zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieVanaf maandag buiten proces afhandeling bepaalde strafzaken

Vanaf maandag buiten proces afhandeling bepaalde strafzaken

-

Does Travel - naar Suriname

Vanaf maandag bestaat de mogelijkheid voor verdachten die een strafbaar feit hebben gepleegd waarop een gevangenisstraf beneden zes jaar staat, dat zo een zaak buiten proces kan worden afgehandeld. Het Openbaar Ministerie in Suriname gaat hiermee over tot de implementatie van artikel 100 van het Wetboek van Strafrecht.

Bij het uitvoeren van artikel 100 gaat het om strafbare feiten zoals diefstal, vernieling en andere misdrijven. Inmiddels is reeds een formulier ontwikkeld waarop de verdachte, zijn advocaat, de vervolgingsambtenaar en de hulpofficier van justitie voor akkoord tekenen indien gebruik wordt gemaakt van dit artikel.

Op basis van artikel 100 van het Wetboek van Strafvordering kunnen er wel zeven voorwaarden worden gesteld. Een van de voorwaarden is betaling aan de Staat van een geldsom, te bepalen op ten minste SRD 10 en ten hoogste het maximum van de geldboete die voor het feit aan de betrokkene kan worden opgelegd. Ook moet afstand worden gedaan van voorwerpen die in beslag zijn genomen en vatbaar zijn voor verbeurdverklaring of onttrekking aan het verkeer.

Een voorwaarde die ook gesteld kan worden is het verrichten van onbetaalde arbeid of het volgen van een leerproject gedurende ten hoogste honderdentwintig uren. De Surinaamse vervolgingsambtenaar doet in geval van misdrijf aan de bekende rechtstreekse belanghebbenden onverwijld mededeling van de datum waarop die voorwaarden zijn gesteld. 

opening
Fernandes Express
BODO Party

6 REACTIES
 1. Wordt hiermee de veiligheid van de burgers beter of is het alleen een voordeel voor de rovers


  gemodereerd
 2. Vanaf maandag bestaat de mogelijkheid voor verdachten die een strafbaar feit hebben gepleegd waarop een gevangenisstraf beneden zes jaar staat.

  Sang dus coke transporten zullen met een geldboete worden afgedaan.
  Verkrachting zal waarschijnlijk ook kunnen worden afgekocht met SRD’s
  Uitroeien van dieren (krape eieren rapen) wrd reeds met een boete afgedaan

  Dus nu kan de rechtbank, het OM en de rechters, zaken met voorvarendheid afwerken waardoor bijvoorbeeld een kortgedieng geen maanden heft te duren en een hger beroep geen jaren in beslag hoeft te worden genomen.
  M.a.w. Hoger beroep Bouterse kan veel eerder worden afgehamerd


  gemodereerd
 3. De kleine man pakken jullie aan wat doen jullie tegen Hoefdraad geen moer .
  Waar is Chan met zijn grote bek .
  Er zijn belangrijke zaken dan dit maar jullie durven het niet aan omdat jullie bang zijn .


  gemodereerd
 4. de wet bestond er al maar werd niet toegepast zoals het in het buitenland al decennia lang gebeurt.. eenmaal ze bezig zijn zouden ze best ook de reeds bestaande maar zeer verouderde wet betreffende onrechtmatige arrestatie en inverzekeringstelling door de politie waarop er de mogelijkheid bestaat de staat aansprakelijk te stellen en daarvoor een financiele compensatie te eisen via een rechterlijke uitspraak moeten aanpassen naar hedendaagse normen want nu heeft geen enkele benadeelde er iets aan..dan zou de politie minder arrogant zijn en bij willekeur burgers molesteren en van hun vrijheid beroven.de staat zou dan maar de schade op die bewuste agent moeten verhalen.. maar zoals het al tig jaren een fenomeen is worden er wetten gemaakt en of aangepast in het voordeel van de staat..


  gemodereerd
 5. Het zal me verbazen als de criminaliteit hierdoor zal stijgen. Veel.Surinamers houden meer van hun geld dan van hun familie, partner of kinderen. Als de boetes hoog genoeg zijn en direct greïnd zullen worden, zullen ze het wel uit hun hòofd laten om iets te doen waar ze een fikse boete voor kunnen krijgen!, waardoor ze in één keer kaalgeplukt zijn.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES