maandag, mei 20, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijCommissie komt met voorstel voor bepaling armoedegrens

Commissie komt met voorstel voor bepaling armoedegrens

-

Does Travel - naar Suriname

De multidisciplinaire Nationale Commissie Vaststelling Armoede viel tijdens de vorige regering onder auspiciën van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo). De commissie valt nu onder leiding van het ministerie van AW&J en zal in oktober komen met een voorstel voor armoedegrensbepaling.

Het rapport wordt gefinaliseerd door de commissie, die vanaf haar installatie op 8 juli jl. heeft gewerkt aan het voorstel. Het protocol van overdracht en de symbolische overhandiging van het rapport heeft op maandag 27 september plaatsgevonden.

Het doel van de commissie is om een armoedegrens vast te stellen, zodat inzicht verkregen wordt in het aantal personen die onder de armoedegrens leven. Hiermee is de regering aan de slag gegaan door het sociaalbeleid en programma’s te ontwikkelen en aan te passen.

Getracht wordt om personen die in armoede zijn geraakt of leven een betere inkomens- en bestaanszekerheid te bieden. De voorzitter van de commissie is Shoblinadebie Chotkan- Somai namens het ministerie van AW&J. Minister Kuldipsingh heeft aangegeven dat de huidige armoedegrens, die sinds 2017 niet meer is aangepast, achterhaald is.

De bewindsvrouwe benadrukte dat de commissie reeds werkt aan een voorstel voor de nieuwe armoede grensbepaling. Volgens haar moet er ook aandacht besteed worden aan een duurzame aanpak om de leefsituatie voor elke burger zoveel als mogelijk billijk te maken. Het bestrijden van armoede wordt middels een integrale aanpak van de overheid benaderd, waarbij meerdere ministeries een rol vervullen.

Het Ministerie van AW&J heeft binnen het nationaal beleidskader met betrekking tot het armoede vraagstuk als primaire rol om zaken op het gebied van arbeid, m.n. werkloosheid, lage lonen en arbeidsbescherming, die belangrijke oorzaken van armoede zijn, aan te pakken.

Minister Kuldipsingh heeft ook haar dank uitgesproken aan haar college-minister Ramsaran voor de overdracht met betrekking tot de armoedegrensbepaling.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

8 REACTIES
 1. Een goede initiatief. Als het goed is onderzocht en onderbouwd, een studie van gedaan is dan kan het in de praktijk worden toegepast. Als dat niet is gebeurd, is het water naar zee dragen, omdat er overal soelas op de rivier zullen opduiken.

  Eerst een studie doen, een plan van maken en dan pas ermee aan de slag gaan.

  Het moet niet een ad hoc besluit/plan zijn van we zien wel hoe het gaat lopen, want dan zal het niets worden/opleveren.

  Suriname heeft genoeg slimme mensen die op sociaal-financieel, economisch gebied hiervoor een uitgebreide/gedegen plan kunnen maken, wellicht in samen werking met studenten van de ADEKUS/sociale faculteit, financieel-economische faculteit.

  Ik wens ze veel succes ermee toe, na een gedegen onderzoek en dit in een plan is uitgewerkt.


  Maak melding
 2. In afwachting van de uitslag van deze zoveeeeelste Commissie zou ik elke burger tot een salaris van 5000 srd of te wel 200 euro een structurele loonsverhoging wilen toekennen van 100 %.
  Echt belachelijk wat men in SU moet meemaken. Die 200 euro is mijn benzine geld per 2 weken.


  Maak melding
 3. WIE oohhhh WIE is de VOORZITTER van deze COMMISSIE???
  Is het LEO…? of toch MELISSA…??

  Geef die mensen het geld zodat ze in hun behoeften kunnen voorzien en stop met dit slap geouwehoer met je COMMISSIE gezicht.


  Maak melding
 4. Ik begrijp niet dat de commissie er zolang over doet en waarom er geen structurele benadering is. Ook geeft het artikel geen duidelijke, bruikbare details.
  Onder een structurele benadering versta ik een formule op basis waarvan de armoede grens gewoon mee schuift met enkele essentiële prijsindexen. Bv 75% op basis van de consumentenprijsindex en 25% op de huurwoningen index


  Maak melding
 5. Waar is er armoede in ons Suriname , nou dat zie je bijvoorbeeld bij de mensen die voor de verkiezingen voedselpakketten kregen van de ndp voor een stem , en na het verlies hebben de ndp deze mensen niet meer verzorgd en aan hun lot overgelaten , nou is die ndp wel geloofwaardig dan.


  Maak melding
 6. Moet een commissie je komen vertellen of je arm.bent of niet? De mensen die arm zijn, weten beter dan welke commissie, bestaande uit ‘sabi man’, dat ze arm zijn.


  Maak melding
 7. Mag ik mijn bewondering uitspreken aan het adres van deze commissie. Als ze uitkomen verdienen ze een fikse prijs.
  Mijn Probleem ? Hoe kan je appels met peren vergelijken.
  De enige manier om dat te kunnen is de peer tot een appel transformeren of de appel tot een peer.
  Nu mijn probleem gedetailleerder:
  De armoedegrens is iets wat dynamisch is.De bepaling daarvan is eigenlijk statisch. In een land als Suriname met een enorme inflatie verandert deze armoedegrens vrijwel dagelijks.
  Mijn probleem is: hoe kan men iets dat dynamisch is statisch bepalen. De bepaling van de armoedegrens is statisch. Wil je dit dus goed doen dan moet je deze ook dagelijks laten meeveranderen met de armoedegrens (een peer tot een appel maken of omgekeerd). Dat zou betekenen dat er dagelijks enorme rekenkundige berekeningen uitgevoerd moeten worden om die twee zaken niet uit de pas te laten lopen en de kans is groot dat de betreffende ambtenaren op den duur knettergek worden.

  Voor alle duidelijkheid: ik ben grote voorstaander voor de bepaling van de armoedegrens in Suriname, maar pas als de boel daar gestabiliseerd is. Want op het moment dat de inflatie ongebreideld weer de kop opsteekt kloppen de berekeningen niet meer.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES