Ook Suriname heeft last van stijgende vrachtkosten zeecontainers

15
Containers op Surinaamse haven
Containers op de Jules Sedney haven - Foto (c) Havenbeheer Suriname.

De vrachtkosten voor het transporteren van containers via zeehavens zijn in de afgelopen maanden drastisch gestegen. Deze stijging maakt dat de inkoopprijzen van goederen afhankelijk van de afstand vanuit welke zeehaven ze geleverd worden, als gevolg hiervan ook stijgen.

Sommige havens sluiten nog altijd plotseling door de Covid-19 situatie en er is ook een tekort aan lege containers. De prijs voor het vervoer van 40ft container stijgt op week basis met 3%. Het gebruik van zeecontainers kostte voor de pandemie ongeveer 2000 US-dollar. De container prijzen zijn nu 5 maal duurder geworden dan voor de COVID-19 pandemie.

De verwachting is dat de kosten voor vervoer via zee weer gaan dalen, maar zeker niet voor 2023. En hoewel de capaciteit omhoog zal gaan, zullen de kosten niet teruggaan naar het niveau van voor de coronacrisis. De hoge kosten hebben natuurlijk ook een effect op de import van de basis- en strategische goederen alsook op de luxegoederen in Suriname.

De containerkosten worden uiteraard doorberekend in de inkoopprijzen van goederen waardoor de lokale winkelprijzen stijgen. De afdeling Algemeen Economisch Beleid van het Ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie heeft dit bij de analyses van de importen ook waargenomen.

De CIF-prijzen (inkoopprijzen) voor de import van basis- en strategische goederen zijn gemiddeld met 78% gestegen.


15 REACTIES

 1. Maar dat snappen de meeste mensen niet ?als het internationaal de zee containers aan het stijgen is in prijs, dan wordt inderdaad doorberekend aan de klant? Maar goed zoals altijd krijgt chan santhoki de schuld uiteraard??


  Maak melding

 2. Ik heb gemerkt dat, sinds 2007, alles duurder is geworden.
  De economen, hebben het onderzocht en de wereld, liet weten hoe de ecomomie de verdere verloop heeft.
  En wij betalen, voor die diensten.

  Alleen, is het dat ze streven maar de maximale winst.


  Maak melding

 3. Natuurlijk speelt WK als faciliterende en propagerende media van de VHP een voorhoede mediarol in dit scenario om de diaspora en het volk verder uit te knijpen! Deze vooraankondiging, deze tjoetja is om te trachten het sturen van dozen e.d. te verminderen zodat daarvoor in de plaats de diaspora meer !!!GELD!!! gaat sturen!! Deze schurken verdienen niet genoeg en zeker geen valuta aan de dozen en aangezien ze rekenen op het diasporakapitaal komen ze met deze verhoging! Zoooo doorzichtig, zooooVHP!!! Ik zal daarom op allerlei manieren de diaspora oproepen om !!!GEEN GELD!!! te sturen maar gewoon door te gaan met steunpakketten!! Stelletje bedriegers!!


  Maak melding

 4. Lucien Karwafodi 27 september 2021 At 10:21
  Natuurlijk speelt WK als faciliterende en propagerende media van de VHP
  ================================================

  Hahaha, zowel Roman als Redskin hadden het al voorspeld, hersenloze debielen zullen weer Santokhi (lees VHP) de schuld geven van de prijsstijgingen.
  Zo voorspelbaar…zo Lucien Karwadoti…


  Maak melding

 5. Roman het is niet dat mensen het niet snappen voor dat de kosten van de container verhoogd zijn geworden had chan heelveel al verhoogd inclusief het afhandelen en opklaren van goederen dus niets mag meer verhoogd worden anders heeft hij een probleem omdat het IMF dat wilde had hij alles wat import betreft al verhoogd dus wil ik niets horen .over containers kosten die internationaal verhoogd zijn


  Maak melding

 6. Debby
  Allemaal de schuld van deze regering. De regering moet de containers maar op hun rug transporteren met Brunswijk voorop. Hij lijkt mij een sterke man.
  Het volk heeft geen eten zegt Debby iedere keer, maar er lopen heel wat dikke mensen rond in Sur. Hoe zou dat komen? En arme Debby woont onder een brug heb ik gelezen volgens een van de forumleden en ook nog huur betalen. Wat erg!
  Je hebt trouwens de groeten van een mooie en intelligente dame.


  Maak melding

 7. Je moet zwaar achterlijk zijn om niet te kunnen begrijpen dat Suriname er last van zal ondervinden als de kosten voor containervervoer stijgen in de wereld, terwijl het algemeen bekend is dat Suriname zelfs producten die in Suriname geproduceerd kunnen worden importeerd. Geen enkel normaal denkend mens in Suriname zou de regering daar de schuld van moeten geven.als de prijs van de producten in de winkel als gevolgd hiervan stijgen. Maar jammer genoeg zijn er te veel onredelijke, niet normaal denkende mensen in het land te vinden.


