maandag, mei 20, 2024
HomeOnderwerpenNatuurVoor het eerst spitssnuitdolfijnen voor Surinaamse kust gefotografeerd

Voor het eerst spitssnuitdolfijnen voor Surinaamse kust gefotografeerd

-

Does Travel - naar Suriname

Het onderzoeksteam van de Guianese Oceaan Expeditie heeft voor de Surinaamse kust voor het eerst een spitssnuitdolfijn duidelijk vastgelegd op de foto. Het was al bekend dat de soort hier voorkomt, maar dat kon niet eerder worden aangetoond.

Naast de dolfijnsoort zijn tijdens de expeditie op het Demerara Plateau tegen de grens met Frans-Guyana ook andere grote zeezoogdieren gespot, waaronder de zwarte zwaardwalvis en tuimelaars. Nu het Surinaamse deel van de expeditie is afgerond, zeilt de catamaran naar Guyana om met een lokaal team het zeeleven daar in kaart te brengen.

Met de observaties door het Surinaamse expeditieteam is een belangrijke stap gezet om het leven in zee beter te kunnen beschermen. De Oceaan Expeditie volgde op een expeditie van mei dit jaar die ook deel uitmaakte van het regionale Mariene Ruimtelijke Ordeningsproject. Dit is de afgelopen vier jaar in Suriname uitgevoerd door Green Heritage Fund Suriname, WWF-Guianas en Natuurbeheer van het Ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer. Het project dat ook in Guyana plaats vond is gefinancierd door de Europese Unie.

Zeeleven onder druk
Experts zijn nog bezig met het specifiek vaststellen welke soort spitssnuifdolfijnen zijn gespot. Als dat helder is krijgt de observatie een plek in de database van Surinaams zeeleven die al ruim achtduizend waarnemingen bevat van vissen, vogels en zeezoogdieren. Hierin staan bijvoorbeeld diverse soorten roggen, haaien, dolfijnen, walvissen en zeevogels. De kennis helpt bij het bepalen welke gebieden op zee bescherming nodig hebben vanwege hun hoge en bijzondere biodiversiteit. Het leven in de oceaan staat in toenemende mate onder druk door onder meer overbevissing, visserij die de natuur beschadigt, vervuiling, oliewinning en scheepvaart.

,,De expeditie is een succes geweest’’, zegt Monique Pool, directeur van Green Heritage Fund Suriname en deelnemer aan de expeditie. ,,We hebben kunnen vaststellen dat het Demerara Plateau zeer rijk is aan biodiversiteit. In het kader van mariene ruimtelijke ordening is het nu zaak dat we met andere betrokken partijen nagaan waar we een goed beschermd zeegebied van Suriname kunnen afspreken. Het is namelijk superbelangrijk dat er een balans komt tussen exploitatie van natuurlijke hulpbronnen en bescherming van de natuur. Die balans is er nu niet. We beschermen eigenlijk nog niets op zee.”

Bescherming zeegebieden
Michiel van den Bergh, directeur natuurbescherming Suriname van WWF-Guianas en expeditielid, zegt: “Dat we voor het eerst zo’n prachtig zeezoogdier van ruim vier meter lang hebben kunnen vastleggen op de foto toont aan dat er nog zoveel onbekend leven is in de Surinaamse oceaan. We moeten er rekening mee houden dat er veel meer zeeleven voor onze kust is dan we nu weten. Dat maakt bescherming van zeegebieden zo belangrijk nu het door bijvoorbeeld oliewinning steeds drukker wordt.”

Ambassadeur van de Europese Unie voor Suriname en Guyana, Fernando Ponz Cantó, benadrukt het belang van mariene ruimtelijke ordening voor duurzaam beheer van de oceaan. Om die reden heeft de EU het vierjarige project met bijna een miljoen euro gefinancierd. “Het is van belang dat mariene ruimtelijke ordening wordt gebruikt als een instrument om op een georganiseerde manier beslissingen te nemen”, aldus Ponz Cantó. “Zodat menselijke activiteiten efficiënt en duurzaam plaatsvinden. We kijken uit naar de resultaten van de Oceaan Expeditie, omdat die bijdragen aan het versterken van de nationale capaciteit  op het gebied van effectief en duurzaam gebruik van de oceaan”.

Oceaan Expeditie naar Guyana
Nu de Surinaamse expeditie terug is, vaart de catamaran richting Guyana. Daar neemt onder meer WWF-Guianas in Guyana het stokje over om dat deel van de oceaan te onderzoeken. De voorlopige resultaten van beide expedities worden half oktober bekend gemaakt.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

11 REACTIES
 1. Biologie is de leer van het leven:
  – plantkunde,
  – dierkunde,
  – menskunde.

  Dit onderdeel in de Oceaan voor de kust van Suriname en in de Atlantische Oceaan laat Surinamers meer inzicht krijgen en te weten komen in de biodiversiteit vd natuur, flora, fauna.

  Ik ben nieuwsgierig om de foto’s e/o video’s van WWF Expeditie te zien.


  Maak melding
 2. Volgens mij is dit bedrog. Ze lijken meer op duikboten. Is DB weer wat van plan?

  En als het echt om dolfijnen gaat, denk is dat DEBBY op ze gaat jagen onder het mom van “het volk heeft geen eten”.


  Maak melding
 3. Waarom booractiviteiten op de oceaan, voor een goedje die binnen afzienbare tijd in de ban word gedaan! De wereld zucht onder de klimaatsverandering problematiek en fossiele brandstoffen zijn daar onderdeel van. Wel is het een mooi initiatief om vooraf te rapporteren welke maatregelen getroffen moeten worden, om de prachtige natuur te beschermen.


  Maak melding
 4. Ik heb het al gezegd en ik blijf het zeggen dat het een grote schande is dat wij anno 2021 nog niet weten wat voor fauna wij in onze zeewateren hebben hoe we ze moeten vangen.
  En het tweede probleem is dat wij ook de juiste benaming aan deze dieren moeten geven. Alle haaien in onze wateren worden sarki (haai) genoemd. Ik hoef u niet te vertellen hoeveel soorten haaien er zijn, En zo kunnen we doorgaan. Teveel voorbeelden om op te noemen.


  Maak melding
 5. Een zwarte zwaardwalvis voor de kust van Suriname? Bruinvis Jantje krijgt een rolberoerte en vraagt zich af waarom ze dit geweldaige zwartje niet verbannen naar Afrika?


  Maak melding
 6. henkes het is een spitssnuitdolfijn , lijkt op jou he
  een zwaardwalvis of orka zal je niet zo snel voor de Surinaamse kust zien , ze leven meer in koude wateren en ze hebben grote witte vlekken , zal het een kruising zijn van een zwarte en een witte ??


  Maak melding
 7. WAT, heb je het artikel wel gelezen of kwam jij niet verder dan de tekst onder de foto? Ik begrijp het wel, dat zoveel tekst lezen, heel lastig is voor een halfanalfabeet.. Doe je best dan leer je misschien nog dat er niet alleen zwart witte zwaardwalvissen zijn. (Orca = killer whale = zwaardwalvis. False killer whale = zwarte zwaardwalvis.)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES