President Suriname vraagt om samenwerking tijdens CELAC conferentie

11
President Suriname vraagt om samenwerking tijdens CELAC conferentie
De Surinaamse president Santokhi tijdens de Celac bijeenkomst (inzet).

Tijdens de 6de top van staatshoofden en regeringsleiders van de Community of Latin-American and Caribbean States (CELAC) afgelopen weekend in Mexico City, heeft de Surinaamse president Santokhi tijdens zijn toespraak de nadruk gelegd op het belang van samenwerken. “Ik dring er bij ons allemaal op, om politieke wil te tonen, om samen te werken als gelijkwaardige partners. Nu is het tijd voor solidariteit, broederschap en internationale samenwerking. Deze collectieve verantwoordelijkheid is in het belang van ons allemaal. We hebben geen tijd te verliezen, te handelen, te hervormen en weer op te bouwen”, aldus president Santokhi.

Het staatshoofd legt de nadruk op de kleine staten van de wereld die zwaar zijn getroffen door de impact van de Covid-19-pandemie, de structurele schuldenlast en de economische achteruitgang, wat heeft geleid tot onstabiele politieke situaties, onveiligheid en zwakke samenlevingen. “Even uitdagend is de beperkte toegang tot goedkope financiering, vanwege de oneerlijke classificatie als middeninkomenslanden, die onze inspanningen op het gebied van wederopbouw, mitigatie en aanpassing belemmert. CELAC, zou de nieuwe kwetsbaarheidsindex, voorgesteld door CARICOM, moeten ondersteunen”, spreekt de regeringsleider de aanwezigen toe.

Volgens de president heeft Covid-19 ons allemaal laten zien dat schijnbaar internationale solidariteit in een crisis weinig of geen betekenis heeft en het heeft de zwakke punten onthuld van de effectiviteit van onze internationale mechanismen en mondiale juridische infrastructuur. “In eigen land is het sociale weefsel van onze samenlevingen veranderd, inclusief sociale normen en attitudes. En is het risico van een verdeelde samenleving, voor degenen die volledig zijn gevaccineerd en degenen die niet zijn gevaccineerd. Dit creëert nieuwe vormen van conflict en we moeten een passend antwoord vinden op deze nieuwe situatie”, geeft het staatshoofd aan. Hij gelooft dat onze inspanningen nu moeten worden gericht op hoe we ons organiseren, voor het “nieuwe normaal”, met Covid-19 in ons leven. De economieën moeten opnieuw opgebouwd worden, investeringsmogelijkheden moeten gecreëerd worden, obstakels moeten worden weggenomen, de economische samenwerking moet worden versterkt, het concurrentievermogen en de werkgelegenheid moeten worden vergroot, vooral onder vrouwen en jongeren.

In het kader van de oprichting, ook via CELAC, moeten een nieuw, eerlijk en billijk multilateraal systeem in Amerika en de wereld en nieuwe financieringsinstrumenten worden ontwikkeld. “De aan het licht gebrachte zwakke punten van ons gezondheidssysteem moeten worden aangepakt met innovatieve maatregelen en regionale samenwerking; we moeten ook aandacht besteden aan de onderwijskloof, die is veroorzaakt door de Covid-19-pandemie. De sociale en psychologische aspecten op de lange termijn van de impact, veroorzaakt door de pandemie, moeten nog worden begrepen en aangepakt”, geeft de regeringsleider verder aan.

Terwijl we ons voorbereiden op de COP 26 begin november van dit jaar in Schotland, moeten we rekening houden met het volgende: Nobele idealen, zelfs met sterke politieke verplichtingen, betekenen niet veel, als dat niet ondersteund wordt met adequate en nieuwe financiële middelen. Landen die worden gekenmerkt door hoge bebossing, lage ontbossing en een CO2-negatieve omstandigheid, moeten worden gecompenseerd voor het in stand houden van de zuurstofproductie en moeten opereren als een koolstofreservoir, voor de wereld als geheel. Suriname blijft zich inzetten voor het Akkoord van Parijs en zal zich blijven inspannen voor energietransitie en een groene economie. Ik hoop dat wanneer we onze economieën ontwikkelen op basis van nieuwgevonden hulpbronnen, er geen dubbele moraal zal heersen, door onnodige belasting- en kostendruk op ons ontwikkelingspotentieel te leggen, door degenen die al van dezelfde hulpbronnen hebben geprofiteerd.

Tot slot roept president Santokhi CELAC op om een strategische expertgroep op te richten, deze uitdagingen in kaart te brengen en kansen te identificeren en passende innovatieve oplossingen te ontwikkelen, in de toekomst. Hij verzekerde de aanwezigen dat de Republiek Suriname zich blijft inzetten voor regionale integratie, bevordering van democratie, goed bestuur en versterking van de rechtsstaat, als een fundamenteel kader voor economische welvaart, duurzame vrede en internationale samenwerking.


