Percentage positieven COVID-19 nog steeds hoog

7
coronavirus-covid-19-test-in-suriname
Testen op coronavirus in Suriname

Het percentage positieven uit COVID-19-testen is nog steeds hoog. Dit kwam naar voren tijdens de Covid-19-persconferentie op donderdag 7 oktober jl. Volksgezondheidsdirecteur Rakesh Gajadhar Sukul zegt dat volgens de World Health Organization (WHO) dit percentage kleiner dan 10% moet zijn. “Het liefst kleiner dan 5%, waarbij gevaar voor verspreiding minder is”, legt de functionaris uit.

Op vrijdag 8 oktober zijn er 261 nieuwe gevallen geregistreerd na 771 keer testen, een percentage van 33,9%. Dat blijkt vrijdagavond uit de update van de cijfers op de officiële COVID-19 website van de Surinaamse regering. Uit de cijfers blijkt ook dat er weer 9 coronadoden zijn genoteerd.

Met het huidige hoge percentage is de kans redelijk groot dat er mensen besmet rondlopen, maar die zich niet hebben laten testen. Deze groep kan weinig tot geen klachten hebben, maar daaruit kan ook geconcludeerd worden dat er degelijk kans bestaat voor anderen om besmet te raken met het virus.

“Bij de curve is wel een dalende trend waar te nemen, maar dat is op basis van de cijfers die wij momenteel zien”, zegt directeur Gajadhar Sukul. Er moet rekening gehouden worden met dat deel van de samenleving dat zich niet laat testen. Hij erkent ook dat de regering met een capaciteitsuitdaging zit om iedereen in het land te laten testen tegen Covid-19. “Ogenschijnlijk lijkt het erop dat wij over de piek heen zijn, maar dat is aan de hand van de opnamecijfers die al voorbij zijn.” Volgens de directeur gaat de piek zich voortzetten ondanks dat er sprake zou zijn van een dalende trend.

Bij vergelijking van de vaccinatiegraad met vorige week, zijn de cijfers iets meer dan een procent omhooggegaan voor wat betreft volledig gevaccineerden en deels gevaccineerden. De volledig gevaccineerden vormen ongeveer 36% van de doelgroep, terwijl minimaal 48% van de samenleving van een prik is voorzien. Het gaat hierbij om de doelgroep 12 jaar en ouder; hierbij horen ook de mensen die ernstig ziek kunnen worden.

De Volksgezondheidtopman geeft aan dat er gekeken wordt naar alle mogelijkheden om de vaccinatiecampagne te intensiveren zodat een veel groter deel van onze samenleving beschermd is door middel van vaccinatie. “We werken aan capaciteitsvergroting om zieken op te vangen. We doen ons uiterste best. We zitten met bijzonder veel uitdagingen, van thuisisolatie tot opnameplekken. Ook in de ziekenhuizen is er een tekort aan mankracht. We moeten goede afwegingen maken. Al die modellen worden uitgewerkt om het beste resultaat te krijgen”, stelt directeur Gajadhar Sukul.

De cijfers van vrijdag 8 oktober:


7 REACTIES

 1. In Suriname zegt een deel van de bevolking dat corona niet bestaat ,maar ze vergeten dat de dood wel bestaat. Tegen deze mensen zeg ik laat je niet vaccineren voor corona, maar laat je vaccineren voor de dood! !!!!
  gemodereerd

 2. Ik snap niet waarom de mensen zo aan bosjes sterven. Er zijn genoeg dingen om de mensen te redden.
  Waarom zijn alcohol en mondkapjes niet betaalbaar???
  Hoop zorgverleners hebben Su verlaten. Triest is het
  gemodereerd

 3. De overheid doet alles mogelijk tegen covid maar een volk dat eenmaal dom is kan niet buiten hun karakter gedragen. Laat ze met rust kennismaken met Freddie Seisburg en tenslotte opgeruimd staat netjes.
  gemodereerd

 4. debby , waarom hebben de zorgverleners het land verlaten , en waarom mondkapjes onbetaalbaar , nou debby jou baasje bouta heeft nooit geïnvesteerd in de zorg , en jou baasje heeft alle geld gestolen , dus deze regering heeft geen geld en moet het doen met donaties van uit het buitenland , maar ja jij noemt dat bedelen he , jou verstand is nog minder dan een rattenluis
  gemodereerd

 5. Veel mensen hier in Suriname denken nog dat het een griepje is , en ze worden misleid door figuren die valse informatie geven over wat covid is , maar ja zo lang de meeste mensen deze leugenaars vertrouwen , is de kans dat covid ze pakt en ze ziek worden of zelfs dood gaan door covid dicht bij.
  gemodereerd

 6. In alle landen is er niets meer aan de hand dan alleen maar politiek die het door wilt drukken vraag een uitdraai van de doden waar het is gebeurd de persoon zelf had de gene gezondheidsproblemen Welke district straat enz er moeten documenten of uitgewerkte stukken stuk voor stuk zijn van al die personen die zijn overleden of besmet zijn waar zijn de informaties daarover als dat duidelijk in beeld is gebracht Door het nieuwsblad dan is Het een druk op de knop om het uit te printen en te laten zien hoe wie wat waar enz trap niet in die onzin van deze mensen de meesten houden het instand Opo yu eye
  gemodereerd

 7. Hé blittas, we kunnen ook een crowdfunding voor je organiseren, zodat je hoogst persoonlijk de slachtoffers uit de koelcontainers aan een autopsie kan onderwerpen.

  Deal or no deal!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.