


  gemodereerd
 50. Esmerald 11 oktober 2021 At 13:45
  Whahahaha, je meent het@robg.

  Welke broeders en zusters. Jullie lusten die marrons niet, en hij beseft dit heel goed.

  Jullie stadsafro’s vinden die marrons minderwaardig tok. Paaien heeft geen zin. Hij heeft de kans van zijn leven gekregen van president Santokhi om hem aan te nemen als vp. Dat hoefde heus niet hoor. Was dit niet gebeurt dan was suri verzopen van ellende.
  Dit is de keuze vh volk geweest, alles behalve die veroordeelde moordenaar.

  Het besef dat die vp niet voldoet, begint langzaam door te dringen bij de marrons.
  Dus…. maak jezelf geen illusies hoor. Niemand wil de ndp.

  Btw hij zei bundelen afro’s, niet bundelen met iengi’s.
  ====================================

  Chapeau, je kon het niet beter verwoorden. Die RobG krijgt samen met zijn kornuiten al last van natte voeten. Ze weten dat Santokhi de enige leider is op dit moment die Suriname uit de chaos en ellende kan trekken. En dat is ook de reden dat zij de rassenkaart hebben opengetrokken. Laten wij aan het eind van Santokhi zijn eerste termijn de balans opmaken en kijken hoeveel er gestolen is uit de spaarcentjes van het volk en de Staatskas. Het volk moet zich inmiddels toch wel ervan bewust zijn dat je als land geen vooruitgang kan boeken met leider(s) die een internationaal strafblad hebben en niet naar het buitenland kunnen voor onderhandelingen.


  gemodereerd
 51. Eigen familie benoemen is niet verstandig, maar een misdaad is het niet. Ik kan mij de redenering van Santokhi wel voorstellen. In deze eerste periode heeft hij vooral mensen nodig die loyaal zijn en zijn beleid niet in de wielen gaan rijden. Dan kom je uit op mensen die je heel erg vertrouwt. Mensen met wie je zowat dagelijks omgaat. Familie, kennissen. Mensen van wie je weet wat je aan ze hebt.
  Ook Brunswijk heeft hetzelfde gedaan.
  Dat Brunswijk oproept voor bundeling van de Marron/Creool is niet slecht. Dan kan men eindelijk deze groep verantwoordelijk houden voor de zaken die zij niet goed uitvoeren. Nu is dat lastig en wordt er al gauw over discriminatie van de zwarten gesproken.
  Na een bundeling kan de zwarte man of vrouw zich niet meer verschuilen achter slecht genoten onderwijs e.d. want dan is de hele zwarte gemeenschap verantwoordelijk voor elkaars gedrag.


  gemodereerd
 52. Als jij één soort bloem ziet, dan ben je blind. Ik denk eerder bewierookt. Dat jij belly, als voorbeeld ziet zegt genoeg @affraa.

  Er zijn genoeg afro’s in de regering en het stikt er van de marrons. Er wordt bewust geen aandacht hieraan geschonken om jullie te manipuleren en chaos te creëren.

  De laatste benoemingen zijn: Tjin liep shie en Linscheer. Voorheen Zunder, kort lontje etc etc. ik ken ze niet allemaal. Deze mensen houden zich stil vanwege jullie krabben mentaliteit.

  Het is nu tijd om te focussen op de VHP en NPS stemmers en niet te vergeten de slim stemmers. Marron dag is voorbij.

  Vergeet één ding niet, die brunsi loopt dom te pronken met al die binnenlandse projecten, maar het is de president die de opdracht geeft aan de minister van Financiën voor de betaling. Onthou dit!


  gemodereerd
 53. @Esmerald, van jongs af aan ben ik altijd politiek links georiënteerd geweest. Vanuit links benaderd men maatschappelijke vraagstukken vanuit een anti kapitalistische invalshoek. Men denkt niet intermen van ras of etnische groep. Je moet daarom voorzichtig zijn om mij en met mij vele anderen onder de dezelfde noemer te plaatsen. Wij haten onze landgenoten niet ongeacht zijn of haar etnische afkomst of religie. Het is kapitalistische benadering om mensen in groepen te verdelen en om verdeel en heers technieken toe te passen. Anderen laten zich gebruiken om mensen van de groep tot wie zij gerekend worden negatief te bejegenen. Zij denken daardoor in aanzien tecstijgen of tot een hogere beschaving te worden gerekend. Dit gedrag komt voort uit onwetendheid.Ik vraag me daarom ook af waarom mensen zoals jij bang zijn voor de oproep van Brunswijk.


  gemodereerd
 54. All animals are equal but some animals are more equal than others. Dat is wat sommigen onder u waaronder die RobGay, hier prediken. Anderen plegen de mensheid te verdelen tegenover “iedereen is gelijk , wij houden van iedereen die wij kunnen uitmelken en met hun spaarcentjes vandoor kunnen…..what a joke…


  gemodereerd
 55. Lawmangdatra 11 oktober 2021 At 17:08
  Ik.heb nooit begrepen waarom oom Desi de klus nooit heeft geklaard. Jullie wel?
  =============================

  Ongeacht de klus waar jij naar refereert, heeft hij nooit de capaciteiten gehad om te doen wat er gedaan had moeten worden. Dat je dat nog steeds niet begrijpt?


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES