Trainingen om systeem exportcertificering groenten en fruit te verbeteren

13
'Verscherpte EU maatregelen voor import van groente en fruit raken Suriname'
Waterkant archieffoto - Boeren in Suriname aan het werk in de landbouw.

Suriname heeft de export van pepers, boulanger, antroewa en bitawiwiri tijdelijk moeten opschorten vanwege het hoge aantal afkeur van zendingen die in de EU werden onderschept. Om het systeem van exportcertificering van groenten en fruit te verbeteren heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een actieplan ontwikkeld dat momenteel wordt uitgevoerd.

Het opleiden van inspecteurs behoorde tot een van de activiteiten. Vandaar dat het ministerie een tweetal trainingen verzorgd heeft aan inspecteurs en aankomende inspecteurs van de fytosanitaire dienst (NPPO). De coördinatie van deze trainingen lag in handen van de internationale expert dr. Jeffrey Jones.

De eerste training ging over de biologie van de quarantaine plaagorganismen, de aantasting waarop gelet moet worden tijdens de inspecties, de te volgen procedures en praktische sessies over de inspecties van die quarantaine plaagorganismen. Het opsporen van quarantaine plaagorganismen hier in Suriname vermindert de kans dat plaagorganismen in de EU worden opgespoord. Door professioneel te werk te gaan, wordt de groente, – en fruitindustrie ondersteunt die zo in staat zijn om hun export te vergroten, de deviezeninkomsten te verhogen en de economische groei van Suriname te bevorderen. 

De tweede training handelde over de uitvoering van officiële controles door de fytosanitaire dienst, de National Plant Protection Organization (NPPO). In deze training hebben de deelnemers de gelegenheid gehad om de relatie tussen het NPPO en het Internationaal Verdrag voor de Bescherming van Planten (IPPC) te onderzoeken inclusief het belang van de internationale normen over fytosanitaire maatregelen die hun dagelijkse werk beïnvloeden.

Op 4 oktober 2021 ontvangen 23 medewerkers van het ministerie van LVV hun certificaat voor het succesvol afronden van de fytosanitaire inspectie training.

De deelnemers hebben inzicht gekregen in de richtlijnen en import eisen voor fruit en groenten van de Europese Unie, een van de belangrijkste handelspartners van Suriname. De deelnemers zijn getraind in officiële procedures zoals fytosanitaire inspecties, export certificering, het invullen van fytosanitaire certificaten, het bemonsteren van zendingen, de noodzaak van procedures over verificatie en traceerbaarheid, auditen, en documentatie. 


13 REACTIES

 1. Surinamers zelf kunnen de verse groenten gebruiken om fysiek gezond te geraken. De Covidgriep toont aan dat heel veel Surinamers eenzijdig gevoed zijn en daarom snel ziek kunnen raken.
  Voedsel zal straks (binnen een of twee jaar) schaars worden in de wereld. Het is beter dat Suriname zich op de eigen markt richt. Her en der is al te lezen dat vanaf volgend jaar de voedselprijzen flink zullen stijgen. De man met een minimale beurs zal met een maaltijd per dag minder genoegen moeten nemen.


  Maak melding

 2. Beter zelf planten. Die verkoper overdrijft soms gewoon met de prijzen en vaak gebruiken ze pesticide en allerlei middelen om gewassen sneller te telen.
  gemodereerd

 3. Ronald, Suriname heeft nog geen 1 miljoen inwoners en het land is groot genoeg (groter dan Bangladesh met 165 milj. inwoners) om miljoenen mensen meer te voeden. Waarom zouden we ons alleen moeten richten op voedsel produceren voor het handjevol Surinamers? Ons kleinste district Coronie is groot genoeg om voor heel Suriname meer dan genoeg voedsel te produceren. Alleen een goede planning en inzet van alle betrokkenen moeten er zijn, om van Coronie weer het land van melk en honing te maken, dat het in het verleden al was.


