donderdag, mei 30, 2024
HomeNieuws uit SurinameLandbouwpercelen onderzoek in Saramacca

Landbouwpercelen onderzoek in Saramacca

-

Does Travel - naar Suriname

Op vrijdag 24 september hebben de minister van Landbouw Veeteelt en Visserij Prahlad Sewdien en de districtscommissaris (dc) van Saramacca Sherin Bansi-Durga het startsein gegeven voor het landbouwpercelen onderzoek in Saramacca en wel in het ressort Kampong Baroe.

Het project dat wordt uitgevoerd op voorstel van de Agrarische Adviesraad van Saramacca onder de naam ‘meten is weten’ is van start gegaan op het landbouwperceel van Carlos Redjopawiro aan de Saramaccaweg 259.

De minister gaf aan dat dit project volledig past in zijn bottom-up en top-down benadering welke hij recentelijk heeft geïntroduceerd op het ministerie en waarmee het kabinet van de minister is belast. Middels het beantwoorden van 10 vragen door de perceelhouder wil men erachter komen wat de oorzaak is van de achteruitgang van de tuinbouw, rijstteelt en veeteelt in het district.

Uit een recent onderzoek van het commissariaat is gebleken dat minder dan 30% van het tuinbouwareaal in het district wordt benut, vooral in de geirrigeerde gebieden waar reeds alle nutsvoorzieningen aanwezig zijn.

Gevraagd wordt aan de perceelhouder in Suriname wat de reden is voor het helemaal niet benutten of slechts voor een deel benutten van de percelen. Komt het door gebrek aan kapitaal, wegens ouderdom, geen opvolgers (kinderen zijn niet bereid op het land te werken) gebrek aan arbeidskrachten, geen afzet, dure inputs, geen financiën, gebrekkig machinedienst, boedelterrein enzovoorts.

Ook worden de landbouwpercelen die bijna of volledig worden benut in het onderzoek meegenomen. Ook de type grondsoort van de betrokken percelen wordt meegenomen in het onderzoek. Het project wordt begeleid door de agronoom Rajindre Debie tevens adviseur van de Agrarische Adviesraad Saramacca.

Na analyse van de verkregen informaties wil de minister en dc in samenwerking met de Agrarische Adviesraad Saramacca modaliteiten uitwerken om op basis van de aangegeven knelpunten de onbenutte percelen in samenwerking met de perceelhouders/landbouwers weer langzaam in productie te brengen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

5 REACTIES
 1. En de belangrijkste vraag wordt niet gesteld en deze luidt:
  Bent u van plan om uw perceel binnen afzienbare tijd te verkopen, verhuren, verkavelen of op een andere manier te vervreemden of te bezwaren om op zodoende een bigde njang te maken?


  Maak melding
 2. Of bent u van plan uw grond aan de overheid te verkopen die het voor heel veel geld aan Hollandse boeren zal doorverkopen, die door Santhoki worden overgehaald hun bedrijven in Suriname te komen vestigen? E.e.a. met de bedoeling om in de toekomst toch de kont van de vroegere kolonisator te blijven likken.


  Maak melding
 3. Lawmangdatra jou soort gaat verkopen en feesten en likken liever een paarse zwarte reet in de toekomst. Deze president brengt vooruitgang en een toekomst voor Suriname. Jij gaat liever terug in 3e wereld wat ndp heeft gebracht.


  Maak melding
 4. De verkavelings BENDE heeft half suriname in bezit, wil je een perceel kopen dan moet je bij hun zijn Ramautarsing.
  Nu gaan ze aan een 2de derde en 4 de ronde beginnen paisa paisa binnenharken.
  Geef je perceel niet in onderpand mensen anders ga je nooit meer terug krijgen want door woekerrente ben je het kwijt dan maken ze wederom geld op een perceel die je reeds bij hun had gekocht is dubbel geld maken.
  Ze Asen nu op het binnenland.
  Er rust geen zegen op dit geld beluste geldwolven.


  Maak melding
 5. sippie , heeft de ndp niet de laatste 10 jaren alles weg gegeven voor een stem voor de partij ndp , in 2015 lukte dat , maar in 2020 zag iedereen dat bouta alles stal en zo is hij met zijn boevenpartij de ndp afgestraft , en binnenkort helemaal verdwenen alle kopstukken gaan op de vlucht of ze worden vast gezet


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES