VIDEO: Bijlmerramp vandaag 29 jaar geleden

5
Monument Bijlmerramp
Het monument ter nagedachtenis aan de Bijlmerramp

Vandaag is het 29 jaar geleden dat een Boeing 747-vrachtvliegtuig, vlucht LY-1862 van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al, neerstortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer. De Bijlmerramp kostte aan ten minste 43 mensen het leven, onder wie de driekoppige bemanning en de enige passagier van het vliegtuig.

Overlevenden en nabestaanden richten op de plek een herdenkingsplaats in: het Groeiend Monument ‘de boom die alles zag’ aan het Nellesteinpad. Daar worden ieder jaar op 4 oktober de slachtoffers herdacht. Tijdens de herdenking vliegen er geen vliegtuigen over de Bijlmer.

Een van de overlevende was de in Suriname geboren Pa Sem, die Het Groentje in de flat Groeneveen beheerde. Op zondagavond 4 oktober 1992 speelden er wat kinderen. Reinaldo van tien vluchtte niet naar buiten toen de Boeing zich in de flat boorde. Sem rende het verzengende vuur in en redde het kind. Hij liep verschrikkelijke brandwonden op en was drie weken buiten bewustzijn.

Een reconstructie van de ramp:


5 REACTIES

 1. Waar is die jongen of die ouders van die jongen familie leden die is gered door pa sem dan ?
  gemodereerd

 2. Pa Sem ja Jacob Symor heeft meerdere kinderen gered , echt dat zijn helden een echte Surinamer die het vuur trotseert om kinderen te redden uit die vlammen zee , hij heeft vele operaties ondergaan , maar keerde terug naar Suriname en het klimaat van Suriname deed hem goed , toch is hij in 2006 overleden , Jacob jij blijft altijd een held.
  President Santokhi U moet hem als een grote held en als een echte Surinamer eren en zijn naam geven aan een highway die nu bouterse ……… heet , want die bouterse is geen held van Suriname , een vernietiger was het .

  Jacob Symor Highway , de buurt daar zal het zeker goed vinden.
  gemodereerd

 3. @T WAT heb je die ouders of kinderen gezien gesproken die hij heeft gered dan ? Was jij daar of is er ooooit bewezen dat hij kinderen heeft gered uit een vuurzee?? Just asking
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.