Gepensioneerden ontvangen alsnog koerscompensatie september

8
SRD geld uit Suriname

Uiterlijk 1 oktober 2021 ontvangen de gepensioneerden in Suriname de opgetrokken koopkrachtversterking die deze maand is ingegaan. Doordat de regering en de vakbeweging pas op 13 september een overeenstemming hebben bereikt over de lastenverlichting c.q. koopkrachtversterking voor de ambtenaren, de aan hen gelijkgestelden en gepensioneerden, hebben voornamelijk de gepensioneerden geen veranderingen kunnen merken aan hun salarisslip over de maand september. Dit deelt de directeur van Financiën Darmradj Parohi mee aan de Communicatie Dienst Suriname (CDS). 

Het bedrag zal uiterlijk 1 oktober additioneel worden overgemaakt voor de gepensioneerden. De salarisslips van de gepensioneerden over de maand september waren volgens directeur Parohi reeds opgemaakt, waardoor de aangepaste koopkrachtversterking niet is meegenomen. De additionele overmaking geldt alleen voor de maand september. Voor de resterende maanden wordt het bedrag normaal op de salarisslip meegenomen. Deze aanpassing en uitbetaling van de koopkrachtversterking aan de ambtenaren en gepensioneerden gaat tot eind december en het bedrag is belastingvrij. 

De ambtenaren zullen het aangepaste bedrag normaal zien op hun salarisslip, omdat deze groep wel tijdig meegenomen kon worden. De koopkrachtversterking van de ambtenaren en de aan hen gelijkgestelden wordt van SRD 100 opgetrokken naar SRD 800. Voor de gepensioneerden is dat 70% van SRD 700 is SRD 490 plus SRD 100 apart, waardoor het totaalbedrag voor de gepensioneerden komt op SRD 590,-. Met deze verhoogde koopkrachtversterking komt de regering de ambtenaren en de gepensioneerden tegemoet. “Het is een lastenverlichting, we kunnen niet in alles tegemoetkomen, maar de regering gaat stap voor stap richting de goede weg’, zegt de functionaris. 

De regering gaat verder in tripartiet overleg met de vakbonden om voor het komend jaar alle uitgangspunten te hanteren. Directeur Parohi acht het van belang dat de getroffen maatregelen voor de staat financieel draagbaar zijn en dat er geen financiële erupties voorkomen.


8 REACTIES

 1. toch niet voor de paarse ndp gepensioneerden die hebben 10 jaar lang alles al gekregen en hoog ingeschaald dat ze nu al rijk zijn , deze boeven moeten niets meer ontvangen alleen maar inleveren , regering haal het geld terug van die gepensioneerde ndp-ers wat ze teveel hebben gekregen


  Maak melding

 2. Is dit wel wijs? Vandaag 10 % prijscompensatie, morgen prijzen in de winkel 20% gestegen. Dit is “one step forward, two steps backwards.” Neen. De beste prijscompensatie is maatregelen treffen ter verlaging van de koers. Welke mogelijkheden zijn er.
  Volgens mijn naamgenot John Maynard Keynes (vak Algemene Economie) heb je de volgende mogelijkheden om de prijs te verlagen en de waarde van jouw munt te verhogen .
  1. Inperking geldhoeveelheid in omloop: Dit kan geschieden door termijndeposito’s. Hoe gunstiger de rente hoe groter de wil om termijndeposito’s te nemen.
  2, Omloopsnelheid van het geld verkleinen. Het zou te ver doorvoeren om dit in het kort uit te leggen.
  3. Productie vergroten. Dit spreekt voor zich en een vergrote productie betekent automatisch een exporttoename
  4. Voor Suriname geldt een extra eis: Vermindering ambtenarenbestand want deze figuren remmen de productie af.
  Dit betekent niet dat je de ambtenaren massaal moet ontslaan, maar ze naar de productiesector overhevelen is een uitkomst.
  5. Herinvoering van het gouddekkingsstelsel.
  Waarom deze oplossing?
  Kijk, vroeger hadden we en de rest van de wereld een gouddekkingsstelsel voor hun munt. Een heleboel landen zijn daarvan overgestapt naar een dekking via hun economie. Enkele Surinaamse grappenmakers hebben in de loop der tijden al ons goud verkocht en maakten toen een enorme blunder.
  Suriname heeft geen geweldige economie om als dekking te dienen voor onze munt. En ook rijke landen als Nederland en Amerika hebben nog een enorme goudhoeveelheid achter de hand .
  Dit is een klein hoofdstukje monetaire economie. Ik hoop dat de Surinaamse overheid en overige stakeholders hieruit lering mogen trekken.
  Mijn conclusie is dat loonrondes de situatie in Suriname juist verergeren en niet tot een oplossing zullen leiden.


