Nieuwe archeologische vindplaats ontdekt in Brokopondo

8
Bijl gevonden bij nieuwe archeologische vindplaats in Brokopondo
De gepolijste stenen bijl die gevonden is.

Tijdens werkzaamheden van Rosebel Gold Mines NV (RGM) nabij de Pikin Saramacca-concessie voor het opzetten van een mast is een nieuwe archeologische vindplaats ontdekt. Project supervisor RGM Saramacca, Steve Chin A Foeng, zag tijdens het verplaatsen van de grond een gepolijste stenen bijl en heeft hierop de werkzaamheden gestaakt. Naast de gepolijste stenen bijl bleken er ook potscherven te liggen. Hierop is de vondst gemeld aan de leiding van de goudmaatschappij, waarna de werkzaamheden zijn stopgezet.

Geheel volgens richtlijnen die bij vondsten worden toegepast, heeft RGM contact gemaakt met de Archeologische Dienst van het directoraat Cultuur. Volgens de Monumentenwet 2002 dienen archeologische vondsten gemeld te worden bij de Archeologische Dienst van het directoraat Cultuur (MinOWC) alsook de districtscommissaris.

Tegen die achtergrond heeft de beleidsmedewerker van Cultuur tevens archeoloog Irene Meulenberg een veldinspectie ondernomen naar de nieuwe vindplaats. Bij de inspectie was eveneens de districtscommissaris van het Boven-Surinamegebied, Walter Bojanski, aanwezig.

De nieuwe vindplaats is niet ver van een grot waar in 2019 een andere archeologische vindplaats werd ontdekt. Momenteel worden de vondsten door de Archeologische Dienst onderzocht. Het is de intentie om in de toekomst zowel de reeds bekende archeologische vindplaats als de nieuwe vindplaats op te graven om zo meer informatie te verkrijgen over de geschiedenis van Suriname.


8 REACTIES

 1. De wereld (inclusief Suriname) is van niemand en van ons allemaal, wij mogen er als mens even gebruik van maken en vertoeven en wij hebben met z’n allen de plicht de wereld leefbaar achter te laten voor komende generaties. hoe sneller we dit met z’n allen beseffen, hoe beter dat is voor ons en wereld.


  Maak melding

 2. Indianen woonden vroeger over hele Wereld deel Zuid-Amerika dus ook in Suriname en van Argentinie tot Mexico. Dus niet vreemd een voorwerp gevonden. Ik voel me ook meer een Zuid Amerikaanse dan Surinaams. Het is 1 stuk Wereld Deel Zuid-Amerika suriname onderdeel ervan.


  Maak melding

 3. Sandra
  26 september 2021 At 18:32
  Indianen woonden vroeger over hele Wereld deel Zuid-Amerika dus ook in Suriname en van Argentinie tot Mexico. Dus niet vreemd een voorwerp gevonden. Ik voel me ook meer een Zuid Amerikaanse dan Surinaams. Het is 1 stuk Wereld Deel Zuid-Amerika suriname onderdeel ervan.

  BRILJANT !
  Liever Indiaans dan Afrikaans.


  Maak melding

 4. sandra gisteren was je van aziatische afkomst of chinees en nu indiaan , of toch gewoon een domme Surinamer die in de bijlmer woont
  en weet je wat archeologische vondsten zijn


  Maak melding

 5. @Wat dat je te stom bent om alles te begrijpen ik kan jou niet helpen nee alleen jij weet wat archelogische vondsten zijn proffessor @Wat je schrijft veel wartaal ik ben internationaal bezig slimme surinamers wonen in de bijlmer ja en domme surinamer hebben geen naam heten@Wat strontvliegje van WKN.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.