  Maak melding

 4. klopt henkes
  maar moet je niet eerst je eigen volk voeden voor je het aan het werk zet?
  veelal zijn de groenten belachelijk duur vanwege de koers
  waarom dan zoveel moeite en kosten doen/maken als je je groente al in het land zelf kan verkopen? maar handelaren willen zich gelijk rijk rekenen als ze geoogst hebben
  en aan het eind van de dag moeten ze weer diverse groenten weggooien omdat het niet verkocht is vanwege de prijs
  zorg eerst dat je genoeg hebt om je eigen inwoners te voeden zodat import niet zoveel meer nodig is, is ook een kostenbesparing
  en dan overproduceren voor export naar dichtbij gelegen landen.
  exporteren naar de EU heeft ook een groot kostenplaatje, tevens ook in onderhoud vna het systeem.
  als je nog niet genoeg verdiend kan het gelijk je ondergang zijn als er een zending van je geblokkeerd wordt om wat voor reden ook
  een goede en redelijk makkelijke teelt zijn bananen en cassave
  waarom worden er niet diverse percelen gebombardeerd tot plantage voor die 2?
  want allebei zijn ze multifunctioneel in gebruik, noem alleen de chips bijvoorbeeld al
  gemodereerd

 5. @Henkes,

  Omdat de Europeanen teveel eisen stellen aan producten van anderen. Ze willen hun markt afschermen? Ok. Dan neem je het risico niks te krijgen uit andere landen.
  Suriname blijft dan bezig geld te verspillen aan het voldoen van eisen van anderen. Laten de Europeanen maar zelf de sanitaire behandeling van de groenten en fruit doen in Europa en er zelf voor betalen.


  Maak melding

 6. Ronald 1 oktober 2021 At 14:43

  @Henkes,

  Omdat de Europeanen teveel eisen stellen aan producten van anderen. Ze willen hun markt afschermen? Ok. Dan neem je het risico niks te krijgen uit andere landen.
  Suriname blijft dan bezig geld te verspillen aan het voldoen van eisen van anderen. Laten de Europeanen maar zelf de sanitaire behandeling van de groenten en fruit doen in Europa en er zelf voor betalen.
  ———————————————————————
  @RONALD en @HENKES
  Hier in NEDERLAND plant ik zelf tayerblad,sopropo,Antroewa,Peper,tomaten,klaroen,selderij,ponpoen en kool. Natuurlijk in een kas die tijdens de koude dagen verwarmd moet worden,maar het lukt wel op kleine schaal en biologisch. Je weet dus wat je eet en het is heel lekker. En als klap op de vuurpijl SURINAAMSE KOMKOMMER.
  In Suriname zal men dus met minder gemicalien een beter resultaat kunnen verkrijgen. Hoe?? zie LVV die de deskundigheid in huis hoort te hebben. Maar alles kan als je maar wil en moeite doet.
  gemodereerd

 7. Ronald. Wat ben jij een ondeskundige Surinamer. De Europeaan kan overal uit de wereld exotische groente vandaan halen. Ze telen op 1 Ha. (100 x 100 meter) 80.000 kilogram rode bieten. Alleen zij willen meer groenten en tayerblad de Surinaamse peper smaakt anders dan dat hij in Europa in een kas wordt geteeld. Daarom willen zij deze spullen. Maar niet met gif erop gespoten. Geen ongedierte.
  Dat heet fytosanitaire zaken die in orde moeten zijn. Op dit moment wordt er in Marokko ruimschoots de groenten verbouwd die Suriname niet kan produceren. Dus nog een half jaartje dan kan de landbouwer in zijn hangmat blijven omdat Marokko ook dichterbij is met minder containerkosten. Zo lossen de Europeanen jullie houding op.
  gemodereerd

 8. “Suriname heeft de export van pepers, boulanger, antroewa en bitawiwiri tijdelijk moeten opschorten vanwege het hoge aantal afkeur van zendingen die in de EU werden onderschept. Om het systeem van exportcertificering van groenten en fruit te verbeteren heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een actieplan ontwikkeld dat momenteel wordt uitgevoerd.”

  “Het opleiden van inspecteurs behoorde tot een van de activiteiten. Vandaar dat het ministerie een tweetal trainingen verzorgd heeft aan inspecteurs en aankomende inspecteurs van de fytosanitaire dienst (NPPO).”