  Maak melding

 3. John alles wordt met buitenlandse valuta ingekocht?
  Dan spreek vanzelf dat wat je hebt gekocht wil je ook wins maken toch?
  De goud overeenkomst met de goud delvers heeft plaats gevonden tijdens 10 jaar ndp? Er is voor miljarden goud uit Suriname naar het buitenland verscheept en sranang mang e pina? Je kan zeggen surinamers hebben voor het nakijken en america en Canadezen zijn de winnaars?
  Dit krijg je als de Surinaamse bevolking op een stelletje ongeschoolde hebben gestemd en krijgt santhoki brunswijk de schuld van alle ellende?
  Mie no skoro lik yoe John,wang san mie sabi ding hindostani koni?
  Ndp mag nooit meer aan de macht komen? Tenzij dat surinamers het willen dan is het hun keuze,maar no bari tak alla sang kong dirie,surinamers verdiepen jullie een beetje in de politiek,kom je erachter dat mensen die aan politieke doen zijn viezerik? tot op heden heeft santhoki brunswijk geen staakas geplunderd zoals ndpers dat hebben gedaan,santhoki doet het goed met het beetje middel wat hij heeft de grootste graaiers zitten thuis en krijgt nog naheffingen en pensioenen?
  Kortom letterlijk kan je zeggen NDP zijn gewoon een grote dieven bende geweest? Die de meeste surinamers het niet zien?
  Ze krijgen niks gratis en dat irriteert de volgelingen????


  Maak melding

 4. Deze oudjes hebben gefeest en en nooit omgekeken naar het land. Springen, dansen voor een dictator. En nu komen zeiken,ga lekker bi bouterse en rovers je geld zoeken. Merendeels donker getint waarschijnlijk. Deze generatie had Suriname moeten opbouwen,maar nee een idioot aan de macht dus feesten en plunderen. Zoek het lekker uit uit waardeloze generatie.


  Maak melding

 5. Hee WATje kan t wat rustiger aan…? Denk aan je oranje hart.. Die paarse covid spuit die in je kont zit komt sterk naar boven.. Werd zeker vroeger gepest in de klas he zielepoot. En hup.., nou weer je kelder in! En vergeet je monkap niet ouwe gek


  Maak melding

 6. hans oh , jij bent kleuren blind , jij als paarse rat ziet alles in een kleur en dat is paars he , je zegt oranje maar je ziet paars he , en die paarsen moeten hun AOV inleveren , 10 jaar lang alleen maar gestolen van het volk ,en jij zag toen door die paarse bril niet dat ze het volk besteelden he , jij hebt zeker ook ’s nachts de paarse bril op net als robg , en zo droom je dat de paarse ndp nog aan de macht kom , ha ha ha haaaaaaa


  Maak melding

 7. @Roman
  er was een overeenkomst door President Venetiaan getekendt waarby suriname 5% van de goudt opbrengst kreeg toen regering Bouterse aantradt hebben ze onderhandeld en toen kreeg suriname 30% van de goudt opbrengst ,ik hadt liever 50% maar ja men was tevreden
  ik vraag my af waarom wy nooit zelf alle werklozen de kant hebben hebben gestuurd,en dat de staat het goudt dan zelf opkocht, want dan zaten wy vandaag met een hoge SRD koers
  @wat
  Wordt eens eindelyk volwassen jongen
  @popo J
  Je zou naar een therapeut moeten, om je van je racistische probleem aftehelpen ,jongen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.