11 REACTIES

 1. Mensen geloven niet meer in de internationale hipocriete organisatie, die er alleen is om de ongelykheidt in standt tehouden,en helemaal niet in deze President.
  Deze doet alles om zyn presidentschap instandt tehouden , The Time has Come.


  Maak melding

 2. Spreek voor jezelf man met je opruiende teksten. Wat die jij voor dit land om de pijn te verzachten? Juist ja geen moer alleen maar praatjes. Typisch neghergedrag.


  Maak melding

 3. @poepe jantje
  de waarheidt klinkt hardt om telezen,de realiteit is dat alles is gedevalueerd en de belppfde voorspoedt jaren ver verwyderd is .
  als Surinaamse belasting betaler heb ik het recht een mening tehebben,en ik ben niet gediend van jouw zuidt africaanse racistisch uiting


  Maak melding

 4. Ik heb inderdaad in Zuid-Afrika gewoond waar ik in de militiebeweging Pagad ( people against crime and drugs) diende. Voor de rest geloof ik geen koperen cent van dat jij belasting betaalt.


  Maak melding

 5. De waarheid is dat deze president, zegt zoals het is. De vorige zou alleen luisteren en op zijn beurt, ja knikken.
  En bij terugkomst, de samenleving ook, ja lieten knikken.

  De keiharde waarheid is dat het land naar de klote is geholpen, wat dat ook mag betekenen.

  Deze president, doet er alles aan om ons uit die zefde klote te halen.
  Helaas, kent de heer Rbrown, niet de waarheid.
  Als hij dat een keertje beseft, dan is het te laat voor hem. Inderdaad, de waarheid komt hard aan.

  Dat weet de heer Rbrown ook.
  Alleen hij beseft het niet.


  Maak melding

 6. Mijn rug is geen voicemail als je iets te zeggen hebt, zeg het dan recht in het gezicht van betrokkenen. Maar zoveel lef heb je niet. Aan internethelden heeft dit land geen moer aan.


  Maak melding

 7. Leek
  20 september 2021 At 09:01
  De waarheid is dat deze president, zegt zoals het is. De vorige zou alleen luisteren en op zijn beurt, ja knikken.
  En bij terugkomst, de samenleving ook, ja lieten knikken.

  Maar die fascist was ook altijd onder invloed van drugs en drank.


  Maak melding

 8. De vroegere president was super incapabel. President van lik my face. Een charlatan, een niksnut, een vernietiger van het land eerste klas.. De laatste dagen zie ik dat zijn vriend Alzheimer en Dementie hem plagen en bezoeken.
  Verder was het een president van de vernietiging, verloedering,de verval van waarden en normen, de grote beroving en de president van de grote corruptie en waarbij hij faciliteerde in het feit dat de onderwereld de bovenwereld kan binnen dringen.


  Maak melding

 9. Popo Jantje 20 september 2021 At 05:35
  Spreek voor jezelf man met je opruiende teksten@@ zegt Popo tegen Rbrown.
  Popo, een koekje van eigen deeg, lekker!!!!!

  De shit van Bouterse hebben we al ingeslikt, kijken wat meneer Santokhi voor ons in petto heeft.
  Bouterse heeft zijn 10 jaar rekening al gepresenteerd, we weten allemaal wat voor rekening het is, over een aantal jaren weten we de rekening van Santokhi ook, niemand ontkomt eraan.

  Iemand in de groep van deze regering is met zaaizaadgrond aan het rotzooien!!!!!
  Wie gaat een njang maken.

  Redskin, welke economische voordeel?? Ik snap dat je deze president wil ophemelen, maar blijf bij het concrete. Ik blijf ook rustig afwachten. Alles staat nog op papier.

  Wat doet onze minister van arbeid tegen de grote werkloosheid, denk ze dat ze minister is van werkeloosheid, geintje.
  Ze is een jaar bezig, kent de problemen met Covid, maar we merken nog niks of bitter weinig van haar Ministerie, ook niet samen met haar collega van handel.


  Maak melding

 10. Ja Pony, de vorige president had nergens grip op en leit veel gebeuren.
  Het zaaizaad gebeuren is als maar enigszins waar is wat er geroepen wordt een vreemde zaak.


  Maak melding

 11. Santhoki op bezoek in buitenland en die andere malloot gaat op bezoek in het binnenland.
  WAT EEN AFGANG VOOR DIE BRUNSWIJCK.
  Verkiezingen worden eerder gehouden,en dan maar hopen dat ze terug komen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.