  Maak melding

 8. jammer is, dat de gemiddelde afro suri niet wil arbeiden leeft van een pakket uit ,,,, made in Holland ,,,, dus met de container vervoert en is prijzig geworden..

  waarom verbouwd men niet zelf.. de Aziaten ben zelf ook een Aziaat, hebben er minder last van, omdat ze zelf wat dan ook op hun eigen erf wat verbouwen.. simpele dingen als elk suri groente soort groeit heel makkelijk op je erf, je hoeft het alleen maar te aaien beetje water zaad in een potje mest erbij en zie wat er komt opgroeien..
  dat hoeft je een Aziaat echt niet te leren die is met de paplepel op ge groeit.
  een blaka mang djoeka indjie moet je dagelijks leren hoe het moet en na een jaar weet hij het toch niet.. maar kinderen maken ze elke week…
  trouwens tegenwoordig heeft de gemiddelde man/ een binnen en buiten man/als vrouw het schijnt tot het mormale te behoren.. zelfde vrouw verschillende kinderen is heel gewoon..


  Maak melding

 9. het is de schuld van de chinezen , zij hebben hun twee grootste havens gesloten omdat daar covid ?? was geconstateerd , de chinezen doen dit bewust om straks hun goederen goedkoper aan de man te brengen
  en luci….k… geeft president Santokhi de schuld van alles , neen zwarte droplul het zijn de vriendjes van jou afgod die dit bewerkstelligen


  Maak melding

 10. @Redskin 27 september 2021 At 09:53
  Je reactie slaat nergens op en is vreselijk onbeschoft.
  ===========
  Als de prijs van een container vervoeren op basis van CIF van 2000 USD naar 10.000 USD stijgt en een auto importeer gebruikt een container voor 2 auto’s dan zal de verkoopprijs van de tweedehands auto’s met ruim 4000 USD / stuk stijgen omdat er over dat bedrag van 4000 USD ook nog overheidsheffingen komen. Dus tel uit het nadeel.


  Maak melding

 11. @Lucien Karwafodi 27 september 2021 At 10:21
  Je inhoudsloze verhaal raakt kans nog wal en is niets meer dan paarse onzin. Lees mijn reactie hier boven. Dit artikel van WK is gewoon een goed artikel en heeft niets met de politiek te maken.


  Maak melding

 12. Lucien Karwafodi 27 september 2021 At 10:21
  Natuurlijk speelt WK als faciliterende en propagerende media van de VHP een voorhoede mediarol in dit scenario om de diaspora en het volk verder uit te knijpen! Deze vooraankondiging, deze tjoetja is om te trachten het sturen van dozen e.d. te verminderen zodat daarvoor in de plaats de diaspora meer !!!GELD!!! gaat sturen!! Deze schurken verdienen niet genoeg en zeker geen valuta aan de dozen en aangezien ze rekenen op het diasporakapitaal komen ze met deze verhoging! Zoooo doorzichtig, zooooVHP!!! Ik zal daarom op allerlei manieren de diaspora oproepen om !!!GEEN GELD!!! te sturen maar gewoon door te gaan met steunpakketten!! Stelletje bedriegers!!
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Ben je nou achterlijk of doe je maar alsof? Ik denk dat je gewoon een verloren zaak bent in een opkrabbelende maatschappij.
  In China vallen bedrijven om omdat er geen goederen aangevoerd kunnen worden. En overal begrijpt men dat het een mondiaal probleem is en dat verscheping ook duurder is geworden. Maar nee je bent nog te lui om de inhoud van dozen die wij naar familie en vrienden sturen stiekem te verkopen. je wil liever EURO want Chan importeert en verhandelt.
  Je zal doodgaan met de naam van Chan op je lippen om hem jouw dood in de schoenen te schuiven terwijl Chan je niet eens persoonlijk kent. Zolang je nog kan lullen op internet zorgt Chan of zorgen wij in de diaspora nog goed voor je. ddb heeft je geen zelfvoorzienigheid en onafhankelijkheid bijgebracht. je bent een zielige wcworong in de Surinaamse samenleving.


  Maak melding

 13. luci…k… , bent jij niet de grootste bedrieger , leugenaar , steler , moordenaar , ben jij ook robg , franco , konsensi , pony , ric , al die reacties lijken op twee druppels water , allemaal reacties geschreven met paarse stront , goh wat zal het stinken in die lege paarse zeecontainer die daar bij ocer staat


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.