Directoraat Visserij presenteert vis silage als meststof voor landbouwsector

3
Directoraat Visserij presenteert vis silage als meststof voor landbouwsector

Het directoraat Visserij van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft op donderdag 23 september vis silage gepresenteerd als meststof voor de landbouwsector. Dit vond plaats tijdens een presentatie van het vis silage project 1 en ll op het ministerie van LVV.

Middels een presentatie die zowel fysiek als via zoom te volgen was, informeerde Food and Agriculture Organization (FAO) consultant, Jenna Wijngaarde, de stakeholders en andere belanghebbenden over de voordelen van vis silage voor Suriname, als nieuwe vloeibare organische meststof die zeer geschikt is voor de landbouwsector.

De productie van vis silage is voortgevloeid uit het REBYC-ll LAC project. Binnen dit project is door het directoraat Visserij een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar de mogelijke toepassingen van visafval en bijvangsten. Deze studie heeft uitgewezen dat de productie van vis silage de meest interessante toepassing is voor Suriname. Derhalve is een veldexperiment naar de haalbaarheid van het gebruik van vis silage als organisch meststof in de tuinbouw uitgevoerd.

In Suriname komt naar schatting jaarlijks 10.000 ton visafval vrij. Verder wordt ongeveer 15.000 ton vis van minder tot niet-commerciële waarde gevangen als ongewenste bijvangst. Het is duidelijk dat de bijproducten van de verwerkingsfabrieken als de ongewenste bijvangst van de trawlvisserij een belangrijke grondstof is met veel mogelijkheden, die echter tot op heden onbenut zijn. Door bijvoorbeeld zuur toe te voegen aan visafval wordt op een goedkope manier vis silage of te wel meststof vervaardigd.

Middels dit project hoopt het ministerie belanghebbenden te interesseren vis silage te produceren en te gebruiken. Volgens de directeur van Visserij, Parveen Amritpersad, is door de productie van vis silage een goede samenwerking op gang gekomen tussen de subsectoren, in deze landbouw en visserij. Er is ook voldoende potentie voor de overige subsectoren, waarbij visafval verwerkt wordt in veevoeder of visvoer. Voedselverspilling wordt hierdoor volgens de LVV-directeur Visserij op een verantwoorde en duurzame wijze verminderd.


3 REACTIES

 1. Deze regering doet veel voor het land door het opzetten van projecten die levensvatbaar zijn. Over de cassaveprojecten onder regering Bouterse hoor ik niks meer. Waarom is dat project mislukt? Ik weet het wel.


  Maak melding

 2. Deze regering zou nog meer voor het land kunnen doen als ze de vissers zouden verplichten vismethodes toe te passen, die bycatch tot een minimum beperken. Nu worden er meer soorten gedood dan de soorten waar we gericht op vissen. Op die manier gaat het hele ecosysteem.naar de bliksem en hebben we straks niet één vis meer voor de kust van Suriname.


  Maak melding

 3. Henkes…volkomen gelijk! Tevens, de vergunningen wegegeven aan de buurlanden is ook ad orde.

  Wat mijnopvalt is dat sinds Chan aantrad alle onbenullige nieuws als groots en positief wordt gepresenteerd, terwijl de ketenwaarde 0,0 is… wat wel sifnificant is, krijgt een verkeerde prio (markt, grondopkoop voor zaaizaad)… wat als nationaal wordt gepresenteerd, is feitelijk a-national (US airline/KLM, ipv SLM)… wat als transparant beleid wordt getypeerd, is feitelijk een gesoemel (Surfin, benoemingen via achterdeuren)….de broekriem strakker maken, maar feitelijk geld over de balk smijten (dure autos, buitenlandse reizen)…nationalistisch politiek, maar feitelijk etnische aanpak (9 vd 10 benoemingen zijn…); ik wordt moe vd lijst.
  @Hedwig, what goes around, comes around…sooner thant you think!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.