  Waarom worden de trainingen dan niet rechtstreeks gegeven aan de landbouwers zelf. Je heb er als landbouwer namelijk helemaal niets aan als bij controle door deze goed opgeleide inspecteurs al je gewassen worden afgekeurd. De landbouwers moeten direct opgeleid worden hoe te voldoen aan de exportcertificering van groenten en fruit. Ze hebben niets aan mensen die komen controleren, als deze landbouwers zelf niet weten aan welke eisen zij moeten voldoen. Mi gado yere….
  gemodereerd

 9. @Ronald; juist geconcludeerd. Marktafscherming.
  Als de europeanen hier net als in het verleden of zoals je de chinezen het in andere landen ziet doen, waar ze grote delen land opkopen en middels goedkope arbeid de gewassen zelf telen. Dan zou exporteren geen enkel probleem zijn. Laten we hopen dat onze regeerders onze markt ook beschermen tegen de investeerders die zij nu zo gretig binnenhalen.
  gemodereerd

 10. Suriname heeft de export van pepers, boulanger, antroewa en bitawiwiri tijdelijk moeten opschorten vanwege het hoge aantal afkeur van zendingen die in de EU werden onderschept.

  Dit is een grote leugen. Vertel toch de waarheid.
  Een ieder weet intussen dat Europa druk bezig is al deze groenten in hun kassen te telen en in Italië zelfs bananen
  Ook weet een ieder dat deze aanplant de Surinaamse groente niet kan evenaren qua smaak en kwaliteit. Ik heb intussen de Nederlandse producten met de Surinaamse producten vergeleken, dus weet ik waar ik over praat. Niet alleen omdat ze duur zijn, maar ook de smaak verschilt enorm van de Surinaamse producten, dus koop ik ze niet. En omdat de Europese producten niet verkocht worden hebben zij onder het mom van insecten deze groenten in de ban gedaan om hun eigen producten te beschermen.
  Dit is een van de vele manieren om te zorgen dat arme landen arm blijven, want zodra Suriname aan die Europese normen zal voldoen, Europa zeker met een andere smoes zal komen.
  Ook zijn de Surinaamse groenten in Nederland onbetaalbaar geworden.
  Gevolg : ik koop deze groente niet meer e neem voorlopig genoegen met de goedkope ingevroren groenten uit Thailand.
  Natuurlijk kan ik een heel betoog hier gaan houden over biologische insecticiden, maar dat laat ik liever aan de figuren van de PALU over.
  Deze partij puilt uit van de landbouwdeskundigen die vanaf de oprichting van de partij geen moer voor de landbouw in Suriname hebben gedaan. Laten ze in plaats van Nederland uit te schelden daadwerkelijk iets voor de Surinaamse landbouw gaan doen .
  gemodereerd

 11. ” …
  Op dit moment wordt er in Marokko ruimschoots de groenten verbouwd die Suriname niet kan produceren. Dus nog een half jaartje dan kan de landbouwer in zijn hangmat blijven omdat Marokko ook dichterbij is met minder containerkosten. Zo lossen de Europeanen jullie houding op.
  … ”

  Suriname moet inderdaad rekening houden met concurrentie ! Er zijn inderdaad meerdere landen die hetzelfde aanbieden !

  Surinaamse producten hebben weliswaar een betere reputatie maar door verwaarlozing en nalatigheid door het eigen volk kan de vraag naar onze “made in Suriname” sterk afnemen.

  Surinaamse groente en fruit zijn zeker van betere smaak en kwaliteit. Hiernaast heeft het ook een hele sterke “emotionele band” met (diaspora) Nederland.
  Surinaamse producten zijn een begrip geworden in Nederland.

  Vele Surinamers houden zichzelf onderontwikkeld en ontmoedigen zichzelf om niet creatief om te gaan met de kwaliteiten en de mogelijkheden die zij hebben. It’s a pity !

  Onze switi Sranan is in vele opzichten een heel mooi land waar er “goud” kan groeien in bomen en planten maar het volk kijkt alleen naar het gras van de buren.

  Suriname eerst !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 12. In Bleiswijk worden sopropo’s in kassen geteeld door een witte man.
  Een Surinamer teelt kousenband in kassen, omgeving Den Haag.
  Een andere Surinamer plant pepers.
  Zij verdienen de kost met de groenten die ze telen.

  Er worden als proef ook sommige rijstsoorten geteeld in Nederland. Een witte man heeft samen met zijn Surinaamse schoonvader met succes rijst geplant en geoogst in de provincie Noord-Brabant.

  Er wordt volop geëxperimenteerd met tropische groenten in Nederland.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.